- Член од
- 25 ноември 2013
- Мислења
- 1.670
- Поени од реакции
- 1.533
Mislis deka pridonesite i davackite se na godisno nivo????
Toa ti se verojatno mesecni trosoci.
I ne znam koj ve mafta deka cenite tuka se isti kako cenite na zapad. Od moe iskustvo znam deka cenite na proizvodite i posebno uslugite tamu se drasticno poskapi, vo sekoj pogled! Sum zabelezil deka portokalite, ananasot, cokoladite i salamite na zapad se samo malku poskapi odkolku kaj nas. Akciznata stoka (cigari, alkohol) e preskapa na zapad. Koga ke ja vidite cenata na eden bilet za gradsko metro vo eden pravec koj kosta 1.99 EUR, ke vi stane jasno kolku e "skapo" kaj nas.
Само цигарите се поскапи од кај нас,али за нивни стандард уствари и не се скапи.еве ти мала споредба,кај нас најмала плата 150евра,малборо црвено околу 100ден(не знам моментално точна цена), англија најмала плата 1200фунти, малборо црвено 8.5 фунти.ако пушиш по една кутија дневно у мк ке ти останат 100евра,у англија ќе ти останат 945 фунти.
Види ја и цената на месечен билет(метро,бус,трам неограничени вожњи).у еден правец билети вадат само туристи кои одат на 3 дена.
Здравството у англија конкретно не ми се свиѓа.за на лекар мораш да закажиш и зависи од гужвата можно е да ти закажат за после 2 недели.у случај да е итно треба да одиш сабајле пред да отвори ГП да чекаш ред надвор на ладно додека да отворат.за крв испитување исто треба да закажиш.за да те примат одма моментално у болница ,треба со болничка кола да те однесат.
Последно уредено: