Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Блек Фрајдеј бил Гарфилд / Дивајдер :pos: И незнаете што работел у Америка? Аман бе било кој од постарите членови прашајте ќе ви каже, затоа не ви одговара. :pos:
па кажи, да не бидеме во исчекување;)

400 dolari osiguruvawe zdravstveno,
200 dolari osiguruvawe avtomobilsko
100 dolari parking za kola
20 dolari shishanje
1.5% danok t.e. 300 dolari mesecno samo za danok na kuka
за кој финансиски аспект бе збориш момче?
Колку заработува чистач на клозети на запад за да може да го плати сето ова?
400 $ ~= 18000 mkd
Знаеш отприлика колку е кај нас од фондот на приватно да се осигураш во годината? Или уште си на мама и тато осигуран бесплатно?

200 $ ~= 9000 mkd
Прашај го другар ти валволин колку се годишно давачките за кола, тој си е по занаетот.

100 $ ~= 4500 mkd во месец
http://www.gradskiparking.com.mk/javni-parkiralishta-i-zonsko.nspx
Еве и самиот разликата да ја видиш.

Е жими за шишањето шо сме најевтини :D

И другпат ко ќе браниш некоја теза или став, потруди се муабетот да ти држи вода, да си го проживеал тоа што го тврдиш, искусил... факти произнеси. Во спротивно само ќе ве реметиме со валволин двајцата и за потсмев на темава ќе ни бидите.

Надвор од препукувањата. Сметам дека секој (особено млад) треба да оди надвор да се проба или барем на размена некое време ако ништо друго. Чисто да види како е, да не остане сељак.

Надвор од препукувањата. Сметам дека секој (особено млад) треба да оди надвор да се проба или барем на размена некое време ако ништо друго. Чисто да види како е, да не остане сељак.

:tapp:

Се извинувам што упаѓам ко падобранец во сред дебатава, ама сакам да ги прашам нешто тие што веќе се иселиле од тука, за една споредба да ми кажат. Дали е точно дека во Македонија и со солидни примања ( под солидни примања мислам на двајца партнери со по плата од 500 евра, стан и кола) нема да го имаат тој квалитет на живот како на запад ? :)
Квалитетот на живот не може да биде одреден од мала група на луѓе т.е и да земаш 10.000Е плата, на што ќе ја потрошиш, на какви дупки ќе го возиш новиот автомобил, во какво школо ќе учат твоите деца, не дај боже да треба да вадиш некоја дозвола или да се лечиш.

Многу ни е јасно зошто посиромашните бегаат од државата, но порано никако неможев да разберам зошто и оние малкуте подобро ситуирани фаќаат џаде од Македонија . Навистина при материјално удобен живот тие решаваат да го напуштат семејството, пријателите, колегите ... Професорот Венко Андоновски во една од неговите колумни дава добар одговор на ова прашање, зошто и оние образованите и доволно платените си одат :
Завчера уште една пријателка ми најави заминување од Македонија.Кога ја прашав кога дефинитивно ја донела одлуката да си замине, таа ми рече: „Во еден целосно безначаен момент. Имав пациентка за која имав досие (анамнеза), но ја прашав: ‘Мајче, што ти е тебе?’ Ми одговори: ‘Оперисана сум.’ Ја прашав: ‘Од што си оперисана?’ Таа рече дека не знае, дека никој не и кажал“. Тогаш мојата пријателка ја прашала: „А знаеш ли како ти се вика соседот?“ Оваа рекла „да“, и го кажала името. „Знаеш ли како му се вика жената?“ Оваа рекла „да“. Потем ја прашала а дали соседот има љубовница, на што уследил одговорот „да“. „А дали и го знаеш името?“ Не само што жената го знаела името на љубовницата туку знаела и каков автомобил вози, и чија ќерка е, и каде работи. На тоа мојата пријателка и рекла: „Мајче, не можам да сфатам колку имаш интерес да знаеш за другите, а за својата болест – ништо“.
Е тоа е тоа – луѓето си заминуваат и поради нискиот просек на образование кај обичниот народ. Како што рече мојата пријателка во заминување: „Не можам да се помирам со фактот дека ние што нешто знаеме, во споредба со оние што се главното гласачко тело на нацијата, водиме со 100:0. А тие нас нé победуваат на секое гласање со 100:0. Па, потем, оние што доаѓаат на власт кон нас што нешто знаеме се однесуваат како да водат со 100:0.

И оди сега кажи и да остане, кога со своите зборови ги прави парче сите од власта, опозицијата, неопределените, плашливите, недугавите, богатите, сиромавите со 100:0. Со среќа да си одиш во новата резервна татковина и приватна држава, драга моја пријателке! И да победиш таму со 100:0, оти овде и кога имаш 100, имаш 0. Сто отсто одат секогаш за данок на талентот!

Темава више го достигнува врвот на нашиот моронски менталитет... Без разлика каj и да отиде македочето, истото лаjно ке си остане... Тоа вродено ни е...

400 $ ~= 18000 mkd
Знаеш отприлика колку е кај нас од фондот на приватно да се осигураш во годината? Или уште си на мама и тато осигуран бесплатно?

200 $ ~= 9000 mkd
Прашај го другар ти валволин колку се годишно давачките за кола, тој си е по занаетот.

100 $ ~= 4500 mkd во месец
http://www.gradskiparking.com.mk/javni-parkiralishta-i-zonsko.nspx
Еве и самиот разликата да ја видиш.

Е жими за шишањето шо сме најевтини :D

И другпат ко ќе браниш некоја теза или став, потруди се муабетот да ти држи вода, да си го проживеал тоа што го тврдиш, искусил... факти произнеси. Во спротивно само ќе ве реметиме со валволин двајцата и за потсмев на темава ќе ни бидите.

Mislis deka pridonesite i davackite se na godisno nivo????
Toa ti se verojatno mesecni trosoci.

I ne znam koj ve mafta deka cenite tuka se isti kako cenite na zapad. Od moe iskustvo znam deka cenite na proizvodite i posebno uslugite tamu se drasticno poskapi, vo sekoj pogled! Sum zabelezil deka portokalite, ananasot, cokoladite i salamite na zapad se samo malku poskapi odkolku kaj nas. Akciznata stoka (cigari, alkohol) e preskapa na zapad. Koga ke ja vidite cenata na eden bilet za gradsko metro vo eden pravec koj kosta 1.99 EUR, ke vi stane jasno kolku e "skapo" kaj nas.

Mislis deka pridonesite i davackite se na godisno nivo vo Amerika?

Toa ti se verojatno mesecni trosoci.

I ne znam koj ve mafta deka cenite tuka se isti kako cenite na zapad. Od moe iskustvo znam deka cenite tamu se drasticno poskapi, vo sekoj pogled! Sum zabelezil deka portokalite, ananasot, cokoladite i salamite na zapad se samo malku poskapi od nasite. Akciznata stoka (cigari, alkohol) e preskapa na zapad za nas.
Остај, од скапотија ништо не можат да купат за грев се таму. Ние овде се комотиме во раскошов.

Квалитетот на живот не може да биде одреден од мала група на луѓе т.е и да земаш 10.000Е плата, на што ќе ја потрошиш, на какви дупки ќе го возиш новиот автомобил, во какво школо ќе учат твоите деца, не дај боже да треба да вадиш некоја дозвола или да се лечиш.

I na zapad samo tie so dlabok dzep mozat da si dozvolat da se lecat vo privatni bolnici so odlicni zdrastveni uslugi, a obicniot narod odi po drzavnite bolnici koi ne se razlikuvaat mnogu od nasive. Evropa sepak ima dobra socijalna politika, no si se zaprasal li samo kolku milioni Amerikanci ne mozat da se lecat nitu po drzavnite bolnici?
Birokratija nasekade ima, pa nema nesto razlika vo vadenjeto dozvoli.
A i dupki po patistata ima i niz Germanija, ne e sekade sredeno pod konec.

I na zapad samo tie so dlabok dzep mozat da si dozvolat da se lecat vo privatni bolnici so odlicni zdrastveni uslugi, a obicniot narod odi po drzavnite bolnici koi ne se razlikuvaat mnogu od nasive. Evropa sepak ima dobra socijalna politika, no si se zaprasal li samo kolku milioni Amerikanci ne mozat da se lecat nitu po drzavnite bolnici?
Birokratija nasekade ima, pa nema nesto razlika vo vadenjeto dozvoli.
A i dupki po patistata ima i niz Germanija, ne e sekade sredeno pod konec.
Разликата е и Германците се бунат на бирократијата, зошто нешто не било завршено за 1 ден туку за три дена, а кај нас викаш ќути завршив работа за месец дена и мито не ми побараа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom