Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Се извинувам што упаѓам ко падобранец во сред дебатава, ама сакам да ги прашам нешто тие што веќе се иселиле од тука, за една споредба да ми кажат. Дали е точно дека во Македонија и со солидни примања ( под солидни примања мислам на двајца партнери со по плата од 500 евра, стан и кола) нема да го имаат тој квалитет на живот како на запад ? :)
Солидните примања нема никако да спречат мал милион нешта, кои тука ти влијаат врз квалитетот на животот.

Финансискиот аспект на животот меѓу Македонија и Запад дури е смешно да се споредува.
400 dolari osiguruvawe zdravstveno,
200 dolari osiguruvawe avtomobilsko
100 dolari parking za kola
20 dolari shishanje
1.5% danok t.e. 300 dolari mesecno samo za danok na kuka
за кој финансиски аспект бе збориш момче?
Колку заработува чистач на клозети на запад за да може да го плати сето ова?

20 dolari shishanje
За истиот кој го живеев во Македонија и го живеам во Германија.
Не сите си чистачи на клозети, а и оние што се сигурно далеку подобро живеат ако би биле чистачи во Македонија.

Се извинувам што упаѓам ко падобранец во сред дебатава, ама сакам да ги прашам нешто тие што веќе се иселиле од тука, за една споредба да ми кажат. Дали е точно дека во Македонија и со солидни примања ( под солидни примања мислам на двајца партнери со по плата од 500 евра, стан и кола) нема да го имаат тој квалитет на живот како на запад ? :)

Чим ја немаш државна администрација во странство, немаш споредба. Ни 100000евра месечно во МКД не ти вредат ако имаш работа по шалтери :)

20 dolari shishanje
Еј, хах, ти си од оние што убедуваат дека тука е исто? :vozbud:
Леба ти, колку зимаш за ваа работа?

Морее не го доби одговорот што го сакаше?
Зошто да не го добијам тој одговор што го сакам ? Добив одговор каков што учекував, бтв им благодарам на сите што ми реплицираа. Ми ја разрешија дилемата, дека тука во МК и да се има пари нема да се има ни приближно добар квалитет на живот како на запад. Е сега замисли да немаме пари, а немаме , плус на тоа додади лошо здравство, корумпирано судство, невладењее на правото, корумпирана полиција. Не гледам причина зошто да се остане тука :( . А се повеќе гледам дека си заминуваат не само оние луѓе што немаат, туку и оние што имаат.

Чим ја немаш државна администрација во странство, немаш споредба. Ни 100000евра месечно во МКД не ти вредат ако имаш работа по шалтери :)
Ke si zaposlis sekretar-ka da trca mesto tebe.
:)

Зошто да не го добијам тој одговор што го сакам ? Добив одговор каков што учекував, бтв им благодарам на сите што ми реплицираа. Ми ја разрешија дилемата, дека тука во МК и да се има пари нема да се има ни приближно добар квалитет на живот како на запад. Е сега замисли да немаме пари, а немаме , плус на тоа додади лошо здравство, корумпирано судство, невладењее на правото, корумпирана полиција. Не гледам причина зошто да се остане тука :( . А се повеќе гледам дека си заминуваат не само оние луѓе што немаат, туку и оние што имаат.
што чекаш тогаш? секогаш има потреба за квалитетни аргати секаде!

20 dolari shishanje
Ajde be....A zaboravi da kazes sto dava za vozvrat taa drzava sporedbeno sto dava MK.

Cistacot na klozet ako ostane bez razbota ....drzavata ke mu plaka stan skolarina struja i ostali raboti (zavisi od drzava) zatoa si plaka taxa na zarabotenite pari.
Osigurivanje na avtomobil ti pokriva i osteta na istiot (again zavisi od drzava)
Parkingot ti osguriva mesto i osteta pri eventualna krazba

Sea istite raboti u MK.
Ako ostanes bez rabota u MK socijalno ti e 1200 den (mislam) bez nikavi drugi trosoci pokrieni....
Ako ja slupas kolata ke si platis....iako imas registracija plateno.
Parkingot ne ti garanitra nikakva sigrnost....

Ete zosto i cistacite na WC ziveeat poubav zivot vo stranstvo. Ti kazav i predhodno tvojot neuspeh nemozes da i go prepisis na drzavata kade sto si bil toj e tvoj Licen neuspeh.Zaprasaj se zosto e toa taka i pomiri se. Ako imas zelba podetalno da ti objasnam za tvojot neuspeh pisi so kakov status bese vo USA .

zimi takvoto....vrska nemas od zivotot be dete
Dete?...Me prasa za godinite ednas pomal si od mene... Drugo u ista drzava sme imigrirale.Te prasav vo koj del bese i kakov status...ne sakas da kazes posto ti e strav od soocuvanje so vistinata.

Еве што ти значи запад, па пак вие бунете се.

Последно уредено:
Dete?...Me prasa za godinite ednas pomal si od mene... Drugo u ista drzava sme imigrirale.Te prasav vo koj del bese i kakov status...ne sakas da kazes posto ti e strav od soocuvanje so vistinata.
Блек Фрајдеј бил Гарфилд / Дивајдер :pos: И незнаете што работел у Америка? Аман бе било кој од постарите членови прашајте ќе ви каже, затоа не ви одговара. :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom