Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки едно прашање за тие кои се од ШТИП

Имам лаптоп асус , кој прегрева, многу бучи и често кога ќе прегрее се исклучува ... па дали има некој добар сервисер тука во Штип за лаптопи да го oднесам да го очистат? Оти толку сум со финансии сега засега , па по некое време ќе сменам и маст.
Дигит компјутери 590 ден

Совети за најдобро користење на батерија на нов лаптоп? В продавница секако она што прво ти го кажуваат е прво полнење барем 12 сати и после 2-3 целосни циклуса на понење/празнење...на некои форуми прочитав дека ова уствари е штетно за литиум-јонските батерии и подобро било секогаш да се дополнува кога може.

Дали може да настане дефект на графичка од некористење на подолг период?

снимав едни важни проекти на едно цд ама по грешка ставив да не може пак да се снима на него можам ли некако сега да променам пак да можам да снимам на него не сакам проектите да ми се расфрлани на повеќе цединја знае некој како ???/[DOUBLEPOST=1395075850][/DOUBLEPOST]
Дали може да настане дефект на графичка од некористење на подолг период?
Не може само не е добро така да стои потоа ке бите поспора и ке бучи а нема да се расипе подобро ако не ти треба продај на на некого

Последно уредено:
Zdravo

MI treba pomos
- Imam eden prenosliv 750Gb i eden 2TB na struja Hard Drive.

Kompjuterot i televizorot ne saka da mi gi procita a i dvata rabotat a nemozat da se prepoznaat.

otvoriv na you tube da vidam kako da gi popravam ali mi dava nekoja opcija se da izbrisam a datata mi ja treba pa mozeli nekoe pomosce linkce od nekoe video kako i sto da gi popravam.

Pozdrav.

имам проблем со лап топот односно кога го ставам на полнач тој постојано прави прекин ма полнење се уклчуува исклучува писти по некое време продолжува да полни а некогас и несака да полни ПОМОС СОВЕТ КАДЕ ДА ГО НОСАМ

Темава слабо со одговори, сите само прашуваат никој не одговара :( јас еве сакам да прашам за монитор. не сум купувал досега, не знам шо да гледам, детали некои...знам дека со ипс панел се нај ама не можам да одвојам толку пари ни сега ни потаму, па би се задоволил со некој стандард монитор, со фулл хд секако, hdmi е препорачливо. Е сега звучници, усб и шо ти знам други работи се опционални мада мислам во тој ценовен ранг до кај 7-8000 нема баш толку додатоци а? Шо би препорачале?

Ми зуе полначот на на лаптопот, поточно адаптерот. Од што може да е?

Не е нешто гласно ама кога ќе се доближам се слуша. Само кога е уклучен во лаптопот се случува ова, кога ќе го одштекам престанува.

Пред некое време ми се расипа графичката (Nvidia 9800 GT 1 GB RAM) и сега сакам да купам нова добра графичка која ќе ме служи долго и квалитетно како што ме служеше оваа а ме служеше добри 6 години ако не се лажам. Потребна ми е добра графичка со која би можел нормално да ги играм поновите игри иако знам дека останатиот дел од конфигурацијата ми е малку застарен веќе. Ја поседувам следнава конфигурација Intel (R) Core (TM) 2 Duo CPU @2.80 Ghz плус 4 GB RAM. Одбрав неколку графички помеѓу кои сè уште одлучувам но би сакал совет ако некој има искуство со некоја од нив и која мислите дека е најдобрата опција според вас.

ASUS GT 630 4GB DDR3
Gigabyte PCX GeForce GTX640 2GB DDR3 HDMI/2xDVI/VGA
Gigabyte PCX GeForce GTX650 1GB DDR5 HDMI/2xDVI/VGA Overclock
Gigabyte PCX GeForce GTX650 2GB DDR5 HDMI/2xDVI/VGA Overclock
Gigabyte PCX GeForce GTX650Ti 1GB DDR5 HDMI/DVI/VGA Overclock

Sapphire ATI PCX R7 250 2GB DDR3 HDMI/DVI/DP w/BOOST
Sapphire ATI PCX R7 260X 2GB GDDR5 HDMI/DVI/DP OC

Благодарам однапред. :)

Во план сум лаптопо да го надградам со SSD диск, со замена на CD/DVD со т.н. HDD-Caddy.Кедито ми е веќе порачано но сеуште не сум купил SSD диск. Дали имате некоја препорака за SSD, јас се мислам да го земам http://ocz.com/consumer/agility-3-sata-3-ssd од 60гб. Цената му е околу 60 евра? Имате вие некоја ваша препорака и искуства од овој или други SSD дискови? позз

Темава слабо со одговори, сите само прашуваат никој не одговара :( јас еве сакам да прашам за монитор. не сум купувал досега, не знам шо да гледам, детали некои...знам дека со ипс панел се нај ама не можам да одвојам толку пари ни сега ни потаму, па би се задоволил со некој стандард монитор, со фулл хд секако, hdmi е препорачливо. Е сега звучници, усб и шо ти знам други работи се опционални мада мислам во тој ценовен ранг до кај 7-8000 нема баш толку додатоци а? Шо би препорачале?

IPS се со далеку подобар приказ на слика, острина, гледање од различни агли, милина е кога работиш на IPS монитор :)

Секако се малку поскапи од обичниве TN монитори, но според мене и те како вредат, мониторот е една од најбитните работи, целото време го поминуваме гледајќи во него.

Зависи која големина ти треба на тебе, но веќе има до таа цена 22 инчни IPS, а за околу 9-10к има и 23 инчери. Но ако си во план да одиш на 24-ка, тогаш барем некој со VA панел, нешто измеѓу TN и IPS, нудат подобар контраст, пореална црна боја итн. Пиши ми отприлика која големина ти одговара па ќе ти дадам конкретен предлог.

Од тие, не ја гледај никако GT630, послаба е и од 9800гт, минимум барем GTX650 1GB GDDR5, солидна карта.
Секако треба да одлучиш краен буџет па да видиме што може да се земе најдобро за цената.

Во план сум лаптопо да го надградам со SSD диск, со замена на CD/DVD со т.н. HDD-Caddy.Кедито ми е веќе порачано но сеуште не сум купил SSD диск. Дали имате некоја препорака за SSD, јас се мислам да го земам http://ocz.com/consumer/agility-3-sata-3-ssd од 60гб. Цената му е околу 60 евра? Имате вие некоја ваша препорака и искуства од овој или други SSD дискови? позз

Не е лошо ссд-то, само малку е недоверливо од аспект на контролерот, ако ти се даваат уште 1500 денари може да земеш 120GB Samsung 840 EVO, едни од најдобрите и најбрзите моментално.
Исто така имаш и Kingston V300 од 60гб во Анхоч, доста се подобри од претходните нивни модели, а исто и 120гб моделот е со примамлива цена.

И овде и во друга тема ке постирам за ова прашање, се извинувам.
Имам ноутбоок PackardBell Easynote TK36 , го има на вебстраната официјална тај модел.
И имав проблеми со хдд и рам ,ги сменив ставив нови го форматирав и сега имам проблем( и порано беше така уствари)
Кога оде у стендбај или го поклопам лаптопо се исклуче дисплејот и после кога ке претиснам копче светнуваат сијаличките за цпу батерија и хдд и после набрзо хдд се гаси и нејке да уклуче и мора пак да го гасам и вклучам.
Дали треба драјвери за чипсетот да инсталирам или слично ?

@olikomerc Види мене примарно ми треба да ја зголемам работната површина пошто работам дизајн а 15“ на лаптоп па и со 16:9 страни ми е мал. Значи да имам барем 22“ монитор одлично би ми вршел работа. Се отепав од барање монитори ама за 7-8000 нема со ипс. Имаше во сет кога го земав лаптопот, асус со ипс мислам дека беше 9000 ама последниот им беше на излог и не сакав да го земам. Да имаше на лагер најверојатно ќе го земев за 8500. За гледање филмови си имам 32“ ЛГ со ипс, а игри не играм, значи примарно ми треба за работа, т.е. за зголемување на работната површина и само за тоа, монитор од 9-10000 е преголема инвестиција за мене. Еве и лаптопиве се примарно со тн панели па никој не се буни, додуша и немаме некој избор. Можда има такви модели ама кај нас не носат, а и да донесат ќе биде уште 3-4000 поскап.

@olikomerc Види мене примарно ми треба да ја зголемам работната површина пошто работам дизајн а 15“ на лаптоп па и со 16:9 страни ми е мал. Значи да имам барем 22“ монитор одлично би ми вршел работа. Се отепав од барање монитори ама за 7-8000 нема со ипс. Имаше во сет кога го земав лаптопот, асус со ипс мислам дека беше 9000 ама последниот им беше на излог и не сакав да го земам. Да имаше на лагер најверојатно ќе го земев за 8500. За гледање филмови си имам 32“ ЛГ со ипс, а игри не играм, значи примарно ми треба за работа, т.е. за зголемување на работната површина и само за тоа, монитор од 9-10000 е преголема инвестиција за мене. Еве и лаптопиве се примарно со тн панели па никој не се буни, додуша и немаме некој избор. Можда има такви модели ама кај нас не носат, а и да донесат ќе биде уште 3-4000 поскап.
Пред 3-4 години и јас имав сличен проблем да најдам ефтин ИПС монитор па најдов од Dell и кај IPS имаш варијанти (S-IPS, E-IPS) не сум 100% сигурен но мислам дека зедов Dell Ultrasharp 2209WA 22-Inch Widescreen Flat Panel Monitor. Тој беше E-IPS која е поефтината варијанта на ИПС матрица

ПС
во ефтини ИПС монитори ти е AOC I2353PH, како што гледам нив ги има во Невада компјутери конкретниот модел го нема али можеш да прашаш дали можат да го донесат тој е околу 150 долари, http://www.futureshop.mk/electronics-mk/desktops/displays/

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom