Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Каков одговор сакаш кој самиот си го даде? што е разликата помеѓу егзинцијата на луѓето, помеѓу тебе и мене? сите сме луѓе?

Целта ми`е да ти докажам дека срема годините на изучување е најмалку платена професија.
Off..Kakva e taa "profesija" masovno sirenje na veruvanje koi nikoj ne uspeal da go dokaze ?
Kako uspea ti da se vrabotis vo taa profesija (oglas tender). Dali vazi zakonot za minimalec vo vasata profesija? Dali plakate danok na parite ?

Кои сте „ние„ а не сте слепи?
Кој вели дека јас сум свештеник?
Ako ne si pod zakrila na MPC jas se izvinuvam dlaboko za prasanjeto.

Off..Kakva e taa "profesija" masovno sirenje na veruvanje koi nikoj ne uspeal da go dokaze ?

Можеби тебе неуспеал никој да ти докаже?
А мене ми се допаѓаонаа старана поговорка "Кој Бара ќе најде"
(Сепак е долга и широка тема)

Kako uspea ti da se vrabotis vo taa profesija (oglas tender). Dali vazi zakonot za minimalec vo vasata profesija? Dali plakate danok na parite ?

Не сум вработен во таа професија.
За да се постане Свештеник треба многу да се изучува Религијата што вклучува некаде 10-15 години и прашање е дали ќе постане свештеник се зависи од потребите на Црквата.
И Нормално дека се е по Државниот Закон. и секако кога оди законски со сите салтанати,обврски кон држвата.

Можеби тебе неуспеал никој да ти докаже?
А мене ми се допаѓаонаа старана поговорка "Кој Бара ќе најде"
(Сепак е долга и широка тема)

Tocno ama jas poveke kon " i don't want to believe it, i wanna see it"

Можеш ли да приметиш и други чуства кои се во кругот на религијата?
Дали некој може да си игра со нашите чуства? Ако може, а црквата пример може, тогаш може и да не контролира, за жал.
Се е можно, но како што виде верата не спаѓа во чувства така да таа не може да биде манипулирана.Секој може да ни ги манипулира чувствата, но кога би имал вера доста потешко;).[DOUBLEPOST=1394810324][/DOUBLEPOST]
Не е работата дали јас имам потреба или не....не се работи за потреба, туку за констатација. Ако некој го живее правилото на кое се повикува, значи за него истото тоа функционира, но тоа не е ниту доказ ниту аргумент дека по дифолт ќе функционира подеднакво и за сите останати.
Работата е во тоа што лицемерите за кој зборував се повикуваат на христијански принципи, а во пракса живеат сосема спротивно.
Да констатираш нешто не е ли потреба? Со оглед на тоа со каков жар и колку енергија влагаш во тоа да ги ’’разобличиш’’лицемерите со сигурност имаш голема потреба.

Се е можно, но како што виде верата не спаѓа во чувства така да таа не може да биде манипулирана.Секој може да ни ги манипулира чувствата, но кога би имал вера доста потешко;).[DOUBLEPOST=1394810324][/DOUBLEPOST]
Да констатираш нешто не е ли потреба? Со оглед на тоа со каков жар и колку енергија влагаш во тоа да ги ’’разобличиш’’лицемерите со сигурност имаш голема потреба.
Добро, но на Википедија секој може да става податоци и информации! И повторно не се сложувам со тебе.
Мојот став веќе си го кажав.:)[DOUBLEPOST=1394823898][/DOUBLEPOST]
Ако науката е Твоја вистина, а не е Твоја, туку е туѓа, тогаш која е Твојата вистина? Нели рече дека размислуваш со своја глава...:sneaky:
:facepalm:
Види мислам дека јасно ти одговорив на твоето прашање во претходниот коментар.
Како ти си ја оформил, создал, твојата вистина? Врз база на тоа што си го прочитал од Библијата, така си воспитан т.е. твоите имале улога во тоа, мислиш дека тоа е тоа...... Дали тоа е твојата вистина? Во еден претходен коментар ми рече “зошто да го читам Куранот кога вистината е пред мене“! Тогаш и тоа не е твојата вистина, тоа е вистината на апостолите, евреите, црквата. Но ти ако поверуваш во тоа, а ти си поверувал и сеуште веруваш, тогаш тоа е твоја вистина.
Црквата има свое видување за иднината, така на Црквата не и‘ се потребни поголеми вистини од веќе објавените вистини за таа иднина.
Егзорцизмот е познат и во Црквата православна, а за палењето вештерки ќе се обратиш кај Фрањо.[DOUBLEPOST=1394806342][/DOUBLEPOST]
Зашто сметаш дека земам пари од верниците?
Колку Фрањовци се појавиле во светската историја? Евети пример. Фрањо Туџман е првиот хрватски претседател. Те молам, осветли ме, кажу кој Фрањо?

Последно уредено:
Добро, но на Википедија секој може да става податоци и информации! И повторно не се сложувам со тебе.
Мојот став веќе си го кажав.:)
Се разбира дека Википедија не е апсолутната вистина.Според мене а и според други верата не чувство.Ти може да не се согласиш дека слоновите се сувоземни цицачи и да кажеш дека се птици и летаат твое е правото, но дали е логично тоа. Во крајна сметка не е важно ни потребно да се согласиш(егото пречи) а важно е да се подзамислиш;).

Последно уредено:
Прашање до верниците,ако Бог го створил човекот по свој лик,тогаш зошто му ја дал опашната коска која не врши никаква улога,а ја имаат сите животни?

Прашање до верниците,ако Бог го створил човекот по свој лик,тогаш зошто му ја дал опашната коска која не врши никаква улога,а ја имаат сите животни?

На ова, но и на слични прашања, во стилот „...што ќе ни е слепото црево....„, веќе се дадени одговори.

Патем кажано, Бог не го створи човекот по својот образ и подобие како механички настан, туку Он го створи човекот со вграден разум, слободна волја и должност за доброчинство.[DOUBLEPOST=1394830708][/DOUBLEPOST]
Колку Фрањовци се појавиле во светската историја? Евети пример. Фрањо Туџман е првиот хрватски претседател. Те молам, осветли ме, кажу кој Фрањо?

Не мислам на Њофра Туѓман покојниот , туку на Фрањо, папата денешен језуитски, кој доаѓа од римската Црква, која своевремено „жареше и палеше„ по Европа.[DOUBLEPOST=1394830821][/DOUBLEPOST]
Како ти си ја оформил, создал, твојата вистина? Врз база на тоа што си го прочитал од Библијата, така си воспитан т.е. твоите имале улога во тоа, мислиш дека тоа е тоа...... Дали тоа е твојата вистина? Во еден претходен коментар ми рече “зошто да го читам Куранот кога вистината е пред мене“! Тогаш и тоа не е твојата вистина, тоа е вистината на апостолите, евреите, црквата. Но ти ако поверуваш во тоа, а ти си поверувал и сеуште веруваш, тогаш тоа е твоја вистина.

Кога е во прашање мојата вероисповест, исповедам „туѓа„, односно црковна вистина, а не моја.
Моите лични вистини можам да ги изнесам по некој друг основ.

Лицемерието страшно ме иритира...незнам дали е потреба или нешто друго, но не поднесувам лицемерие.

На ова, но и на слични прашања, во стилот „...што ќе ни е слепото црево....„, веќе се дадени одговори.

Патем кажано, Бог не го створи човекот по својот образ и подобие како механички настан, туку Он го створи човекот со вграден разум, слободна волја и должност за доброчинство.[DOUBLEPOST=1394830708][/DOUBLEPOST]

Не мислам на Њофра Туѓман покојниот , туку на Фрањо, папата денешен језуитски, кој доаѓа од римската Црква, која своевремено „жареше и палеше„ по Европа.[DOUBLEPOST=1394830821][/DOUBLEPOST]

Кога е во прашање мојата вероисповест, исповедам „туѓа„, односно црковна вистина, а не моја.
Моите лични вистини можам да ги изнесам по некој друг основ.
Навистина папата! Ако мислиш на „папата од крајот на светот„, тогаш тој беше еден од ретките кои застанаа против тогашната диктатура, го “просветлуваше“ народот со молитви, држеше говори за мирот итн. Народот го зафати голема криза. Искрено не знам дека “ жнеел по светот„!?
Инаку ако сакаш индиректно да ми кажеш дека е идиот, да идиот е, кој нормален ќе мие и бацува нозе на болни лица?
Се разбира дека Википедија не е апсолутната вистина.Според мене а и според други верата не чувство.Ти може да не се согласиш дека слоновите се сувоземни цицачи и да кажеш дека се птици и летаат твое е правото, но дали е логично тоа. Во крајна сметка не е важно ни потребно да се согласиш(егото пречи) а важно е да се подзамислиш;).
Добро, тогаш зошто јас не веувам? Одговорот кој би ти го дал е, така сум воспитан и не чуствувам дека постои некоја натприродна сила!

Добро, тогаш зошто јас не веувам? Одговорот кој би ти го дал е, така сум воспитан и не чуствувам дека постои некоја натприродна сила!
Ти го направи првиот чекор, се прашуваш зошто. Секој се прашува, рано или касно, и ќе се прашува додека не поверува, а откако ќе поверува, ќе види види колку бил заблуден а истовремено и пресреќен затоа што прогледал.

Se prasuvam dali Isus ke prati nekoj vo rajot posle smrta?
Neli za da ides vo rajot trebe da si "bezgresen".

Ти го направи првиот чекор, се прашуваш зошто. Секој се прашува, рано или касно, и ќе се прашува додека не поверува, а откако ќе поверува, ќе види види колку бил заблуден а истовремено и пресреќен затоа што прогледал.
А ако не поверува! Ќе настане ли тогаш проблем?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom