Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
bi sakal da recam ke i peam na sestra ti...ama ke me apsat jbg...[DOUBLEPOST=1394042102][/DOUBLEPOST]не го читај ова погоре аууу......немој немој!!! игнорирај го!
Naah.... sestra mi ima peac doma a i plus ne podnesuva niskointelegetni rastenija...Pocinja poleka da im stanuva na site jasno kakov kadar "izgubila" USA.

Naah.... sestra mi ima peac doma a i plus ne podnesuva niskointelegetni rastenija...Pocinja poleka da im stanuva na site jasno kakov kadar "izgubila" USA.
А бе ти бавен си бил...[DOUBLEPOST=1394046202][/DOUBLEPOST]А особено да ги ебббаааам ВМРО пошто тукушто ми дојдоа на врата да ми даваат смрдлив весник нивни!
У контекст на муабетов!

Последно уредено:
А бе ти бавен си бил...[DOUBLEPOST=1394046202][/DOUBLEPOST]А особено да ги ебббаааам ВМРО пошто тукушто ми дојдоа на врата да ми даваат смрдлив весник нивни!
У контекст на муабетов!
De objasni zosto me citira u postov ?

Не ти е доволно тебе изгледа си бараш уште.
Аман не го буцкај... таман запре
Не океј, сфаќам ова како иде, ме интересираше стриктно за Микросам. Приватниве фирми обично вака прават ако видат те бива те праќаат на курсеви, дообуки на нивна сметка, само што 90% сум сигурна дека по обуката потпишал другарот твој договор дека ќе работи уште минимум 3-5 години во фирмата. Да не им испадне за џабе инвестицијата :)
Микросам генерално условите за работа за инженери се многу лоши. Нема никаква почит и ценење на кадарот. На прсти се бројат тие што работеле претходно и добро ќе кажат за фирмата.
Најчесто одат таму пресно дипломирани инженери, без работно искуство или практиканти, со цел да стекнат некое практично искуство т.е. да има во CV што да пишат и после неколку месеци бегаат. Нема работници што работат со години таму (освен некои исклучоци), сите гледаат магла да фатат од што е толку добра фирмата.
И ова со огласов за 12000 пак е добра сума. Стандард плата за инженери е 8-10 илјади таму.
За во Македонија супер се тие 500 евра....иако не е нешто многу таква цифра може и да ме задржи овдека.
Само проблемот е што дури и со таква во европски рамки ниска плата тука си во Македонија позитивен пример и редок исклучок.
Многу почест е примерот на Микосам и нивните 12.000 од колку 500 евра на другар ти.
Не се веќе ни тие 500 доволни. Можеби, ако живееш потполно сам, или со женска која исто така работи и заработува. Иначе со оваа инфлација и секојдневно поскапување на се и сешто, не се ни приближно доволни.

1975065_10152283605548856_330038392_n.jpg

И мама поголема плата од тато е добар детал во лекцијава, покрај буџетот што е реален.

Е тоа ти е успешна жена, и ја има само во учебниците :icon_lol:.

Учебната програма ја прават по странски терк, затоа и платите се толкави ;-)

циганите во Германија-најсвежи новости го потврдува она што го пишав страница наназад- важно издејствувале детски додаток, мажот собира стари ствари, а таа се коти .... http://www.dw.de/život-na-ivici-siromaštva/a-17478917

Учебната програма ја прават по странски терк, затоа и платите се толкави ;-)

Ма јок ... толкави се за да не препечатуваат во наредни две учебни години кога ќе запука инфлација :)

Инаку е многу логична работа тоа да потпишиш дека нема да ги напуштиш минимум една година некогаш и повеќе, во спортивно ке си го платиш целиот износ на обуката, семинарите и незнам што. Јас барем не гледам ништо лошо во тоа.

логично е ... ама гледај и од другата страна ... што ако потпишиш дека нема да напуштиш пр.2 год, ама после 2-3 месеци не се задоволни од твојата работа (и покрај дообуката) ... и тогаш смеат да те отпуштат или сепак договорот е обостран и ќе си чекаат 2 год. да поминат (зависи каков договор е)? ... нели, ако те отпуштат се во зијан (нели вложиле во тебе), а ако те задржат пак се во зијан ... затоа сепак мислам дека без разлика што вложиле во тебе на дообука, почиста е сметката со покачување на плата да те задржат (ако се задоволни од работата) за дда не им избегаш кај конкуренцијата ...

Дали е Германец, Швеѓанин, Шпанец, Македонец сите почнуваат од 2000 евра. Следна година им даваат 300 евра покачување, секоја година наредна по 300 евра. Ноќни трудови месечно по 180 евра, празник 250 евра, сабота и недела. И почетник да си ќе ти се соберат околу 3000ки месечно.

Некаде те прочитав дека имаш медицина, зошто не го учиш Германскиот и да заминеш?
за Bojco
http://www.gesundheitszentrum-winterberg.de/diagnostik/
бараат лекар-специјалист по интерна медицина и секако германски јазик ( место на работа е Winterberg, Nordrhein-Westfalen)
Платата е : првата година: 3.735,91; Втората година: 3.947,67; Третата година: 4.098,91 евра

зарем уште сте во МК и чекате некоја работичка за 500 евра?!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom