Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    734

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Епа ете му причина повеќе да го освои Крим што не го направи тоа?Ја бараше причината, ја доби на маса со инцидентов денеска.Ништо не превзеде.
Несомнено е дека он може да навлезе во Украина со војска, никој не го спори тоа, Украина е џуџе спрема Русија ама зошто досега не е навлезен?
Зошто би напаѓал кога се оди во негова корист ?
Не ни му беше целта да почне војна туку преку присуство на војската да се остварат други цели.
И да војна не се почнува зошто некој попреку те погледнал...

Ако почнеме да збориме за муда тогаш зошто америка само вергла дека ќе воведе економски санкции ?
Мене ме интересира зошто ВБ нигде ја нема, туку нон стоп ја слушаме америка и тук и таму нешто од Германија. Ако на еу и америка им беа искрени намерте, со оглед на тоа дека еу беше иницијалната каписла за протестите, тогаш баш они треба да бидат најактивни...

M

Mario Gómez

Гостин

Па и затоа Америка никогаш нема да добие поддршка за било каква интервенција во Украина од европските држави, посебно не од Германија кои ги шпиунираа до пред 3 месеци. :rolleyes: Во обединетите нации Русија е у петте членки за безбедност така да ништо и таму. Е Америка нема да се меша сама кај шо не и е место, американски воени бродови нема ни да влезат у црното море.

Колку се смешни некои кои викаат Русија ќе страда економски заради што? Ништо? Бизнисот ќе си продолжи as usual, си го мерат политичарите на кој му е поголем, ништо друго.:rolleyes:

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
Вака, од моја призма гледано Путин сега ќе чека да пројде референдумот за самостојност на Крим закажан за 30 март. Нема потреба од воена интервенција пред тоа затоа што ако се разгори ситуацијата највише ќе страдаат цивилите. Има инаку чисто информативно многу попаметни аналитичари во Русија што јасно ги предвиделе сите можни сценарија. Што се однесува за федерацијата, не очекувам да страда економијата иако се курчи западот со укинување на рубљата, на американците тоа не им иде у корист затоа што може да се укине и доларот у Русија и да го јадат американските корпорации и банки кои земаат кредит од Русија.. Ете толку од мене што се однесуе на економијата.

GTFO

Pushing the button
Член од
3 април 2009
Мислења
5.654
Поени од реакции
4.579
Ме интересира до каде беа преговорите меѓу Русија и Украина за влез на вториве во ЕвроАзиската Унија и дали воопшто се разговарало на таа тема пред државниот удар (за време на мандатот на Јанукович од 2010-14) ..

Последно уредено:

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.666
Поени од реакции
11.816
Што се однесува до реториката на Обама дека „Русија ќе плати за своите акции“, најдов едно видео случајно. Да слушнеме што има да каже Хилари:
И тука се спомнува за некакви цени...[DOUBLEPOST=1393961130][/DOUBLEPOST]Што мислите треба ли после све да се свати ова сериозно :). Дефинитивно најафторитетен политичар во денешницата.

„Засега не постои потреба од испраќање војска во Украина, оцени рускиот претседател Владимир Путин. Но Русија го задржува правото да ги употреби сите мерки за да ги заштити своите граѓани во источна Украина.“
Леле оваа дрољава колку ја мразам. Само нешто се заканува и брчи а не е никаков кур фактор. Пиштол не знае како изгледа, а продава некои приказни за уништување и тепање. Само ја форсира некој од назад

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Значи не знам дали си запознаен за психолошка гестикулација, говор на тело итн. Јас така ги прочитав и видов двата говори на прецедателите. Тоа е мое видување дека Путин долгорочно не може да води психолошка и трговска војна со западот.

Пред малку читав, ако е вистина дека сакаат русија да ја искључат од светско првенство во бразил. Значи ќе ја изолираат како албанија и енвер хоџа на времето. Значи ова не е војна стратегија за ден два месец ил игодина, ова уништување на путин и русија започна и пуитин тоа не може да го спречи. тоа потенцирам јас.

А Русија е мала државичка ко Албанија а ?
Компарацијава ти е небо-земја бесмислена.

И со тоа гестикулациите и говор на тело слободно да отидеш во Х-фактор темата и да им пишеш на сите засегнати дали Кајмак ќе иде даље или не.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
http://modran.com/index.php/vijesti/svijet/137-trankskript-danasnje-konferencije-za-novinare-predsednika-rusije-vladimira-putina
Транскрипт на пресот на Путин денеска, на Хрватски е, ќе ја издвојам причината на кризата во Украина, мислам дека сите кои ја подржуваме Русија истото го трубиме тука цело време:

„Ocena onoga što se dogodilo u Kijevu i u celoj Ukrajini. Ocena može biti samo jedna. To je protivustavni prevrat i oružano otimanje vlasti. To niko i ne osporava. Ko to osporava? Ja imam pitanje na njega ne mogu da odgovorim ni ja, ni moje kolege, sa kojima u poslednje vreme, kao što znate, ja mnogo razgovaram telefonom o problemu Ukrajine. A pitanje je: Zašto je ovo urađeno? Obratite pažnju: Predsednik Janukovič je uz posredništvo tri ministra inostranih poslova evropskih zemalja, Poljske, Nemačke i Francuske uz prisustvo mog predstavnika, to je bio ombudsman za ljudska prava Vladimir Petrovič Lukin, potpisao sa predstavnicima opozicije tada, baš tog dvadeset prvog, taj sporazum, po kome je – to želim da podvučem, ne da li je to dobro ili loše, želim da istaknem činjenicu – Janukovič praktično svoju vlast već predao. On je pristao na sve što je zahtevala opozicija. Pristao je na prevremene parlamentarne izbore, na prevremene predsedničke izbore, pristao je na vraćanje Ustava iz 2004. godine, što je opozicija zahtevala. On je pozitivno reagovao i na našu molbu u molbu zapadnih zemalja, a pre svega svoje opozicije da ne primenjuje silu. Pa on nije izdao ni jednu jedinu nezakonitu naredbu za otvaranje vatre po nesrećnim demonstrantima. Naprotiv, dao je nalog da se sve milicijske snage povuku iz prestonice. I ta naredba je izvršena. On je otišao na manifestaciju u Harkov i čim je otišao, odmah su zauzeli, umesto da oslobode administrativne zgrade koje su bile ranije zauzete, odmah su zauzeli i njegovu predsedničku rezidenciju i zgradu vlade. Umesto da ispune ono što su se dogovorili. Zašto ja postavljam ovo pitanje? Želim da shvatim zašto je ovo urađeno. On je ionako u suštini preda svu vlast. I on nije imao šanse, to mislim i to sam mu rekao, da bude ponovo izabran. I sve moje kolege sa kojima sam poslednjih dana razgovarao telefonom se sa time slažu. Zašto je trebalo preduzimati nezakonite antiustavne radnje i gurati zemlju u haos u kome se ona danas našla? Još uvek Kijevom lutaju pobunjenici sa maskama na licima i oružjem u rukama. Na to pitanje jednostavno nema odgovora. Eto, hteli su nekoga da ponize, da pokažu svoju snagu, ali ja mislim da je to jako glupo i dobili su rezultat suprotan očekivanom. Zato što su time u određenoj meri poljuljali istok i jugoistok Ukrajine.“
Тоа што е речено секако му оди во прилог на Путин, никој не може да го порекне.

Мене искрено друга работа ме приближи кон позицијата на Русија, а тоа се дечките за кои засега срамежливо пишуваат само некои второстепени медиуми на Запад, сепак многу е битно да се прочита текстов:
http://www.thedailysheeple.com/why-is-the-mainstream-media-ignoring-the-rabid-anti-semitism-in-the-new-ukraine-government_032014

There is a reason why Russian President Vladimir Putin cited “ultranationalists” as one of the reasons why Russian troops had to intervene in Ukraine. What we are seeing in Ukraine right now is eerily reminiscent of what we saw in Nazi Germany before World War II.
Earlier this week, a synagogue in the country’s southeast was firebombed. There have been multiple reported beatings of Jews and acts of vandalism at Kiev synagogues. A leading rabbi in Kiev has called for Jews to leave the city and the country, if possible—though he later said he was stressing that it’s dangerous for everyone out there—and the Israeli embassy has reportedly advised members of the Jewish community to stay off the streets.

In the video posted below, you can see a white power flag that has been erected in a city government building in Kiev
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=q-dHVZTtTxQ

“Washington openly backs fascist Svoboda party leader Oleh Tyahnybok…In 2004, Tyahnybok was expelled from former President Viktor Yushchenko’s parliamentary faction. He was condemned for urging Ukrainians to fight against a “Muscovite-Jewish mafia.”

Tyahnybok extremism didn’t deter Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs Victoria Nuland. On February 6,she met openly with him and other anti-government leaders.

The Svoboda Party will take control of not one, but three ministries in the interim government.

These posts include the deputy prime minister and the heads of the agriculture and environmental ministries.
In addition to these positions, a Svoboda lawmaker was appointed the new prosecutor general in the interim government.

Hopefully as word gets out about the extreme anti-Semitism of some of these Ukrainian politicians, our politicians in Washington D.C. will start to change their tune.

But we have seen this kind of thing before. The Obama administration helped al-Qaeda take power in Libya, it is helping al-Qaeda try to overthrow the Syrian government, and now it is helping neo-Nazis rise to power in Ukraine.

It is almost as if a case of collective insanity has gripped the people running things in Washington.

I truly fear for what is ahead.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.894
Поени од реакции
13.011
Борг јас напишав дека во моментов Крим е завземен, а не освоен дефинитивно.
Направи малце разлика, немој да те фрустрира Русија и да се губиш во толкувањево на терминологијава.
Дали ќе биде конфедерилизација, или распад не е битно. Битно е дека западна Украина ќе биде под силно Руско влијание. Битно е дека при тоа рускиот елемент е хомогенизиран, битно е дека сето тоа е постигнато без испукан куршум. Храков, Крим и Доњецк т.с Донбас знаеш ли што претставуваат за Украинската економија?
Жешкиот компир е во рацете на западот сега. Дали ќе одлучат да се конфронтираат до крај или ќе го свиткаат опавчето останува да видиме.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Тоа што Путин повикува на политичко решение, е најпаметната работа што може да ја направи во моментов. Ако го примораат да реагира воено, тогаш комплетно ќе го изгуби западот на државата. Повлекувањето му е одличен потег.

И тоа што е понервозен е сосема нормална и човечна реакција. На крајот на краиштата Руси ќе гинат и Русија е таа што може да изгуби. Обама не е под толкав притисок. Нит Американци гинат, нит ако изгуби ќе изгуби нешто што предходно го имал.

Член од
25 март 2012
Мислења
508
Поени од реакции
130
Strastite kako da se smirat,i toa e dobro ne samo zaradi narodot na Ukraina tuku i posiroko,vklucuvajki ne i nas,takva vojna nema koj da ja zapre,mozda ke zapocne kako mal konflikt no sigurno ke se prelee i ke zazeme nevideni razmeri.
Tie sto posakuvaa vojna sigurno ne se pri zdrav razum,nie imavme konflikt vo zemjav i ne vrati 10-20 god nazad,ili poblago kazano stagniravme(mislam ekonomski),e tek vojna so pogolemi razmeri cel svet bi mozel da otide u nepovrat.sepak se mislam deka tie sto posakuvaa vojna bea samo napaleni koi svrsuvaa na Putin i Obama,Rusia-Usa,i koj prv bi pocnal,civ e najgolem,koj ke pobedil,mislile deka vo toj slucaj bi go docekale krajot,deca u pamet.
Nesto vo vrska so poslednite slucuvanja,Rusia go dobi Krim,vo ovoj ili vo onoj slucaj,toa e jasno,ami u Ukraina izgubi,i toa mn,pred se od graganite,koi ke dobivaat odbivnost prema Rusija,dosega Rusija dobro se drzese u Ukraina,imase biznisi,sklucuvase dog i drugi beneficii,no od sega?!kaj ke idat povolnostite sto gi nudese ukrainskata vlast?!tie sto ke ostanat nadvor od Krim,ke morat da se prilagodat na novite politicki nasoki na Kiev,pa bile tie i so ruski kapital,mora da igras kako pejat vlastite,ako ne,togas...
Se odvivaat diskusii kako do paricna pomos za Ukraina?!pa toa e najlesno,koga edna MMF i Germania finansiraat zemji koi se do gusa u dolgovi i sranja,zosto ne edna Ukraina koja e so golemi resursi i rabotna sila?!tri pati duplo ke gi povratat tie pari,sakale nie ili nejkele,takva im e politikata,isto i ruskata.
Takada resenija ima,no vo nepovolna situacija e Rusija,a vo golema kasa obicnite gragani u slucaj na vojna.
Ni samite Rusi ne sakaat da go otcepat Krim,taka bi ostanale bez vlijanie u Kiev i cela Ukraina,koja bi i dala isti ili mn poveke povolnosti na EU/SAD,koi bi vlegle kapitalno i voeno so bazi niz Ukraina,a vo najlos slucaj,ako se precrta granica u Krim,togas vo mn bliska idnina tamu ke nikne voena baza na SAD,koja Rusija vo nitu eden moment ne ja posakuva i i e nokna mora,e tuka e glavniot problem sto seuste ne se razresi situacijata,i so ovoj poteg izgubi Rusija,izgubi golemo vlijanie,isto kako vo Polskiot slucaj.
A toa civ i e pogolem ili pomal,toa da ne ni dojde denot da go iskusime,inace sme naebile gadno,toj region ni izgleda daleku,no sepak ni e mn blisku.

Sent from my HTC One using Tapatalk

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ете зашто ЕУ си ќути,а само Америте прават конкретно нешто околу Украина.
За да биде сликата уште појасна, мора да се навратите за тоа што го објаснив дека Русите ќе им го продадат украинскиот долг на Кинезите кои ќе го платат со амерички државни обврзници, а истовремено се преориентираа на Украина за снабдување со жито.

Досега Кина седи во сенка, меѓутоа да погледнеме зошто “само Америте прават конкретно нешто околу Украина.“
Зошто толку се агресивни и што всушност ги заболе?

Кина и Украина потпишаа договор за изнајмување на 3мил. хектари земјоделска површина, овој договор е потпишан на период од 50 години, што ја прави Украина најголемиот надворешен партнер на Кина, најголемиот. :)
Прочитајте за Xinjiang Corps (XPCC) - тоа е главниот изведувач на оваа зделка во регионот на Дњепропјетровск.

Годишната трансакција ќе изнесува 2 600 000 000 долари на сметка на Украина, годишно! :)

Претходно Кинезите ги вратија сите испораки на жито од САД поради детектирање на ГМО во нив.
Пред само 2 дена повторно им ја вратија испораката на 887,000 тони :)
http://en.ce.cn/Business/ti/201403/02/t20140302_2398079.shtml

На сликата погоре се гледа територијата која Кина ја изнајмува на следните 50 години.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.499
Поени од реакции
27.318
Повторно интервјуто на Путин, друг важен дел:

Novinar: Ljudi koji su blokirali jedinice ukrajinske armije na Krimu su bili u uniformi koja jako liči na rusku vojnu uniformu. Jesu to bili ruski vojnici?

V.P: Pogledajte ceo postsovjetski prostor. Imate uniformi i uniformi koje liče. Otidite do prodavnice kod nas i kupićete bilo koju uniformu.

Novinar: I, jesu to bili ruski vojnici?

V.P. To su bile lokalne snage samozaštite.

Novinar: I tako su dobro pripremljeni, jer ako uporedimo snage samozaštite u Kijevu….

putin-konf-432014

V.P. Dragi moj kolega, znate li kako su bili pripremljeni naoružani ljudi koji su harali Krimom… izvinite, ne Krimom već Kijevom? Oni su bili pripremani u odgovarajućim bazama na susednim teritorijama. U Litvaniji, Poljskoj, a i u samoj Ukrajini takođe. Imali su instruktore. Bili su pripremani tokom dugog vremenskog perioda. Ima ih na desetine, na stotine, povezani su odličnim sistemima veze. Sve funkcioniše kao sat. Jeste videli kako oni rade? Apsolutno profesionalno, kao Specnaz. Zašto mislite da na Krimu treba da bude gore?

Novinar: Mogu li da dopunim svoje pitanje (predstavlja se). A da li smo mi učestvovali u njihovoj obuci?

V.P. Ne, nismo učestvovali.

Ова збори дека ситуацијата е следена на разознавачко ниво, сценариото потполно прочитано(како селски буквар што би се рекло), без никакви нагли потези, делувано во вистинско време да се постигне максимален ефект. Дури дозволија и мајданци да ги завземат административните згради во Харков.

Крим во моментов како самостојна единка има по неколку десетици системи С300 и Бук, Авиони и околу 22 000 војска која премина на нивна страна, башка Руски бази.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom