Мене нејасно ми е и зашто се велича воената моќ на САД у воени интервенције? САД интервенира у слабички земје попут Афганистан Либија Ирак итн, економски слабички и со нив играше двострано, остајте она шо збореше Сиенен. Плус, таму се пуца само у терористи тоест талибанци кој не се МОЌНО наоружани. Има и ред други фактори. САД знае колку е саатот и знае дека од тија воени интервенције цела држава сеа им страда, незнам дали некој следеше вести у јануари баш коај даваја вондредни на РТ,ЦНН,ББЦ,АЈ и ред други прозападни и происточни медиуми кој кажуеја за крахот на вол стрит дента. Америка можда има добра воена моќ која ја експонира само у слабички земје кј што е појака (зборим за време од 45та па навамо). Америка и самата сега знае дека сваки допир со велесила од типот на Кина и Русија ќе значи повторуење на студената војна и ќе се повтори сценариото од Кореа у Украина. Е сега, Русија нигде не удираше како Америка, пример Србија. Америка се бомбардираше со Србија овја седеја ги болеше стапот. Апсурдно е да зборимо која земја има поголема воена моќ, Русија или Америка. Војната моќ за мене не се глеа само у персонал носачи разорувачи млазњаци итн, туку и у ред други фактори кои очигледно ги имаа обете, и јасно знаа дека не смее да има никаков директен судир. Незнам дали некој знае за документарецот мислим ека го има на Јутуб дека 1 ден пред 11 ноември (терористичките напади на СТЦ) Евреите ги испразнија целите сефоој од зградата, зграда и пред тоа била дизајнирана да неможе да се сруши целата ако се удри горе а падна за нецели 1-2 саата, плус се шпекулира за експлозиви низ целата зграда. Со тоа Америка сакаше само да даде повод да го нападне Афганистан, да се експонира у такви земје, кј што знае дека тешко може да се нападнат нејзините трупе и светот после да мисли дека неможе никој да ги чепне.