Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    747

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Независна Македонија. Доволна награда за мене.
Независноста на Македонија беше потреба за уништување на федерацијата, а не за награда.

Од распадот на Југославија до денес, независноста на Македонија е заштитена од САД. Со нашите соседи, што мислиш ќе се случи ако утре американците речат - го напуштаме Балканот, што сакате правете?
Македонија е во процес на контиунирано деградирање на сувереноста, почнувајќи од американското медијаторство за приемот во ООН под изнудено име, наметнување на преговори за идентитетот на земјата, нејзино директно дестабилизирање со војната во 2001, хакирање на уставот и доведување на власт терористи и убијци на Македонци како и саботирање на референдумот за територијална поделба, постојано директно нелегално мешање во политичкиот живот на земјата преку “благослови“ од нивниот Амбасадор...

2001 г. сојузник на САД (Албанците) и друг сојузник на САД (Македонците) се "караат". Доаѓа САД, ги седнува на маса, ги договара. Избегната е поширока и крвава војна. Македонија не губи територија, си останува независна. Грците, во меѓувреме, тураа масло во огнот.
Додека претходните постови не ја издаваа твојата вистинска намера, сега сум убеден дека не си Македонец.

Член од
1 март 2014
Мислења
283
Поени од реакции
73
Кој беше начинот?
Еден куршум не се испука, 90% од војниците кои се од цела Украина одкажаа послушност на Киев, а доста од нив се пруклучија кон властите на Киев. Што е тука цинички. А пак кукавички ли е да делуваш кога САД и ЕУ ти се закануваат? Или колку да се каже нешто ?
Nemora da se ispukaat kursumi no dosega nemase niednas poplaki od ruskoto malcinstvo vo krimea nikoj ne gi cepkase nikoj nitu gi tepase nitu gi ubivase! Kako toa odednas pocnaa protestite za povikuvanje na Rusija da intervenira? Dali se odrza referendum za da se opredeli narodot?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Nemora da se ispukaat kursumi no dosega nemase niednas poplaki od ruskoto malcinstvo vo krimea nikoj ne gi cepkase nikoj nitu gi tepase nitu gi ubivase! Kako toa odednas pocnaa protestite za povikuvanje na Rusija da intervenira? Dali se odrza referendum za da se opredeli narodot?
Истото важи и за Киев, дали некој ги тепаше и убиваше кога се собраа? Како тоа одеднаш банда која не е ниту 1% од целолупна Украина реши да менува власт по насилен пат, затоа што легално избраната власт потпишала договор со Русија за намалување на цената на гасот на 1/3.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.632
Поени од реакции
35.484
http://www.bloomberg.com/news/2014-03-02/kerry-says-u-s-weighing-sanctions-on-russia-over-ukraine.html
“You just don’t invade another country on phony pretexts in order to assert your interests,” Kerry said.
Aхахахааха ахахаах.. ахаха хаха ха ааа... ахахахаа... ОК... хммм... Чекајте бе, па зарем тој ова сериозно и при полна свест го изјавил пред медиуми?!!?!?!???

Па токму ова го прават Америве низ цел свет откако постојат, и не најмалку во последнава деценија. Инвазија на друга земја базирано на измислено-конструирани премиси.

Зарем е потребно да набројуваме: Ирак, Авганистан, Србија, безброј други случаи каде индиректно-директно се поврзани... Каков космичко-мегаломански смешен кловн. Треба да бидеш лоботомозиран или барем ретардиран за да не ја видиш лицемерноста во изјавава.
Зарем толку опаднал квалитетот на тие пишувачите на говори што им спремаат што да зборат во јавност? :)

Или можеби сакаше да каже дека само САД можат да вршат инвазија на друга земја базирано на измислено-конструирани премиси?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.566
еве ви образложение зашто секој нормален човек треба да е против американциве.Сериозни ли се со муабетов или толку мислат дека пропагандата им е јака па кур ги боли.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Ќе ги извисат изгледа преефалените западни "сојузници" на украинските националисти откако на сите им стана јасно дека Западот нема смелост директно да реагира во Украина и да и се спротивстави на Русија.
Мислам дека дури НАТО и ЕУ би биле задоволни кога ситуацијата би се вратила на времето пред условувањето и притисокот да се потпише договорот за асоцијација и стабилизација со ЕУ, којшто избор "меѓу морковот и стапот" ја втурна Украина во овие ужаси и пред распад.
Путин уште еднаш покажува дека може самостојно да го игра цел запад.

NATO - Opinion - Rasmussen : We urge both parties to immediately seek a peaceful resolution through dialogue, through the dispatch of international observers under the auspices of the United Nations Security Council or the OSCE."

Токму така како што напишав пред 5-6 дена (арогантните членови можат колку сакаат да не нарекуваат "форум за деца")..
Во моментов Русија има огромен интерес да се бори за целовитоста на Украина.. Да имаш свое население во друга држава воопшто не е без значење. Засега Путин се држи добро и не реагира емотивно на ситуацијата во Крим.
Следниот чекор кој треба да го преземат Русите, за да се оневозможи консолидацијата и зацврстувањето на про-западниот фашизоиден режим во Украина, е да иницираат средба на Советот за безбедност на ООН (со можност за распоредување меѓународни трупи на Крим) и постепено да го повратат своето природно влијание во Украина во следниот период, кој ќе биде многу тежок за државата без разлика кој ќе биде на власт и какви договори ќе потпишува.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Ме интересира една работа. Нели СБ ги донесуваше одлуките за економски санкции или сум грешка ?

Член од
8 јуни 2013
Мислења
299
Поени од реакции
198
еве ви образложение зашто секој нормален човек треба да е против американциве.Сериозни ли се со муабетов или толку мислат дека пропагандата им е јака па кур ги боли.
Мене баш ова лицемерие ме навлече на стараната на русија. И ова грдо антипатично човече што се гледа дека е тежок психопат.

Дим4е

NZT-48, want some?
Член од
24 октомври 2007
Мислења
7.289
Поени од реакции
8.481
http://www.bloomberg.com/news/2014-03-02/kerry-says-u-s-weighing-sanctions-on-russia-over-ukraine.html

Aхахахааха ахахаах.. ахаха хаха ха ааа... ахахахаа... ОК... хммм... Чекајте бе, па зарем тој ова сериозно и при полна свест го изјавил пред медиуми?!!?!?!???

Па токму ова го прават Америве низ цел свет откако постојат, и не најмалку во последнава деценија. Инвазија на друга земја базирано на измислено-конструирани премиси.

Зарем е потребно да набројуваме: Ирак, Авганистан, Србија, безброј други случаи каде индиректно-директно се поврзани... Каков космичко-мегаломански смешен кловн. Треба да бидеш лоботомозиран или барем ретардиран за да не ја видиш лицемерноста во изјавава.
Зарем толку опаднал квалитетот на тие пишувачите на говори што им спремаат што да зборат во јавност? :)

Или можеби сакаше да каже дека само САД можат да вршат инвазија на друга земја базирано на измислено-конструирани премиси?
Овој иде само да долее масло на оганот. Преочигледна е желбата на САД да избие војна во Украина.

На санкциите со кои што „се закануваат“ не можам да им верувам од причина што сигурно е претходно направена анализа пред одлуката да се влезе во Крим. Инвазијата (како што определни медиуми љубат да ја пренесат) на руска војска на Крим не смее САД да ја зима како адут во медиумскава војна од причина што постои договор помеѓу Украина и Русија за дозволено присуство на руската армија во базите на таа територија.

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.833
Поени од реакции
12.285
Ме интересира една работа. Нели СБ ги донесуваше одлуките за економски санкции или сум грешка ?
Under Chapter VII of the Charter, the Security Council can take enforcement measures to maintain or restore international peace and security. Such measures range from economic and/or other sanctions not involving the use of armed force to international military action.
Али секако праат како шо ќе им свирни во тоа тиквите.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Ќе се согласев за процентите, ако денес бевме декември 2013 и не се случеше ова што се случи во источна Украина. Сега во источна Украина процентот е таков, во остатокот обратен. И Русија ја губи секоја можност за влијание во градовите доминантно населени со Украинци.

Секако дека е правена анализа и правени се пресметки. Само јас лично имам чувство дека на Путин му е јасно дека војната е изгубена уште и пред тој да дојде на власт и сега пресметките му се само опортунистичко-популистички. Русија и како регионална сила е исклучително богата и исплатлива за тој што ја владее, Путин сака тоа да биде тој, западот нема проблем да му ја зголемува популистичката цена на „победите“. Нормално дека ова е само мој став и не мора да е точен. Времето ќе покаже.
Ако се вратиме на редоследот на настаните, све нешто ми кажува дека Русија во ниеден момент не ја изгубила конотролата над ситуацијата. Договорот се потпишува на 21 Февруари, во наредните 10-тина дена, се случуваат многу работи, премногу. Вооружени лица од Крим превземаат стратешки точки, Русија спрема успешна инвазија, по Сун Цу метода, без ниеден испукан куршум, се огранизираат протести низ источна Украина..... Ако гледа човек од оваа перспектива, може слободно и да се помисли дека намерно им ја препуштија власта на бандата од Киев.

Kajgana Shop

На врв Bottom