- Член од
- 17 јануари 2012
- Мислења
- 1.044
- Поени од реакции
- 644
Да не должам.Дефиницијата вика дека псевдонаука е кога недостасува доказ и вториот дел кога недостасуваат елементите на научниот метод.
Како науката би ја избегнала субјективноста при наличие на надворешен фактор(еве да речеме поткупност, закани од одредени кругови..), на кое ниво би се изфилтрирал надворешниот фактор?
Ако може конкретен одговор.
А имај предвид дека не само надворешниот фактор е причина за субјективност во науката, има и други некои ги пишав.[DOUBLEPOST=1393769889][/DOUBLEPOST]
Ова ли е филозофијата твоја, ова ли е учењето на твојата секта, кој има различно мислење отфрли го, наречи го неук затоа што не е согласен со тебе, иако соговорникот разумно ти одговара и дава прости примери.
И да конечно ќе се согласам, залудна е навистина затоа што твоето его е преголемо за да прифати мислење различно од твоето.
Совет- скроти си го егото, насочи си ја верата кон единствената вистина - Божјата.
Поздрав, Мир.
Еднаш од мене беше побарано да направам пресметка за тоа за колку време би се вратила одредена инвестиција. Ја правам By the book му ја давам на шефот и он ми вика а не вака.
Ми кажува како да ја направам, ја правам така и он задоволен.
Разликата беше што со мојата пресметка вракањето ке биде за 4+години а со неговиот начин за 4+ месеци.
Математички и двата начини се без грешка.
Разликата е во тоа што на неговиот начин ако некој земе да рагледа критички ке најде дека почетна точка на гледање не е погрешна туку е некоректна.
Што мислиш дали помина неговата идеа?
Е сега размисли ако мене ми требало за сето ова отприлика 2 саати да го осмислам и направам тоа, како размислуваат луге кои се занимаваат со ваков тип на манипулации на јавноста. Тие буквално се можат да ти докажат или негираат. И затоа е потребна таа критична мисла т.е. скептицизам. И затоа е потребно потврда на се од уште три институции, вклучувајки го и научниот метод. Ако кон ова се додаде уште и можноста за погрешна стартна точка на гледиште ситуацијата станува уште посложена.