Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Kakvi muabeti se vrtat, strasno.

Vo Germanija ne sum cuvstvuval dosega diskriminacija, vo nikoja smisla. Poveke gi ne sakaat Turcite i drugite muslimani ama poradi toa sto golem del od niv ne se integrira. A ti kako stranec ako se integriras, go ucis jazikot, ke bides pocituvan. Posebno ucejneto na jazikot im pokazuva na lugjeto ovde deka sakas da se vklopis i e nekoj vid pocit kon domasnite lugje. Poslednive godini mnogu stranci se imaat doseleno, od lugje bez kvalifikacii do doktori bukvalno sve i lugjeto znaat deka im e potreben priliv na lugje poradi demografijata no normalno ako veke mora da se selat barem da bidat so kvalifikacija i da ja pocituvaat drzavata i tukasnata kultura. A ako ne ste spremni da se vklopite i da pokazete pocit kako gosti, togas i za dzabe idete. Za platite da, na pocetok ne e sjajno ako ne ste so barana kvalifikacija no imate sansa da izgradite idnina po tezok pat (ucejne jazik - rabotejne teski raboti - dokvalifikuvajne/davajne odlicni rabotni rezultati) pa imate sansa dolgorocno da uspeete do nekade. A i da te snajde nekoja teskotija kako da stanes nevraboten ili bolen barem si siguren, deka ke imas kade da sedis, leb da jades i bezpari da se lecis. Ovie faktori ke gi cenete ako nekojpat se snajdete vo takva situacija. Ako vi e sve ok i nemate potreba od niv vi izgledaat ko nevazni. Inace koja e alternativata vo Makedonija? I tie sto se vraboteni i zemaat prosecna plata 12.000 - 20.000 MKD ne im stasuva da svrzat, znaci "srednata klasa" e na rab na siromastija. Rabotnicki prava - 0, zastita nikakva si bukvalno rob na rabotodavecot, lecejne katastrofa i mnogu raboti od dzep mora da gi plakas. Perspektiva za mladite 0, so vrski i partiski naogjas rabota, bez ogled na kvalifikaciite (sekoja cest na isklucocite). Vo posledno vreme i gragjanskite prava vo golema mera se namaluvaat, nemame slobodno mediumi, nemozes slobodno da se izrazis bez da imas posledici primer odpustajne od rabota, ko ke idat izbori ti baraat 10 novi glasaci ili clenovi za da go zacuvas rabotnoto mesto, itn itn, ovaa lista do utre mozam da popolnam. Ednostavno na lugjeto im e smaceno od toa kako se dvizi drzavata. Ako imale 2006ta nadez (posledna nadez) deka ke se smenat rabotite kon dobro, togas denes morame da priznaeme deka nisto ne se smeni, naprotiv rabotite stanaa polosi od koga i da e. Vo poranesna istocna Germanija (DDR), kade sto nemaa slobodni izbori, vikaa, deka lugjeto so nozete (begajne od drzavata) go napravija svojot izbor. Istoto se desava i vo Makedonija, se prasuvam samo koga ke stavat zid oti jasno e deka masovnoto odseluvajne na mladite i talentiranite lica od drzavata ima katastrofalni posledici.

Валволинче ти сета ја разбираш, неможе човек да ти киксне тебе :D

оф. Дај кажи што пари идат кордоба дизел 2004 без клима?
Гољф 3 да си земиш тедеи со двете црвени. Слушај го ти ваљвољин, се’ си знае тој.
Валволин ви ја плеска вистината во фаца - затоа го пцуете.

Абе како од цел форум само ти и тој најпаметни се најдовте. Сите ние, цел форум, не знаеме, во заблуда живееме, а само вие сте ве право.Интересна работа... :cautious:
A zosto da ne? jas ako bi imal golema plata za ubava lezacka rabota cel den bi se kur*el od falenje. Kako i ostanatite 99% od Makedoncite.
Ова за во потпис треба да оди. Многу интелигентно размислување. :pos:

Vaka po facava i oblekava ko buljas mi stoi, da ne kidnal nadvor zaradi toa more.
:pos:
Ај оти не сум сигурна дека добро прочита да ти пишам. Дечково е професор на Сорбона, универзитет на кој ти и овој Блек Фрајдеј не би ве пуштиле ни во дворот да влезете, не па апликација да ви разгледаат.

Буљаш бил :pos: не бе, увезуваше Цитроен Саксо во слободно време и рече ај едно веце две да зачистам во Франција и го викнаа професор да е, нишо посебно.

Ај оти не сум сигурна дека добро прочита да ти пишам. Дечково е професор на Сорбона, универзитет на кој ти и овој Блек Фрајдеј не би ве пуштиле ни во дворот да влезете, не па апликација да ви разгледаат.

Буљаш бил :pos: не бе, увезуваше Цитроен Саксо во слободно време и рече ај едно веце две да зачистам во Франција и го викнаа професор да е, нишо посебно.
Ама не знаеш ти, слушај го него шо ти вика.
Јасно ни е веќе колку е саат. Професор на Сорбона, буљаш бил. :facepalm:
Да им го пратиме прематаров наш таму да им каже што е балканац - прави мачо мушкарац. Тие глупи се, ништо не знаат. Наместо да си се пикнат службеници на шалтер, во администрација, зеле професори ќе ми бидат.

Туф туф, толку од темата. Само да се плукало.

Никако не ми одговори на прашањето, дали си емигрирал, ако да, која држава, и дали си сеуште таму.

ОК, не мора на тоа да ми одговориш, но би те замолил на ова да ми одговориш. Ако САД, Канада, Германија, Австралија итн, држави во кои има масовни емиграции, се земји со македонски животен стандард, во стил дека нема разлика, тогаш зошто македонците кои се вратиле од земја во која емигрирале се бројат на прсти? Од друга страна, ако одиме по твоја логика, дека и таму е мизерно, тогаш зошто државјаните на тие земји не емигрираат во масовни бројки во други држави, туку напротив, држави кои се на исто рамниште со нас (земјите од Балканот, Полска, Балтичките земји, земјите од поранешниот Советски Сојуз) се соочуваат со истиот проблем-масовна емиграција на нивното население?

Ако САД, Канада, Германија, Австралија итн, држави во кои има масовни емиграции, се земји со македонски животен стандард, во стил дека нема разлика, тогаш зошто македонците кои се вратиле од земја во која емигрирале се бројат на прсти? Од друга страна, ако одиме по твоја логика, дека и таму е мизерно, тогаш зошто државјаните на тие земји не емигрираат во масовни бројки во други држави, туку напротив, држави кои се на исто рамниште со нас (земјите од Балканот, Полска, Балтичките земји, земјите од поранешниот Советски Сојуз) се соочуваат со истиот проблем-масовна емиграција на нивното население?
Нормално дека САД, Канада итн. имаат подобар стандард од МК - тоа никој не го спори.
Проблемот е што новодојденците во САД, Канада, Германија итн. се крш - едвај крпат крај со крај и работат најтешки и најслабоплатени работи.

Друга работа што валв. ја нагласува е дека во моментов и тие се во криза и нема работа ниту за нивните - а камоли па за дојденците.

Иритира тоа што премногу розево се слика сликата за запад. Се кажуваат некои суми на плати без да се наведат трошоците. Јас велам со 1200 долари плата во америка едвај ќе се прехраниш додека во МК ќе живееш одлично.

Никако не ми одговори на прашањето, дали си емигрирал, ако да, која држава, и дали си сеуште таму.

ОК, не мора на тоа да ми одговориш, но би те замолил на ова да ми одговориш. Ако САД, Канада, Германија, Австралија итн, држави во кои има масовни емиграции, се земји со македонски животен стандард, во стил дека нема разлика, тогаш зошто македонците кои се вратиле од земја во која емигрирале се бројат на прсти? Од друга страна, ако одиме по твоја логика, дека и таму е мизерно, тогаш зошто државјаните на тие земји не емигрираат во масовни бројки во други држави, туку напротив, држави кои се на исто рамниште со нас (земјите од Балканот, Полска, Балтичките земји, земјите од поранешниот Советски Сојуз) се соочуваат со истиот проблем-масовна емиграција на нивното население?

Не ни треба да прашаш можеш самит да заклучиш дека не мрднал подалеку од Градот каде што живее.

@BlackFriday Значи со 1200 долари америка која е минимална плата ако работиш на најниско платен сат ќе живееш подобро отколку македонија со 8000 која е минимална плата.
Значи споредбата така се прави што можеш ти да си дозволиш со минималната плата или пак со средната плата во една држава.

• Ми се допаѓа
Reactions: ION
Не ни треба да прашаш можеш самит да заклучиш дека не мрднал подалеку од Градот каде што живее.

@BlackFriday Значи со 1200 долари америка која е минимална плата ако работиш на најниско платен сат ќе живееш подобро отколку македонија со 8000 која е минимална плата.
Значи споредбата така се прави што можеш ти да си дозволиш со минималната плата или пак со средната плата во една држава.
Ако имаш кров над глава во МК и не плаќаш кирија додека во УСА плаќаш само соба - сосема исти стандард ќе имаш.

Ако имаш кров над глава во МК и не плаќаш кирија додека во УСА плаќаш само соба - сосема исти стандард ќе имаш.

Значи зошто правиш таква споредба?

Правиме споредба на исти услови, зошто тој во сад да нема а ти во мк со минимална плата имаш. Од кај си купи стан со 8000 денари на месец, можиш да плаќаш кирија со нив.

Значи зошто правиш таква споредба?

Правиме споредба на исти услови, зошто тој во сад да нема а ти во мк со минимална плата имаш. Од кај си купи стан со 8000 денари на месец, можиш да плаќаш кирија со нив.
Ха...ако така сакаш да кажеме ОК! - Ако чистиш клозети во МК и немаш кров над глава - оди на запад да чистиш клозети - ќе живееш подобро!

Само од друга страна пак - нели сите ние си наследивме станови од социјализмот?[DOUBLEPOST=1393595649][/DOUBLEPOST]Или ако така милуваш - ај да видиме колку проценти од населението во МК има сопственост врз станот а колку во УСА?

Bujrum link: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate

Ха...ако така сакаш да кажеме ОК! - Ако чистиш клозети во МК и немаш кров над глава - оди на запад да чистиш клозети - ќе живееш подобро!

Само од друга страна пак - нели сите ние си наследивме станови од социјализмот?

Па не е баш така на бабами и дедоми им урнале две куќи во времено на социјализмот. Па никој ништо не им дал така наследство, дедоми морал да работи Германија/Русија/Иран за да изгради тоа што имам Македонија.

Во Америка некој не наследил нешто од индустриската револуција? Кога со една година работа имаш заработено куќа?

И ќе се молиш баба ти да замине на оној свет што побргу за да се ослободи уште еден кауч дома, па да можете ти, сопругата, малата ќеркичка и твоите родители среќно да си ги делите двете соби меѓу вас.

Во ред е кога се споредува животниот стил во странство и во Македонија. Понекогаш луѓето не можат да се прилагодат па се враќаат дома, барем душевно се исполнети барем. Ама кога ќе почнете да споредувате финанска независност на запад и во Македонија и тврдите дека "исто е" - не можам да ви поверувам на инаетот. Тотална расправија без објективни аргументи, само со главата во ѕид.

Па не е баш така на бабами и дедоми им урнале две куќи во времено на социјализмот. Па никој ништо не им дал така наследство, дедоми морал да работи Германија/Русија/Иран за да изгради тоа што имам Македонија.

Во Америка некој не наследил нешто од индустриската револуција? Кога со една година работа имаш заработено куќа?
И одкога им урнале две куќи сте добиле државен стан нели? Или на улица сте живееле?[DOUBLEPOST=1393596520][/DOUBLEPOST]Сепак поентата е дека на запад немаш ништо , додка во мк сепак имаш нешто - не ми терајте сега политики социјализам/капитализам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom