Прашање за Христијанството III

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Настан, кој ќе ги дефинира оние кои сакале и оние кои несакале живот со Бог.
Дали на тој настан од луѓето ќе се бара одговорност? Дали тој настан е класично судење на кое се прогласуваат виновници и невини?[DOUBLEPOST=1393264754][/DOUBLEPOST]
Да па после да се буниш зошто нема грешки, значи мора да верувам, не сум слободен...
Грешките немаат врска со слободата. Тоа што е бесмислено е да дизајнираш некого според твојата сопствена сезнајна и семоќна промисла, и потоа да му судиш.
Судењето е акт со кој нештата ги делиш на соодветни и несоодветни, на погрешни и исправни. Е сега, ако се потекнува од твојата замисла, тогаш зошто би му судел на сопствениот дизајн, воедно тврдејќи дека се е твоја волја?!

Последно уредено:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
па тоа би било добар аргумент!!! затоа што нема да имам контра, нели? тоа е исто ко сега да ја земеме гравитацијата, нема тука сакал/неќел, ако скокнеш од 71 кат, со лежиче ќе те собираат
Гледаш, почна да разбираш.[DOUBLEPOST=1393265113][/DOUBLEPOST]
Дали на тој настан од луѓето ќе се бара одговорност? Дали тој настан е класично судење на кое се прогласуваат виновници и невини?[DOUBLEPOST=1393264754][/DOUBLEPOST]
Веќе ти одговорив.
Грешките немаат врска со слободата. Тоа што е бесмислено е да дизајнираш некого според твојата сопствена сезнајна и семоќна промисла, и потоа да му судиш.
Судењето е акт со кој нештата ги делиш на соодветни и несоодветни, на погрешни и исправни. Е сега, ако се потекнува од твојата замисла, тогаш зошто би му судел на сопствениот дизајн, воедно тврдејќи дека се е твоја волја?!
Твојот бог е стварно досаден.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Твојот бог е стварно досаден.
Не сум јас досаден, досадни ти се прашањата на кој немаш одговор. ;)[DOUBLEPOST=1393265486][/DOUBLEPOST]
па тоа би било добар аргумент!!! затоа што нема да имам контра, нели? тоа е исто ко сега да ја земеме гравитацијата, нема тука сакал/неќел, ако скокнеш од 71 кат, со лежиче ќе те собираат
Не е исто, гравитацијата не ти најавува страшен суд на кој ќе те мачи затоа што си скокнал. Ниту постои како таква за да биде награда или казна.
За тебе скокот може да има негативен исход, но за соколот може да биде неопходен фактор кој ќе му овозможи да лета и да лови.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Не сум јас досаден, досадни ти се прашањата на кој немаш одговор. ;)
Реков твојот бог(ти си супер:)), ти како што го разбираш, досаден, тиранин, незнае што да прави во вечноста....

Не е исто, гравитацијата не ти најавува страшен суд на кој ќе те мачи затоа што си скокнал. Ниту постои како таква за да биде награда или казна.
За тебе скокот може да има негативен исход, но за соколот може да биде неопходен фактор кој ќе му овозможи да лета и да лови.
Односно, ти не си битен.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Гледаш, почна да разбираш.
па тука е маката, јас разбирам, ама ти не разбираш. ти веруваш во прикаски. и тоа знаејќи дека таа книгичка НЕ е напишана од бог, него од луѓе.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„Книгичката„ навистина не е напишана од Бога, туку од смртни луѓе. Што е тука ново и кој вели дека е поинаку?...

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
„Книгичката„ навистина не е напишана од Бога, туку од смртни луѓе. Што е тука ново и кој вели дека е поинаку?...
а зошто тогаш се вели “божјо слово“?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
па тука е маката, јас разбирам, ама ти не разбираш. ти веруваш во прикаски. и тоа знаејќи дека таа книгичка НЕ е напишана од бог, него од луѓе.
Имаш проблем со авторитет?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Јас имам директно прашање до сите верници. Зошто на секоја тема поврзана со религијата (иако се мнозинство) губите?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас имам директно прашање до сите верници. Зошто на секоја тема поврзана со религијата (иако се мнозинство) губите?
Dumbledore,
твојата неукост е само твој проблем, не и туѓа слабост...

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Dumbledore,
твојата неукост е само твој проблем, не и туѓа слабост...
Ти благодарам за искрениот одговор.
Јас прашав прашање кое преставува реалност.Теретот паѓа на неколку верници кои се борат само со своите ограничени мислења и знаења, кои некаде се плитки, а некаде длабоки.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
а зошто тогаш се вели “божјо слово“?
„Божјо Слово„, со големо „с„, Е самиот Христос.

Општо, поимот „божјо слово„ не значи дека сам Бог го напишал Писмото, оти на Бога не Му е потребен запис покрај Неговото сезнаење, односно записот е наменет за луѓето а не за Бога, туку значи дека Светото Писмо е пишувано од достојни поединци (пророци и Апостоли), кои, битисувајќи Богоугоден живот, исполнети со благодатната енергија Божја, а воедно максимално очистени од гревови, стануваат трезвеноумни и достојни запишувачи на вистините, кои сам Бог им ги објавил на таквите угодници.[DOUBLEPOST=1393361570][/DOUBLEPOST]
Ти благодарам за искрениот одговор.
Јас прашав прашање кое преставува реалност.Теретот паѓа на неколку верници кои се борат само со своите ограничени мислења и знаења, кои некаде се плитки, а некаде длабоки.
Dumbledore,

е ајде де, дај покажи ја својата неограниченост...

Kajgana Shop

На врв Bottom