Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Како доктори работат во болниците? Чисто сумњам. - Веројатно се болничари.

Проблемот е дека голем дел од испитите нема да ти ги признаат, ќе треба да дополагаш уште Х број на испити а сето тоа кошта пари и време. Е сега ако имаш доволно пари и време па и нерви - пробај си ја среќата.

Друга приказна би било да си на 18 години па сега да запишуваш мед.факултет - е тука нема што да се коментира. Пали фитиљ и бегај Германија (ама за тоа треба да имаш бајаги длабок џеб).

Како доктори работат во болниците? Чисто сумњам. - Веројатно се болничари.

Проблемот е дека голем дел од испитите нема да ти ги признаат, ќе треба да дополагаш уште Х број на испити а сето тоа кошта пари и време. Е сега ако имаш доволно пари и време па и нерви - пробај си ја среќата.

Друга приказна би било да си на 18 години па сега да запишуваш мед.факултет - е тука нема што да се коментира. Пали фитиљ и бегај Германија (ама за тоа треба да имаш бајаги длабок џеб).
Ne rabotat kako bolnicari, kako na bolnicari ke im dadat bezplatni specijalizacii kazi mi, eden od niv ke laze i ke pravi filmovi deka e vo holivud, problemot e sto site zaminaa, i site rabota,sigurno nemaat dadeno zavet na molcenje i da se lazat edni sodrugi deka ne se bolnicari kako sto vikas. iskreno i jas ne mozam da si objasnam sto tie luge mislat za sozdavanje zemejstvo, zenacka mazacka, dom...mislam deka toa ke bide najgolemiot hendikep na site niv, drug problem nemaat, veruvaj.

ОК, другар прашај ги директно нив кои бирократии се поминуваат, и/или јави се во германската амбасада во скопје за информации.

Или еве ти некои си посредници нејќам да ги рекламирам ама ај...
http://doktori.mk/element/view/50bb7a2fa6654/rabota-za-doktori-specijalizacija-germanija

Само ти гарантирам патот е горе долу таков - дополагање на испити 1-2 години, нивни државен испит, па специјализација таму и секако одлично знаење германски.

Па пиши тука како испаднала работата.[DOUBLEPOST=1393243282][/DOUBLEPOST]Само и на овие од линков не им верувај многу многу, све со резерва прифаќај - та и тие сакаат да спечалат паричка некоја.[DOUBLEPOST=1393243448][/DOUBLEPOST]I btw...ovaa golgota samo za doktorive neka vazi (deka imat nedostatok vo momentov), a za drugite diplomi od ukim - toalet papir![DOUBLEPOST=1393245088][/DOUBLEPOST]само пак ке кажам -http://www.dw.de/%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BE-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8/a-17430234?maca=maz-rss-maz-eco_timemk-4723-xml-mrss - ова е најдобра слика на состојбата таму.

Последно уредено:
Тоа и во светот го има пријателе... ако си доволно интелигентен ќе заработуваш и напредуваш. Дипломата ти е само клучот да ти ги отвори вратите кон побрз напредок и успех.
Ама во Македонија неписмените и простата маса заработува повеќе од интелектуалната фела. Тука е целиот проблем. Дојдоа кљошарите, до вчера мрсулите по лице што им течеа и што си ги лижеа, тие да командаат, да одлучуваат и тие да заработуваат пари.
Ама за среќа тие никогаш нема да научат како да живеат. Ќе имаат милиони, ама цел живот скотски ќе го поминат, во дремење по кафани и частење. Тие и во Египет ќе појдат ама нема од хотел да излезат, оти пирамидите да ги видиш е глупост, губење време, кога можеш во all inclusive да седиш во базент и да локаш пиво на гага цел ден.
Се надевам оти си доволно паметен да ми ја сфатиш поентата.[DOUBLEPOST=1393238457][/DOUBLEPOST]
Добро бе, ти си знаеш се... исто како во примерон шо го опишав.
Нема зошто јас да ти објаснувам.
Ауфидерзен! (y)
Што подразбираш ти под интелектуална фела ?
А кој како сака да си го помине животот е прашање на вкус.
Ете тебе на пример можеби те исполнува да одиш во опера или да гледаш балет, можеби сакаш да гледаш пирамиди и други стари градби и од тоа свршуваш до бескрај. Или пак можеби сметаш дека кремот гледа опера и балет и пирамиди па онака да се вклопиш иако три чисти можеби немаш ни од опера ни од балет нити знаеш што воопшто те интересира кај пирамидите. Ама ај видела жабата дека го потковуваат коњот па и таа ги кренала ноѕете. И искрено од сите луѓе што ми оделе на нерви најповеќе ми оделе оние без свое јас, оние што прават нешто затоа што другите така правеле. Па уште и ке ти судат ке оценуваат што е скотски а што било модерно.
И ете ти ги имаш видено пирамидите кога си бил во Египет?

Познавам неврохируг кој моментално работи во еден добар истражувачки центар во Јулих, Германија.
Има завршено медицина во Македонија, и специјализирано неврохирургија во Бугарија.
Мислам дека не е болничар. :)

ОК, другар прашај ги директно нив кои бирократии се поминуваат, и/или јави се во германската амбасада во скопје за информации.

Или еве ти некои си посредници нејќам да ги рекламирам ама ај...
http://doktori.mk/element/view/50bb7a2fa6654/rabota-za-doktori-specijalizacija-germanija

Само ти гарантирам патот е горе долу таков - дополагање на испити 1-2 години, нивни државен испит, па специјализација таму и секако одлично знаење германски.

Па пиши тука како испаднала работата.[DOUBLEPOST=1393243282][/DOUBLEPOST]Само и на овие од линков не им верувај многу многу, све со резерва прифаќај - та и тие сакаат да спечалат паричка некоја.[DOUBLEPOST=1393243448][/DOUBLEPOST]I btw...ovaa golgota samo za doktorive neka vazi (deka imat nedostatok vo momentov), a za drugite diplomi od ukim - toalet papir![DOUBLEPOST=1393245088][/DOUBLEPOST]само пак ке кажам -http://www.dw.de/%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BE-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8/a-17430234?maca=maz-rss-maz-eco_timemk-4723-xml-mrss - ова е најдобра слика на состојбата таму.

http://www.kurir-info.rs/posao-u-ne...ta-poslova-za-radnike-izvan-eu-clanak-1071379 многу ли ти е криво што немаш завршено факултет па ги омаловажуваш сите што имаат завршено?Браво највеќе ја разбирате.. во таа статија така вика во таа така ни доказ давате ни ништо ..

А, да.... и најдобар пример за тоа колку огромно ни е егото и суетата како народ, е примеров од пред некое време низ муабет со еден пријател што го начекав сосема случајно во Македонија.
Ме прашува кај сум и што работам и јас му кажувам. Ми вика, го познавам тој и тој, работи во Ауди за Порше во Минхен. И јас целиот зачуден што сака да ми кажи човеков. :cautious:
Му викам, сега кажи кај работи... во Ауди, во Порше...? И каде точно, во Минхен ни едната, ни другата компанија не е стационирана. Му викам двете компании се комплетно различни, немаат врска една со друга. И едната седиштето и е во Инголштад, другата во Штутгарт.
Не! - ми вика. Во Ауди работи... за Порше. Абе човек, нешто немаш добро разбрано му викам, јас барем во таа област работам и сум бил и во двете компании лично повеќепати. А со Минхен па врска немаат....
Е истите тие можда и зад форумскиве никови да се кријат. Ти им кажуваш искуства што си ги поминал и ги живееш по светот, тие ти викаат: Не, не знаеш ти... јас знам како е. Иако никогаш во странство не сум живеел.
Не! Грешка си! - ми вика... Во Минхен е Ауди за Порше! :eek:
Добро! Така нека е... му викам. Налево круг и да ме нема. Што ќе правам фазла муабет си викам кога се’ си знае човекот. Нема што јас да се замарам да му објаснувам...
Класика

Евен еден убав пример:
Чичко ми (сопственик на ресторан), организатор на прослава, крштевка (гастарбајтер) и гостин (сиромаво селанче) се возат во лифт.

Битно е да се знае дека организаторот не го познава чичко ми, затоа што никогаш не го видел, него организирал прослава со стрина ми, а чичко ми ретко се облекува или покажува дека е сопственик.

Гостинот го прашува организаторот:

- Многу јака прослава, убаво јадење, богата трпеза, сигурно еден куп пари ова. Колку плати ако не е тајна?

Организаторот:

- Ќути изгор ама еднаш се прави. Ме фати 50 еур. по човек.

Чичко ми ги слуша и знае дека нема поскапо мени од 15 еур, па и се што му душа посака да има тешко дека ќе преминат 30 еур, а во конкретниот случај се работело за 13-14 еур. по лице. За да не го усрами организаторот, си ќути и се смешка, и не кажува кој е.

Заради вакви примери, и многу луѓе кои што често трошат кредити кај нас (ако, нека ги трошат, не велам дека е лошо :) ) се ствара притисок кај секој што пошол да успее и да каже дека направил економско чудо, се преродил итн. затоа што само ти си единствен што не успеал, поготово ова важи за провинција.

Денес додуша интернетот ја пегла разликата во информации, но оние вистински неписмени сеуште мислат дека секаде врнат колбаси. Грубо кажано (добро образован човек / човек со ретки вештини + земја која што е отворена и убаво расте = добри шанси за успех и многу попријатен живот од оној што го има тука. Ако барем еден дел од равенката не е како што треба тука, тогаш не се мачете џабе.

Ќе се понудам да помогнам ако веќе некој вистински размислува и има многу причини (а реалноста е дека има многу такви) и ќе Ви ги набројам државите со највисока стапка на успех (позади мене стои искуство како инвестициски банкар со анализи на сите пазари и контакти со многу наши странци):

- Австралија - блискоста со Азија и рудните богатства се голем благослов во моментов и во долгата и убава иднина што и претстои на оваа држава. Силен правен систем основан на британскиот. Таму е помалку поволно за инженери, затоа што имаат силен долар и фабриките веќе им избегаа низ Азија. Убаво е за сите што се во услужен сектор. Државата е доста отворена за прием на странци иако нонстоп се караат со бродските луѓе од Малезија и Филипини.
- Канада - стабилна економија, блискост со најголемиот пазар и супер отворен систем, како и добра правна подлога од британско право.
- Германија - иако е малку позатворена, секогаш имаат место за добри инженери и занаетчии. Сеуште има супер ниска невработеност, но секогаш ќе бидете граѓани од втор ред, таму е доста изразено чуството на припадност на заедница, ова нема да смета ако отидете со вештини кои тие ги ценат.
- Каталонија и Балеарските острови - системот за имиграција е малку хаотичен, но услужниот сектор цути, а не е лошо и како инженер да се иде таму. Невработеноста кај младите е огромна, но воглавно затоа што системот на вработување е комплексен (наследство од диктатурата) и кога ќе вработиш некој не можеш да го избркаш, а младите се сите на некоја дрога па никој не е доволно сериозен за работа. Препорачувам најмногу за сопствен бизнис во угостителство.
- Кина - ако ви фаќа окцето за бизнис и ако не се секирате за системот или за етика, таму лежат тон пари. Ако имате и некоја добра вештина тогаш обавезно таму (насочи се кон Шангај)
- Хонг Конг и Сингапур - добро место за банкари и економисти (но не овие нашите со образование од 70тите) Финансиите се напреднати во последните 20 години исто како информатиката и жално е што на нашите факултети уште им објаснуваат за машини за куцање. Ако имате добро познавање на одредени финансиски инструменти и добро искуство, само таму. Ќе треба во одреден период да се помачите со Мандарински
- Ептен Северна Европа - не сум детално запознат со нивните системи, но секој што пошол со добри вештини добро живее. Генерално отворени држави.
- Чиле е држава модел за книги по економија. Тешко се патува, но комбинацијата на танго и пристојна плата значи многу среќа за некои луѓе. Претходно (околу 1910) Аргентина била ептен блиску до влегување во развиениот и богат (тогаш Европски) свет. Неколку воени удари проследено со слаби институции ја имаат многу ослабнато таа држава, но Чиле расти на нејзино место и овој пат со многу силни институции.
- Јужна Кореја - ако си воркохолик, само тука ќе имаш конкуренција и ќе ти биде се нормално.

Можеби има и други добри примери, помали државички кај што се успева, но воглавно би ги избегавал САД, Британија и Швајцарија, заради претерано затворените системи, понижувања и голема криза со работа во случајот со САД. Во сите овие држави може да се помине најмалку еквивалентно добро како во САД или Британија, без голем дел од понижувањата.

Се надевам не потрошив време залудно.

Ednocudo strani se napisa, ednocudo prikazni i sonovi, nikoj ne kaza sto misli da raboti koga ke stigne *vo vetenata zemja kaj so tece med i mleko*. Istoto vazi i za onie sto *veke se valjaat vo medot i mlekoto*. Edno e sigurno, lezenje ke sonuvate gabe ke vi se i 100 diplomi vo gepot. I drugo e sigurno,barem 70% od narodot vo MK se lezaci so tapija, bez razlika dali imale ili nemale zavrsen fakultet. I da gi odnesat so privaten avion pred nekoja zapadnoevropska fabrika kade sto ke gi ceka ubava plata pak za forumot ke se fatat a ne za rabota. Kaj diplomiranite mislam deka procentot na potencijalni gabolebari odi nakaj 100tka. I sega koga sve ke povrzes i soberes ke dojdes do nekoja slika kade se vrti muabetot. Znaci za treniranje na govorni vestini vo jave i preku forumi site spremni, a koga ke dojde redot neso da se sraboti site magla da gi nema.

Класичен ненаживеан Македонец. Со такви учев во основно, делумно некои и во средно. Кога можев да си дозволам со моите во странство секога година да летувам по морињата, тие немаа ни за во Претор да отидат. Сега потпораснаа малце и живнаа, ама пак со тој ум си се останати.
Додека ние ги трошиме парите да шетаме по светот, тие таквите сета заработка гледаш ја лупнале на смартфон од 500 евра и некоја крнтија од Бугарија довлечкале да возат. И целиот живот во тоа им се состои... да имаат поскап и поубав телефон и кола од останатите, за да се куропецајкаат.
Тие таквите нема никогаш ни да научат повеќе од тоа да уживаат.[DOUBLEPOST=1393236950][/DOUBLEPOST]
Ова е пример за човек со многу ниско развиена свест. За разлика од тебе, просечен Германец не размислува така. Затоа и државата им е толку моќна и стопати да ја разрушат до темел, пак ќе се издигни на истото ниво.
Не размислуваат тие само за себе и не се себични како тебе. За разлика, размислуваат колективно за да може да си обезбедат бесплатно здравство, пензиски фондови, даноци да платат за да се одржува сета таа инфраструктура што ја имаат и да можат бесплатно школство да имаат.
А ние си патиме ради што за жал, мнозинството Македонци се себични и со многу ниска свест како тебе. Си гледаат само за себе. Свест развиена на ниво на едно животно.[DOUBLEPOST=1393237149][/DOUBLEPOST]
Да, затоа го продолжив школувањето таму без никакви нострификации и малтретирања.
До сега, за се’ што сум поминал сум бил исто како и останати граѓани на ЕУ, освен што треба престојот да си го продолжувам. За ништо друго не ме деградирале или сум имал проблеми.
Ама секогаш ќе се најде некое Македонче што од пуста завист ќе те деградира без никаков основ.
Smesen si so postovive, prvo kako so gledam po falenjeto ti si od tie tate nosi mama mesi, verovatno i fakultetot vo taa imacka od ovde ti go plakaat. Edno da ti e jasno, ti nitu si gemanec,nitu ke bides germanec i kolku i da se trudis sekogas ke bides gragjanin od vtor red. Nesto slicno kako da si cigan kaj nas (so ova ne mislam nisto loso i se izvinuvam na romite). Nekoj den nedaj boze malce da se stegne rabotata tamu na listata za otstrel ke bides nakaj vrvot. Gledaj so im napravija na Evreite. na sekoe kose demne po nekoj Brejvik.
A za ova drugovo pa da, donekade i si vo pravo, dodeka ti si cical mlekce od ciceto na mama na 20+ godini jas morav sam da si zarabotuem i da se snaogam vo zivotot. Jebi ga ne ni bil na site poslan kilimot.
Telefonot mi e vreden max 50 evra, bitno mi e da si vrsi rabota, i za mene se idioti tie so lupaat po 500 evra za nekoj usran smartfon so za godina dve se frla vo kanta, a nemaat ni za kafe koga ke gi istresat site gepovi.[DOUBLEPOST=1393264335][/DOUBLEPOST]
Како може да бидат лежачи тие што работат во приватно? :cautious:
Definiraj privatno. Prifakam rabota ako ima fotelja, ako nema ne me interesira. Obicno ovaka e kaj nas.

Последно уредено:
Таму каде што газдата ти виси на глава за да знае што си сработил денот, тоа го викаат приватно.

Обично газдата си ја чува фотељата за него.
E, obicno ovie diplomcive,magistrive i doktorive po nauki begaat od ovakvi. Ova ne e prazen muabet, ova e fakt i cista vistina.

Zavrsil-a ekonomski,praven,filozofski.... i nema rabota na struka...... I sega so pravime? Drzavata ne ni cinela poso nemalo fotelji za site..... Ama u Imacka ima fotelji za site,tamu site lezat.....
I hope u get the point...
:D

E, obicno ovie diplomcive,magistrive i doktorive po nauki begaat od ovakvi. Ova ne e prazen muabet, ova e fakt i cista vistina.

Zavrsil-a ekonomski,praven,filozofski.... i nema rabota na struka...... I sega so pravime? Drzavata ne ni cinela poso nemalo fotelji za site..... Ama u Imacka ima fotelji za site,tamu site lezat.....
I hope u get the point...
:D

Одлично

Воглавно тие што ги познавам и се помрзеливи се враќаат и од Америки и од Германии со по една или нешто помалку од една илјадарка во џеб. Ако за некого тоа е успех пеки, има луѓе за кои што е успех што ќе им дадат и 200 еур. за лажен азил и 2-3 месеци дремење по кампови.[DOUBLEPOST=1393269482][/DOUBLEPOST]Општо, мислам дека патриотската карта е најмалку паметна опција. Пазарот на труд би требало да е што поотворен и секој да може да си го понуди својот труд кај што сака. Реалноста е дека има многу општества кои што зависат од имигранти и сепак ги гушат каналите преку кои што им доаѓаат имигранти.

Она што не можам да го сфатам е бегањето од дома. Дома би требало да ти биде најлесно да си направиш систем каков што сакаш (се додека се книгите убаво балансирани). Значи народот си го створил овој систем. Фер е да се признае дека не ни се работи, дека државата ни е дадена на тацна и не ја цениме и дека никој од нас не сака да си даде ни пола квадрат од дворот за да биде улицата поширока и поправа, па макар и да ризикува детето да му го изгази некој, затоа што немало тротоар и директно се излегувало на улица, а државата пак е крива затоа што не направил никој подземен тунел или летечки коли.

Ако, под претпоставка, си заминат сите трудољубиви и амбициозни, замислете што би ќе биде со нас мрзливите тука. Ќе живееме додека има што да ставиме под хипотека и да земаме кредити, па кога ќе ја ставиме цела држава под хипотека и кога ќе нема повеќе кредити, ќе се исколиме меѓусебе.

Последно уредено:
Ќе живееме додека има што да ставиме под хипотека и да земаме кредити, па кога ќе ја ставиме цела држава под хипотека и кога ќе нема повеќе кредити, ќе се исколиме меѓусебе.

:cuc: Исто ко бивша Југа.

http://www.kurir-info.rs/posao-u-ne...ta-poslova-za-radnike-izvan-eu-clanak-1071379 многу ли ти е криво што немаш завршено факултет па ги омаловажуваш сите што имаат завршено?Браво највеќе ја разбирате.. во таа статија така вика во таа така ни доказ давате ни ништо ..
Море да немав поубаво ќе беше, барем здравјето ке си го зачував и бизнис ке си терав уште на 18 год. или на крај крајева ќе идев у немачка вециња да чистам и немаше да се срамам ;)[DOUBLEPOST=1393273994][/DOUBLEPOST]О патем кажано...
Ќе ме обвини ли некој дека сум шовинист...ако кажам дека полесно женските си поминуваат на гурбет одколку машките?
(ова инспириран од сликиве на фб од моите другарки гурбетџики)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom