Емиграција во блиска нормална земја?

• Креатор на темата Креатор на темата Borcheee
  • Време на започнување Време на започнување
А што е со ФЕИТ ,Машински ?! Башка и доста сега се опремени со технологија,апарати болниците во Македонија,па и не баш за изоставување Медицински ,не заборавај дека Кардио е дефинитивно нај нај на цел Балкан кај нас ,имаме доста јаки доктори и тимови кои имаат зад свој грб доста иновативни зафати во светски рамки , слободно може и на пракса да се оди кај нив ,да не заборавиме дека има доста супер доктори и во другите области .... Не мора да лепиш лоша етикета дека се е лошо кај нас , поради организација и установите кои не биле реновирани не значи дека се е лошо ... пополека се средува состојбата ,се решаваат тие работи , не можеш преку ноќ погача преку леб бате .... Има доста добри работи и лоши, не мора да даваш генерална оцена дека дека сме најлоши па пичка му матер .... сите цело време сите правите иста работа .... ако има малку негативност,удри дека нечини и бегај .... заради тој менталитет и не одиме напред ... ако е добро , подобри , ако нешто не чини ,дај решение .... преку тит ми е да слушам ова нечини,тоа нечини ....
ОК, зошто тогаш Боркица се породи во Систина?

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Турција ќе биде земја со најголем приход по глава на жител во регионот за 10-15 години. Глејте турски серии без синхорнизација и јадете секој ден тулумби со боза и СИКТЕР на ГУРБЕТ кај величенствениот.
:pos: ме изнасмеа да си ибеш векот.[DOUBLEPOST=1393192844][/DOUBLEPOST]
А што е со ФЕИТ ,Машински ?! Башка и доста сега се опремени со технологија,апарати болниците во Македонија,па и не баш за изоставување Медицински ,не заборавај дека Кардио е дефинитивно нај нај на цел Балкан кај нас ,имаме доста јаки доктори и тимови кои имаат зад свој грб доста иновативни зафати во светски рамки , слободно може и на пракса да се оди кај нив ,да не заборавиме дека има доста супер доктори и во другите области .... Не мора да лепиш лоша етикета дека се е лошо кај нас , поради организација и установите кои не биле реновирани не значи дека се е лошо ... пополека се средува состојбата ,се решаваат тие работи , не можеш преку ноќ погача преку леб бате .... Има доста добри работи и лоши, не мора да даваш генерална оцена дека дека сме најлоши па пичка му матер .... сите цело време сите правите иста работа .... ако има малку негативност,удри дека нечини и бегај .... заради тој менталитет и не одиме напред ... ако е добро , подобри , ако нешто не чини ,дај решение .... преку тит ми е да слушам ова нечини,тоа нечини ....

Друже абе немаме време ние младите полека да се средуваат работите.....ке не згази времето и после стојко ке ме вработи мене без искуство и во партизирана држава. И не лепиме етикета дека е се лошо кај нас, туку е стварно лошо. Да, има добар медицински кадар, ама сте биле ли некогаш со фамилијата во државна да видиш како се третираат граѓаните (недај боже да отидеш некогаш не ти мислам ништо лошо со коментаров). Во Систина е добро можеби и во други приватни клиники, ама кој процент од народов може да си дозволи таму да се лекува. Не за џабе бегаат како луди сите доктори од државава по странство, барем јас лично знам десетина што се заминати на работа во Германија. Дури и после толку учење и диплома на факултет, седнуваат да учат германски да положат задоволително ниво, и се затоа што кај нас ситуацијата е многу лоша, ама голем е стравот кај народот и ништо не може да се смени.

И те молам немој да збориш дека ФЕИТ е добар факултет. Оценка од нула до десет е 1. Таму дипломирав, имам дипломирани колеги кои беа претерано посветени на факсот, дипломираа со невидено висок просек. И кога излегоа дипломирани електро инжинери никој од нив поима немаше да работи на таква позиција.

Кај нас образовниот систем е капитулиран. Зарем има кај нас аналитичари кои ке кажуваат како треба да се менува образовниот систем за подобро обучување на идните кадри, со цел зајакнување на знаењето и работните способности на работноспособното население, а со тоа зајакнување и на економијата. НЕ. Само има знаењето е сил знаењето е моќ, и оп 99% младите на факултет, за да не се бројат во невработените, и после бла бла политика ние ја намаливме невработеноста. Е тоа е само кај нас , политика за да си го средат животот на нивните семејства, за народот не мисли никој кај нас.

Информативно да знаеш како еден електричар учи во Германија: две недели во школо, четири недели на работа на терен. И така 4 години, и нормално тој се вработува после завршување на средно и не треба да почнува од ново да собира искуство туку има 4 години работно искуство.

Последно уредено:
Македонија има добро приватно здраство, не државно.
Македонците одат во Бугарија да студираат медицина дека таму се зема диплома на најлесен начин, незнаеш ништо а доктор си станал.

Здравството или незнам што од здравството најдобро. o_O Најдобри на балканот.:facepalm:

бате изгледа и ти си од оние доктори кои додека учеле тука ги лажеле дека докторите тука се господ и се знаат.

Да напоменам Здравството ни е назад 1500 години.Толку неорганизирано и толку испреплетено нешто ни е тоа,што не ми се верува дека и во Гватемала да е полошо.За министерчето не ми се ни зборува.Тупичко и глупичко од пети до глава.

Инаку да му помогнам на Бугаринот!

Словенија бато фати си.Ич не доагај тука.Ние тука сме ти цигани тешки.

Словенија веќе долго време не е тоа што беше и не ти ја препорачувам, подобра опција е Австрија или Германија.
Некаде од 2004 до 2009 година беа супер, се заработуваше добра пара, среден систем, здравство школство се функционираше и имаше леб и добра работа за сите. Последниве неколку години друга песна се пее. Невработеноста е 14%, тоа е официјална бројка, меѓутоа се проценува неофицијално дека е 20% а можеби и повеќе. Многу луѓе веќе емигрираат на запад. Даноците се премногу високи што е неповолно за бизнис. Истотака сите цени се покачени се е скапо прескапо практично не се исплаќа ништо да купиш испаѓа поефтино да платиш за бензин до Италија или Австрија и таму да купувашo_O. Ако си млад и образован работа без врски нема да најдеш па макар и Ајнштајн да си. А и да не си пак нема работа да најдеш, нема ни за општи работници освен ако немаш некоја луда среќа пошо работа да најдеш ти е како на лото да си добил. И најверојатно ситуацијата во следниве 10 години нема да се подобри туку многу е веројатно дека ќе се изедначат со останатите балкански земји пошо тој пат го имаат фатено.
Значи бегај подалеку од Балкан. Колку и да изгледа навидум ок балкан си е балкан. Се емигрира во саглам држави т.е. Германија.

Словенија веќе долго време не е тоа што беше и не ти ја препорачувам, подобра опција е Австрија или Германија.
Некаде од 2004 до 2009 година беа супер, се заработуваше добра пара, среден систем, здравство школство се функционираше и имаше леб и добра работа за сите. Последниве неколку години друга песна се пее. Невработеноста е 14%, тоа е официјална бројка, меѓутоа се проценува неофицијално дека е 20% а можеби и повеќе. Многу луѓе веќе емигрираат на запад. Даноците се премногу високи што е неповолно за бизнис. Истотака сите цени се покачени се е скапо прескапо практично не се исплаќа ништо да купиш испаѓа поефтино да платиш за бензин до Италија или Австрија и таму да купувашo_O. Ако си млад и образован работа без врски нема да најдеш па макар и Ајнштајн да си. А и да не си пак нема работа да најдеш, нема ни за општи работници освен ако немаш некоја луда среќа пошо работа да најдеш ти е како на лото да си добил. И најверојатно ситуацијата во следниве 10 години нема да се подобри туку многу е веројатно дека ќе се изедначат со останатите балкански земји пошо тој пат го имаат фатено.
Значи бегај подалеку од Балкан. Колку и да изгледа навидум ок балкан си е балкан. Се емигрира во саглам држави т.е. Германија.

Не збори глупости!Јас помислив за нас збориш кога пишуваш,но после разбрав.
Врска нема батко.Ништо не ти е точно.Све си е исто во Словенија како и пред 4-5 години со малку помали плати,али орагнизацијата е тотално иста.Здравството е меѓу највисоките 20 во светот за минатата година.

словенија можеби е во неволја, но брзо ќе се извлечат, само гледајте, повеќе години бев таму, знам како размислуават и каков им е менталитетот. Единствено што ќе се промени што повеќе нема да може да се влезе таму така лесно.

Значи излиза дека Словенија е нај-доброто мјасто. А толерантни ли са словенците к'м бугарите и македонците? Чувал с'м, че не са с'всем...

словенија можеби е во неволја, но брзо ќе се извлечат, само гледајте, повеќе години бев таму, знам како размислуават и каков им е менталитетот. Единствено што ќе се промени што повеќе нема да може да се влезе таму така лесно.
И јас така мислев ама веќе кренав раце дека нешто ќе е некогаш подобро. Не гледам начин како би се подобрила ситуацијата. Како и многу мои пријатели кои последниве година две емигрираа позападно кон Германија и јас веќе планирам за брзо да му ја киднам. Неам два животи да чекам.

Ако не била Словенија толку добра тогаш зошто за македонците е најпопуларна дестинација за емигрирање, еве едни комшии кај мене цело семејство замина таму пред 2-3 години баш кога беше најголемата криза. Викаш млади не можеле работа да најдат а комшијава мој 40-тина години има па добра работа си најде. Словенија и во криза е земја од соништатата за беден народ како нас.

Ти рекоа Словенија - јас би ти рекол дека тука некаде може да ја разгледаш и можноста за Унгарија.
Се наоѓа блиску а ете, приближно нормална за живеење. ЕУ држава, можеби со малку проблематична власт но сепак подобро е од тоа во околината.

Друго би ти препорачал и Словачка, иако не знам колку би ти била блиска таа.

Пуснав тема, ама ми ја избршаха, потоа што сум бугарин. Па освен ова бидам и досадан.

Сакам да ви кажам дека јас сакам Македонија!

Гледам дека доста често ми преместувате темите во Кант можеби затоа што сум Бугарин . Но навистина не сум тука за да тролам. Сакам да ви кажам дека назависимо од политческите глупости, јас сакам Македонија! Обожавам македонската музика, особено пејачите Тоше Проески (светла му памет), Калиопи и рапарот Слаткаристика, но и други музичари. За мене нема поталентирани музичари од Македонците во светот! Тоа е факт.

Се разбира, јас сум Бугарин и секогаш ќе ја поддржувам тезата дека Македонија е отцепена од Бугарија поради српските и руските интереси на Балканот. Исто како се поделени Романија и Молдавија, Србија и Република Српска, Германија и Австрија, Грција и Кипар. Но мислам дека ако некој сака да се нарекува Македонец, а не Бугарин, во тоа нема ништо лошо. Јас признавам вас како посебен народ. Признавам и историјата ви, бидејќи и бугарската не е помалку наивна и дори смешна. Јас ве сакам, бидејќи меѓу вас има прекрасни луѓе. И не ме интересира дали сте Македонци, Срби, Грци, Бугари или нешто друго. За мене сте прекрасни Луѓе! Затова и избрав да одам да учам во Скопиje, а не во Ниш, бидејки ми Ниш поблизо. Изборот ми не е само заради полеснија ви език.

Ве молам да престанете да ми преместувате темите. Бидејќи јас не сум трол. Само сум си таков - зборлест и благо досадни. Така сум и во бугарските форуми. Ве благодарам за разбирането!

јас сум Бугарин и секогаш ќе ја поддржувам тезата дека Македонија е отцепена од Бугарија поради српските и руските интереси на Балканот.

Не е скроз отцепена, сеуште имаме еден дел кај вас.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom