Емиграција во блиска нормална земја?

• Креатор на темата Креатор на темата Borcheee
  • Време на започнување Време на започнување
Зборите со душа српски кога некој србин ке дојде и ке пише, а се курчите кога некој од Бугарија се труди да пишува барем колку знае. Офф.

OP: Инаку би ти препорачал да си ја продолжиш кариерата во Грција, Романија или Унгарија. Не се нешто добри држави но пак е подобро и тоа ти е најблиску. Со срека.

Зборите со душа српски кога некој србин ке дојде и ке пише, а се курчите кога некој од Бугарија се труди да пишува барем колку знае. Офф.

OP: Инаку би ти препорачал да си ја продолжиш кариерата во Грција, Романија или Унгарија. Не се нешто добри држави но пак е подобро и тоа ти е најблиску. Со срека.

Познаваш ли некој со високо образование, кој живее во Грција? Може ли македонец или бугарин да си најде квалитетна работа тамо?

Интересира ме зошто предлагааш Романија и Унгарија. Стандартот на живеене во Романија е иситот како бугарскиот, а и лугето се почти истите. За Унгарија ништо не знам. Ако ми дадеш повеке информација, ке ти бидам благодарен! :)

Здравејте ! Посакувам откако зав'рша високото образование , да одам да живеја во нјакоја нормална д'ржава . Но посакувам да не е далеку од Б'лгарија , да можам да стигнам б'рзо со автомобил до Софија , заштото многу сакам семејството си . Единствено што сакам е луѓето да се нормални - повеќето да не се злобни , да се толерантни к'м странците , да се чувствувам како Европеец .Повеќето интелигентни и образовани б'лгари бјагат директно во Германија , Австрија , Франција , Великобританија , САшт и сл, а простите ходјат во Г'рција и Италија .Знам дека многу Македонци емигрираат во Х'рватија и Словенија . Што ви е мислењето за луѓето и за животот во овие д'ржави ?Вие во која д'ржава можете живјал , освен во Македонија ?
Словенија и Хрватска моментално се во криза,Хрватска посебно е влезена во криза.Верувам дека е сеуште на некое скалило малце погоре од Бугарија,но не премногу.Да доаѓаш од ново да започнуваш нема да ти биде нешто многу подобро од економски аспект гледано.
Словенија е нешто подобра во моментов,но и таму не е тоа што беше.

Пред кризата во Хрватска,а поготово во Словенија се живееше сосем солидно. Словенците беа најблиску до западниот стандард од сите бивши комунистички земји,а Хрватска чекор поназад.Сега доста се треснати.

За студирање слободно отиди тоа ќе ти биде убаво и корисно искуство,а можеби и ситуацијата ќе се смени на подобро дур да дипломираш и ќе има услови за да останеш.

Романија и Грција ти се друг избор.

Последно уредено:
Познаваш ли некој со високо образование, кој живее во Грција? Може ли македонец или бугарин да си најде квалитетна работа тамо?

Интересира ме зошто предлагааш Романија и Унгарија. Стандартот на живеене во Романија е иситот како бугарскиот, а и лугето се почти истите. За Унгарија ништо не знам. Ако ми дадеш повеке информација, ке ти бидам благодарен! :)
Да, во Романија е скоро ист но има многу повеке работни места во Букурешт и многу повеке шанси имаш за да најдеш работа. Зависи што имаш во план да студираш ако е нешто во ИТ секторот тогаш лесно ќе најдеш работа во Романија. А за Грција не знам, имам другари кои убаво напредуваат на New York Универзитет во Солун, А за Унгарија сум бил еднаш и универзитетите им се ефтини а квалитетни, малце јазикот им е чуден инаку

Словенија и Хрватска моментално се во криза,Хрватска посебно е влезена во криза.Верувам дека е сеуште на некое скалило малце погоре од Бугарија,но не премногу.Да доаѓаш од ново да започнуваш нема да ти биде нешто многу подобро од економски аспект гледано.

Словенија е нешто подобра во моментов,но и таму не е тоа што беше.
Пред кризата во Хрватска,а поготово во Словенија се живееше сосем солидно. Словенците беа најблиску до западниот стандард од сите бивши комунистички земји,а Хрватска чекор поназад.Сега доста се треснати.

За студирање слободно отиди тоа ќе ти биде убаво и корисно искуство,а можеби и ситуацијата ќе се смени на подобро дур да дипломираш и ќе има услови за да останеш.

Романија и Грција ти се друг избор.

Бив останал ако ми хареса, разбира се. :)

Но зашто и ти предлагаш Рум'нија, като там нештата са с'штите като в Б'лгарија?

Не не, ние Македонците сме интелегентна нација и сакаме тоа да го покажеме.

Да, во Романија е скоро ист но има многу повеке работни места во Букурешт и многу повеке шанси имаш за да најдеш работа. Зависи што имаш во план да студираш ако е нешто во ИТ секторот тогаш лесно ќе најдеш работа во Романија. А за Грција не знам, имам другари кои убаво напредуваат на New York Универзитет во Солун, А за Унгарија сум бил еднаш и универзитетите им се ефтини а квалитетни, малце јазикот им е чуден инаку

Благодарам. јас говорам не за универзитет, а за работа. јас ке учам медицина во Скопје от есента. Но мислам за после.

Бив останал ако ми хареса, разбира се. :)

Но зашто и ти предлагаш Рум'нија, като там нештата са с'штите като в Б'лгарија?
Не ја предлагам,туку логично се наметнува чим сакаш во некоја блиска земја да отидеш. :)

Види вака.. А да се запознаеш со друг континент? Ја би ти рекол да идеш Јужна Америка: Чиле, Аргентина или Бразил. А ако имаш парички од Европа би ти препорачал само Малта, Швајцарија и Монако. Друго, не знам. Иди Германија ама не верувам дека и таму би сакал да ги гледаш твоите соседи. :)
Може затоа што долго време бевме заедно во една држава, па потоа бранот на емиграција и секој втор што има роднини во Србија. Не може со Бугарија да бидеме повеќе економски, општествено или на кое било друго поле - така блиски. Кога би бирал меѓу Словенија и Бугарија јас пак би ја избрал Словенија, тоа е. Може сите страдаме од пост-југословенски синдром.

Бугарија... ем у ЕУ се ,ем блиску се,ем се ке се разбираме што збориме .

Германија бе друже, авион и за два саата си во Софија што е проблемот, само барај си место во градовите каде што имаш директен евтин лет до Софија и готово, немој да се ограничуваш со земјите околу Бугарија, ниту една не е добра...тука околу балканот уште многу долго нема да се живее добро....многу лош и злобен народот станува кога ќе добие моќ. И мене ми е многу жал што е така, и јас си ја сакам фамилијата и сакам да ја гледам често, ама знам како е и без денар да живееш...

Борче ,а да си одиш во Грција ... прекрасна земја е ... имаш море , ефтина ќирија , прекрасно образование ,прекрасно општество .... вашите размислувања ем ќе си се совпаѓаат , ќе си ќариш некоја Гркинка .... од кај да знам , можда и Џенифер Анистон да е или пак Тина Феј ќе ти се погоди .... Чим прашуваш втор пат за истава работа , не доаѓај во Македонија,изгледа воопшто и не планираш да доаѓаш, постојано ти се врти дека зошто си Бугарин ќе имаме предрасуди и наметнуваш по кој кознае пат иста тема на форумов .... ако се плашиш тука ,слободно те молам оди во Грција ....

Турција ќе биде земја со најголем приход по глава на жител во регионот за 10-15 години. Глејте турски серии без синхорнизација и јадете секој ден тулумби со боза и СИКТЕР на ГУРБЕТ кај величенствениот.

Благодарам. јас говорам не за универзитет, а за работа. јас ке учам медицина во Скопје от есента. Но мислам за после.
Многу Македонци одат да студираат медицина во Бугарија.
Ако веќе толку сакаш Скопје, запиши се на ФИНКИ, со друг факултет не гледам иднина во Македонија.

Многу Македонци одат да студираат медицина во Бугарија.
Ако веќе толку сакаш Скопје, запиши се на ФИНКИ, со друг факултет не гледам иднина во Македонија.
А што е со ФЕИТ ,Машински ?! Башка и доста сега се опремени со технологија,апарати болниците во Македонија,па и не баш за изоставување Медицински ,не заборавај дека Кардио е дефинитивно нај нај на цел Балкан кај нас ,имаме доста јаки доктори и тимови кои имаат зад свој грб доста иновативни зафати во светски рамки , слободно може и на пракса да се оди кај нив ,да не заборавиме дека има доста супер доктори и во другите области .... Не мора да лепиш лоша етикета дека се е лошо кај нас , поради организација и установите кои не биле реновирани не значи дека се е лошо ... пополека се средува состојбата ,се решаваат тие работи , не можеш преку ноќ погача преку леб бате .... Има доста добри работи и лоши, не мора да даваш генерална оцена дека дека сме најлоши па пичка му матер .... сите цело време сите правите иста работа .... ако има малку негативност,удри дека нечини и бегај .... заради тој менталитет и не одиме напред ... ако е добро , подобри , ако нешто не чини ,дај решение .... преку тит ми е да слушам ова нечини,тоа нечини ....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom