Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Не мешам јас обичен човек и политика. Едното си иди од другото и обратно. Ти тврдеше дека нашиот човек не сака да се замара и тоа е точно. Е па ако нашиот човек не сака да се замара зошто некој друг би се замарал.
Јас ја зедов за пример државата Израел како држава во која обичниот човек се замара и затоа се успешни. Ако одевме по твојата логика досега Израел ке беше иселен пошто да беа Израелците Македонци при самата помисла дека треба да служат воен рок задолжително и мажи и жени досега ке се исеелеја. Да се во постојан воен конфликт со сите околу нив ке се иселеја. Да им се закануваше опасност секој ден дека ке им падни некоја ракета на глава ке се исселеја. Е арно среќа за Израел дека не се Македонци. И сега до народот е или до политичарите. Политичарите ајде носат закон за задолжително служење војска и народот оди и служи. Да не сакаја на следните избори ке ја сменеја владата со друга гарнитура која тој воен рок ке го укини. Ова колку онака пластично да се објасни дека едното со другото е поврзано. Каков народ таква држава.
Не си доволно паметен да разбереш. Нашите никогаш не се иселиле иако сме биле под турско, бугарско, српско (имало печалбари, ама голем дел се враќале) се селат кога сме под македонско. Ти го давам Израел како пример, затоа што се во навистина заебана позиција и пак не се селат од причина што политичарите се грижат за нив ( до одредена прифатлива мера), а кај нас од политичарите ќе слушнеш, ајде нас ни дојде ред за крадење и како да не си одат, цел живот треба да бркаат правдини за корка леб, а нашата историја е толку мала и малку народ сме што многу брзо се повторува. За овие 20-тина години, некои филмови ги гледаме по два-три пати.
Јас незнам дали ти не сакаш да разбереш, ама на луѓето им се живее отпуштен живот, плата, кола, стан/куќа, одмор, деца, внуци итн.

Добро, поминаа избори идат нови, поминаа многу избори до сега, во овие 20 години, имаше неколку парламентарни, претседателски, општински, дојдоа нови, некои останаа, а некои изгубија. Сакам да ве прашам колку од тие што изгубија и се повлекоа, имаат деца што останаа да живеат и да работат во државава? набројте ми некој, од нив...дали и они како што вели валво немаат пари за убав живот овде....мислам дека имаат и за динче на лето и за гуми на секои 40 000 да сменат, ама си ги испратија децата надвор зошто??? оти овде кога ќе те види сабајле комшијата ке те викне ела да пиеме по една ракија??? овде е изгубена работа. јас само им се дивам на тие што собраа храброст и заминаа.

Mladite neka si zaminat odma posle sredno a ne da cekaat *usranata* Makedonija besplatno da gi studira. Neka si studiraat tamu. Dosta i srednoto sto vi go plakame.
...Кажа господинот што живее паразитски на сметка на останатите. Не плаќа даноци, можда и социјално да зема дури.

Никогаш не е касно, ете јас не би одел во странство за да бидам келнер или да чистам. Не можам да си замислам така да живеам па макар и неколку години.

Соберете искуство во било кое поле што ве интересира па потоа шансите за да се пронајде некоја солидна работа се добри. Колку што гледав јас огласи кај арапите секој беше со барем 2 години искуство.

Инаку овде тоа е животот, јас ете речиси ќе магистрирам потрошив 7 години и преку 10 000 евра за сега да сум задоволен што работам на струката за 200 евра плата со речиси 2 месеци каснење.

Никогаш не е касно, ете јас не би одел во странство за да бидам келнер или да чистам. Не можам да си замислам така да живеам па макар и неколку години.

Соберете искуство во било кое поле што ве интересира па потоа шансите за да се пронајде некоја солидна работа се добри. Колку што гледав јас огласи кај арапите секој беше со барем 2 години искуство.

Инаку овде тоа е животот, јас ете речиси ќе магистрирам потрошив 7 години и преку 10 000 евра за сега да сум задоволен што работам на струката за 200 евра плата со речиси 2 месеци каснење.

Bravo, sekoja cest, ete toa ti e "stolb na edno opstestvo" Magister za 200ev plata, a nekoi ne odi ni na rabota a "pod drzavna kapa" zema duplo od tebe so sredno...., ama zaradi boldiranovo penzionerite ke imaat pokacuvanje i site drugi povolnosti i raskos.

Mladite neka si zaminat odma posle sredno a ne da cekaat *usranata* Makedonija besplatno da gi studira. Neka si studiraat tamu. Dosta i srednoto sto vi go plakame.[DOUBLEPOST=1392787039][/DOUBLEPOST]
Boldiranovo vazi skoro sekade vo EU, nemoj da mislis deka ima nekoja razlika. Vo site drzavi imas luge so plava krv (javna administracija,drzavni monopolisti itn) i magarinja sto prethodnive gi javaat.[DOUBLEPOST=1392787230][/DOUBLEPOST]
Pa da, istoto vazi i za lugeto vo Makedonija, na dosta od narodov kaj nas prosecen evropeec moze samo za tasak da im se fati. I tamu vazi sistemot koj kako ke se snajde.[DOUBLEPOST=1392787639][/DOUBLEPOST]
Ke si trcas po partiite ke vees znaminja i koga ke dojde redot ke gi studiras i ke gi nacukas vo javna administracija. Prosecniot evropski roditel e so isto razmisluvanje, razlikata e vo toa sto tamu ne treba tolku znaminja da vrtis.[DOUBLEPOST=1392788243][/DOUBLEPOST]::::::::::::::::::::::::::::
Toa so plata kolku treba da e da se isplati genem da fakas e mnogu relativno i e golema razlika od drzava do drzava. Vo Norveska npr so 1500e ke umiras za leb, dodeka npr. vo Slovenija so tie pari si car. Ne e sve taka crno na belo kako sto nekoi si mislat. Sekako deka na zapad e mnogu podobro nego kaj nas, samo ne si fantazirajte i ne letajte so pametot, edno e jasno, rabotnikot e sekade jebana stranka i rabotnickite plati odamna i tamu ne se veke rozevi i ne dozvoluvaat komoten zivot. Sigurnosta na rabotnite mesta i tamu e 0. Posle 50 si ostanal li bez rabota pravo metak u glava.
Прво, Македонија никого не студира бесплатно, извади го тоа од главата бидејќи постојано го пишуваш.Сите плаќаат школарина, книги, 100 непотребни плаќања на факултет кои не ги користат итн.Второ, средното образование не го плаќаш ти, како тоа " Доста и средното што ви го плаќаме ".Секој од нас плаќа придонеси на државата, и тоа премногу во споредба со многу европски држави, го плаќаме тоа за да можат да се издржуваат паразити кои не плаќаат ништо.Сам имаш кажано дека не плаќаш ништо на државата, безплатно се лекуваш, и ти потоа кажуваш дека плаќаш некому обрзование.Контрадикторен си премногу, а дека работничките плати таму не дозволуваат комотен живот може да го кажуваш во партија, на форум каде што има доста луѓе кои одат на запад и живеат да им солиш памет е апсурдно.Ако сакаш и Македонија да биде подобра држава, прво почни да плаќаш придонеси кон државата па потоа кажувај бајки.

...не можеш на мало дете да му објасниш дека дедо мраз не постои, не можеш!
Џабе се обидуваш валволин..

Не си доволно паметен да разбереш. Нашите никогаш не се иселиле иако сме биле под турско, бугарско, српско (имало печалбари, ама голем дел се враќале) се селат кога сме под македонско. Ти го давам Израел како пример, затоа што се во навистина заебана позиција и пак не се селат од причина што политичарите се грижат за нив ( до одредена прифатлива мера), а кај нас од политичарите ќе слушнеш, ајде нас ни дојде ред за крадење и како да не си одат, цел живот треба да бркаат правдини за корка леб, а нашата историја е толку мала и малку народ сме што многу брзо се повторува. За овие 20-тина години, некои филмови ги гледаме по два-три пати.
Јас незнам дали ти не сакаш да разбереш, ама на луѓето им се живее отпуштен живот, плата, кола, стан/куќа, одмор, деца, внуци итн.
Неможеме сите да бидеме паметни како тебе:).
И од каде го извади тоа дека нашите не се иселувале? Мислам онака да те прашам апчињата сабајле си ги зеде, да не ги згреши?
Ако не се исселувале или се враќале од каде толку наши во странство. Сите се исселиле во овие 20 години?
Дај преиспитајсе, не правиш мубает со дете од 15 години па да му продаваш мадиња за бубрези.
И ти го дадов Израел за пример за мала држава по број на луѓе споредено со нивните соседи е во сличен сооднос, која е формирана скоро исто кога и нашата, која е опкружена со соседи кои сакаат да ја уништат, која од нејзиното формирање неколку пати водела војни за опстанок итн.
Ти очигледно немаш капацитет да сфатиш дека политичарите и народот се тесно поврзани. Политичарите во Израел како што рече се грижат за народот пошто народот е спремен да се жртвува. Тоа не е еднонасочна улица туку е двосмерна. Ако народот нема воља или желба да се жртвува за доброто на државата кој политичар ке го натера на било што. Народот е грбот ,кичмата на политичарите. Како дипломатот би преговарал за било што или политичарот би носел одлуки кога ја нема поддршката од мнозинството од народот. Како ке влезе во војна пример ако знае дека народот не е спремен да се бори. Ке го натера ?? Не оди баш тоа така. Ете пак за Израел, мислиш дека ке војуваше неколку пати ако народот не беше спремен да се бори. Народот во Израел не сака да живее опуштен живот,плата, кола, стан/куќа, одмор, деца, внуци итн?
Таму на првите борбени редови политичарите седеја? Во доселеничките населби парламентарците имаат купено куќи?
Сите сакаат таков живот само треба да се жртвуваат за тоа. Не паѓа од небо сето тоа.
Разликата е во тоа што тие си ја сакаат државата, ние не. За разлика од нив ние сме продаени души, па такви ни се и политичарите. Така да не е до политичарите, никој нив не ни ги донесе од надвор, сами си ги бираме.

Концептот за фер е многу различен кај секоја индивидуа, така да најдобро е да се тргне од премисата дека од старт се бориш во нефер околности, како и дома така и настрана, во горните примери некој ќе мисли дека поинаква одлука би била фер, но....

за овој концепт зборував ...

http://faktor.mk/archives/96635#

...не можеш на мало дете да му објасниш дека дедо мраз не постои, не можеш!
Џабе се обидуваш валволин..

Колку македонци се вратиле дома во изминативе 23 години?

Добро, поминаа избори идат нови, поминаа многу избори до сега, во овие 20 години, имаше неколку парламентарни, претседателски, општински, дојдоа нови, некои останаа, а некои изгубија. Сакам да ве прашам колку од тие што изгубија и се повлекоа, имаат деца што останаа да живеат и да работат во државава? набројте ми некој, од нив...дали и они како што вели валво немаат пари за убав живот овде....мислам дека имаат и за динче на лето и за гуми на секои 40 000 да сменат, ама си ги испратија децата надвор зошто??? оти овде кога ќе те види сабајле комшијата ке те викне ела да пиеме по една ракија??? овде е изгубена работа. јас само им се дивам на тие што собраа храброст и заминаа.
Па кој те држи или немаш мадиња??
Ако немаш ти мадиња да заминиш државата ти е крива? Ти го зедоја пасошот? Во која и да си држава ти пак ке бидиш бескичмењак.
Или можеби остана од што ја сакаш? Од што си голем патриот. Гледаш не е до државата, до тебе е. Извини вака ама таков ти е сојот. Нити си кадар тука да успееш нити си кадар заминиш некаде и ти остана само да кукаш и да се жалиш. Е тоа е твојата реалност, лузер на кој сите му се криви зошто не сака да се помири со фактот дека е лузер.[DOUBLEPOST=1392810112][/DOUBLEPOST]
Колку македонци се вратиле дома во изминативе 23 години?
Небитно, воопшто и нека не се враќаат. Какво фајде и од нив, кога секогаш кога ке им згусни ја виткаат опашката и фаќаат магла.
Какво фајде од лекар на пример кој работата ја гледа од призмата на парите а не дека треба да им помага на луѓето. Дали тој лекар мене ке ме гледа исто како што ке го гледа некој богаташ. Таквите луѓе без разлика од која професија се слободно нека заминат и воопшто нека не се враќаат. Барем тие тука што ке останат ке знаеме дека останале од што сакаат а не ради парите и лагодниот живот. Некој ке речи ке изгубиме квалитетни кадри. Секако немаме корист од нив ако не им платиш и надплатиш. А и ке им направат место на други кои можеби се исто така квалитетни но барем не се материјалисти до коска.
Така да мој став е секој кој мисли дека треба да замини, кој смета дека не е доволно платен и дека заслужува повеќе патот под нозе и пријатно создравје. Време е да се исчисти коровот. На бегање нека се одкажат и од државјанството барем нема да ми гласаат на избори и да им кажуваат на тие што останале како да живеат.

Последно уредено:
Небитно, воопшто и нека не се враќаат. Какво фајде и од нив, кога секогаш кога ке им згусни ја виткаат опашката и фаќаат магла.
Какво фајде од лекар на пример кој работата ја гледа од призмата на парите а не дека треба да им помага на луѓето. Дали тој лекар мене ке ме гледа исто како што ке го гледа некој богаташ. Таквите луѓе без разлика од која професија се слободно нека заминат и воопшто нека не се враќаат. Барем тие тука што ке останат ке знаеме дека останале од што сакаат а не ради парите и лагодниот живот. Некој ке речи ке изгубиме квалитетни кадри. Секако немаме корист од нив ако не им платиш и надплатиш. А и ке им направат место на други кои можеби се исто така квалитетни но барем не се материјалисти до коска.
Така да мој став е секој кој мисли дека треба да замини, кој смета дека не е доволно платен и дека заслужува повеќе патот под нозе и пријатно создравје. Време е да се исчисти коровот. На бегање нека се одкажат и од државјанството барем нема да ми гласаат на избори и да им кажуваат на тие што останале како да живеат.

Не би рекол дека е само до парите. И условите имаат пресудна улога. Еден од приоритетите е подобрување на јавното здравство со нови објекти, подобри санитарни услови, нова опрема, да не се плашиш да ти снема материјали, отсуството на напредок во кариерата, да не се назначуваат погрешни лица на битни позиции, да не се форсира партизирање и да ни се случува тоа што се случува во секој сегмент на државната администрација...

Кој гарантира дека оние кои останале сакале да останат? Има доктори кои сакаат да им помагаат на луѓе, и може би се задоволиле со 200-300 евра за 10-12 години учење, но како што наведов, лошите услови создаваат нездрава атмосфера. Имам братучедка која овој месец треба да полага државен. Сака да остане тука, но реалноста во мак здравството ја тера да фати друг пат.

Не би рекол дека е само до парите. И условите имаат пресудна улога. Еден од приоритетите е подобрување на јавното здравство со нови објекти, подобри санитарни услови, нова опрема, да не се плашиш да ти снема материјали, отсуството на напредок во кариерата, да не се назначуваат погрешни лица на битни позиции, да не се форсира партизирање и да ни се случува тоа што се случува во секој сегмент на државната администрација...

Кој гарантира дека оние кои останале сакале да останат? Има доктори кои сакаат да им помагаат на луѓе, и може би се задоволиле со 200-300 евра за 10-12 години учење, но како што наведов, лошите услови создаваат нездрава атмосфера. Имам братучедка која овој месец треба да полага државен. Сака да остане тука, но реалноста во мак здравството ја тера да фати друг пат.
Муабетот е дека на никој не му е забрането да замини. Само треба да се сака, за причини ке се најдат.
А тие што останале од што морале( зошто морале ??) а не од што сакале се дури и побетер од овие другите што заминале. Така барем тие што ке останат а имале избор и можност да заминат вредат многу повеќе одколку сите останати што заминале. На овие барем можам да се потпрам дека ке бидат тука и во добро и во лошо за разлика од овие другите на кои никогаш неможам да рачунам за ништо. Нешто како другари од интерес. Дур имаат корист сите се тука, ама после никаде ги нема. Па според тоа подобро да ги нема.

Па кој те држи или немаш мадиња??
Ако немаш ти мадиња да заминиш државата ти е крива? Ти го зедоја пасошот? Во која и да си држава ти пак ке бидиш бескичмењак.
Или можеби остана од што ја сакаш? Од што си голем патриот. Гледаш не е до државата, до тебе е. Извини вака ама таков ти е сојот. Нити си кадар тука да успееш нити си кадар заминиш некаде и ти остана само да кукаш и да се жалиш. Е тоа е твојата реалност, лузер на кој сите му се криви зошто не сака да се помири со фактот дека е лузер.[DOUBLEPOST=1392810112][/DOUBLEPOST]
Така да мој став е секој кој мисли дека треба да замини, кој смета дека не е доволно платен и дека заслужува повеќе патот под нозе и пријатно создравје. Време е да се исчисти коровот. На бегање нека се одкажат и од државјанството барем нема да ми гласаат на избори и да им кажуваат на тие што останале како да живеат.[/qu
Те следам од самиот почеток на темава, незнаеш што сакаш да кажеш, а се трудиш, тоа е добро. Како прво,сакам да ти нагласам дека не заминувам не дека немам муда, сигурно имам муда повеќе од тебе, работев одговорна работа на 50 км оддалечено од градов, немам спасено многу животи, но сепак имам спасено, прекувремено работам што ќе ми дојде при рака и сигурно печалам повеќе од тебе, завршив факултет, бев упорен и покрај се а не како тебе да давам прости неосновани примери со кабелот што незнаел да го намести некој електро инжињер а ти си фанал штрафцигерот и фазомерот и си го поврзал одма. најголемата пречка за да заминам од овде е семеството, не би го оставил овде, за да одам да печалам, немој ти да објаснуваш кој има муда и кој нема, ти пишав многу пати погоре во темата, дека факултет се завршува за да знаеш кој си и до каде си а не да се губиш овде и да објаснуваш кој колку лесно завршил оти имал врски и оти имал пари а ти не си имал. пред некаде 10-15 страници, вети дека ќе ти биде тоа последно мислење и никако да биде последно. па добро жити господа, што замараш на оваа тема со евреите и израел, дај немој да се губиш молимте. и постојано само напаѓаш и вреѓаш кој ќе стасаш и не поради тоа што имаш свој сопствен став и го браниш туку едноставно кога ќе прочиташ нешто што не е во твој рагн и неможеш да најдеш содржина. незнам како да тиобјаснам повеќе дека темава не е кој има муда кој нема муда и кој е патриот и кој предавник....темава е дека од такви како тебе што цел живот некој им го зема местото преку ред, и завршува факултет....кој патем не е шала-6 години...а незнае да врзува кабел на шпорет. дај пред да пишеш пак размисли за ова штоти пишувам....оти валво тера инат, ама држи еден ист став скоро 80 страници, ти незнаеш што сакаш да кажеш....секој коментар ти е контрадикторност, сам на себе освен за евреите и кабелот.
[DOUBLEPOST=1392815319][/DOUBLEPOST]Те следам од самиот почеток на темава, незнаеш што сакаш да кажеш, а се трудиш, тоа е добро. Како прво,сакам да ти нагласам дека не заминувам не дека немам муда, сигурно имам муда повеќе од тебе, работев одговорна работа на 50 км оддалечено од градов, немам спасено многу животи, но сепак имам спасено, прекувремено работам што ќе ми дојде при рака и сигурно печалам повеќе од тебе, завршив факултет, бев упорен и покрај се а не како тебе да давам прости неосновани примери со кабелот што незнаел да го намести некој електро инжињер а ти си фанал штрафцигерот и фазомерот и си го поврзал одма. најголемата пречка за да заминам од овде е семеството, не би го оставил овде, за да одам да печалам, немој ти да објаснуваш кој има муда и кој нема, ти пишав многу пати погоре во темата, дека факултет се завршува за да знаеш кој си и до каде си а не да се губиш овде и да објаснуваш кој колку лесно завршил оти имал врски и оти имал пари а ти не си имал. пред некаде 10-15 страници, вети дека ќе ти биде тоа последно мислење и никако да биде последно. па добро жити господа, што замараш на оваа тема со евреите и израел, дај немој да се губиш молимте. и постојано само напаѓаш и вреѓаш кој ќе стасаш и не поради тоа што имаш свој сопствен став и го браниш туку едноставно кога ќе прочиташ нешто што не е во твој рагн и неможеш да најдеш содржина. незнам како да тиобјаснам повеќе дека темава не е кој има муда кој нема муда и кој е патриот и кој предавник....темава е дека од такви како тебе што цел живот некој им го зема местото преку ред, и завршува факултет....кој патем не е шала-6 години...а незнае да врзува кабел на шпорет. дај пред да пишеш пак размисли за ова штоти пишувам....оти валво тера инат, ама држи еден ист став скоро 80 страници, ти незнаеш што сакаш да кажеш....секој коментар ти е контрадикторност, сам на себе освен за евреите и кабелот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom