- Член од
- 28 мај 2008
- Мислења
- 3.966
- Поени од реакции
- 4.074
Не си доволно паметен да разбереш. Нашите никогаш не се иселиле иако сме биле под турско, бугарско, српско (имало печалбари, ама голем дел се враќале) се селат кога сме под македонско. Ти го давам Израел како пример, затоа што се во навистина заебана позиција и пак не се селат од причина што политичарите се грижат за нив ( до одредена прифатлива мера), а кај нас од политичарите ќе слушнеш, ајде нас ни дојде ред за крадење и како да не си одат, цел живот треба да бркаат правдини за корка леб, а нашата историја е толку мала и малку народ сме што многу брзо се повторува. За овие 20-тина години, некои филмови ги гледаме по два-три пати.Не мешам јас обичен човек и политика. Едното си иди од другото и обратно. Ти тврдеше дека нашиот човек не сака да се замара и тоа е точно. Е па ако нашиот човек не сака да се замара зошто некој друг би се замарал.
Јас ја зедов за пример државата Израел како држава во која обичниот човек се замара и затоа се успешни. Ако одевме по твојата логика досега Израел ке беше иселен пошто да беа Израелците Македонци при самата помисла дека треба да служат воен рок задолжително и мажи и жени досега ке се исеелеја. Да се во постојан воен конфликт со сите околу нив ке се иселеја. Да им се закануваше опасност секој ден дека ке им падни некоја ракета на глава ке се исселеја. Е арно среќа за Израел дека не се Македонци. И сега до народот е или до политичарите. Политичарите ајде носат закон за задолжително служење војска и народот оди и служи. Да не сакаја на следните избори ке ја сменеја владата со друга гарнитура која тој воен рок ке го укини. Ова колку онака пластично да се објасни дека едното со другото е поврзано. Каков народ таква држава.
Јас незнам дали ти не сакаш да разбереш, ама на луѓето им се живее отпуштен живот, плата, кола, стан/куќа, одмор, деца, внуци итн.