- Член од
- 26 април 2012
- Мислења
- 28
- Поени од реакции
- 19
Да почнам да одговарам
Пр. да претпоставиме дека сум бил заангажиран за одреден регион за толку и толку гласови. Одам и го прашувам Петко:
- Петко што сакаш ти за да гласаш за нас?
- Сакам 200 еур. субвенции годишно за кравите.
- Во ред Петко имаш 200 еур. субвенции, но ќе обезбедиш 10 гласа, така?
- Така
По 2 години, Петко доаѓа кај мене:
- Абе ние Ве гласавме ама што е ова болницава на ништо не личи, не сте ја чепнале, децава се болни, уште поболни ги носам дома.
- Петко, јас убаво те прашав што сакаш за да гласаш за нас, ти си побара 200 еур., зошто тогаш не побара држава, болници, школи, безбедност? Што сакаш сега од нас, ти дадовме ли тоа што побара?
Мислам дека направив поента, што нечини. [DOUBLEPOST=1392635445][/DOUBLEPOST]
Борбата е секогаш нефер
Фер ли е србија да дава дебели субвенции на некој земјоделски производ кој што ќе влегува како увоз во МК по никакви цени, а ние да се натпреваруваме со истиот тој производ без субвенции? Дали е фер што ме третираат ко ѓубре за една Британска виза, и дали ќе биде фер ако јас не напредувам затоа што сум странец некаде.
Неќам да чујам дека некаде се е апсолутно фер, и дека е во ред да се бега од една нефер борба, во друга.
Терајте и бегајте, ништо не е вечно, така и условите во државите ќе се променат, наместо дома да ги стварате условите како што мислите, Вие само бегајте, и пошто никој не се цени себеси, не очекувајте дека некој во странство ќе не цени.од кај ги купи розевите очила? сакам и јас да си купам, па можда подобро ќе ми биде
Не се работи за очила, свесен сум како стојат работите.
ти навистина веруваш во ова што го напиша?
Да верувам, еве примери:
1. Диктатурата во Аргентина падна откако ја изгуби мнозинската поддршка
2. Диктатурата во Венецуела се држи затоа што има мнозинска поддршка
3. Диктатурата во Мјанмар паѓа (доброволно) затоа што нема мнозинска поддршка
4. Партијата во Кина страшно многу внимава на мислењето на народот и во секој момент има мнозинска поддршка
5. Диктатурата во Украина се држи заради мнозинска поддршка (во последно време намалена)
6. Путин се држи со мнозинска поддршка
7. Гарнитурата на Тајланд се држи затоа што и покрај сите протести Шинаватра (протеран од генералите во Дубаи) сеуште има страшно мноизнство во неговата држава.
Сето е ова мнозинска поддршка од луѓе од провинција, од село и се работи за купена или удоволена поддршка. Никој во историјата не се задржал долго без таа мнозинска поддршка. Проблемот е што тие го гледаат само мнозинството, а не малцинството интелектуалци кои што знаат што треба за добра иднина. Демократскиот систем има болести, тоа мора да се признае.
а пред да се исселат луѓето, ......... дали таа твоја критична маса беше “удостоена“ со промените кои ги спомнуваш?
Претходно никој не беше задоволен и затоа нонстоп се менуваа влади.
или беше просто изигнорирана и оставена на цедило и за себе и за својата фамилија?
Демократскиот систем со слободен пазар, е БУКВАЛНО цедило во кое што секој ги продава своите способности на пазар. Државата не е должна да прави бизниси, ниту да вработува, освен (по ново) да обезбедува услови во кои што економското цвеќе ќе расте подобро и повисоко, али тоа треба народот да го бара и да е вреден, да сака да работи, а не пола од младите генерации паднаа на сонот за директорски фотељи.
се прашувам зошто тоа докторите си отидоа? а нели да си доктор е една од пореспектабилните работи? и поисплатливи? ама ете, они од пуст мерак за запад си отидоа и не оставија нас овде на милост и немилост. и затоа сега кога малку од малку се освестија почнаа да кукаат дека ќе сме имале дефицит
Не се само докторите во лоша позиција, но тие се групно засегнати од лошиот систем. Пр. лек за нивната професија е 100% приватизација на целиот здравствен систем и наместо бесплатно здравство да се обезбедува субвенционирано здравствено осигурување, па после осигурителните нека нудат свои производи (ова осигурување може да се земе без пари и покрива тоа, тоа и тоа, во тие болници, за ова ќе доплатите уште 500 ден. месечно, ама ако ви се случи ова може да Ви покриеме и операција во Словенија). А приватните болници богами има да се загрижат за тоа пациентот која болница ќе ја бира, заради парите од осигурувањето. ОВА е само еден предлог како би функционирал подобро здравствениот систем, а не да се кука и да се БЕГА од дома.
не само јас, него верувам и уште 500 000 луѓе од македонија би реагирале ко мене да можат (читај да се исселат). а тоа е дека ми е доволно 2 часа за да од било кое место да стигнам на аеродром и отидам засекогаш. само 2 пара гаќи и чорапи во ранецот ми се доволни.
Пр. да претпоставиме дека сум бил заангажиран за одреден регион за толку и толку гласови. Одам и го прашувам Петко:
- Петко што сакаш ти за да гласаш за нас?
- Сакам 200 еур. субвенции годишно за кравите.
- Во ред Петко имаш 200 еур. субвенции, но ќе обезбедиш 10 гласа, така?
- Така
По 2 години, Петко доаѓа кај мене:
- Абе ние Ве гласавме ама што е ова болницава на ништо не личи, не сте ја чепнале, децава се болни, уште поболни ги носам дома.
- Петко, јас убаво те прашав што сакаш за да гласаш за нас, ти си побара 200 еур., зошто тогаш не побара држава, болници, школи, безбедност? Што сакаш сега од нас, ти дадовме ли тоа што побара?
Мислам дека направив поента, што нечини. [DOUBLEPOST=1392635445][/DOUBLEPOST]
не бега, туку е избркан ... некој ќе рече зошто не се бориш и ќе се избориш, ама некои одбиваат да се борат во нефер борба ...
Борбата е секогаш нефер

Неќам да чујам дека некаде се е апсолутно фер, и дека е во ред да се бега од една нефер борба, во друга.