ЈСП - случки, прашања, дискусии

Кирца

Монк
Член од
7 април 2008
Мислења
7.051
Поени од реакции
2.289
Треба да се потпише договор како оној дека нема да има сечење ленти пред избори,па така дека нема да се воведуваат нови гага денови за пензионери пред избори.

M

Mario Gómez

Гостин
Вие што сакате да им дадат секој ден, нормални ли сте? :) Па секој ден ќе одат, ќе планирале обврски, жими таквото, тие се комунистички израснати генерации, научени се да користат до макс бесплатно. Да не зборам дека добри 50-60% од нив се отидени во пензија предвреме, ради херпес, ради акни и такви некои слични причини.
Точно е дека секој ден би излегувале само за да се возат, едноставен е одговорот зашо. Живеат у истите станови со нивните деца, кои веќе имаат нивна фамилија и вишок се и никој не ги сака. Нејќам да навредам некој али тоа е вистината, различни се генерациите и многу е тешко да живееш со некој постар дома, и да се нервираш со нивните "старо модни" мислења. Јас не сум израснал со баба и дедо, секако ги сакам многу, али друга прича е да живееш со нив. И пак ќе кажам нејќам да навредам на форумот некој, али таа е ситуацијата кога со овие плати човек неможе да се осамостои и најмногу шо може да се надева е ако има куќа да изгради уште еден спрат или да им напрај собичка плус на старите, ако си у стан е друга прича. Муабетот ми беше ги бркаат од дома, и цел ден во автобуси, на пазарче или по трговскиве центри се топлат. Знаев еден дедо, ми држеше приватни часови по математика, многу ефтин беше и не држеше дома часови туку одеше кај шо ќе го викниш, си даваше еден час фора да стигна на пример од К.В до Ѓорче за да оди да држи час кај друг некој, и он ми кажа дека гледа што помалце да е дома. Едноставно таква е ситуацијата, напнат сиромашен живот, нон стоп вести гледаат и тешко е да живееш со нив заедно. У Америка е друга прича, старите сами си живеат, замисли да живееш заедно со Клинт Иствуд у Гран Торино, душата ќе ти ја извади. :D

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
младите/студентите не можат да ги поткупат со овај ефтин трик
Ако под млади збориме за средношколци, немаат уопште потреба зошто прво ниту еден средношколец не размислува за тоа што се случува и што ќе се случува во државата, а второ голем број членуваат у некоја партија и слепо веруваат у неа...
А за студентите проблем е што сите се исплашени и ќутат, на страна тоа што и за ништо не можат да се организираат...
Точно е дека секој ден би излегувале само за да се возат, едноставен е одговорот зашо. Живеат у истите станови со нивните деца, кои веќе имаат нивна фамилија и вишок се и никој не ги сака. Нејќам да навредам некој али тоа е вистината, различни се генерациите и многу е тешко да живееш со некој постар дома, и да се нервираш со нивните "старо модни" мислења. Јас не сум израснал со баба и дедо, секако ги сакам многу, али друга прича е да живееш со нив. И пак ќе кажам нејќам да навредам на форумот некој, али таа е ситуацијата кога со овие плати човек неможе да се осамостои и најмногу шо може да се надева е ако има куќа да изгради уште еден спрат или да им напрај собичка плус на старите, ако си у стан е друга прича. Муабетот ми беше ги бркаат од дома, и цел ден во автобуси, на пазарче или по трговскиве центри се топлат. Знаев еден дедо, ми држеше приватни часови по математика, многу ефтин беше и не држеше дома часови туку одеше кај шо ќе го викниш, си даваше еден час фора да стигна на пример од К.В до Ѓорче за да оди да држи час кај друг некој, и он ми кажа дека гледа што помалце да е дома. Едноставно таква е ситуацијата, напнат сиромашен живот, нон стоп вести гледаат и тешко е да живееш со нив заедно. У Америка е друга прича, старите сами си живеат, замисли да живееш заедно со Клинт Иствуд у Гран Торино, душата ќе ти ја извади. :D
Ајде да речеме дека е точно ова што го кажуваш, ама од толку паркови и клубови на пензионери баш они по автобуси мора да се собираат ?
У автобусиве бонбони да не даваат ?

Ф

Флеш

Гостин
Искрено не ви ја разбирам поентата дека причина за ова се секогаш избори ... нема никаков ефект кај стариве лица,поголемиот дел се комунисти или приврзаници на таа идеологија,од таа генерација се или пак се во голем процент шо воопшто не одат на избори,да се појават на само место да гласаат поради физички проблеми ... Коа ќе опнете вакви мислења,се мора да е со политика поврзано ...Па после зш кочиме, имаме стагнација,коа шириме влијание и гласини и потикнуваме за ова да се случи ... :)

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Искрено не ви ја разбирам поентата дека причина за ова се секогаш избори ... нема никаков ефект кај стариве лица,поголемиот дел се комунисти или приврзаници на таа идеологија,од таа генерација се или пак се во голем процент шо воопшто не одат на избори,да се појават на само место да гласаат поради физички проблеми ... Коа ќе опнете вакви мислења,се мора да е со политика поврзано ...Па после зш кочиме, имаме стагнација,коа шириме влијание и гласини и потикнуваме за ова да се случи ... :)
А шо ако ти кажам дека пензионерите им се главната гласачка машинерија и најлесни за манипулација?

Ф

Флеш

Гостин
А шо ако ти кажам дека пензионерите им се главната гласачка машинерија и најлесни за манипулација?
Нема врска брат, старата генерација убеден сум дека и воопшто не се појавуваат ... Најголем број се од од средната и младата генерација кои се појавуваат да гласаат ... Старите воопшто и не се мачат да се појават,не ги интересира нив тоа ... нема врска за манипулација,ќе дрдорат вака така,ама кој ги слуша искрено,кога ги избегнуваат,не им посветуваат внимание ... Средните и младите тит ги боли за старите искрено реално ... тоа го имам забележано ... :)

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Нема врска брат, старата генерација убеден сум дека и воопшто не се појавуваат ... Најголем број се од од средната и младата генерација кои се појавуваат да гласаат ... Старите воопшто и не се мачат да се појават,не ги интересира нив тоа ... нема врска за манипулација,ќе дрдорат вака така,ама кој ги слуша искрено,кога ги избегнуваат,не им посветуваат внимание ... Средните и младите тит ги боли за старите искрено реално ... тоа го имам забележано ... :)
Кога ќе бидат шетањата и кога ќе се отворат штабовите ќе те земам со мене дека си блиску и ќе прошетаме по штабовите. Тогаш најдобро ќе се увериш кои ја "оправа" државава.

Ф

Флеш

Гостин
Кога ќе бидат шетањата и кога ќе се отворат штабовите ќе те земам со мене дека си блиску и ќе прошетаме по штабовите. Тогаш најдобро ќе се увериш кои ја "оправа" државава.
Абе џабе нишо и ти че ме шеташ :P ...ми се фалеше со твојата книшка ... ја ќе те прошетам низ мое мало,батали Стара Петка ... Ние имаме ВмрОвци,Комуњари,Диу,Дпа,Гром итн :))) па коа ќе оптнат сељечана од другари тешки копита со кои учев и ги баталив кога ги видов,тешки дегени ... Таков мих е мојот крај,шо кој ќе сфатиш на крај,дека и добриот на крај ќе го направат будала за никаква причина,ни крив ни должен :D

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.312
Поени од реакции
3.699
Ако под млади збориме за средношколци, немаат уопште потреба зошто прво ниту еден средношколец не размислува за тоа што се случува и што ќе се случува во државата, а второ голем број членуваат у некоја партија и слепо веруваат у неа...
А за студентите проблем е што сите се исплашени и ќутат, на страна тоа што и за ништо не можат да се организираат...
Под млади мислам на сите од 18 до кај триесетина, сите оние кои никогаш не биле во шанса да одат низ југославија како за екскурзија во осмо оделение... сите оние изгубени генерации од кој сме дел ние а и оние околу нас со кој секојдневно комуницираме...
--- надополнето: 14 февруари 2014 во 17:33 ---
Друже искрено без навреда но еве, идат избори, оддели пола час -час време и поседи пред некое изборно место во било кој град и ќе видиш кој безмалку дотеран за на свадба гордо влегува да гласа ... се се тоа граѓани од 50-60 и повеќе години, сите се или пензионери или панзионери во најава кои се надеваат дека со нивното ливче ќе помогнат нивните деца и внуци престанат да живеат од нивната пензија/плата... сите статитики покажуваат дека државата ни е стара, нема младина или таа што ја има е во странство или размислива за странстово... 90% од сите завршени со образование животна цел им е да се вработат во јавна администрација (да и мене зошто да не...) те разбирам кога велиш дека немаат м**а да се организираат но едени одамна се организираа и рекоа УА на тогашната власт, сега или пред некое време тие истите беа министри, амбасадори, директори... да, и јас во крајот на деведесетите бев дел од бојкотите на настава кои се случуваа како поддршка на студентите во шатори што протестираа во скопје но кога сега од оваа временска дистанца видиш сите го јадеа стапот освен оние водачите кои си најдоа место во новата гарнетура...

Се исвинувам за можеби политицизмот но вистината ние е таа, на државата и треба трета опција но секој кој проба нешто е асимилиран/корумпиран/ПРИНУДЕН да се спои во овие навидум спотиставени страни но со иста цел... само сопствено богатење а народот кој го ТИИИИТТТТТ...

Последно уредено од модератор:
Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
До април што е следно? Автобуска постројка до секоја гласачка единица?

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Не озбилно, не знам за вас, али за мене државни автобуси не постојат. Се неам качено у еден може од ноември навака колку и да брзам. Кај што се поскапи па и треба да се бутам у гужви, no way man. Приватни ftw.

N

NikolaMKD91

Гостин
Не озбилно, не знам за вас, али за мене државни автобуси не постојат. Се неам качено у еден може од ноември навака колку и да брзам. Кај што се поскапи па и треба да се бутам у гужви, no way man. Приватни ftw.
Блазе си ти . А што да правиме ние што живееме во места каде што има исклучиво државни линии . :(

Kajgana Shop

На врв Bottom