Јулијански или Грегоријански календар?

• Креатор на темата Креатор на темата vone
  • Време на започнување Време на започнување
???? нели беше православен?
25ти декември по грегоријански е 7ми јануари по јулиански :)
--- надополнето: 9 февруари 2014 во 19:04 ---
Мислев на обратно де. 25ти декември по јулијански е 7ми јануари по грегоријански

Последно уредено од модератор:
добар си мики, добар ;)
но една работа не ми кажа околу календарот, а тоа зошто јулијанскиот календар сега се раководи по грегоријанскиот. да ме сфатиш подобро, додека не се појавел грегоријанскиот, имало грешка од 0,002%, но со појавата на грегоријанскиот, од тој момент православието го користи грегоријанскиот, а не како до тогаш јулијанскиот. да продолжеле со јулијанскиот, сега стара нова год ќе беше на 15јан ако добро се сеќавам, али сепак со користењето на грегоријанскиот датата е заглавена на 13-ти, нели? зошто е тоа така?

Јулијанскиот е „преведен„ и по грегоријанскиот: ако погледнеш во православнтото календарче кое го издава МПЦ-ОА, ќе видиш дека двата календари „стојат„ паралелно.

Грегоријанскиот е воведен од крајот од 16-от век, а до тогаш се користел...кој календар?

Кој управува со календарот - владее со човекот!
Така?

Гледам јас зошто се расправате, гледам :)
Со човекот владее самиот човек. Се додека самиот е слободен да одлучува за себе си, тогаш можеме да кажеме дека е слободен. Кога ќе си ја продаде душата само покајание го спасува. Тешко е ама спас има. Покајание! Календарот е од човекот за човекот, да му служи. Не е човекот за календарот. Кажи Мудрост, а???

Со човекот владее самиот човек. Се додека самиот е слободен да одлучува за себе си, тогаш можеме да кажеме дека е слободен. Кога ќе си ја продаде душата само покајание го спасува. Тешко е ама спас има. Покајание! Календарот е од човекот за човекот, да му служи. Не е човекот за календарот. Кажи Мудрост, а???

Ептен мудрост ;)
Со човекот владеат луди идеи и размисли кои прераснуваат во религии за кои се умира!
Човекот е чудна работа - за се нешто се приврзува и смета за свое!
Не знам како спои слобода со покајување и спасување кога збориме за календарот, зошто е и како е!

Христијанска игра на зборови е ова нешто?
Покајание бараат грешници. Ако се сметаш за грешник - и си ја продал душата некому, покајувај се цела вечност.

П.С. Не е убаво да велиш за други христијани дека се ерес! Не шири омраза, љуби ги сите! ;)

Ептен мудрост ;)
Со човекот владеат луди идеи и размисли кои прераснуваат во религии за кои се умира!
Човекот е чудна работа - за се нешто се приврзува и смета за свое!
Не знам како спои слобода со покајување и спасување кога збориме за календарот, зошто е и како е!

Христијанска игра на зборови е ова нешто?
Покајание бараат грешници. Ако се сметаш за грешник - и си ја продал душата некому, покајувај се цела вечност.

П.С. Не е убаво да велиш за други христијани дека се ерес! Не шири омраза, љуби ги сите! ;)
Календарот е календар. Незнам зашто му се дава суштинско значење кога улогата му е споредна и сосема подредена, секојдневна а не божествена, исто како и бројките и буквите што имаат улога да му служат на човекот за разбирање а не да биде нивни слуга (како што е пример со некои секти и ереси). Е сега, со тоа што кажувам дека се ерес, изјавувам дека нивното учење не е оноа кое било пред да го променат, што значи потпаднале под ерес (се поделиле, се одвоиле од вистината - тоа е превод од грчкиот αίρεση). Каде е тука вреѓањето? Сметам дека твојата некомпетентност за овие теми уште еднаш излезе на виделина. Незнам з'ш семешаш в секоја манџа!?

Христијанството Е ерес во однос на старите верувања. И што да правиме ние другите? Ништо, ете календари се создаваат, празници се празнуваат, денови неработни според „празниците“ се имаат...
Се во името на туѓ бог... И дали се буниме? Не...
Дали велиме за тебе дека си некомпетентен? Не...
Исто ни се фаќа... ќе умрете секако. Џабе галама тука и навредување на сите други... Овој ерес, оној грешник, овој она овој она...
Секако тебе ти е ок некој да е грешник.
Грешник на грешник - брат, кои се управувани од календар! Верски!
Верски календар во XXI век!

И ти ми велиш календарот е од човекот за човекот?
Еми и богот е од човекот за човекот ко за така... И што правиме сега?

Не е баш „календар е календар“. Да беше сите ќе имаа еден календар. Реков - кој управува со календарот, тој владее. Чекај да видиш еден ден кога муслиманите ќе не вратат 600+ години наназад со нивниот календар :)

Хаос... барем одмори ќе имаме поеќе!

Од кога почнува оваа ерес: од Твојот роденден?...:icon_lol:

Откако се појавија евреи-расколници и многубошци кои ги напуштија своите огништа заблудени од овие, првите...

Кој е љубител на лагата, веднаш и ќе ја прифати.
Кој ја љуби вистината, трага по неа и почнува да испитува и проверува.
Тој што е љубител на лагата, го прифаќа како вистина само тоа што му одговара, тој што е љубител на вистината, преиспитува се.
Чив пат се покажал (и според кого) погрешен? Според кои докази?
Прашај го братти по вера Мики и ќе ти каже дека земјава е стара 8000 години, а растенијата и земјата воопшто, биле постари од сонцето.

Нормално дека е залудно... тоа секому му е јасно што ме „познава“ на форумов!

Човеков се обидува да најде логика во сите овие замрсени религиозни глупости околу кои „духовници“ си ја удираат главата - а ти трчаш и навредуваш кој стигнеш без да се држиш на темата.

Оваа вода е матна, нема потреба јас да ја матам... ја сматија тие што решија да креваат култ кон туѓи божества и кои се поделија на исток и запад, па денес се навредуваат едни со други како еретици, неверници итн... Подели го Сатаната помеѓу себе и што ќе добиеш? ;)
Раздели па владеј - рекол некој некогаш.

Календарот реков и пак ќе се повторам: кој кажува како ќе се брои времето - тој владее со луѓето. Тешко вам христијаните ако дојде време да се користи муслиманскиот календар. За кај сте?

П.С. Нормално дека форумов е за тепање време и муабетење. Не сум дошол тука да држам предавања ниту пак да читам предавања. За тоа има торенти :)

П.П.С. Ако зборуваше за Книгата на Законот - 1904 година е запишана. 2014 - 1904 не е 120! ;)

Јас ти одговорив на прашањето. Ти си ја прочитал книгата па што одговори на тој начин? Како јас да го сфатам несфаќањето на мојот одговор од твоја страна?
Кај беше книгава кога го запалија на клада Џордано Бруно?

Мики батали. Залудно е. Човекот се обидува да си тепа досада зашто никој не се ззадева на подфорумот за телетабисите на Кроули, па сеа тука демек ќе мати вода. Умреа пациентите заинтересирани за чествување на празниците од типот сто дваес години од првото посерување на Кроули.

Nevski,

одамна ми е јасно дека е залудно надмудрувањето во дел од членовите на форумов, но би рекол дека е и забавно: можам да видам до каде може да оди „телесното мудрување„ кај оние кои не веруваат, но имаат бесконечна доверба во своите мненија, издигнати на ниво‘ од непобитна вистина.
--- надополнето: 9 февруари 2014 во 22:00 ---
Тој што е љубител на лагата, го прифаќа како вистина само тоа што му одговара, тој што е љубител на вистината, преиспитува се.
.

Хммм, вакво нешто и ја‘ би кажал, ама од „другата страна„.
Ајде посочи, како ја преиспитуваш вистината и која е таа вистина до која си дошол...

Последно уредено од модератор:
Хммм, вакво нешто и ја‘ би кажал, ама од „другата страна„.
Која друга страна? Ти несмееш да се сомневаш во догмата која ти ја сервира црквата! Можеш само да веруваш, ништо повеќе.
Ајде посочи, како ја преиспитуваш вистината и која е таа вистина до која си дошол...
Џабе да ти посочувам, ти тие техники ги сметаш за демонски. Си практикувал ли некогаш јога? Дивинација? Знаеш ли што е визуелизација и за што се користи? Не? Тогаш што да ти посочувам?

Која друга страна? Ти несмееш да се сомневаш во догмата која ти ја сервира црквата! Можеш само да веруваш, ништо повеќе.

Напротив: можам и смеам да се посомневам во црковните вистини и да истражам и испитам дали се точни или не, со сите последици од таквиот мој потег.

А можам и да верувам, исто како што можам и да не верувам: тоа е мојата слобода на избор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom