Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
ке излезе некој јунак да ми го објасне овие цитати од библијата?
"Исус" заповедува убиството или кој ?
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА

Глава 19

27 А оние мои непријатели, кои не сакаа да царувам над нив, доведете ги тука и исечете ги пред мене!”

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 15

и Исус им рече Зашто Бог рекол: ‘Почитувај ги татка си и мајка си,’ и ‘Кој го злоречува татка си или мајка си, со смрт нека биде погубен.

34
Не мислете дека дојдов да донесам мир на земјата. Не дојдов да донесам мир, но меч.

Второзаконие 17

3 па отиде да им служи на други богови и им се поклони ним, на сонцето, на месечината, или на што и да е од небеското воинство, а што сум го забранил јас,

4 и ти се јави тебе за тоа и ти го чу тоа, тогаш испитај внимателно; и ако биде вистина, и навистина била направена таа грозотија во Израел,
5 тогаш тој човек, или таа жена, кои направија такво зло, изведи ги пред градската врата па каменувај ги за да загинат.

се ова е производ на човечката глупост и тежнеење по овој свет, измусливање на безброј олеснувања што уствари си носат тешкотии. еве по мое. поудобно е да се возиш со авион, побрзо се, ама поубаво е да одиш пешки, со камила, коњ. така е со се во светов според мене. кога ќе замислиш на човек му е потребна само храна и облека а се друго е лажно задоволство. и сите проблеми низ светов се заради тие споредни работи. и ваџда не си глуп па да незнаеш од каде се сите проблеми со државиве што набројуваш. незнаеш дека се е тоа измислено сценарио?? и ти бараш објаснување за такво нешто??

Па ако бог нашол за потребно да објаснува што да се јаде што не, во кој ден каде да се оди, процедури на маж и жена при менстрруација, што да облечеш а што не, дал со квасец или без да се спрема леб.... тогаш би требало да ни објасни и за аеродромски процедури, фармација, нуклеарна медицина, хемија, социјални мрежи....

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА

Глава 19

27 А оние мои непријатели, кои не сакаа да царувам над нив, доведете ги тука и исечете ги пред мене!”

Feelengly,

правиш типична протестантска грешка: вадиш цитат од контекст, и згора на све, очекуваш некој правилно да го толкува цитатов/стихов, ама да Ти биде по мерак, нели?

Еве го: извадениов стих е само дел од приказната за господарот, кој отишол од својот имот, а на слугите им ги оставил своите пари на располагање, до своето враќање. Приказнава е поучна и се однесува на самиот Христос, Кој беше отфрлен од јудеите, како што беше отфрлен и господарот од своите слуги од приказната. Погубувањето/сечењето се однесува не на убиство во вистинска смисла на тој збор, туку се однесува за Судот Христов врз луѓето, на крајот од Светов.

Задоволен?...:sneaky:

Feelengly,

правиш типична протестантска грешка: вадиш цитат од контекст, и згора на све, очекуваш некој правилно да го толкува цитатов/стихов, ама да Ти биде по мерак, нели?

Еве го: извадениов стих е само дел од приказната за господарот, кој отишол од својот имот, а на слугите им ги оставил своите пари на располагање, до своето враќање. Приказнава е поучна и се однесува на самиот Христос, Кој беше отфрлен од јудеите, како што беше отфрлен и господарот од своите слуги од приказната. Погубувањето/сечењето се однесува не на убиство во вистинска смисла на тој збор, туку се однесува за Судот Христов врз луѓето, на крајот од Светов.

Задоволен?...:sneaky:

Оти запнавте Исус да го направите Аутист со некој синдром како : A person with receptive aphasia usually speaks in long sentences that have no meaning or content.
Треба постојано некој старател на луѓето да му толкува што сакал да каже “не бе не е такво детето мирно е, тој у ствари сакаше друго да каже...“

Оти запнавте Исус да го направите Аутист со некој синдром како : A person with receptive aphasia usually speaks in long sentences that have no meaning or content.
Треба постојано некој старател на луѓето да му толкува што сакал да каже “не бе не е такво детето мирно е, тој у ствари сакаше друго да каже...“

Христос совршено ја познавал духовната состојба од Израилот, а тоа била западнатоста од евреите во „пуко„ формално исполнување на небитни нешта, но не и исполнување на волјата Божја, па затоа Он практикувал параболи, за да можат евреите да се „сетат„ што сака Он да ми каже, а воедно, и да ги разбуди нивните ожесточени и закоравени срца. Параболите/приказните се засновани на непосредни и секојдневни искуства од еврејскиот народ и не им биле туѓи на самите евреи.

Христос не ги остава евреите само на параболи, оти кога Апостолите од Него бараат објаснувања за параболите, Он тоа и го чини.

Па ако бог нашол за потребно да објаснува што да се јаде што не, во кој ден каде да се оди, процедури на маж и жена при менстрруација, што да облечеш а што не, дал со квасец или без да се спрема леб.... тогаш би требало да ни објасни и за аеродромски процедури, фармација, нуклеарна медицина, хемија, социјални мрежи....
епа другар од тие ствари човек не зависи. а се она што е спомнато и наредено верувај е со причина. има многу работи што ни влијаат а не ги знаеме. се е со цел заштита. а верувај дека нема да ти служи тоа што знаеш за атомите ако не веруваш во нивниот создател.......................пример

Наскоро треба да дојде нов пророк кој ќе дате нови напатствија закони и правила од Бог базирани на актууелните случувања во светот.
--- надополнето: 5 февруари 2014 во 13:41 ---
А, зошто дојде Христос?!
--- надополнето: 6 февруари 2014 во 19:38 ---
Без искрена желба за Вистината, човек не треба да се „измачува“ со вакви прашања.

Прашање за Христијанството:
1. Дали ако една возрасна особа верува дека својот замислен карактер постои во реалноста, се смета за недорасната?
Во Дедо Мраз веруваат само децата.

1. Дали ако една возрасна особа верува дека својот замислен карактер постои во реалноста, се смета за недорасната?
Зрелоста е во прифаќањето на одчуката на другиот. Дискутирање на темата секогаш помага дололку нивото на разбирање на одлуките на ближниот се почитуваат и се има искрена основа за разговор. Со негирање на нечија одлука се става другиот во подредена состојба и разговорот нема да вроди со плод. May the Santa be with you!

Зрелоста е во прифаќањето на одчуката на другиот. Дискутирање на темата секогаш помага дололку нивото на разбирање на одлуките на ближниот се почитуваат и се има искрена основа за разговор. Со негирање на нечија одлука се става другиот во подредена состојба и разговорот нема да вроди со плод. May the Santa be with you!

Јас не гледам проблем во тоа што некој кој нешто знае, му кажува на оној што не знае, дека не е свесен дека не знае но може да научи и да дознае.

Јас не гледам проблем во тоа што некој кој нешто знае, му кажува на оној што не знае, дека не е свесен дека не знае но може да научи и да дознае.
Одговорив во другиот подфорум,

Да пренесе шо има старо ново со религијата да дојси и инсталира најнови апдејтови и патчеви во верата.
Го заборави најважното, победата над смртта.
--- надополнето: 7 февруари 2014 во 17:21 ---
Која реалност, материјалната...?

Не го разбирам баш прашањево.
Мислиш дека има некој кој си го замислува неговиот каракер дека му постои независно од материјалното битие, во реалноста? Или тоа е копија на неговиот карактер? Или пак неговиот карактер некако се отцепил од материјално-духовната целина наречена човек и постои надвор во реалноста, независно, па сега овој плус и си го замислува тоа?

Дали таква личност е недорасната?
- Не верувам дека постои толку сложена психолошка состојба воопшто.

и како е ова прашање за Христијанството?

Ова треба у психологија и филозофија да го поставиш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom