Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
јас знам кој е Исус, него вас не ви е јасно кој е!
Адам - пророк
Мозес - пророк
Ноа - пророк
Давид - пророк
Соломон - пророк
Исус - Син божји!! бог!!
Мухаммед - пророк

кој измешал работа ние или вие христијаните што мислиш?
Епа ако знаеш дека Исус Христос е Господ Бог што не го признаеш тоа и не му се поклониш?

Епа ако знаеш дека Исус Христос е Господ Бог што не го признаеш тоа и не му се поклониш?
ја сум муслиман јас не молам друг освен севишниот бог Аллах

и исто така верувам во овој цитат од библијата.
10 И паднав пред неговите нозе, да му се поклонам; и Исус ми рече: „Не прави го тоа! Јас сум сослужител твој и на твоите браќа, кои го имаат Исусовото сведоштво. Поклони Му се на Бога, зашто Исусовото сведоштво е духот на пророштвото.

ја сум муслиман јас не молам друг освен севишниот бог Аллах

и исто така верувам во овој цитат од библијата.
10 И паднав пред неговите нозе, да му се поклонам; и Исус ми рече: „Не прави го тоа! Јас сум сослужител твој и на твоите браќа, кои го имаат Исусовото сведоштво. Поклони Му се на Бога,зашто Исусовото сведоштво е духот на пророштвото.

Значи ти одиш директно кај таткото на господ исус христос да се молиш а кај него може да се отиде само преку синот.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН
Глава 6

53 Тогаш Исус им рече: „Вистина, вистина ви велам: ако не го јадете телото на Човечкиот Син и не ја пиете Неговата крв, не ќе имате живот во себе.
54 Кој го јаде Моето тело и ја пие Мојата крв, има вечен живот; и Јас ќе го воскреснам во последниот ден.
55 Зашто Моето тело е вистинска храна, и Мојата крв - вистинско питие.
56 Кој јаде од Моето тело и пие од Мојата крв - останува во Мене и Јас во него.
57 Како што Мене Ме испрати живиот Татко, и Јас живеам преку Таткото, така и оној кој Ме јаде Мене, ќе живее преку Мене.

Значи ако не одиш на света литургија и примиш света причест како што направил господ исус христос со своите ученици на тајната вечера кога им го поделил лебот и им дал вино да пијат, нема да се случи ова што го кажал -

40 Зашто тоа е волјата на Мојот Татко, секој што ќе Го види Синот и поверува во Него - да има вечен живот, и Јас ќе го воскреснам во последниот ден.”

зошто веруваш во ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН ??
кога самиот рече дека Јован се молел на ангел? а не на исус?

Пак го извртуваш божјото слово. Па ти разбираш дека Јован се поклонил на некој ангел, не на Господ Исус Христос.
--- надополнето: 4 февруари 2014 во 22:36 ---

јас знам кој е Исус, него вас не ви е јасно кој е!
Адам - пророк
Мозес - пророк
Ноа - пророк
Давид - пророк
Соломон - пророк
Исус - Син божји!! бог!!
Мухаммед - пророк

кој измешал работа ние или вие христијаните што мислиш?

Според Твојава логика, испаѓа дека Бог праќал пророци, праќал пророци, праќал пророци, праќал пророци...
Па добро, до кога бе?...:icon_lol:

Според Твојава логика, испаѓа дека Бог праќал пророци, праќал пророци, праќал пророци, праќал пророци...

се додека се предомислува и нови прописи и закони и завети измислува, прво еден завет преку едни пророци го објавувал, па после се премислил, укинал, изменил додал - па пак праќал нови прорци, после пак донел новитети - па пратил мухамед... утре можи пак нов да дојде пророк пратен на задатак од Бог, ако му текне нешто ново или му здосади од старото

до последниот Мухаммед савс.
вие скршнавте во заблуда кога го нарековте Исус родениот син на господ,
но вистината е дека сите беа пророци.

зошто веруваш во ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН ??
кога самиот рече дека Јован се молел на ангел? а не на исус?

Ајде пасте на убаво објаснето за сите да прочитаат.

Муслиманите тврдат дека Исус Христос е пророк (и ништо повеќе од тоа).
Велат: "Каде во Библијата Исус вели 'Јас Сум Бог'?" или "Дали Исус некогаш рекол 'Јас Сум Бог'?"

Не, Исус никогаш не рекол дословно "Јас Сум Бог". Барем не во сведоштвата на апостолите запишани во Новиот Завет.

Но исто така Исус никогаш не рекол "Јас Сум Човек", ниту "Јас Сум Пророк", а сепак знаеме дека бил и човек и пророк. И како што не е неопходно Исус да ја каже дословно фразата "Јас Сум Човек" за да тврдиме дека е човек, исто така не е неопходно да каже дословно "Јас Сум Бог" за да тврдиме дека тој е Бог.
Иако Тој не ја кажал таа фраза, Тој сепак тврдел дека има божествена природа и се поистоветувал со Бог. (Види Излез 3:14 и спореди со Јован 8:58).
Исто така Тој примал и не одбивал обожување и поклонување од луѓето (Матеј 2:2,11; 14:33; 15:25; 20:20; 28:9,17; Јован 9:35-38), за разлика од апостол Петар и ангелот кои одбиле поклонување (Дела 10:25,26; Отк. 9:10; 22:8,9) што е исто така едно индиректно тврдење од Негова страна дека е Бог.
Кога Мојсеј беше на планината Синај, зборувајќи со Бог, го праша кое е Неговото име, а Тој одговори: "ЈАС СУМ КОЈ СУМ", и рече: "Ова ќе им го кажеш на синовите Изреилеви: 'ЈАС СУМ' ме прати кај вас" (Излез 3:14).

Во Јован 8:58 Исус вели: "Вистина, вистина ви велам, уште пред да се роди Авраам, ЈАС СУМ."
Одма по ова Евреите земале камења да го каменуваат. Подоцна во Јован 10:30-33 Исус тврдеше дека е ЕДНО со Таткото и евреите повторно сакале да го камнуваат велеќи Му: "Не те каменуваме поради добрите дела, туку поради богохулство, зашто, иако си човек, се правиш Бог!"
Ако тоа не е доволно јасно тврдење за денешните муслимани, јудеисти, Јеховини сведоци и други, можеме да бидеме сигурни дека на тогашните евреи тоа им било кристално јасно тврдење од устата на Исус дека Тој е Бог и затоа сакале да го каменуваат.
--- надополнето: 4 февруари 2014 во 23:12 ---
Зборовите "ЈАС СУМ"
Да разјасниме. Секој може да ги изговори зборовите "Јас Сум" и тоа не значи дека некој тврди за себе дека е Бог. На пример некој може да рече: "Јас сум човек" или "Јас сум гладен" или "Јас сум болен" итн.
Но во Јован 8:58 кога Исус вели: "уште пред да се роди Авраам, Јас Сум.", а не вели "уште пред да се роди Авраам, Јас бев." Евреите точно знаеле што Тој рекол.
Забележете дека вели "уште пред да се роди Авраам (минато време), ЈАС СУМ (сегашно време!)". Исус намерно го менува времето на глаголот, за да им го пренесе вниманието на евреите кон Стариот Завет, и повикувајќи се на божественото "ЈАС СУМ" да им укаже на евреите Кој всушност Тој е.
А Неговиот успех во тоа го гледаме во нивниот обид да Го каменуваат.
Горенаведените стихови од каде што гледаме дека Исус тврди за себе дека е Бог, се само неколку од многуте дирекни и индирекни докази дека Исус е Бог.
--- надополнето: 4 февруари 2014 во 23:14 ---
МУ СЕ ПОКЛОНУВААТ: (9 примери)

А тој рече: "Верувам, Господине", и Му се поклони. - Јован 9:38

Зашто ја видовме Неговата ѕвезда на исток и дојдовме да Му се
поклониме...Кога влегоа во куќата, го видоа Детето со мајка Му Марија,
паднаа ничкум и Му оддадоа чест - Матеј 2:2,11

А оние што беа во коработ, дојдоа и Му се поклонија, велејќи:
"Навистина, Ти си Божјиот Син. - Матеј 14:33

Таа повторно Му се приближи и поклонувајќи Му се рече:
"Господи, помогни ми! - Матеј 15:25

Тогаш мајката на синовите Зебедееви Му пристапи заедно со своите
синови, поклонувајќи Му се, за да измоли нешто од Него. - Матеј 20:20

Го фатија за нозете и Му се поклонија. - Матеј 28:9

И штом Го видоа, Му се поклонија, а некои се сомневаа. - Матеј 28:17

та во името Исус да се поклони секое колено на оние кои се на небото,
на земјата и под земјата - Филипјаните 2:10

И пак, кога Првородениот Го воведе во светот, рече:
"И да Му се поклонат сите Божји ангели!" - Евреите 1:6

ЗА РАЗЛИКА ОД ПЕТАР И АНГЕЛОТ КОИ ОДБИЛЕ ПОКЛОНУВАНЈЕ:

А кога Петар влегуваше, Корнелиј го пречека, падна пред неговите нозе
и се поклони. Петар го подигна, велејќи: "Стани! И јас сум само човек! - Дела 10:25,26

Јас паднав пред неговите нозе да му се поклонам, а тој ми рече:
"Не прави го тоа! Јас сум слуга како и ти и твоите браќа - Отк 19:10

Јас, Јован, сум тој кој ги чу и ги виде овие нешта. И кога чув и видов, паднав да се поклонам пред нозете на ангелот кој ми ги покажа овие нешта. А тој ми рече: "Не прави го тоа! Јас сум слуга како и ти и твоите браќа, пророците и сите оние кои ги пазат зборовите на оваа книга. На Бог поклони Му се!" - Откровение 22:8,9

Ги поседува сите атрибути на Бог

Го Слават (Матеј 2:2,11; 14:33).
Го нарекуваат Бог (Јован 20:28; Евреите 1:8)
Го нарекуваат Син Божји (Марко 1:1)
Му се молат (Дела 7:59).
Безгрешен е (1 Петар 2:22; Евреите 4:15).
Знае се (Јован 21:17).
Дава живот вечен (Јован 10:28).
Во Него живее сета полнота на Божеството (Колосјаните 2:9).

но вистината е дека сите беа пророци.

И што од тоа пророкување?...
--- надополнето: 4 февруари 2014 во 23:34 ---
до последниот Мухаммед савс.

Да де, општо познато е дека Мухамед сведочел за самиот себе, нели...
А од Мухамеда па до денес, се изнародија многумина, кои велат дека се пророци.

Секако, последни.
--- надополнето: 4 февруари 2014 во 23:38 ---
се додека се предомислува и нови прописи и закони и завети измислува, прво еден завет преку едни пророци го објавувал, па после се премислил, укинал, изменил додал - па пак праќал нови прорци, после пак донел новитети - па пратил мухамед... утре можи пак нов да дојде пророк пратен на задатак од Бог, ако му текне нешто ново или му здосади од старото

Види во Откровението, 1.8.
Таму е јасно Кој Е прв и последен, почеток и крај, Алфа и Омега.
Оти, после последниот, нема „по последен„.

Што да ти објаснувам кога не веруваш во светото писмо. Тоа не го пишувал човек, туку светиот дух.

1524652_550288791734207_446488920_n.jpg

а ти мислиш дека за луѓето пред 3000 год и луѓето сега треба да има ист закон?? дека имаат исти потреби и искушениа??? нема да има пророк после Мухаммед, зашто Бог кажа дека усовршена е верата и таква ќе е доволна до судниот ден......

а ти мислиш дека за луѓето пред 3000 год и луѓето сега треба да има ист закон?? дека имаат исти потреби и искушениа??? нема да има пророк после Мухаммед, зашто Бог кажа дека усовршена е верата и таква ќе е доволна до судниот ден......

Мора да се менват законите пошто светот ојде напред во последните векови и милениуми, се открија нови континенти, настанаа нови држави, науката отиде напред... ете што мухамед кажа за глобалното затоплување?? или за спорот меѓу Македонија и Грција за името?? или за глобална употреба на интернетот и размена на податоци во дел од секунда меѓу континети, што кажува верата за денешните проблеми со кои се соочува човештвото. Како верата која ја пренел мухамед ќе даде решение за масовни отпуштања со селење на фабриките во кина и индонезија или за нафтната криза?? Наскоро треба да дојде нов пророк кој ќе дате нови напатствија закони и правила од Бог базирани на актууелните случувања во светот.
--- надополнето: 5 февруари 2014 во 13:41 ---
Види во Откровението, 1.8.
Таму е јасно Кој Е прв и последен, почеток и крај, Алфа и Омега.
Оти, после последниот, нема „по последен„.
Откровението ни кажува и дека во тоа време веќе неколку антихристи се дојдени на земјата, дека се тоа последните денови на човештвото... и така ете веќе 2000 години трае

Мора да се менват законите пошто светот ојде напред во последните векови и милениуми, се открија нови континенти, настанаа нови држави, науката отиде напред... ете што мухамед кажа за глобалното затоплување?? или за спорот меѓу Македонија и Грција за името?? или за глобална употреба на интернетот и размена на податоци во дел од секунда меѓу континети, што кажува верата за денешните проблеми со кои се соочува човештвото. Како верата која ја пренел мухамед ќе даде решение за масовни отпуштања со селење на фабриките во кина и индонезија или за нафтната криза?? Наскоро треба да дојде нов пророк кој ќе дате нови напатствија закони и правила од Бог базирани на актууелните случувања во светот.
--- надополнето: 5 февруари 2014 во 13:41 ---
тоа е целата работа. доколку човекот се придржувал за законот и доколку му е многу побитен Бог од овој свет нема се тоа да се случува. а законот е доволен за еден човек. се што е повеќе е лажно задоволство. мое мислење. и не е можно во една книга да пишува СЕ. тоа го имам кажано. замисли не е предвидено ни дека јас и ти во 16:10 ќе пишуваме на кајгана. како така замислуваш??

тоа е целата работа. доколку човекот се придржувал за законот и доколку му е многу побитен Бог од овој свет нема се тоа да се случува. а законот е доволен за еден човек. се што е повеќе е лажно задоволство. мое мислење. и не е можно во една книга да пишува СЕ. тоа го имам кажано. замисли не е предвидено ни дека јас и ти во 16:10 ќе пишуваме на кајгана. како така замислуваш??
То и ти велам тие закони се стари и неупотребливи и треба други. Господ убаво во свои предходни закони предвидел за сите ситуации и која земја да се освои и кој град да се разурни и кој народ да се истреби и тие што убиваа и разурнуваа си одеа во рајот, е сега ни требаат нови заповеди, ај најди во светите писма што да се прави со Кина или Аустралија, дали се тие добри или лоши? дали северна ирска да стане независна или не, ради тоа што фали такво упатство од бог ете веќе со децении се тепаат таму луѓето, исто со Баскија, ако бог прати ангел со огнен меч в рака кај шпанскио претседник и му рече дека Баскија мора да е независна - одма ќе се реши случајот и нема веќе да среада невин народ, или ете избори, кој да биде претседник, камо некој знак од бога кого народо да го гласа, нек ни се јави на сон или нек прати некое чудо ваљда не му се потрошија сите магии, дали е побожно да се возиш во авион? камо мислење за тоа? дали подморниците се благоугодни или не се? дали копање тунели низ планини е бунт против Бог и неговите творби дали треба да се оди на лекар и земаат лекарства од аптеки дали треба да се плаќаат сите даноици и царини или само оние кои бог ги благословил?? за да функционираме правилно ни требаат нови апдејтирани закони и прописи. Овие се веќе застарени и не важат.

То и ти велам тие закони се стари и неупотребливи и треба други. Господ убаво во свои предходни закони предвидел за сите ситуации и која земја да се освои и кој град да се разурни и кој народ да се истреби и тие што убиваа и разурнуваа си одеа во рајот, е сега ни требаат нови заповеди, ај најди во светите писма што да се прави со Кина или Аустралија, дали се тие добри или лоши? дали северна ирска да стане независна или не, ради тоа што фали такво упатство од бог ете веќе со децении се тепаат таму луѓето, исто со Баскија, ако бог прати ангел со огнен меч в рака кај шпанскио претседник и му рече дека Баскија мора да е независна - одма ќе се реши случајот и нема веќе да среада невин народ, или ете избори, кој да биде претседник, камо некој знак од бога кого народо да го гласа, нек ни се јави на сон или нек прати некое чудо ваљда не му се потрошија сите магии, дали е побожно да се возиш во авион? камо мислење за тоа? дали подморниците се благоугодни или не се? дали копање тунели низ планини е бунт против Бог и неговите творби дали треба да се оди на лекар и земаат лекарства од аптеки дали треба да се плаќаат сите даноици и царини или само оние кои бог ги благословил?? за да функционираме правилно ни требаат нови апдејтирани закони и прописи. Овие се веќе застарени и не важат.
се ова е производ на човечката глупост и тежнеење по овој свет, измусливање на безброј олеснувања што уствари си носат тешкотии. еве по мое. поудобно е да се возиш со авион, побрзо се, ама поубаво е да одиш пешки, со камила, коњ. така е со се во светов според мене. кога ќе замислиш на човек му е потребна само храна и облека а се друго е лажно задоволство. и сите проблеми низ светов се заради тие споредни работи. и ваџда не си глуп па да незнаеш од каде се сите проблеми со државиве што набројуваш. незнаеш дека се е тоа измислено сценарио?? и ти бараш објаснување за такво нешто??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom