Реално, тој што ќе положи ТОЕФЛ, повеќе му се исплаќа да замине од тука отколку да работи на државноА кој дава ТОЕФЛ лиценци во Македонија? Очигледно гадно ќе се збогати
Да да, ќе положат старците по 40-50 години и одма ќе се иселат, ќе ја напуштат сигурната и лежерна работа и ќе одат во странство, во потрага по нови предизвици....Реално, тој што ќе положи ТОЕФЛ, повеќе му се исплаќа да замине од тука отколку да работи на државно
Не ми одговори на прашањето. Што ако твојот газда во приватна фирма донеси правило во својата фирма вработениот да има тоа и тоа и таков и таков сертификат. И на основа на тоа ти ја изгубиш работата. Што тогаш ??Не си во право,а инаку овој закон е дискриминаторски и криминален закон,а во едно и против устав. Никаде во светот не бараат ТОЕФЕЛ за државна администрација,а и плус никаде не бараат универзитетот да ти е во Шангај,па тогаш владата нека ги затвара тие универзитети што не се во Шангај,а не да им дава акредитации за работа а после да ги дискриминира, абе едноставно незнам што да кажувам друго, само неписмените и љубоморните луѓе ќе дават подршка на овој закон..
Додека јас плаќам даноци во Македонија како физичко и правно лице и додека ја ранам администрација со години ќе зборувам. Па и на Марс да се наоѓам, тоа да биде кристално јасно.лесно ти е на тебе од Немачка да солиш памет ,
Кои љубоморни и неписмени бе? Брат ти го вмеша сам овде, он многу оти беше писмен ли го вработија со партиска книшка? Дај не се губете од релноста ве молам. Ако брат ти и останатите беа писмени и способни никогаш немаше у државно да работат. Ќе си ги пробаа силите во приватен сектор. Да не треба да ги жалам случајно за законов? Ме жали ли брат ти кога идам на суд и неможам да наплатам од фирмите во Македонија, а морам на први да платам даноци на државата за он да земе плата? Не жали ли некој нас кога идат инспекции и за 20 денари во каса ни ставаат 2000 евра казна за да земе плата брат ти? Зошто не отвори тема изминативе години како му е на приватниот сектор да го рани брат ти во државна фотеља? Љубоморни на шо бе брат? На партиска администрација? Као успех е да работиш во државно, па да им љубомори некој? Зошто еден од нив отказ не си даде иако знае дека е превработено за доброто на земјата? Да не го жалат случајно народов што е гладен, а плаќа даноци да земат плата? Кој кого треба да жали во случајов?Не си во право,а инаку овој закон е дискриминаторски и криминален закон,а во едно и против устав. Никаде во светот не бараат ТОЕФЕЛ за државна администрација,а и плус никаде не бараат универзитетот да ти е во Шангај,па тогаш владата нека ги затвара тие универзитети што не се во Шангај,а не да им дава акредитации за работа а после да ги дискриминира, абе едноставно незнам што да кажувам друго, само неписмените и љубоморните луѓе ќе дават подршка на овој закон..
Ти мислиш дека 40-50 годишни луѓе бараат да работат во администрација, тие сега незнаат да гугнат англиски.Да да, ќе положат старците по 40-50 години и одма ќе се иселат, ќе ја напуштат сигурната и лежерна работа и ќе одат во странство, во потрага по нови предизвици....
Тие се посебна раса, за нив ни еден закон не важи. Свети лица се они.А ке ги избркаат ли оние што работат на пасоши, љочкине што не знаат ни Македонски да зборат, и другите како нив со основно школо, неписмени, што се упикани според рамковен?
Не си во право,а инаку овој закон е дискриминаторски и криминален закон,а во едно и против устав. Никаде во светот не бараат ТОЕФЕЛ за државна администрација,а и плус никаде не бараат универзитетот да ти е во Шангај,па тогаш владата нека ги затвара тие универзитети што не се во Шангај,а не да им дава акредитации за работа а после да ги дискриминира, абе едноставно незнам што да кажувам друго, само неписмените и љубоморните луѓе ќе дават подршка на овој закон..
Тоа уште поинтересно е што устата му се пењавеше 7 години. Дури и ако не се лажам имаше тема како ви се допаѓаат промените во здравството, демек Тодоров ќе го средел тип топ.Брачее си дочека и ти Скопје 2014
Гласај ги пак <3
Да не мислиш дека ќе плаќаш помалку ако ја намалат администрацијата? Во тој случај место на Сител да се исплаќаат милион евра за реклами, ќе се исплатат 5-6, а Латас и Ивончето уште по некоја фирма ќе отворат...Ме жали ли брат ти кога идам на суд и неможам да наплатам од фирмите во Македонија, а морам на први да платам даноци на државата за он да земе плата? Не жали ли некој нас кога идат инспекции и за 20 денари во каса ни ставаат 2000 евра казна за да земе плата брат ти? Зошто не отвори тема изминативе години како му е на приватниот сектор да го рани брат ти во државна фотеља? Љубоморни на шо бе брат? На партиска администрација? Као успех е да работиш во државно, па да им љубомори некој? Зошто еден од нив отказ не си даде иако знае дека е превработено за доброто на земјата? Да не го жалат случајно народов што е гладен, а плаќа даноци да земат плата? Кој кого треба да жали во случајов?
Чим една давачка е ставена никад не се намалува. Чим едно законче е донесено да извлече пари од приватен сектор, никад нема да се смени. Само тоа на овие не им е јасно, мене ми е јасно како бел ден дека нема ништо да се намали. Али барем како утеха ќе ми биде дека тие што ми велеле дојди попосле нели гледаш дека пијам кафе, аа девојко овој документ не е за тука за онаму е, извинете наша грешка али мора да платите за дообработка на документите, бројкава во документите ви е згрешена ќе ве молиме одново да ја направите целата постапка, кога во 2.40 ќе тропнеш на врата оти цел ден си собирал документи, а внатре никој нема, кога патуваш 100км за да ти се развика од врата, кога те гледаат со потценување, кога ти губат сообраќајна, за секое гужвање на шалтер каде некој неписмен ти се дере, за секоја капка пот по шалтерите низ Скопје за пријавување трудничко и вработени, за секој нерв кој ми се уништил...за се ова заедно сакам да видат како е од другата страна од шалтерот. Сакам да ги видам како ќе се вработат без прво искуство, како ќе го стекнат тоа прво искуство, колку интервјуа ќе поминат, како ќе се чувствуваат. После нека ме наречат и неписмена и љубоморна оти седеле во државна фотеља.Да не мислиш дека ќе плаќаш помалку ако ја намалат администрацијата? Во тој случај место на Сител да се исплаќаат милион евра за реклами, ќе се исплатат 5-6, а Латас и Ивончето уште по некоја фирма ќе отворат...