- Член од
- 20 септември 2008
- Мислења
- 12.770
- Поени од реакции
- 9.891
Aха абе сунѓер не лупај бе мил. Прекрасна куќа ќе изградел,како оние на Малибу или Мајами бич.Со 50к евра може да изгради само скромна куќа,ништо повише,пошто пола пари ќе му отидат на плац и комуналии,едино ако не ја гради куќата у некоја вукојебина кај што никој не живее и плацот е 1 евро по квадрат.. Нормална цена за плац на пристојна локација е од 30-50 евра квадрат,зборам нормална во близина на некој пат,подобро место и тоа во некоја населба,за во град малце тешко...Да купи плац од скромни 300 квадрата ете ти 10.000 евра.Па плус пренос,комуналии,легализација,данок..Па комуналии,водовод,струја,канализација ѓавол ипол,само струја за приклулучок сигурно е над 1000 евра ако не и 2000.Ете ти ги отишле 15-20 бона.Карабина со добра изолација и покриена измачкана со фасада уште 12-15 евриќи.За внатре да среди ако му останат чисти 10к треба да биде среќен.А каде е тука ограда,гаража,стази околу куќата и уште милион скриени трошоци.Ех бе така лесно мислиш се прави куќа.За 50.000 евра можеш да изградиш прекрасна куќа во Велес. За тие пари можеш да изградиш и во Скопско одлична куќа
Да изнајмиш фирма ти е нормално подобра но и поскапа опција.Е сега ти да бркаш мајстори,да купуваш материјали и сл. ти е голема главоболка.Па со среќа.1. Значи планирам куќата некој 100 квадрата да биде. И двор да има колку да си изнесес маса да си поседиш летоска, кола да паркираш и сл. децата да си играат колку без ич. Верувам некој 300-400 квадрата ке ми се доволни, ако не и многу?
2. Фирма тешко да ке изнајмам бидејки ко што читав дупло повеке ке ме кошта него ли да бркам мајстори сам. А пошто имам двајца пензионери (ex градежници) кој што немаат попаметна работа нема да ми биде проблем и да ги бркам сам мајсторите т.е. они да и бркаат. Али шо знам, ако е подобро да изнајмам фирма и тоа ке направам. Мислам се едно ми е. Што и да биде подобра опција. За тоа и се распрашувам.