А ромази јадете ли?

  • Креатор на темата Креатор на темата cige
  • Време на започнување Време на започнување
Јас овие ги знам како КАРАКУШКИ. Се ставаат во туршија, заедно со карфиол, морков итн итн и се многу вкусни киселки кога се. Јас ги обожавам такви, никогаш не ми е доста од нив.
 
Прв пат гледам и слушам за ромази.
Кај ги има......, зошто по пазариве не сум видел?
:)
 
Ја има и по пазари, сум гледал...
Ја викаат и чичока, и ( барем во Велес ј“рмлази)
Има стебло што личи на сончоглед и корења што личат, нели на компири
И латинското име и е Heliantus tuberosus​
(комбинација од сончоглед Heliantus annuus и​
компир Solanum tuberosum)​
Малку се незгодни за лупење, поради неправилниот облик
Инаку, најдобри ми се свежи, само излупени и измиени :)


VAŽAN IZVOR INULINA
Na našim prostorima još uvijek rijetka i zaboravljena namirnica, čičoka ili divlji krumpir izuzetno je zanimljiva zbog sadržaja inulina, neprobavljivog vlakna koje 'hrani' korisne bakterije u našim crijevima.
"Čičoka je idealna za čišćenje organizma, pomaže kod zatvora i jača imunitet"
Inulin je prebiotik što znači da stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje
BOGATSTVO MINERALA I VITAMINA
Čičoku odlikuje niska energetska vrijednost i bogat sadržaj vitamina i minerala. Izvor je kalija i fosfora, kalcija, magnezija i željeza. Sadrži vitamine B skupine, vitamin C, D i provitamin A tj. beta karoten. Izvor je esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sam proizvesti
BLAGODATI ČIČOKE
- s obzirom na glikemijski index jednak nuli savršena je namirnica za dijabetičare
- odlična je za djecu koja piju antibiotik jer obnavlja crijevnu fluoru i jača imunitet
- pomaže kod zatvora i idealna je za sve ljude koji sjede i malo se kreću
- učinkovita je kod povišenog tlaka jer sadrži mnogo kalija
- stvara osjećaj sitosti, smanjuje apetit i ne deblja
- izvrsna je za čišćenje organizma posebice konzumirana u svježem obliku
 
Ја ги знам како јоролмази, под земја растат и имаат малку горчлив вкус ако не се лажам, порано ептен ги јадев, измиј, излупи и шибај. :)
 
Ромази, каракуши и јоролмази?
Ај признајте си дека ги измисливте сите овие...


Сигурно ги измислиле бидејќи навистина се викаат карајомазилци.
 
Јас овие ги знам како КАРАКУШКИ. Се ставаат во туршија, заедно со карфиол, морков итн итн и се многу вкусни киселки кога се. Јас ги обожавам такви, никогаш не ми е доста од нив.

И ја ги знам ко каракушки,бар така ги викаат кај нас :).
Ги имам пробано али коа бев дете.тоа мислам дека беше прв и последен пат да ги јадам :D.
 
Епа дајте семе да насадам во бавчата кај мене.
 
Епа дајте семе да насадам во бавчата кај мене.

не ти треба семе...купи чичока од пазар...стави во земја и треба да си погоем малер од Тошо
Малерот за да не никнат....потоа сами се обновуваат....доволно е да остане едно "компирче" во земјата за да се обнови пак
 
Овие ги знам како шалгани и се доста вкусни и не се тврди и напорни како другите коренести зеленчуци.
 
Ко компир прошетан во Припјат :D

ај набројувајте уште имиња може и јас ќе ги знам под некое 20то :D
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom