Ја има и по пазари, сум гледал...
Ја викаат и чичока, и ( барем во Велес
ј“рмлази)
Има стебло што личи на сончоглед и корења што личат, нели на компири
И латинското име и е Heliantus tuberosus
(комбинација од сончоглед Heliantus annuus и
компир Solanum tuberosum)
Малку се незгодни за лупење, поради неправилниот облик
Инаку, најдобри ми се свежи, само излупени и измиени
VAŽAN IZVOR INULINA
Na našim prostorima još uvijek rijetka i zaboravljena namirnica, čičoka ili divlji krumpir izuzetno je zanimljiva zbog sadržaja inulina, neprobavljivog vlakna koje 'hrani' korisne bakterije u našim crijevima.
"Čičoka je idealna za čišćenje organizma, pomaže kod zatvora i jača imunitet"
Inulin je prebiotik što znači da stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje
BOGATSTVO MINERALA I VITAMINA
Čičoku odlikuje niska energetska vrijednost i bogat sadržaj vitamina i minerala. Izvor je kalija i fosfora, kalcija, magnezija i željeza. Sadrži vitamine B skupine, vitamin C, D i provitamin A tj. beta karoten. Izvor je esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sam proizvesti
BLAGODATI ČIČOKE
- s obzirom na glikemijski index jednak nuli savršena je namirnica za dijabetičare
- odlična je za djecu koja piju antibiotik jer obnavlja crijevnu fluoru i jača imunitet
- pomaže kod zatvora i idealna je za sve ljude koji sjede i malo se kreću
- učinkovita je kod povišenog tlaka jer sadrži mnogo kalija
- stvara osjećaj sitosti, smanjuje apetit i ne deblja
- izvrsna je za čišćenje organizma posebice konzumirana u svježem obliku