Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Прашај ги постарите генерации, ќе ти кажат дека во Југославија имало благосостојба и дека се знаело ред, дисциплина и владеело право, кажи ми дали сега владее барем ова последното? Доколку владееше ќе беше каде каде поразлично...
Не се сложувам баш со се’. Имало ред, имало дисциплина и социјален мир, владеење на правото... Ама не би рекол дека имало благосостојба како што имало во било која западна држава. Иако сите имале работа, покрив над главата и никакви секирации дали ќе ги подмириш сметките, не можеш да споредиш со капиталистичко потрошувачко општество. Мене тоа општество ми изгледа како: да сме сите нахранети, топол кревет да имаме, фиќото да се тркала и доста е. Што од еден аспект гледано е убаво, ама од друг и не е.
Нешто што ми го имаат постариве мои кажано многупати до сега: луѓето можеби имаа пари повеќе отколку сега, ама немаше на што да ги трошиш. Додека во западниот свет имаш милион задоволства на што да ги трошиш парите, во тој систем немаш баш лускузи, задоволства и којзнае што.
И како и да гледаме, пак не можам да речам оти имало благосостојба. Вистина оти имало огромен напредок, каде после војната од закрепостена и феудална Македонија, се изградени стотици фабрики и инфраструктура. Но, тоа не е ни делче од процентот што е вложуван во Словенија на пример, што има ист број на население ко нас. До пред 15 години кај мене во маалото само 2 улици беа асфалтирани. После пообилни дождови булдожери идеа да ја соберат калта што се слеваше од улиците. Канализации немаа 90% од луѓето. Мене тоа не ми изгледа логично, да имаш работа, кола (каква-таква) и храна доволно, ама инфраструктура заостаната. Телефон немаа луѓето... 1000 марки беше линијата. Видео да купиш или телевизор во боја ќе беше најглавен во цела населба. Тоа не е благосостојба.
Проблемот е што ти го гледаш тоа што сакаш да го видиш. Еве да ги зееме Американците, задужени до гуша, националниот долг им е 73% од БДП, последниве години имаа високи дефицити па ради тоа им се накачи долгот, иако сега се во опаѓачки тренд пред се ради затегната фискална политика и кратење на јавната потрошувачка. И сега сите таму умираат од глад според тебе. Е да ама кога ќе отидеш ќе видиш дека у една ебана палачинкара саатница ти е 10 долари, ова ти зборам за нешто послабо платено, плус можеш плус саати да работиш и за викенди и празници за што ќе добиеш поголема саатница. Ако се покажеш ко што треба у рок од неколку месеци големи се шансите дека ќе те унапредат у менаџер и ќе ти накачат плата. Тоа се само 2000 долари. Кај се оние стипендии за комјунити колеџи од по минимум 1000 долари за оние кои тазе добиле зелена карта. Државата ти плаќа пари за да учиш колеџ еееј. Да заокружиме на 3000 долари. Па у Калифорнија кај што кириите се повисоки, еве 700 долари нека биде all incusive и греење и остали сметки, и пак повеќе од две третини од платата ти остануваат. И за да го добиеш сето тоа треба да си писмен само и да знаеш англиски, нормално и да имаш желба да напредуваш понатаму. А у рајов наш, електро и градежни инжењери, заболекари и други неебиветри, пошто остатокот неспособни се па ај нив ги отпишуваме, не заслужуваат да живеат, земаат плата 12 000 ден.
Малце се бе 2000 долари, далеку повеќе се заработува. Другар мој за некој месец заминува Калифорнија на пракса и како практикант само ќе зема 3600$ месецот.
Кај нас те убедуваат дека сто денари се доволни да се нарани човек во еден ден. Се друго е луксуз.
Втор луксуз кој кај нас се смета е да имаш интернет на топло и телефон.
И третиот луксуз е да идеш на одмор летоска.

Тоа го направи сиромаштијата.

А тоа е само нормална човекова потреба за нормален живот. Го симнаа нивото на бескуќник и сега се се гледа дека е луксуз. Благодарение на тоа јас сега неможам да ги сфатам оние кои кукаат, а имаат се во животот да си овозможат. Дали парата го прави човек ненаситно суштество или ние сме научени на минимални трошоци за живот тоа е тема за муабет.
Дефинитивно би рекол оти тоа е причината. Таа пуста сиромаштија и критериумите за се’ ни ги има намалено. Истото тоа би го рекол и ко ќе спомни некој дека во Југославија имало благосостојба. Далеку од благосостојба, ама споредено со тоа што имал овој народ пред војната и во каква мизерија живеел, тоа било рамно на благосостојба. Откако ќе го доприш дното, секоја светлина ќе ти се чини како благосостојба.

Телефон немаа луѓето... 1000 марки беше линијата. Видео да купиш или телевизор во боја ќе беше најглавен во цела населба. Тоа не е благосостојба.

Ова во тоа време и на запад беше луксуз, пак ги помеша работите. Не зборуваме за тоа дали имало асфалтирани улици или не, зборуваме за начин на мислење и култура, која сега иако имаме телефони, телевизори и асфалтирани улици е на многу пониско ниво отколку кога ги немало овие таканаречени луксузи.

Малце се бе 2000 долари, далеку повеќе се заработува. Другар мој за некој месец заминува Калифорнија на пракса и како практикант само ќе зема 3600$ месецот.
Пробувам да му доловам живеење на минималец во Америка и да споредам со животот тука.

Не се сложувам баш со се’. Имало ред, имало дисциплина и социјален мир, владеење на правото... Ама не би рекол дека имало благосостојба како што имало во било која западна држава. Иако сите имале работа, покрив над главата и никакви секирации дали ќе ги подмириш сметките, не можеш да споредиш со капиталистичко потрошувачко општество. Мене тоа општество ми изгледа како: да сме сите нахранети, топол кревет да имаме, фиќото да се тркала и доста е. Што од еден аспект гледано е убаво, ама од друг и не е.
Нешто што ми го имаат постариве мои кажано многупати до сега: луѓето можеби имаа пари повеќе отколку сега, ама немаше на што да ги трошиш. Додека во западниот свет имаш милион задоволства на што да ги трошиш парите, во тој систем немаш баш лускузи, задоволства и којзнае што.

Ќе ти кажам еден податок за тоа време чисто за споредба. Во црната металургија во крајот на 70те години и 80те во Македонија земале повеќе пари од работниците во Германија. Тие Македонски компании имаа договор со Германските за докфалификација и дообучување на вработените од Македонија. Додека во Германија во тоа време земале 700/900 марки плата во Топилниците кај нас земаа 1000 марки/1500 зависи на која позиција биле. Тоа било причината македонските работници да не останат во Германија, него да се вратат назад, зошто кај нас имало поголеми плати од кај нив. Многу од нив денес со година/две во Германија примаат од Германија додаток на пензија.

Доста интересен податок дека и ние некогаш сме биле многу јака платежна земја :D

Ова во тоа време и на запад беше луксуз, пак ги помеша работите. Не зборуваме за тоа дали имало асфалтирани улици или не, зборуваме за начин на мислење и култура, која сега иако имаме телефони, телевизори и асфалтирани улици е на многу пониско ниво отколку кога ги немало овие таканаречени луксузи.

грешка.....ебава у поим дека у 21 век светот се качи на месечината,кај нас се фалат дека ќе направеле тротоар од 300 метра и ќе ставеле стоп знак ! :tapp:

Значи до каде ни го сјебале осетот за нормален живот,шо дојди да се радуваме на изграден пат (кој патем се праве магично по 2-3 години) нелогично,на поставени контејнери и тн....

додека просечен германец тоа ти го смета за должност да биде,ние го славиме како голем ПРОЕКТ

многу жалосно е тоа

Ме мрзи пак да го објаснувам истото, изгледа не ме сфати претходно.
Не, на запад не било лускуз пред 30 години да имаш телефон или телевизор во боја.
Сиот муабет ми беше, оти тоа мислењето и културата што ги спомнуваш, се должат на општата економска благосостојба. Денеска имаш имаш телефон и телевизор и асфалт (нешто што во развиениот свет било нормално пред 50 години), ама крпиш крај со крај да ги платиш трошоците за сето тоа. Можиш да си дозволиш интернет, лаптоп, мобилен, кола каква-таква (за нова не станува збор) ама штедиш на сите страни ради тоа. Колку луѓе има на храна што штедат? Кај нас луѓето влегуваат во маркет и одма цената ја гледаат и одат по најевтините продукти. Многумина не ни купуваат одредени работи оти им се скапи. Тоа ако не ти е сигнал за мизерија, на храна (најосновната потреба) да кратиш, незнам што друго.
И нормално е дека нема да се смени менталитетот на подобро.
А таа „благосостојба“ од Југославија толку кратко траеше (едвај 2 до 3 генерации) што скоро и да не успеа некаква промена во менталитетот да настани. Дури и да живеевме во тие 45 години во земја како Норвешка, пак немаше да има драстична промена во менталитетот. Не е тоа нешто што се менува со смената на една или две генерации. Векови треба да поминат.

Денеска имаш имаш телефон и телевизор и асфалт (нешто што во развиениот свет било нормално пред 50 години), ама крпиш крај со крај да ги платиш трошоците за сето тоа. Можиш да си дозволиш интернет, лаптоп, мобилен, кола каква-таква (за нова не станува збор) ама штедиш на сите страни ради тоа. Колку луѓе има на храна што штедат? Кај нас луѓето влегуваат во маркет и одма цената ја гледаат и одат по најевтините продукти. Многумина не ни купуваат одредени работи оти им се скапи. Тоа ако не ти е сигнал за мизерија, на храна (најосновната потреба) да кратиш, незнам што друго.
И нормално е дека нема да се смени менталитетот на подобро.
А таа „благосостојба“ од Југославија толку кратко траеше (едвај 2 до 3 генерации) што скоро и да не успеа некаква промена во менталитетот да настани. Дури и да живеевме во тие 45 години во земја како Норвешка, пак немаше да има драстична промена во менталитетот. Не е тоа нешто што се менува со смената на една или две генерации. Векови треба да поминат.

Епа тоа е тоа што ти не ме разбра, дека македончето свиткало кичма и ќути, дозволува да му го перат мозокот и да го залажуваат партиите додека општествените пари му ги трошат пред нос и тој со прст не мрда. Па што е и интересно ги брани тие новопечени богаташи со зборовите ако де, затоа е шеф/директор/партиски функционер (или "ако не украде е глуп") не зборувам за одредена политичка партија, сите се исти. Кажи ми кога судот осудил некој политичар и кога некој политичар дал отчед од каде му се парите (све најдени канти златни лири од турско :pos:)
--- надополнето: 26 јануари 2014 во 17:50 ---
Ќе ти кажам еден податок за тоа време чисто за споредба. Во црната металургија во крајот на 70те години и 80те во Македонија земале повеќе пари од работниците во Германија. Тие Македонски компании имаа договор со Германските за докфалификација и дообучување на вработените од Македонија. Додека во Германија во тоа време земале 700/900 марки плата во Топилниците кај нас земаа 1000 марки/1500 зависи на која позиција биле. Тоа било причината македонските работници да не останат во Германија, него да се вратат назад, зошто кај нас имало поголеми плати од кај нив. Многу од нив денес со година/две во Германија примаат од Германија додаток на пензија.

Доста интересен податок дека и ние некогаш сме биле многу јака платежна земја :D

Тука заборави да додадеш дека голем процент од платата на работниците кои работеле во Германија земал федералниот буџет на Југославија ;)

Уште ве лажа комунистите :D

И сега сме јаки, 97% од вработените земаат плата помала од 500 еура.

34isk8k.jpg

Чисто информативно, колку земаат чистачите во Германија?

Поединечно можеби да, ама во просек не верувам дека земале помалце во Германија. Сепак таа индустрија во Германија нуди најголеми плати за работниците и посебно за тие што работат во топилница. Некако тие 700/900 марки ми изгледаат многу малку.
--- надополнето: 26 јануари 2014 во 18:03 ---
И сега сме јаки, 97% од вработените земаат плата помала од 500 еура.

34isk8k.jpg

Чисто информативно, колку земаат чистачите во Германија?

7 - 12 ЕУР на саат, зависит тоа од работно место, дали работиш сам со пријавена фирма, итн.

7 - 12 ЕУР на саат, зависит тоа од работно место, дали работиш сам со пријавена фирма, итн.

Значи 1100 - 1900 евра месечно (земам просечно по 160 работни часа).
Едноставно нема споредба со македонските плати од графиконот, ко бог и шеширџија.

Значи 1100 - 1900 евра месечно (земам просечно по 160 работни часа).
Едноставно нема споредба со македонските плати од графиконот, ко бог и шеширџија.

Бруто се бројките иначе, рачунај и одбивки за осигурувајне и данок ама пак 900 - 1500 ЕУР е во рамките (нето).

Тука заборави да додадеш дека голем процент од платата на работниците кои работеле во Германија земал федералниот буџет на Југославија ;)

Уште ве лажа комунистите :D

Никој на никого не му земал процент. Платата од Германија стига на Германска сметка.
Не треба никој да ме лаже, добро сум запознаена за тој период.

Поединечно можеби да, ама во просек не верувам дека земале помалце во Германија. Сепак таа индустрија во Германија нуди најголеми плати за работниците и посебно за тие што работат во топилница. Некако тие 700/900 марки ми изгледаат многу малку.

Еве и годишна статистика, толку одприлика било просечна:

http://de.wikipedia.org/wiki/Durchschnittsentgelt

И како и да гледаме, пак не можам да речам оти имало благосостојба. Вистина оти имало огромен напредок, каде после војната од закрепостена и феудална Македонија, се изградени стотици фабрики и инфраструктура. Но, тоа не е ни делче од процентот што е вложуван во Словенија на пример, што има ист број на население ко нас. До пред 15 години кај мене во маалото само 2 улици беа асфалтирани. После пообилни дождови булдожери идеа да ја соберат калта што се слеваше од улиците. Канализации немаа 90% од луѓето. Мене тоа не ми изгледа логично, да имаш работа, кола (каква-таква) и храна доволно, ама инфраструктура заостаната. Телефон немаа луѓето... 1000 марки беше линијата. Видео да купиш или телевизор во боја ќе беше најглавен во цела населба. Тоа не е благосостојба.

Дефинитивно би рекол оти тоа е причината. Таа пуста сиромаштија и критериумите за се’ ни ги има намалено. Истото тоа би го рекол и ко ќе спомни некој дека во Југославија имало благосостојба. Далеку од благосостојба, ама споредено со тоа што имал овој народ пред војната и во каква мизерија живеел, тоа било рамно на благосостојба. Откако ќе го доприш дното, секоја светлина ќе ти се чини како благосостојба.
Bruto ili neto, ako e bruto kolku e neto. Praktikant po so?
Edna drugarka so studira tamu raboti vo supermarket plata zema okolu 5.5usd na saat neto. Ima rodnini tamu pa sve i e plateno,nema smetki i troskovi za hrana, inaku so tie pari moze da se obesi. A i tie rodninite ko so vika ziveat nekoj prosecen zivot i so kreditite za kukata i kolite edvaj vrzuvaat. Kako i mnogu egoisti na zapad nejkat i nemaat deca.

Bruto ili neto, ako e bruto kolku e neto. Praktikant po so?
Edna drugarka so studira tamu raboti vo supermarket plata zema okolu 5.5usd na saat neto. Ima rodnini tamu pa sve i e plateno,nema smetki i troskovi za hrana, inaku so tie pari moze da se obesi. A i tie rodninite ko so vika ziveat nekoj prosecen zivot i so kreditite za kukata i kolite edvaj vrzuvaat. Kako i mnogu egoisti na zapad nejkat i nemaat deca.

5.5 $ на час e во неколку држави, и таму стандардот е многу понизок. Нормално америка не е како што беше на времето но сеуште се заработува добро. Не кажувај прикаски, студенти одат од тука за 4-5 месеци заработуваат до 10 000 долари со најбезвезна работа. Америка е направено со минимална плата да живееш ок. Инаку платата е нето.
Инаку практикант во голема корпорација најлесто плаќаат околу 3 к $. Да не зборуваме ако оди некој Google или FB да е практикат каде што земаат и по 4-5 к $ .

Немој срамота е вакви муабети да прајш.
Ајде оди туриму антифириз на колата да не ти замрзни. ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom