Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
На почеток не ми се веруваше, а и сеуште незнам која е причината што толку многу негативности има меѓу нас Македонциве... дали сиромаштијата и на социјален план не има отепано, не знам. :(

Не е тоа, него вишокот на слободно време, досадата и немањето визија што понатаму.
--- надополнето: 26 јануари 2014 во 09:38 ---
Јас имам добро искуство со Македонци во странство. Не дека многу се дружев ама ми се нашле. Еднаш огранизирав забава во ресторан и намерно отидов во МК ресторан типот беше многу фин и ми даде добар попуст и беше услужлив. Од многу сум го слушал муабетов посебно од луѓе кои никогаш не се преселиле надвор од МК. Како и да е мислам дека не е вистина ова што го зборуваш.

Зависи друже, ако тој македонец работи по 8-9 часа ефективно на работа и кога ќе си дојде дома уморен, единствено нешто шо му се гледа дома е да одмори а не да оди по кафиња, да расправа глупости, оговара и да бере туѓо гајле. Тука е разликата.

Јас исто имам одлични искуства со македонци. Овде заедницата си функционира. Си имаме фудбалски клубови, цркви, играорни друштва, кафани... букавално се да се чуствуваме како Македонија во мало. Има по некоја будала, нормално сепак доста народ сме. Кога можам гледам да соработувам и да работам со македонци. Ме нервира што ситничат и се стегнати за доста работи ама сепак се на се имам позитивно мислење.

Јас исто имам одлични искуства со македонци. Овде заедницата си функционира. Си имаме фудбалски клубови, цркви, играорни друштва, кафани... букавално се да се чуствуваме како Македонија во мало. Има по некоја будала, нормално сепак доста народ сме. Кога можам гледам да соработувам и да работам со македонци. Ме нервира што ситничат и се стегнати за доста работи ама сепак се на се имам позитивно мислење.
Немате вие ништо, ветер во магла е ова...

Ја на пример, секое сабајле се будам со пријатниот звук на шмишајбните и бормашините. Кога се враќам од факултет попладне тука во маало ме убива мирисот на манџа. Да не ти кажувам зима кога ќе почне, па кога ќе почнат со бриќети и гуми од шлепери да се греат па кога ќе засмрди цела населба...

Ти од ова ништо во Австралија немаш. Не можеш тој вајб на балканско гето да го почуствуваш, таа идила. Батали.

Па сето тоа е последица од сиромаштијата.

Немањето на визија во никој случај не може да биде последица на сиромаштијата. Таа индиферентност трае толку долго во МК што веќе стана дел од менталитетот на македонецот, најинтересно е што македончето тоа не го осознава па дури ја брани и се гордее со таа своја особина.

Немањето на визија во никој случај не може да биде последица на сиромаштијата. Таа индиферентност трае толку долго во МК што веќе стана дел од менталитетот на македонецот, најинтересно е што македончето тоа не го осознава па дури ја брани и се гордее со таа своја особина.
Не, туку сме недоделкани сељаци (не мислам на луѓе од село туку на карактер) и ропаци. Никако поинаку не се објаснува оваа дивјаштина. Секој втор муабет кој колку украл, па дај некоја шема за крадење да се направи, па да го заебеме и искористиме овој оној. Или како што погоре некој напиша отишле 10000 километри далеку и се геотизираат, играат ора, зеле мафтаат со штитовите. И ултимативната глупост се караме со грците наместо со нив да сме први пријатели пошо реално од сите балканци ем ни се најблизу ем најмногу имаат смисол за бизнис и капитализам. Ама не, ние мора да го покажиме сељачкиот деструктивизам и да се инаетиме наместо на прво место да ни е правење кеш со поштена работа.

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
И ултимативната глупост се караме со грците наместо со нив да сме први пријатели пошо реално од сите балканци ем ни се најблизу ем најмногу имаат смисол за бизнис и капитализам. Ама не, ние мора да го покажиме сељачкиот деструктивизам и да се инаетиме

Добро почна, ама на крај ептен забега

Не заборавај оти кај нас беда било отсекогаш. Никогаш сме немале благосостојба како што има на запад, па да размислуваме за нешто повеќе освен за гола егзистенција. Ова се однесува на целото општество наше, генерализирано. Не зборувам за поединци, не ми е ни тоа поентата.
Уште асфалт немаме во градовите и канализација.
Нормално е да ни стани дел од менталитетот тоа, кога со векови е пренесувано. Ако сакаме да се искоренат тие негативни менталитетски навики, треба барем неколку генерации да изживеат во благосостојба, за да престанат да се пренесуваат тие навики понатаму. Вака само во круг се’ се врти.

Условите во кои живее човекот и општествените фактори влијаат врз менталитетот на луѓето. Ги гледам жителите на богатите европски држави , зар толку се попаметни од нас , не се, сосема друг е животот во благостојба а сосема друг е во немир и неспокој и фрустрација . Тоа сега го увидов и се уверив во тоа. Големо олеснување е кога си во земја каде се функционира беспрекорно, никогаш нема да ми падне на памет да го омаловажувам балканскиот менталитет бидејќи знам под какви услови се развил.

Problemot kaj vas e toa sto mnogu gledate filmovi i sto tamu go gledate lazniot naduvan standard zad koj se krijat krediti i krediti, Siromastija ima sekade. samo so e tamu malce potskriena, a na vas normalno taa ne vi se gleda. Ogromen del od naselenieto e zakreditirano preku glava, vrzani im se racete i nozete so otplakanje dolgovi za cel zivot. Da ne zorime kolku ima i tamu so spijat pod mostovi i brkaat po kontejneri. Ama vie tie ne gi gledate.
Nekade naletav na edna dobra izreka, vo kapitalizmot pomegu zivot i bankrot vo prosek ve delat tri plati. Znaci ako ostanes bez rabota 3 meseca gotovo. Ne deka kaj nas ima nekoja razlika,isto ti e.
A tie kreditite sekade ke dojdat na naplata,nema beganje, Italija e gotova, Spanija,Portugalija,Irska,Slovenija... za Grcite ic da ne pravime muabet. I opeanata Svabarija e so dolg od preku 100% BDP.

Не заборавај оти кај нас беда било отсекогаш. Никогаш сме немале благосостојба како што има на запад, па да размислуваме за нешто повеќе освен за гола егзистенција. Ова се однесува на целото општество наше, генерализирано. Не зборувам за поединци, не ми е ни тоа поентата.
Уште асфалт немаме во градовите и канализација.
Нормално е да ни стани дел од менталитетот тоа, кога со векови е пренесувано. Ако сакаме да се искоренат тие негативни менталитетски навики, треба барем неколку генерации да изживеат во благосостојба, за да престанат да се пренесуваат тие навики понатаму. Вака само во круг се’ се врти.

Прашај ги постарите генерации, ќе ти кажат дека во Југославија имало благосостојба и дека се знаело ред, дисциплина и владеело право, кажи ми дали сега владее барем ова последното? Доколку владееше ќе беше каде каде поразлично...

Problemot kaj vas e toa sto mnogu gledate filmovi i sto tamu go gledate lazniot naduvan standard zad koj se krijat krediti i krediti, Siromastija ima sekade. samo so e tamu malce potskriena, a na vas normalno taa ne vi se gleda. Ogromen del od naselenieto e zakreditirano preku glava, vrzani im se racete i nozete so otplakanje dolgovi za cel zivot. Da ne zorime kolku ima i tamu so spijat pod mostovi i brkaat po kontejneri. Ama vie tie ne gi gledate.
Nekade naletav na edna dobra izreka, vo kapitalizmot pomegu zivot i bankrot vo prosek ve delat tri plati. Znaci ako ostanes bez rabota 3 meseca gotovo. Ne deka kaj nas ima nekoja razlika,isto ti e.
A tie kreditite sekade ke dojdat na naplata,nema beganje, Italija e gotova, Spanija,Portugalija,Irska,Slovenija... za Grcite ic da ne pravime muabet. I opeanata Svabarija e so dolg od preku 100% BDP.

Проблемот е што ти го гледаш тоа што сакаш да го видиш. Еве да ги зееме Американците, задужени до гуша, националниот долг им е 73% од БДП, последниве години имаа високи дефицити па ради тоа им се накачи долгот, иако сега се во опаѓачки тренд пред се ради затегната фискална политика и кратење на јавната потрошувачка. И сега сите таму умираат од глад според тебе. Е да ама кога ќе отидеш ќе видиш дека у една ебана палачинкара саатница ти е 10 долари, ова ти зборам за нешто послабо платено, плус можеш плус саати да работиш и за викенди и празници за што ќе добиеш поголема саатница. Ако се покажеш ко што треба у рок од неколку месеци големи се шансите дека ќе те унапредат у менаџер и ќе ти накачат плата. Тоа се само 2000 долари. Кај се оние стипендии за комјунити колеџи од по минимум 1000 долари за оние кои тазе добиле зелена карта. Државата ти плаќа пари за да учиш колеџ еееј. Да заокружиме на 3000 долари. Па у Калифорнија кај што кириите се повисоки, еве 700 долари нека биде all incusive и греење и остали сметки, и пак повеќе од две третини од платата ти остануваат. И за да го добиеш сето тоа треба да си писмен само и да знаеш англиски, нормално и да имаш желба да напредуваш понатаму. А у рајов наш, електро и градежни инжењери, заболекари и други неебиветри, пошто остатокот неспособни се па ај нив ги отпишуваме, не заслужуваат да живеат, земаат плата 12 000 ден.

Кај нас те убедуваат дека сто денари се доволни да се нарани човек во еден ден. Се друго е луксуз.
Втор луксуз кој кај нас се смета е да имаш интернет на топло и телефон.
И третиот луксуз е да идеш на одмор летоска.

Тоа го направи сиромаштијата.

А тоа е само нормална човекова потреба за нормален живот. Го симнаа нивото на бескуќник и сега се се гледа дека е луксуз. Благодарение на тоа јас сега неможам да ги сфатам оние кои кукаат, а имаат се во животот да си овозможат. Дали парата го прави човек ненаситно суштество или ние сме научени на минимални трошоци за живот тоа е тема за муабет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom