Веб дизајн помош (совети, трикови, алатки итн.)

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Би сакал некој да ми даде некој туториал или помош Како преку флеш се оптимизира фајловите пред да одат на интернет.Имам едно видео за правење портфолио во флеш и типот од фотошоп го пренесува во флеш и таму ги оптимизира логото,сликите,позадината.а сакав да прашам детално како се прави и по што се гледа.
Во прозорчето кај секоја слика можеш да одбереш тип и степен на компресија, но истото можеш да го менуваш и генерално за цел проект при екстпорт. Во секој случај најдобро е да ги оптимизираш уште во Photoshop (точна димензија и оптимизирана големина). Се гледа по квалитетот на излезната датотека и по големината ваљда, нема по што друго.

Член од
11 февруари 2010
Мислења
11
Поени од реакции
0
Ми требаат фонтови кирилични и тоа Times new roman Cyrillic, Tahoma Cyrillic, Arial Cyrillic. Ве молам за помош ако знае некој кај може да ги најдам.

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Ако може некој да ми каже како да направам кога со маусот ќе отидете на некој текст, од него да ви излезат повеќе опции, на пример на оваа страна има така:

http://www.soloprom.com.mk/public/mkd/Index.asp

Член од
11 февруари 2010
Мислења
11
Поени од реакции
0
Дали го има некој Јsecure Plugin за јоомла страница да ми го прати или да ми каже кај може да се симне бесплатно, благодарам од напред :)

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.936
Поени од реакции
7.049
Почнувам да учам HTML од нула па да кажете некој туториал ама убав...може на англиски, а и на хрватски и српски ако имате...:helou:

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Почнувам да учам HTML од нула па да кажете некој туториал ама убав...може на англиски, а и на хрватски и српски ако имате...:helou:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?7374-%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%B1%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0

Еве ти на македонски :).

Член од
14 април 2010
Мислења
75
Поени од реакции
17
Ми треба помош !!!

Направив веб страна на локален сервер(со помош на Apache,mysql...) и сега како таа веб страна да ја направам како и секоја друга веб страна (на пр. да ја регистрирам на www.dot.tk) ? Кога пробам таму да ја регистрирам ми бара Host name и Ip address. Ако може помош околу тоа. Благодарам.

Член од
21 април 2010
Мислења
100
Поени од реакции
33
треба да си купиш хост сервер...

Член од
14 април 2010
Мислења
75
Поени од реакции
17
Најдов бесплатен. Има лимит од 250 Мб, но доволно е за почеток :)

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.936
Поени од реакции
7.049
Ајде да ве слушнам веб-програмери некој совет. Почнав да одам на курс за web developer (не ја откривам фирмата) ама некако страв ме фаќа еве 5 дена поминаја од кои само 2 дена учевме ХТМЛ сега 2-3 веќе почнавме со Visual Studio. Овој предавачов кажува кодој, ова-она ама не разбирам баш се. Некако се снајдувам од оние кои повеќе знаат т.е. ја завршиле вежбата па го земам нивниот проект дома и го тумачам. Онака кога ќе ни речат напрајте то и то не знам баш одма да земам да правам што треба. На факултет не бев програмерски смер па такаречи не размислувам баш програмерски. Прашањето ми е дали е можно некој “лаик“ како мене за 6 месеци да научи нешто од курсов?

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Ајде да ве слушнам веб-програмери некој совет. Почнав да одам на курс за web developer (не ја откривам фирмата) ама некако страв ме фаќа еве 5 дена поминаја од кои само 2 дена учевме ХТМЛ сега 2-3 веќе почнавме со Visual Studio. Овој предавачов кажува кодој, ова-она ама не разбирам баш се. Некако се снајдувам од оние кои повеќе знаат т.е. ја завршиле вежбата па го земам нивниот проект дома и го тумачам. Онака кога ќе ни речат напрајте то и то не знам баш одма да земам да правам што треба. На факултет не бев програмерски смер па такаречи не размислувам баш програмерски. Прашањето ми е дали е можно некој “лаик“ како мене за 6 месеци да научи нешто од курсов?
Зависи шо учите. Но за некаков почетеник во фирма за 6 месеци со исправна обука се прај ептен корисен тимски играч, особено ако она шо го работите е .нет

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.936
Поени од реакции
7.049
Зависи шо учите. Но за некаков почетеник во фирма за 6 месеци со исправна обука се прај ептен корисен тимски играч, особено ако она шо го работите е .нет
Па така нешто. Почнавме ХТМЛ, pa CSS, сега Visual Studio со .нет изгледа ќе да е. Овие 2-3 дена на пример ни дадоа дизајн од Photoshop и тој со помош на Visual Studio во Visual C# да го направиме како web страна само изгледот без други страни и линкови.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Па така нешто. Почнавме ХТМЛ, pa CSS, сега Visual Studio со .нет изгледа ќе да е. Овие 2-3 дена на пример ни дадоа дизајн од Photoshop и тој со помош на Visual Studio во Visual C# да го направиме како web страна само изгледот без други страни и линкови.
Не разбирам што тоа ве обучуваат, за веб програмери или дизајнери? Се прашувам зошто веб програмер учи HTML и CSS или сецкање и лепење на тагови и сликички за веб страница врз основа на дадена слика ... каква врска има тоа со веб програмирање?
Вакви курсеви кои се салата од информации никогаш не ми се допаѓале. Незнам зошто не се појави ниту едно училиште кое ќе одржува хардкор курсеви ... ќе ве избомбардираат со информации од почетоците на HTML до што е ново во .NET 4 и на крај нормално ништо нема да научите.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Не разбирам што тоа ве обучуваат, за веб програмери или дизајнери? Се прашувам зошто веб програмер учи HTML и CSS или сецкање и лепење на тагови и сликички за веб страница врз основа на дадена слика ... каква врска има тоа со веб програмирање?
Вакви курсеви кои се салата од информации никогаш не ми се допаѓале. Незнам зошто не се појави ниту едно училиште кое ќе одржува хардкор курсеви ... ќе ве избомбардираат со информации од почетоците на HTML до што е ново во .NET 4 и на крај нормално ништо нема да научите.
Како зошто учат ХТМЛ и ЦСС? Па дизајнерот обично го дава дизајнот во ПСД формат а програмерот е тој кој треба да го претвори во код. Добро ги учат, неможе тие да почнат со ПХП или .НЕТ а да немаат врска од основните работи како ХТМЛ и ЦСС

Kajgana Shop

На врв Bottom