Ветеринарно катче

• Креатор на темата Креатор на темата Скулгрл
  • Време на започнување Време на започнување
над 7 месеци можеш да го носиш кучето,и да,можеш уште утре да одиш :)
Вакцината за беснило се прима над 4 месеци. Митовите дека го успорува растот и не знам што се бабини деветини, го знаеш тоа бе колега :D

Тоа се зборови на ветеринарот,кој е многу добар ветеринар и јас сум презадоволна од него,ама кога прашав за вакцината он така изреагира.И Која е најдобра возраст дали можам уште утре да ја однесам на вакцинација или ?Благодарам многу
Во Македонија има беснило, за среќа се држи под контрола и се работи само за беснило кај дивите животни. Меѓутоа доколку не се вакцинираат кучињата,поготово они што имаа чест контакт со дивите животни(на бачила, ловџиски-за кои мислам дека двапати годишно е задолжителна вакцинацијата, не сум сигурна), многу брзо можат да го пренесат и во градовите. Така да, вакцинирајте си, не затоа што е законски регулирано, туку за ваше здравје и здравје на вашиот миленик.

Вакцината за беснило се прима над 4 месеци. Митовите дека го успорува растот и не знам што се бабини деветини, го знаеш тоа бе колега :D

Во Македонија има беснило, за среќа се држи под контрола и се работи само за беснило кај дивите животни. Меѓутоа доколку не се вакцинираат кучињата,поготово они што имаа чест контакт со дивите животни(на бачила, ловџиски-за кои мислам дека двапати годишно е задолжителна вакцинацијата, не сум сигурна), многу брзо можат да го пренесат и во градовите. Така да, вакцинирајте си, не затоа што е законски регулирано, туку за ваше здравје и здравје на вашиот миленик.

Јас дома ја чувам во стан,нема никаков контакт со диви животни но сепак ке ја вакцинирам.Мене ме исплачи реакцијата ,демек нема потреба колку што е добра толку е и штетна и сеа си викам што е штетноста па ветеринар да не сака вакцина да стави .Незнам можеби и јас погрешно сум разбрала,но истото мислење и го има ветеринаров на многу добра пријателка кажано-јас не ти ја вакцинирам (името на кучето) за беснило.И се исплашив јас :)

Здраво,моето куче е старо 8 месеци и треба да го вакцинираме за беснило.Е сега сите не разубедуваат немојте нема потреба вакцината колку што е добра е и штетна.Вие што мислите?
И ме интересира дали да му ставам чип на кучето?Дали имате вие ставено на вашите миленици

Vakcinata protiv besnilo ne e voopsto stetna ako zivotnoto nema nikakov zdravstven problem zboruvam od infektivna priroda. A osobeno sega ima i nov zakon deka sekoe kuce ili mace koe ke se cuva kako milenice mora da bide mikrociprirano i vakcinirano od besnilo i toa do krajot na dekemvri 2014 ta godina, ne sum siguren za cenata najverojatno ke bide 1600 den vo koja spaga vakcinacija, cipiranje i dehelmentizacija. Vo sprotivno mislam deka nesovesnite sopstvenici ke moraat da bidat prijavuvani.

Vakcinata protiv besnilo ne e voopsto stetna ako zivotnoto nema nikakov zdravstven problem zboruvam od infektivna priroda. A osobeno sega ima i nov zakon deka sekoe kuce ili mace koe ke se cuva kako milenice mora da bide mikrociprirano i vakcinirano od besnilo i toa do krajot na dekemvri 2014 ta godina, ne sum siguren za cenata najverojatno ke bide 1600 den vo koja spaga vakcinacija, cipiranje i dehelmentizacija. Vo sprotivno mislam deka nesovesnite sopstvenici ke moraat da bidat prijavuvani.
чипување ми рекоа дека ке било 700 денари, вакцина за беснило зависи каде го носиш е 400-500 денари, а дихелментизација (ова ако не се лажам беше за глисти) епа каква таблета и да му даде нема да и извади цена од 300 денари :). плус чипувањето се прави еднаш и е трајно не се повтроува секоја година. и ако веке си се решил да чуваш миленик овие трошоци се минимални и секој може да си ги дозволи.

a2edehe3.jpg
Дали некој знае што е воа ??? Му се појави пред некое вреже и се чеша цело време

Sent from my iPhone using Tapatalk
vagy4yqy.jpg
yzegy8en.jpg

чипување ми рекоа дека ке било 700 денари, вакцина за беснило зависи каде го носиш е 400-500 денари, а дихелментизација (ова ако не се лажам беше за глисти) епа каква таблета и да му даде нема да и извади цена од 300 денари :). плус чипувањето се прави еднаш и е трајно не се повтроува секоја година. и ако веке си се решил да чуваш миленик овие трошоци се минимални и секој може да си ги дозволи.

Не се парите проблем,ако треба за неа и 100 илјади ке дадам ,ама за вакцинава слушав стварно лоши работи и се загрижив и поради тоа го поставив прашањето не поради пари.А чип сеауште и немаме ставено бидејки немаше до скоро време декември последен пат се јавив и немаше сеуште,чекале нешто со мк знак незнам не разбрав.И ме интересира за чипирањето со инекција го ставаат?Каде го ставаат во уше или? И дали ке ја боли многу или во моментот само ке квичи?
Многу голема плачка ни е така да ке биде тешко нас:)

a2edehe3.jpg
Дали некој знае што е воа ??? Му се појави пред некое вреже и се чеша цело време

vagy4yqy.jpg
yzegy8en.jpg
Мојата мачка имаше ваква слична инфекција и испадна дека е од пластично тањирче за храна. Го сменив со керамичко и почесто го чистев и се оправи мачката за брзо време.

Може и да е нешто сосем друго, не знам. Црнки се како гнојаничиња?

Мојата мачка имаше ваква слична инфекција и испадна дека е од пластично тањирче за храна. Го сменив со керамичко и почесто го чистев и се оправи мачката за брзо време.

Може и да е нешто сосем друго, не знам. Црнки се како гнојаничиња?
Не се како гнојанчиња..ќе и сменам чинија:))

Не се парите проблем,ако треба за неа и 100 илјади ке дадам ,ама за вакцинава слушав стварно лоши работи и се загрижив и поради тоа го поставив прашањето не поради пари.А чип сеауште и немаме ставено бидејки немаше до скоро време декември последен пат се јавив и немаше сеуште,чекале нешто со мк знак незнам не разбрав.И ме интересира за чипирањето со инекција го ставаат?Каде го ставаат во уше или? И дали ке ја боли многу или во моментот само ке квичи?
Многу голема плачка ни е така да ке биде тешко нас:)
Вака и мене ми имаат речено зашто толку рано па возрасната што ја имам дома ја вакцинираа од беснило на година и 3 месеци кога и дојде за ревакцина таа другата сто се прима 5то валентна или како и да е (не сум вет. незнам). А за малото го вакцинираа на 4 месеци за беснило и го чипувавме во Ноември и му го ставаат на вратчето и се става со инекција болката е само малку додека го боцнат зашто е поголема игла после тоа ништо не осека.

a2edehe3.jpg

vagy4yqy.jpg
yzegy8en.jpg
Однеси го на ветеринар, да не се работи за габички кои може и ти да си ги добиеш.

За вакцините, значи луѓе не се штетни. Беснило вие можете да вакцинирате кога сакате после 4 ти месец. Но, бидејќи е законски регулирано што е можно порано.

нимфата и тигрицата беа другарчиња, нимфата ја чешкаше тигрицата по главчето и се беше супер. пред некое време забележав дека и го чачка окото цело време, а пред неколку дена почна да го држи окцето затворено. ја сум од 8 до 8 на работа. ветеринарот е со закажување ќе дојде у пичку матер кој знае кога, а во аптека не ми даваат да купам ништо, никаква маст или капки, без рецепта за папагалот!!!! дали знаете некој природен лек, нешто да и ставам? инфекција никаква не се гледа, го гледам окцето насолзено цело време и 90% затворено што го држи.

нимфата и тигрицата беа другарчиња, нимфата ја чешкаше тигрицата по главчето и се беше супер. пред некое време забележав дека и го чачка окото цело време, а пред неколку дена почна да го држи окцето затворено. ја сум од 8 до 8 на работа. ветеринарот е со закажување ќе дојде у пичку матер кој знае кога, а во аптека не ми даваат да купам ништо, никаква маст или капки, без рецепта за папагалот!!!! дали знаете некој природен лек, нешто да и ставам? инфекција никаква не се гледа, го гледам окцето насолзено цело време и 90% затворено што го држи.
Пробај со камилица да го чистиш

Sent from my ZTE BLADE III using Tapatalk

Колешке,никад не сум размислил,што би се случило кога кутре би го вакцинирал за беснило пред 4 месеци?
Ништо, не се вакцинира пред тие месеци поради тоа што во тој период сеуште се примаат папи вакцините. Тоа е само некој распоред на вакцинација, бидејќи предност се дава на првите болести кои се фатални за кутриња а не се проблем за возрасните. Беснилото се знае кој е начинот на пренесување, а со вирусите пренесувањето е друго.

Дали кај нас прават проверка на крвта за кучиња? И дали е добро да се прави 1 или 2 пати годишно? До сега не сум правел, а имам 3 год златен ретривер женка. И сакам барем да има квалитетен живот. Дали вие го носите куче на рутинска проверка?

Здраво,ме интересира дали има штетност ако му давам на кучето секој месец таблета за прочистување?Дека требало на 3 месеци ,но ако нема штета би продолжила со давање на секој месец.И уште нешто моето куче е 4 килограми а јас му давам половинка од таблетката што треба за 5 кг,дали може нешто да му наштети?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom