Ракометната репрезентација на Македонија (мажи)

• Креатор на темата Креатор на темата Крусер
  • Време на започнување Време на започнување
Kakvi ped*eri. Od onoj Angelovski i ne ocekuvav podobro. 5 godini se molam da go izbrkaat od reprezentacija, parazit cel zivot se vlecka po terenine, i konecno pomisliv deka ke mi se ostvari zelbata i konecno nekoj se opameti poveke da ne go vika za reprezentacija, i dve povredi se desavaat, kojznae sto kolnenje im ima udreno, pa on ke kazuva za sto ne kaznil gospod. Pa ovoj Kire, legendata nasa, se isponasa ko Pandev, isto nasa legenda, se legendi, a koga treba najmnogu, koga ke zgusne nigde gi nema. Koi se tie komentari na srede evropsko, ili kazi pred ili na kraj.
Site gi najdoa krivi samo sebe si ne, ama taka e najlesno, okrivi go drugiot, Kire promasuva 7 penali, Georgievski, Manaskov promasuvaat ziceri, Borko sitka evtini golovi, Mirkulovski so negovite probivanja i paganja i niv Pribak i Obrvan im se krivi, sto treba obrvan da naprai da doprva da gi uci kako da se proigruva, kako da prifatat topki, kolku samo takvi izgubija, treba doprva na osnovite da gi uci. Sramota. Pribak ne veruvam deka pokrenal inicijativa da igra, tipot bese povikan i resi da odgovori, da pomogne, i ne zasluzuva vakov odnos, a od Obrvan podobar selektor sme nemale dosega. I da prestanat da se puvaat so 5 mesto poso da ne se igrase pred polni sali so makedonci i togas slicno ke zavrsea.

Ocigledno kaj nas se taka funkcionira, ne naucija od fudbalerive, ke si ja izbrkaat publikata, si ja pretvorija reprezentacijata u tesko pristapna familijarna ustanova, Lazarovi, Mojsovski, Markoski kaj i da e ke gi vidime i Manaskovi.

Sramota apsolutno sum razocaran od odnosot i neprofesionalnosta na rakometarive, pa pominale oni bez Pribak u naredna faza mozele, kako samo ne svakaat i togas kolku bea pateticni.

Нема ништо да излези од ова. Тука се ќе заврши.

Само ме интересира дали Лазаров е коректен тука. Тој е спортистот кој најмногу го ценам и сакам од сите наши играчи, без разлика на спортот, ама дали играњето на неговото братче не е дел од тоа чутење за мир во куќа?

Нема никој муда, ама баш сега сакам некој од селекторите да излези и отворено да кажи-дали Филип/ина Лазаров/а игра заради брат му. сакам исто Кире да кажи поради кои работи се чути? Ајде веќе еднаш да се решат сите заебанции. Доста е.

За Бранче нема шо да се кажи=гревче. Тој не ни требаше овде да игра, туку незнам шо го стрефи Обрван да го зема. Тотално идиотски потег кој доликува само на човек без мозок. Почје не сакам да го видам во репрезентација, без разлика колку е добар и колку многу ни треба. :D

Значи јас не знам шо народ ќе бевме бе...Кире каков сака нека е тој е играчот поради кој Македонија игра на сите големи натпреварувања тој и никој друг...Кире е најдобриот спортист Македонец...Секоја чест на Пандев еве и на Антиќ ама знајме сите дека кошаркарите само ради шо Бо го имавме во репрезентацијата стигнаа до 4-то место ,а фудбалот ни во блиска иднина нема да се пласира на некое европско или светско првенство...Е Кире сам ја носи репрезентацијата на сите европски и светски првенства
Јас сум против да се дават носат во репрезентацијата второкласни странски играчи ... Да земевме некој шо можи да поможи како Бо на пример во кошарката да...Ама Прибак мое мислење е дека направи поголем штета од колку корист...И мислам дека она грешна измена против Исланд имаше големо влијание на нашата игра...Не дека беше клучна ама имаше голема улога...Во одбраната нон стоп извисуваше а во нападот ништо посебно ,на првата еден тон грешки на втората утакмица само укрстувања и две проигрувања на крило...Да дадевме државјанство на некој како Новокмет на времето пеки и уигран во систем и класа играч...А вака ништо...Ако планират и во иднина наместо да вложуват во млади играчи да почнат со натуралицазии во единствениот спорт каде успесите ни се чисто од Македонски играчи ништо не правиме...
Бранче не го подржувам и избрза со изјавата требаше да почека да заврши првенството.Ама сигурен сум дека тоа не е негов личен став туку мислењето го делат поголемиот дел од репрезентацијата...И да не заборавиме го викнаа 5 до 12 на првенството и изигра на солидно ниво и покрај шо има 36 години...
Обрван ако имаше толку муда како шо го исклуче Бранче шо дозволи да му се мешат во составот...Сигурно тој не одлуче за Мојсо мали,Да не го земва Раде и Темелков ...Ако и мисли добро на репрезентацијата да издржи уште овие две утакмици и покрај изјавата...Ама и тој е ист како и Пипан шо си играше со кошаркарите и после му ја здувна...А Бранче има многу даено и за Пелистер и за Вардар и посебно за ова репрезентација каде игра 15 години односно некој шо овде кометентират уште биле во пелени кога Бранче почна да игра за репрезентацијата...
После кога ќе слушам дека ги цените трењерите по тоа како разговарат со играчите за време на тајм-аут :facepalm:. Значи ракометот и кошарката е спорт каде однапред се договараат акции , одбрани,поставеност и останати работи...Не можи на тајм аут да договорат то...И промената на одбрани и напади се случува во текот на играта врз основа на договоренот пред утакмица не на тајм аут...Тај-Аут барем во ракомет се свикува пред се да се запре налетот на противникот или да се смират играчите....Плус тоа шо сите го критикувавте дека Лазаров се мешал во тајм-аутите , па тоа е нормално кога е играл со најголемо искуство од сите па и од самите трењери до сега било да е Темелковски,Шундо или Обрван...
Еве сега со Обрван ќути и нешто посебен успех имаме.Абе тие ни се играчите та зборал Кире на тајм-аут та не зборал исто ни е...

Овие го бојкотираат 100%.
Обрван сега можеш да бидеш задоволен и Престап стај го пикер да игра и онака крилата за тоа ти служеа до сега.

Јас морам да кажам дека сум тотално разочаран од "знаењето" на Обрван како се води екипа и репрезентација. Па ниеднаш не слушнав да каже акција што како да се игра, да укаже на слабости на противници за да искористиме ние. Неговите совети од типот "Ајде мора да држимо одбрана, концентрирано" , и навраќање на "Зашто си тамо тако урадио, требало је онако пази на то" мислам ништо поразлично од Шундо. Не ни треба хрватска верзија од Шундо, ни треба тренер кој ке знае да постави напад, да знае како се користи ако си со играч повеќе и да ни ја убрза играта да има динамика.... Очекував дека човекот е стручњак но по секој тајм аут се разочарувам.... :(

А кога вика за време на тајм аут играме прва унгарска или втора руска додека играме со Исланд да не мислиш дека се рецепти за чорби.Тренер да нацрта тактика,да ја објасни и играчите да ја сватат за 1 минута е невозможно.Се што можеш да кажеш е ако приметиш нешто што играчот не го гледа како отвор во одбрана што се прави или каде грешиш ти во одбрана и да ги мотивираш.

Прво искрено мое мислење. Јас генерално сум против натурализација во репрезентацитие на Македонија. Се знае едно е клуб друго е репрезентација на Македонија. Може и се слагам со изјавите и не го спорам тоа јас.

Главниот проблем е начинот и моментот на кој што се прави ова. Не личи на среде првенство вака да се прави кога веќе се завршија сите процедури. Друго селекторот ги носи тактичките одлуки и он одлучува кој како ќе игра. Се разбира за лошите одлуки ќе си одговара. Играчот таму е да игра и да исполнува што му кажал селекторот, а доколку не се согласува тоа да му го каже него тоа а не пред цела јавност среде првенство.

Не е крив Прибак или Вугринец за ова па нив да им се срдат. Пустиот Прибак дошол да помогне оти го викнале.

Целосно е во ред суспензијата на Бранче ради неговото непрофесионално однесување и изјава, со тоа сите се согласуваме.

Доколку се има забелешки нека седнат по крајот на првенството со Обрван и со РФМ и нека разговараат, како што е редот во една професионална репрезентација. Вака личи на едно семејство што отишло на слава и пред сите се расправа и си го вади валканиот веш.

Најдобри се, Кире Лазаров особено, најприземен и најдобар

Наш најдобар спортист за мене ќе биде Врбица пред се зошто до сега се има покажано и како најголем човек во Македонија.

А од оваа репрезентација нека ги остават Миркуловски,Стоилов,Гоце и можеби некој од Манасков,Стојчевски и Пецаковски и се останато аут.Бетер се од Шпанска серија до следни квалификации очекувам да испадне дека Борко и Кире се брат и сестра а на Бранче да му порасне коса.Да ги дадеш како сценарио во Турција има 300 епизоди да извадат од драма кралициве.

Какви глупости човече.

1. Во којзнае каква илузија се играчите ако мислат дека требало да стигнат повисоко од 5то место. Добро можно е толку да не се свесни како стигнаа до тој пласман?

2. Ниту еден, ама ниту еден не излезе и да кажи јас слабо изиграв, вака и вака згрешив, сите само бараат некое алиби. Сега алиби им е "натурализацијата" на Прибак и Вугринец, претпоставувам во пакет со тоа и фактот дека имаат странец тренер. Прво ниту одлуката за натурализација е на селекторот, ниту пак е важно од каде бил селекторот. Пола екипи на првенството се со странски селектори. Има 4ца Исланѓани ако не грешам. Дури и Данска после првенството ќе зема исланѓанец за селектор.

3. Прибак не одигра ништо да, ама ни приближно не беше виновен за двата порази. А да не зборувам што не можеш да го судиш процесот заради резултатите. И јас не сум нешто особено за натурализација, ама јасна беше поентата со Прибак и во принцип тој е поквалитетен играч од Ангеловски, Стојчевски, Митков и компанија. Тоа дали му одело или не е сосема друга работа и нема никаква врска со одлуката за натурализација. Прибак го нападнаа за Исланд а не излезе Борко да речи глупост направив со истрчувањето на нивни 9 метри. Не излезе Кире да речи 5 од 6 пенали промашив на претходните 2 натпревари. Не излезе Митков да кажи дека парче го направија во одбрана кога го менуваше Лазаров кој не знај да игра одбрана. Обрван им е крив за овие работи? Генерално гледано, Македонија не игра слабо тактички. Игра слабо бидејќи играчите прават почетнички грешки. Игра слабо бидејќи квалитетот на играчите е лимитиран. Игра слабо бидејќи има само 2 играчи кои играат напад и одбрана освен крилата (Миркуловски и Стоилов).

Искрено, капа долу, испадна најстар од сите, Манасков излезе и рече, играв слабо, ќе се подобрам. И стварно се подобри. Го отепавме пцуење малиот, ама еве испаѓа треба да му дадеме поддршка оти барем е свесен и признава.

4. Младите категории. Сто години истиот муабет и на сите ни е јасно дека ситуацијата е лоша. Ама, факт е дека ситуацијата полек се подобрува на тој план. Тоа што нема квалитетни играчи на 20-25 години е резултат на лоша работа од пред 5-10 години. Не можат сегашната работа да ја судат со тие играчи.

5. И најважно СРЕД ПРВЕНСТВО СЕ. Недозволиво е вака да нарушуваат атмосфера и било какви коментари против селекторот сега да имаат. После првенството можеше да се зборува, макар што и тогаш не во јавноста туку со РФМ. Ако нема дисциплина џабе ни се и школи и се. Можиме и данската школа да ја имаме џабе ни е со вакво однесување и недисциплина. Младите категории немаат никаква врска со она што го предизвикаа. Немаат врска ни со натурализација ни со ништо. Проблемот во репрезентацијата е во недисциплината и во ништо друго.

П.С. Искрено пријатно сум изненаден од јавноста наша, многу редок случај, која усвари главно го поддржа потегот на Обрван за исклучување на Ангеловски.

A da igrase Renato i gi dovedese do borba za medal ke gi gushkaja naturaliziranite na plostad. Ti ebam umrenite, ni vo poraz ne znaat da se golemi. Sto ne se pobunaja za batkovcite so im igraat vo reprezentacija, sto im fakjaat mesto na Temelkov i Rade.

Нема никој муда, ама баш сега сакам некој од селекторите да излези и отворено да кажи-дали Филип/ина Лазаров/а игра заради брат му. сакам исто Кире да кажи поради кои работи се чути? Ајде веќе еднаш да се решат сите заебанции. Доста е.

Само Темелков може да го каже ова,бидејки тогаш раде беше подобра опција.Од тогаш навака Филип игра бидејки неаме некој избор..

Hi!
Can you tell me some team news about Macedonia? What is the morale inside the team? I heart that Lazarov might not play today...Is that true, can you confirm that?
Thanks in advance
Peter (from Hungary)

Не дај боже на тоа дереџе да дојдеме да земе некој акции да земе да објаснува у сред тајмаут.
Се знае, акциите се учат на тренинг. Во вакви спортови како ракомет и кошарка, тајмаутите се земаат главно за да се консолидира екипата после некој пад, да се одмори и да се воочат примарните недостатоци во играта.
Дури и да се земе тајмаут за одредена акција да се каже, пример ако е последен напад, доволно се само два три збори и одма играчите знаат за што се работи, неможе тренерот некоја акција од ведро небо што досега не ја играле да ја каже.

Јасно друже, не може селекторот на тајм аут да измисли акција, ама сигурно имаат минумум 10 акции што ги вежбале на тренинг,и тренерот треба да види според тоа каква одбрана им игра противникот(пошто и противникот сигурно игра според нашиот напад) само за 10секунди да ја нацрта акцијата на табла што ке се игра и се е јасно. Барем во кошарка е така. Друго тренерот треба да има авторитет,кога ќе каже се игра тоа и тоа се игра,нема или ова или она.

Чисто да ве потсетам како изгледаа тајмаутите со Шундо. Личеа на се, само не на тајмаут.

Јасно друже, не може селекторот на тајм аут да измисли акција, ама сигурно имаат минумум 10 акции што ги вежбале на тренинг,и тренерот треба да види според тоа каква одбрана им игра противникот(пошто и противникот сигурно игра според нашиот напад) само за 10секунди да ја нацрта акцијата на табла што ке се игра и се е јасно. Барем во кошарка е така. Друго тренерот треба да има авторитет,кога ќе каже се игра тоа и тоа се игра,нема или ова или она.

Тоа е така во теорија, малку поинаку во пракса. Со Чешка или Австрија, не ми текнува баш, при крај на натпреварот, Обрван им кажа и во одбрана и во напад каква акција да изведат, они ни во напад, ни во одбрана не изиграа така. Нашите многу брзаат и у една секунда може да зезнат цел напад. Башка и спротивниот тим има тајм-аут и тие прават “стратегија“ и се консолидираат, па така некогаш се случува и покрај советот на селекторот, планот да не може да се изведе, па мора да се оди на импровизација. Барем кај нас било така обично.
А цртање на табла во ракомет, малце потешко. Не е ова кошарка, барем јас не сум забележала до сега некој во ракомет да црта.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom