Груевски најави зголемување на минималната плата на 10.080 денари

• Креатор на темата Креатор на темата Stefus Corp.
  • Време на започнување Време на започнување
Da ne pobrkame nesto, prvo i jas ne sum siguren dali minimalnata 8000 denara e bruto ili neto. Ako e neto ondak neto plata na rabotnikot na smetka ke bide okolu 5000 denara Ako e 8000 neto minimalna ondak bruto so ke treba da plakaat gazdite iznesuva 11-12000.
Ako bi se kacila platata za 2000 seedno bruto ili neto vo bugetot ke lapnat po 700-800 denara poveke od sekoja isplatena plata. 30-40% se davacki,prosta matematika.
Stvarno ne sum vo tek so zakonite, i ne znam dali 8000 minimalec e bruto ili neto, megu ednoto i drugoto e golema razlika.
Kraj kraeva za firmite e bitno kolku ke bidat vkupnite davacki i pridonesi po rabotnik,se znae deka vo privatniot sektor so retki isklucoci se ke odi na minimalni davacki so razlikata na raka.
Можеш ли да ми објасниш од каде потребата да се пикаш со пресметки и области од кои поима немаш? Еве на пример незнаш дали минимална плата во мкд е бруто или нето, после незнаеш дека минимално се зголемуваат давачките од една класа на плата, па во друга класа на плата, после те прочитав збориш за таргет на девизен курс, а блага веза немаш што е тоа девизен курс, па збориш за бдп, јавен долг... Објасни ми од каде потребата ем необразован од оваа проблематика, ем памет продаваш? Мислиш дека си исклучиво нешто паметен и сета ја разбираш или дека си попаметен од образованите на оваа проблематика? Зш се бламираш наједноставно да те прашам?

Да не ти објаснувам категории на даноци и плати, еве ти еден калкулатор и сметај ги тие 700/800 денари разлика на 2000 денари покачување основица.
http://kalkulator.ot.mk/

8080ден е нето патем минимална плата.

Можеш ли да ми објасниш од каде потребата да се пикаш со пресметки и области од кои поима немаш? Еве на пример незнаш дали минимална плата во мкд е бруто или нето, после незнаеш дека минимално се зголемуваат давачките од една класа на плата, па во друга класа на плата, после те прочитав збориш за таргет на девизен курс, а блага веза немаш што е тоа девизен курс, па збориш за бдп, јавен долг... Објасни ми од каде потребата ем необразован од оваа проблематика, ем памет продаваш? Мислиш дека си исклучиво нешто паметен и сета ја разбираш или дека си попаметен од образованите на оваа проблематика? Зш се бламираш наједноставно да те прашам?

Да не ти објаснувам категории на даноци и плати, еве ти еден калкулатор и сметај ги тие 700/800 денари разлика на 2000 денари покачување основица.

На иста финта за дискусија ве фаќа Валволин со месеци наназад. :vozbud:

Океј, и шо е битно да ги знае сите тие работи членот? Шо, забрането е некој да пишува на форум некој? Форумов полн со економски експерти е, и он е сега неписмен. Уау.

Ама работата е шо дискутирате за тоа колку Груевски не го бива, шо е факт, ама и безброј ги има шо агитираат за тоа колку социјал-демократијата на некој друг е подобар.

Муабетот е јасен. Ваква мерка, целиот овој концепт на минималец кој го имаме отсекогаш води до бркање од работа.

Океј, и шо е битно да ги знае сите тие работи членот? Шо, забрането е некој да пишува на форум некој? Форумов полн со економски експерти е, и он е сега неписмен. Уау.

Ама работата е шо дискутирате за тоа колку Груевски не го бива, шо е факт, ама и безброј ги има шо агитираат за тоа колку социјал-демократијата на некој друг е подобар.

Муабетот е јасен. Ваква мерка, целиот овој концепт на минималец кој го имаме отсекогаш води до бркање од работа.

Спасе со десетиот јузер те молам не ме цитирај за глупости, само нешто конкретно ако имаш да ме прашаш.

Спасе со десетиот јузер те молам не ме цитирај за глупости, само нешто конкретно ако имаш да ме прашаш.
Јок, слабо нешто да те прашам, пошто сигурно го знам и без тебе. :D

Да не имаш ти нешто да ме прашаш, Трпеица? :D

Јок, слабо нешто да те прашам, пошто сигурно го знам и без тебе. :D

Да не имаш ти нешто да ме прашаш, Трпеица? :D

Секако дека го знаеш, ти си супер дете со супер моќи, леб сам си заработувал од стипендија како може да се сомневам во тебе.

Прескокни ме, не ме замарај бадијала.

Мојот дедо секогаш ги гледаше вестите, тогаш често зградата на синдикатот беше на ТВ, и денеска се сеќавам на таа зграда од модерното со истакнати клима уреди по целата фасада.
Се сеќавам дека го прашав што работи оваа зграда, пошто сум бил љуботитен секогаш, тој ми одговори: е мој внуче, оваа зграда е најаката институција во државава, ако сакаат тие може да ја сменат власта.

Има добри години од кога синдикатот било тема на вести, затоа таа зграда ја памтам бледо од далечни мемории.

Не знам на кој дроги си човеку....машински инжињер на пример во микросам зема 20к плата, во кромберг шуберт 18к. А во Штип искусна шивачка 20к хахахахха, јас имам роднина што цел живот е во текстилни фабрики и од 8к повеќе не зела, плус мобинг, плус сабота , плус денес не ти е гарантирано работното време ја ќе си одиш во 3 ја во 6.

Во Кромебрг најобичен сменски шеф зема основица од 18к.
Сега дали бил со средно или машински инжињер таа позиција толку. Сега можи и повеќе, ова беше пред неколку месеци.

Мојот дедо секогаш ги гледаше вестите, тогаш често зградата на синдикатот беше на ТВ, и денеска се сеќавам на таа зграда од модерното со истакнати клима уреди по целата фасада.
Се сеќавам дека го прашав што работи оваа зграда, пошто сум бил љуботитен секогаш, тој ми одговори: е мој внуче, оваа зграда е најаката институција во државава, ако сакаат тие може да ја сменат власта.

Има добри години од кога синдикатот било тема на вести, затоа таа зграда ја памтам бледо од далечни мемории.

Тоа за во Приштина кажуваш?

Напред Грујо,Бранко се плаши !!! ... Напред Грујо,Бранко се плаши !!! ... :D

Тоа за во Приштина кажуваш?

Мислам дека у зададенава ситуација треба да пробаш да ја согледаш добрата страна на постот. Која е улогата и вредноста на синдикатите денес? Муратовски земаше 1000 евра плата, личен шофер и други бенефиции, а омаловажувањето на работниците и кршењето на нивните права го достигнуваше врвот. Денешниве синдикати и нивните лидери сакаат и Муратовски да го надминат...каква е онаа е***а изјава на крајот на веста - срам да им е...синдикатите во нормални земји ја тресат државата, а овде се духови....

Има и синдикални лидери што го воделе синдикатот уште пред појава на телевизијата, па денес имаат легендарен статус. Џони Торио, Арнолд Ротштајн, Ал Капоне. Филмови се снимаат за нив.

Koлку шо видовме 8,5 милијарди евра шо навелико се ветуваа пред избори, толку и ќе видиме покачување на плати.
Цицај палче македонче, како и секогаш. Добиваш се фиктивно пред избори, а по избори фактички си со прстот у уста.

Бруто/нето не може да разликува, а не па друго ќе му се објаснува. :tapp:

И кој е крив затоа што си прифатил да работиш под минималецот и плус не си го пријавил случајот? Абе дур има овци ќе има волна...
Ја неработам под минималец а муабетот за враќање на дел од плата го имам слушнато од вработените.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom