leandra
Модератор
- Член од
- 25 јануари 2007
- Мислења
- 23.641
- Поени од реакции
- 38.565
Можеш ли да ми објасниш од каде потребата да се пикаш со пресметки и области од кои поима немаш? Еве на пример незнаш дали минимална плата во мкд е бруто или нето, после незнаеш дека минимално се зголемуваат давачките од една класа на плата, па во друга класа на плата, после те прочитав збориш за таргет на девизен курс, а блага веза немаш што е тоа девизен курс, па збориш за бдп, јавен долг... Објасни ми од каде потребата ем необразован од оваа проблематика, ем памет продаваш? Мислиш дека си исклучиво нешто паметен и сета ја разбираш или дека си попаметен од образованите на оваа проблематика? Зш се бламираш наједноставно да те прашам?Da ne pobrkame nesto, prvo i jas ne sum siguren dali minimalnata 8000 denara e bruto ili neto. Ako e neto ondak neto plata na rabotnikot na smetka ke bide okolu 5000 denara Ako e 8000 neto minimalna ondak bruto so ke treba da plakaat gazdite iznesuva 11-12000.
Ako bi se kacila platata za 2000 seedno bruto ili neto vo bugetot ke lapnat po 700-800 denara poveke od sekoja isplatena plata. 30-40% se davacki,prosta matematika.
Stvarno ne sum vo tek so zakonite, i ne znam dali 8000 minimalec e bruto ili neto, megu ednoto i drugoto e golema razlika.
Kraj kraeva za firmite e bitno kolku ke bidat vkupnite davacki i pridonesi po rabotnik,se znae deka vo privatniot sektor so retki isklucoci se ke odi na minimalni davacki so razlikata na raka.
Да не ти објаснувам категории на даноци и плати, еве ти еден калкулатор и сметај ги тие 700/800 денари разлика на 2000 денари покачување основица.
http://kalkulator.ot.mk/
8080ден е нето патем минимална плата.