Бугарија испорача три услови на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Square One
  • Време на започнување Време на започнување
Както ти кажав, се сомневам дека имаш проблем со тастатурата. Молам ти се да си провериш буквите б и в. Мешат ти се нешто.
Извини,но ти сметаш дека jaс живеjaм со идеjaта читачите на овоj форум да почнели да гледат благонаклонето ком БГ? Па ти дали си нормален бив те запрашал?!

Незнам ти со каква идеја живееш, не ме ни интересира. Поентата е каков впелаток оставаш, тоа се брои. Прашањето беше дали е тоа намерно или ненамерно.
Немам јас проблем со тастатурата, имале проблем тие што ја интерпетирале вита како Б, па од грчкото вулгарос, направиле булгари.
--- надополнето: 15 јануари 2014 во 22:19 ---
За тебе постои или, за мен постои и.

Па по таа логика може да постојат луѓе што се и Срби и Вулгари, Вулгари и Турци, Вулгари и Хрвати, Вулгари и Романци ?

Незнам ти со каква идеја живееш, не ме ни интересира. Поентата е каков впелаток оставаш, тоа се брои. Прашањето беше дали е тоа намерно или ненамерно.
Немам јас проблем со тастатурата, имале проблем тие што ја интерпетирале вита како Б, па од грчкото вулгарос, направиле булгари.
Броj си твоja субективен впечаток. Jaс не можам да ти помогнам.
--- надополнето: 15 јануари 2014 во 22:20 ---
Па по таа логика може да постојат луѓе што се и Срби и Вулгари, Вулгари и Турци, Вулгари и Хрвати, Вулгари и Романци ?
Зашто не прифакjaш правото на самоопределуване?

Броj си твоja субективен впечаток. Jaс не можам да ти помогнам.
--- надополнето: 15 јануари 2014 во 22:20 ---

Зашто не прифакjaш правото на самоопределуване?

Јас го прифаќам тој факт, меѓутоа ете објасни ми како може еден човек да се определи дека припаѓа на 2 нации.

Јас го прифаќам тој факт, меѓутоа ете објасни ми како може еден човек да се определи дека припаѓа на 2 нации.
Истото е како човек да има две родини, две татковини. Истото както имаш двама родители.

Истото е како човек да има две родини, две татковини.

Јас можам да живеам и во централно Афричка република и да ја сакам, меѓутоа етнички ќе сум САМО Македонец.

--- надополнето: 15 јануари 2014 во 22:06 ---

1. Ако ги градела Бугарската екзархија, какви предпоставуваш дека са? Арменски, грчки, руски? Дали е можно днес МПЦ да изгради црква и таа да биде бугарска например или руска?! Истото е.

Убаво те праша човекот ама нели не ти одговара па сакаш да дадеш делумен одговор затоа што само така тебе ти одговара.
Кажи ми има ли во денешна Бугарија изградено цркви од византијците до пред создавање на бугарска црква,има ли изградено цркви помеѓу 1000 и 1180година помеѓу двете бугарски царства кога била укината бугарската црква,има ли изградено цркви помеѓу 1400 и 1850год кога не постоела бугарската црква и дали тие денес ги раководи Бугарската црква.Ако е така зошто вие не им ги вратите на тој што ги изградил?Сакам конкретен одговор на прашањево а не да одговараш нешто трето.

Истото е како човек да има две родини, две татковини. Истото както имаш двама родители.

Само ме интересира, дали ти сметаш дека си Бугарин по автоматизам дека сите Македонци се Бугари ?

Убаво те праша човекот ама нели не ти одговара па сакаш да дадеш делумен одговор затоа што само така тебе ти одговара.
Кажи ми има ли во денешна Бугарија изградено цркви од византијците до пред создавање на бугарска црква,има ли изградено цркви помеѓу 1000 и 1180година помеѓу двете бугарски царства кога била укината бугарската црква,има ли изградено цркви помеѓу 1400 и 1850год кога не постоела бугарската црква и дали тие денес ги раководи Бугарската црква.Ако е така зошто вие не им ги вратите на тој што ги изградил?Сакам конкретен одговор на прашањево а не да одговараш нешто трето.
Се разбира дека има.
Коj зборува за вракaне на нешто?
--- надополнето: 15 јануари 2014 во 22:31 ---
Само ме интересира, дали ти сметаш дека си Бугарин по автоматизам дека сите Македонци се Бугари ?
Дали сум и бугарин -да
Дали автоматиза македонците са бугари - не.
И што сега? Задоволи своето его?

Се разбира дека има.
--- надополнето: 15 јануари 2014 во 22:31 ---

Дали сум и бугарин -да
Дали автоматиза македонците са бугари - не.
И што сега?

Во кое својство си Бугарин, во етничко или по државјанство ?

Секако и етчко и по државjaванство. И што сега?!

Ништо де, убаво да знаеме што се осеќаш. Убаво да знаеме дека го почитуваш определението на Македонците да се Македонци без притоа по автоматизам да бидат Вулгари. И верувам дека повеќето Вулгари се со тоа мислење. Меѓутоа постојат структури во Вулгарија кои не мислат така како тебе, и тоа мора да ти е јасно. Постојат луѓе во Вулгарија кои се убедени дека сме „сштиот народ“ . Во секој случај ваквите луѓе и не се многу далеку од вистината, всушност се многу поблиску од тебем пошто денешните Вулгари немаат ништо заедничко со Аспарух и Кубрат и целосно се генетски, културно и јазично Македонци на кои им останал само некогаш погрдиот атрибут „Вулгари“, денес интерпетиран како Булгари.

Се разбира дека има.

Па ти тука и таквите како тебе ноин стоп потенцираат како бугарската црква тука изградила цркви ама МПЦ им ги земала и треба даим ги врати.
А убаво знаеме сите дека кој каде поробувал одма си наметнувал и своја црква,зборувам за православието нешто што не би требало да биде ,затоа и нема никакво единство кај православните цркви како кај римокатоличката црква таму се сите христијани-католици а кај нас мора да биде тоа Грчка, Бугарска ,Српска,Руска, Македонска итн само како би биле во служба на политиката на државата а не на народот.Одсекогаш црквите се граделе со пари на верниците и денес е тоа така , и затоа тие цркви си се на населенито кое живее околу тие цркви.Ама на вас нели тешко тоа дека може да им влезе во глава вас ви е битно нели каде стапнала бугарска црква сите се Бугари.
И никогаш да знаете дека нема да се прифати никакви услови,уцени ниту од вас,ниту од Грците ниту од Србите па макар тука и трева и корени да јадеме.

Каде е бил слободниот избор во 1944 г.? Не може исто така секој клет комуньар-опинчар да крши кога сака.

Парадоксално тогаш тврдиш дека ние сме имале слободен избор за време на српската власт или вашата окупација.

1. Добар вапрос. За објаснување зошто нема плоча или споменик на македонски јазик обратете се на адрес:
Влада на Република Македонија
Не бидува спинот кој пробуваш да го направиш. Исто како што на сите нам ни е јасно дека начинот на кој импровизирате некакво оддавање почит има сосема друга цел.

А дека (мора да) има плоча на бугарски си е совсем природно - 1. Мара нема ама никаква врска со кодифицираниот подоцна макед. јазик, и 2. Автентичната плоча си е била баш на бугарски. (Малка забелешка кон поставувачите - текстот морало да е по старовремскиот правопис).

Доколку требаше да биде на “баш бугарски“ тогаш единствено некои остатоци од вашето долно-уралско племе ќе го разбираа текстот.

За пример земете гробницата на св. Кирил-Константин во базиликата St. Clemente во Рим - има и бугарска плоча (по-стара) исто како и македонска, украинска и др. плочи:

Ако на пример земеш дека на Малта и Кипар возат на левата страна како ВБ тоа не значи дека и во Македонија би требало така да биде.

Тоа врз основа на репортажите во вашите весници го кажуваш, а јас не можам да им верувам на 100% - многу конфронтационно пишуваа.

Имаш видеа на ЈуТјуб постирани од вашите “туристи“ проследени со горди коментари на омраза кон Македонци.

Едно е јасно. Бугарската држава или влада не е замешана (и нема што да се меша) баш никак, а не така стои вопросот со вашата влада. The ball is completely in your court.

Ние не збориме за апстрактни работи туку конкретни дејствија.

нема таков филм. Покажи ми дека има консенсус во макед. историографија односно Мара и нејзината акција. До денешен ден:
- нема активности од страна на вашата влада;
- нема консенсус или каков бил детален третман во вашата историографија.

Тоа не е ваша грижа.

Од друга страна кај Бугарите има традиција, уште во 20-те и 30-те години на XX век да ја почитуват Мара и т.н. Т.е. тука вие се покажувате како негатори и насилници, да им наметнувате туг'и интерпретации и просто да им се мешате во животот на друга етническа група.

Од страна на Бугарија имало континуирана пропаганда слична на онаа модерната со Спаска Митрова, со идентична ксенофобична цел - некогаш против Срби, денеска против Македонци.

ама тоа ти го мислиш. Мнозина други Македонци мислат дека не биле правени пропусти и дека сето тоа е cool, т.е. тоа си е ваш внатрешен вопрос (види го адресот при т. 1) и нема место за полемика со не-Македонци како мене.

Ти во слободно време интервјуираш Македонци.

?? Што има тоа со ЕУ? Утре или по 100 години ке кажете дека ви блокираме и за интергалактическата унија, пошто уште ке кршите плочи ли...

Очигледно не ги следиш вашите “евродепутати“ чии главни активности се оцрнување на Македонија.

Правиш разлика мегу државjaнство и самоопределуване?
И двете. И што сега?!

Ништо само што на друго место велиш дека се додека правиме разлика помеѓу Македонците од оваа страна и од другата страна на границата ке си имаме проблеми, притоа алудирајки на себе. Јас не правам разлика помеѓу Македонците нити од оваа страна на границата, нити од другата, нити било каде. Правам разлика помеѓу Македонците и бугарите како два посебни народи. Искрено баш ме интересира што е разликата помеѓу тебе кој се смета за Македонец од другата страна на границата со некој рандом бугарин од Добрич или Велико Трново во национална смисла. Во што ти се разликуваш од нив за да имаш право да се наречеш поинаку од бугарин?

Глупи луге сте еи.
Кои се смета македонец, нека е македонец.
Кои се смета бугар, нека е бугар.
јои троши споменик на Мара Бунева, нека е србин.
То а е. Како ке му кажеш дека е друг, а он не се осека таков.

Глупи луге сте еи.
Кои се смета македонец, нека е македонец.
Кои се смета бугар, нека е бугар.
Јои троши споменик на Мара Бунева, нека е србин.
То а е. Како ке му кажеш дека е друг, а он не се осека таков.

Па тоа е прашање од милион долари на кое бугарите никако неможат да одговорат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom