Бизнис/Купи/Продај

• Креатор на темата Креатор на темата iwin4god
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
10 февруари 2013
Мислења
240
Поени од реакции
81
Здраво луѓе.Нов сум на форумов па сакам да прашам дали би била добра идејата купи/продај,значи имам познавање во областата на IT,па би сакал да отворам мал бизнис купување па препродавање на мобилни телефони,десктоп компјутери,лаптопи,заштитни маски,екрани за мобилни итн.Немам некој голем буџет би почнал со ситно,па доколку некој има искуство во областа нека пиши слободно,сите коментари се добредојдени.Фала :)

Поќе ќе ти се исплати да препродаваш половни работи одошто нови :)

Кај мене ќе биди поевтино ;),
--- надополнето: 12 јануари 2014 во 00:40 ---
Поќе ќе ти се исплати да препродаваш половни работи одошто нови :)

Па планирам и да купувам стари мобилни да ги препродавам,а планирам и нешто да порачувам од интернет(ебау,алиехпрес,амазон и ред други)

Кај мене ќе биди поевтино ;),
--- надополнето: 12 јануари 2014 во 00:40 ---

Па планирам и да купувам стари мобилни да ги препродавам,а планирам и нешто да порачувам од интернет(ебау,алиехпрес,амазон и ред други)

Не порачувај ја имам еден галакси с3 да ти го продадам функционира се како треба моментално го користам на костом ром ама ке го вратам на фабрички ако не ти е проблем

Не порачувај ја имам еден галакси с3 да ти го продадам функционира се како треба моментално го користам на костом ром ама ке го вратам на фабрички ако не ти е проблем
Не стартувам со голем буџет,кажав погоре почнувам со ситно,баш сеа гледам aliexpress има доста евтини работи(екрани,мобилни,скрин протектори),би било добро да почнам со тоа. Колку го даваш с3?

Како тоа сакаш да започнеш бизнис а прашуваш дали е добра или лоша идејата. Бизнис се започнува кога имаш добра идеја, одлична идеја. А не кога имаш идеја.

Пред да започнеш бизнис мораш да го истражуваш пазарот, побарувачката, целната група која ќе ја таргетираш и нејзината куповна моќ. Потоа треба да размислуваш како да ја модификуваш идејата за да се истакне на пазарот и веднаш да биде чекор напред на пазарот. Инаку во старт се соочуваш со конкуренција.

За твојата идеја треба да имаш и готови решенија. Штом си ИТ веќе имаш основни решенија. Верувам ќе се снајдеш околу домен, веб дизајн, социјална интеграција, но каков систем за наплата планираш да воведеш? Кредитна/Дебитна картичка? Ќеш на рака при достава? Имај во предвид дека стварите што ги спомна претходно веќе ги има на секое ќоше по градовите, и некој радо би ги купил од таму одколку да остава информации од дебитна картичка за 100 денари трошок, или да чека 2-5 дена достава. За систем со кредитна кај нас ти треба сметка во банка и имплементација на нивниот систем. Дали се бараше регистрирана фирма не се сеќавам.

Несакам да те обесхрабрам воопшто. Напротив сакам да навлезеш во ова подетално, затоа што ecommerce websites во светски рамки носат заработка во категоријата стотици илјади годишно.

Секако овој бизнис можеш да го работиш и глобално преку Amazon Affiliates. Со тоа што за секој продаден продукт добиваш провизија и одлична месечна заработка. Постојат и други веб страни од тој тип, со одлична affiliate програма. За ова треба да истражуваш детално и да читаш голема количина литература која ќе те воведе во сите детали и аспекти од ecommerce бизнисот.

Поздрав и се најдобро

Не стартувам со голем буџет,кажав погоре почнувам со ситно,баш сеа гледам aliexpress има доста евтини работи(екрани,мобилни,скрин протектори),би било добро да почнам со тоа. Колку го даваш с3?

200 evra ke ti go dadam,samo racunas li toa posle carina danok znaci ne ne ti se isplaka toa sto go gledas taka da zaebi eden telefon da doneses tuka ke ti ispadne troskovi 500 evra a telefonot vredi 50 evra

Ајде пробај продај ни еден таблет или мобилен телефон, убеди не да го купиме, па ќе знаеш дали ќе ти тргне бизнисот.

Зошто јас би купил нешто од кај тебе, кога не добивам ни гаранција, ни квалитет ?

Не, ради такви кои со цел памет отвараат пиљара на 10 метри од тинекс.
Епа да видиш не е така како што мислиш
кај мене има пиљара ОДМА до самиот влез на тинекс кај мене значи лепенка и работи супер
месари има 3 или 4 една до друга и сите работат
во златарска улица има мнооооогу дуќани за злато ... и таму сите работат

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom