Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
јас само ке ти кажам да не си го трожиш времето залудно
какви прашања и да поставиш, одговорите ке бидат филувани, а одговорено ке бидат прашања само кои го вечичат исламот како мирољубив итн, другите прашања за порадикалните ставови како казнувања убивања итн ке ти бидат заобиколени или нема да ти бидат одговорено со изговор: немам време, толку од мене, јас неможам да се расправам итн

Може да те прашам нешто, но не и да ме разбереш погрешно.
Ме советуваш да не поставувам прашања и да не си го трошам времето, но и ти поставуваш прашања!
Веќе неколку теми ми беа заобиколени, тоа е точно. :)
И приметив бегање од дискусии и тоа е точен и еве сега јасен факт од моја страна.

Може да те прашам нешто, но не и да ме разбереш погрешно.
Ме советуваш да не поставувам прашања и да не си го трошам времето, но и ти поставуваш прашања!
Веќе неколку теми ми беа заобиколени, тоа е точно. :)
И приметив бегање од дискусии и тоа е точен и еве сега јасен факт од моја страна.

јас поставувам прашања, но хатаб ги избегнува одговорите, па чекам некој друг да одговори
и не реков дека никој не одговара, туку кажував лично за хатаб дека избегнува или филува одговори

јас поставувам прашања, но хатаб ги избегнува одговорите, па чекам некој друг да одговори
и не реков дека никој не одговара, туку кажував лично за хатаб дека избегнува или филува одговори

Хаттаб не ги избегнува одговорите туку тебе не сака да ти одговори,прашањата се едноставни,убави и јасни ама ете хаттаб нема да ти одговори,а ќе се потруди и никој да не ти одговори овде,исто како што на перез не му беше одговорено ниедно прашање,не затоа што хаттаб нешто крие,или било кој друг муслиман на кајгана,ама едноставно не заслужуваш да ти се одговарааат прашањата, и сеуште не ми е јасно зошто ми ги поставуваш тие прашања ако според тебе сум радикален,вехабија, и тука сум за пропаганда.. зошто не си ги прашаш турците во гостивар туку овде губиш време со мене?
--- надополнето: 11 јануари 2014 во 03:00 ---
Имам право да поставам секакво прашање и веќе си ги кажав сопствените аргименти во прска со истото и мислам дека доволно цврсто застранав позади мојот став.:)

Ете убаво си кажуваш,имаш право да поставиш прашање.. и имаш право да добиеш одговор,а не ти за тоа прашање да кажуваш сопствени аргументи.

Еве ти пример:
Твоето прашање на пр. е Дали алкохолот е забранет во исламот?
Јас ти одговарам: Да алкохолот е забранет,Аллах во Куранот за алкохолот вели така и така,Мухаммед с.а.в.с. за алкохолот рекол така и така.

Е сега јас да те прашам,што тука јас и ти би имале да дискутираме понатаму или да се убедуваме/разубедуваме?

Ти реков еднаш и пак ќе речам,ако ти се дискутира: Отвори тема,како кооператива што си отвори,предложи тема.. па ако е интересна ќе дискутираме.
А овде држи се до правилото: Поставуваш прашање за Исламот - Добиваш Исламски одговор.

Не гледам зошто јас и ти овде би дискутирале историски теми.

Vidi, ima eden hadis mislam vika, site koi izgovorile shehadet ke idat u Raj -Dzennet i ovie go prasale i tie sto pijat alkohol i sto pravat blud-zinaluk???? I ovoj rekol i tie. Pa si vikam ako e taka zosto togas se posti, zosto se klanja, zosto se toa, ako site koi verbalno ke izgovorat shehadet ke idat u Dzenet. valda se podrazbira deka toa verbalno izgovaranje treba da rezultira so prakticni posledici vo zivotot, zatoa ispadja kontradikcija deka i pijanicite i bludnicite ke idat u Dzennet, posto togas se postavuva prasanje koj e motivot kaj ovie koi toa ne go pravat a koj kaj ovie koi go pravat. Ako alkoholot e zabranet, a zabranet e, togas zosto se veli site koi izgovorile shehadet ke idat u Dzennet cak i ovie sto spored serijat treba da se kaznat, ama nema serijatska vlast i sto pravime sega? Moze i bez odgovor, jas ovde samo otkriv kontradikcija i mislam deka toj hadis e lazen.

Vidi, ima eden hadis mislam vika, site koi izgovorile shehadet ke idat u Raj -Dzennet i ovie go prasale i tie sto pijat alkohol i sto pravat blud-zinaluk???? I ovoj rekol i tie. Pa si vikam ako e taka zosto togas se posti, zosto se klanja, zosto se toa, ako site koi verbalno ke izgovorat shehadet ke idat u Dzenet. valda se podrazbira deka toa verbalno izgovaranje treba da rezultira so prakticni posledici vo zivotot, zatoa ispadja kontradikcija deka i pijanicite i bludnicite ke idat u Dzennet, posto togas se postavuva prasanje koj e motivot kaj ovie koi toa ne go pravat a koj kaj ovie koi go pravat. Ako alkoholot e zabranet, a zabranet e, togas zosto se veli site koi izgovorile shehadet ke idat u Dzennet cak i ovie sto spored serijat treba da se kaznat, ama nema serijatska vlast i sto pravime sega? Moze i bez odgovor, jas ovde samo otkriv kontradikcija i mislam deka toj hadis e lazen.

Дали хадисот е лажен/слаб/измислен не зависи од моето и твоето мислење туку од хадиските стручњаци,а ти ќе го наведеш точно текстот на хадисот,кој го пренесува и кој го бележи.
Знам за хадис кој го бележи Хаким од Муаз,во кој Пратеникот а.с. рекол: На кого последните зборови ќе му бидат Ла иллахе илАллах, ќе влезе во џеннет.
А за тој хадис што ти го наведе ќе мора подетално да напишеш за да прашам луѓе кои се бават со хадиски науки.
Е сега,прво што мора да знаеш е тоа дека во џеннет се влегува само и исклучиво со Аллахова милост,значи на кого Аллах ќе му се смилува тој ќе биде од џенетлиите,а на кого Аллах ќе му се смилува,тоа го знае само Он субханеху ве теала.
Став на ехли суннет вел џеммат е дека сите кои го говореле и работеле по шехадетот,ќе влезат во џеннет,бидејќи Аллах во Куранот вели: Аллах нема да го прости ширкот, а се помало од тоа ќе прости кому Он сака.
Тоа не значи дека можеш да бидеш алкохоличар цел живот и само со едно ла иллахе иллАллах да влезеш во џеннет,бидејќи:
1. Не знаеш кога ќе умреш,па сходно тоа не можеш да си го испланираш денот/моментот кога ќе изговориш Ла иллахе илАллах, нели :)
2. Акида на ехли суннет вел џеммат е дека животот на еден верник е меѓу две работи: Надеж во Аллаховата милост и страв од Аллаховата казна.
И не се дозволени претерување во ниедна од овие две работи,забрането е човек да се ослони само на Аллаховата милост,да прави што сака и цело време да вика: Аллах е милостив,Аллах ќе прости.. но е исто така забрането да живее во страв од Аллаховата казна,бидејќи Аллах во Куранот вели: О робови мои кои према самите себеси згрешивте,не губете надеж во Аллаховата милост.
на друго место во Куранот вели: Само неверниците губат надеж во Аллаховата милост.

И на крај,ако за џеннетските врати ти треба клуч,а клучот на џеннетот е Ла иллахе илАллах,тој клуч има забци(услови),па ако еден од тие забци недостасува ќе можеш ли да ја одклучиш вратата?

Што вреди Ла иллахе илАллах ако се сведе само на празни зборови,а делата сосема спротивни од Ла иллахе илАллах?
Иманот кај ехли сунне се состои од потврда со срцето,потврда со зборови и со дела.
Што е иманот ако недостасува едно од овие?
Кога ќе се направи еден баланс и конекција помеѓу она што ти чувствува срцето а тоа истото излегува од твојата уста и делото ги потврдува претходните две,имаме потполн иман,и потполно сфаќање на Ла иллахе илАллах.
Затоа мушриците во Мекка не го прифатиле овој збор,затоа што знаеле што значи.
Кога им рекол Посланик а.с. кажете Ла иллахе илАллах, Ебу Џехл му рекол: Зарем нашите божества да ги оставиме и да обожаваме само Еден Бог??
Ебу Џехл сфатил што бара шехадетот од него,ама Ебу Џехловци денеска не го сфаќаат тоа а се декларираат како муслимани.

Хаттаб не ги избегнува одговорите туку тебе не сака да ти одговори,прашањата се едноставни,убави и јасни ама ете хаттаб нема да ти одговори,а ќе се потруди и никој да не ти одговори овде,исто како што на перез не му беше одговорено ниедно прашање,не затоа што хаттаб нешто крие,или било кој друг муслиман на кајгана,ама едноставно не заслужуваш да ти се одговарааат прашањата, и сеуште не ми е јасно зошто ми ги поставуваш тие прашања ако според тебе сум радикален,вехабија, и тука сум за пропаганда.. зошто не си ги прашаш турците во гостивар туку овде губиш време со мене?

1. значи хатабе има прашања кои те пецкаат и кои не се едносавни
2. тоа значи дека ке им ја сечеш главата на другите па затоа несмеат да ми одговараат на прашањата? Ок јасно како ден е дека и останатите муслимани имаат страв од таквите како тебе.
3. хатаб крие и тоа многу, ама мене ми е сеедно БУКВАЛНО
4. тебе те прашувам затоа што ти си на форумов најактивен, а и не те прашувам ништо конкретно за вахабизмот, туку што пишува вокуранот за некои деца со посебни потреби. А турциве во гостивар не се замараат толку и не се опседнуваат, но ако ги прашам секако ке добијам одговор. Само не разбирам зошто толку ги мрзиш, ама и тоа е небитно пошто и тие не те сакаат

1. значи хатабе има прашања кои те пецкаат и кои не се едносавни
2. тоа значи дека ке им ја сечеш главата на другите па затоа несмеат да ми одговараат на прашањата? Ок јасно како ден е дека и останатите муслимани имаат страв од таквите како тебе.
3. хатаб крие и тоа многу, ама мене ми е сеедно БУКВАЛНО
4. тебе те прашувам затоа што ти си на форумов најактивен, а и не те прашувам ништо конкретно за вахабизмот, туку што пишува вокуранот за некои деца со посебни потреби. А турциве во гостивар не се замараат толку и не се опседнуваат, но ако ги прашам секако ке добијам одговор. Само не разбирам зошто толку ги мрзиш, ама и тоа е небитно пошто и тие не те сакаат

Твоите прашања до сега сите беа едноставни.
2. Тоа значи дека ме почитуваат и ги почитувам.
Па така кога и некој од нив мене би ми рекол/пишал да не му одговарам на некому или да не се расправам со некого сигурно би ги послушал.
Ако ти е сеедно, прашај си ги турците.
Поздрав.

Твоите прашања до сега сите беа едноставни.
2. Тоа значи дека ме почитуваат и ги почитувам.
Па така кога и некој од нив мене би ми рекол/пишал да не му одговарам на некому или да не се расправам со некого сигурно би ги послушал.
Ако ти е сеедно, прашај си ги турците.
Поздрав.

аммм значи тебе не ти е до исламот, ако прашањата биле едноставни ( не те вреѓаат) туку несакаш да бидеш јавен поглавар
ВО РЕД никој не те тера со сила да одговараш, тогаш да дадема предлог да се затвори темава

Ете убаво си кажуваш,имаш право да поставиш прашање.. и имаш право да добиеш одговор,а не ти за тоа прашање да кажуваш сопствени аргументи.

Еве ти пример:
Твоето прашање на пр. е Дали алкохолот е забранет во исламот?
Јас ти одговарам: Да алкохолот е забранет,Аллах во Куранот за алкохолот вели така и така,Мухаммед с.а.в.с. за алкохолот рекол така и така.

Е сега јас да те прашам,што тука јас и ти би имале да дискутираме понатаму или да се убедуваме/разубедуваме?

Ти реков еднаш и пак ќе речам,ако ти се дискутира: Отвори тема,како кооператива што си отвори,предложи тема.. па ако е интересна ќе дискутираме.
А овде држи се до правилото: Поставуваш прашање за Исламот - Добиваш Исламски одговор.

Не гледам зошто јас и ти овде би дискутирале историски теми.

Претходно те прашав за дискутирањето на оваа тема и ми одговори убаво, а и претходно си дискутиравме убаво.
Значи прашањето ми е, зошто на жените им се одземени правата според шеитскиот закон и шеитското државно уредување?
--- надополнето: 11 јануари 2014 во 13:22 ---

Но ете Хатаб ти одговори сепак на прашањето.:)
Другите се послаби, знаат само да поставуваат прашања за христијанството и на нив да добиваат одговори, а тука се како мечка без крзно.

Едно прашање до муслиманите’ има или нема во исламот(куранот) џихад(света војна)?
Сигурно веќе е зборувано во темава но не ми се бара. И би ве помолил со ДА или НЕ.
Благодарам однапред:)

Едно прашање до муслиманите’ има или нема во исламот(куранот) џихад(света војна)?
Сигурно веќе е зборувано во темава но не ми се бара. И би ве помолил со ДА или НЕ.
Благодарам однапред:)

Колективном обавезом муслимана сматра се и учешће у џихаду (арапски: животна борба), за опстанак муслимана и њихове вере. Џихад је сваки труд у име Бога, тј. на Божијем путу. Џихада има четири врсте:
  • Џихад са самим собом ради устрајности на чињењу добрих дела и клоњењу од забрањених.
  • Џихад против шејтана (сотоне), одупирањем човека његовом завођењу.
  • Џихад против грешника руком и саветом у смислу хадиса: „ко од вас види нешто што не ваља, нека га сузбије руком, а ако не могне руком онда језиком“.
  • Џихад оружјем за одбрану вере, части, живота и иметка.

во џеннет ќе има степени. па така ќе има џеннетлии на повисок или понизок степен, зависно од тоа што овде сработиле. затоа е и намазот и постот и зекатот.

во џеннет ќе има степени. па така ќе има џеннетлии на повисок или понизок степен, зависно од тоа што овде сработиле. затоа е и намазот и постот и зекатот.

Џан, ајде малку да подискутираш со мене (ако сакаш).
Што те натера од христијанин (на хартија) да станеш муслиман?

Џан, ајде малку да подискутираш со мене (ако сакаш).
Што те натера од христијанин (на хартија) да станеш муслиман?

Не се брукај бре. Каков Христијанин, какви бакрачи. Бот што работи на саудијска нафта. Дур тече ќе ги има, ко ќе секне...

Не се брукај бре. Каков Христијанин, какви бакрачи. Бот што работи на саудијска нафта. Дур тече ќе ги има, ко ќе секне...

Самиот го кажа тоа, провери ако не веруваш.
Мислам дека ти се избрука сега, ме нападна без аргументи и докази.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom