Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Не ме разбра,размислувам воопшто да не ти одговарам на прашањата

Едноставно нема потреба да ти одговарам на прашањата, а и навистина не ми е јасно со која цел ги поставуваш.
Или,запознај го противникот за да се бориш против него а?
:)
Позз.
--- надополнето: 10 јануари 2014 во 02:27 ---

Разликата е што,во Исламот гревот на Адем а.с. си е негов грев кој Аллах му го простил,но изваден е од џеннетот и спуштен на Земјата.
Додека во христијанството, гревот на Адем а.с. го носат сите,па така и познатото дека децата се грешни поради родителите итн итн.. што не е ниту фер ниту логично.
Зошто моето дете да носи грев заради мене?? навистина апсурдно.

Мухаммед а.с. рекол: Сите потомци на Адем се грешници,а најдобри се оние кои се покајуваат, и бараат прошка од Аллах.

За тоа дека се раѓаат безгрешни па стануваат грешни е затоа што на детето во Исламот не му се пишуваат гревови додека не стане полнолетно,бидејќи Мухаммед с.а.в.с. рекол: Перото на мелеците е кренато од тројца:
Човек кој спие,додека не се разбуди
Неразумен(психички) додека не му се врати разумот
и дете додека не достигне полова зрелост(полнолетство)

Па така додека не достигне полова зрелост,на детето во исламот не му се пишуваат гревови и не е должно да обавува ниту една исламска обврска(намаз,пост итн итн) се до оној момент кога ќе ја достигне половата зрелост.
--- надополнето: 10 јануари 2014 во 02:28 ---

Инаку не ми е јасно како ги стави хомеини и абдул вехаб и талибаните во еден кош :D
во етичка смисла ги стаив у исти косх не по прашање на акидата.

Што е работава со Балканскиве муслимани и шиитите? Од каде толку омраза кон нив и гледање со непријателски очи? На многу босански фејсбук страници имам заприметено коментари "шије су нам непријатеље, треба их убити итн.". Знам дека едните веруваат во некои роднини на Мухамед, а другите не, ама од каде толку омраза заради толку небитна работа?

сите заминаа на спиење, ама јас ке пробам да ти одговорам
во куранот пишува дека ке се појават 73 исламски секти и дека сите ке завршат во пеколот освен правите муслимани, се до доаѓањето на Исус кој ке го покаже вистинскиот пат
босанците ( не сите секако) станаа вахабисти ( односно секта која настанала во 18 век од некоја што се викал или презивал вахаб)

Денешните Шии не се муслимани .
Има многу причини кои укажуваат на нивното отпадништво .
Но треба да знаеш дека Шиите не се Суфии.

Аллах во Куранот му објавува на својот веровесник и пратеник Мухаммед,с.а.в.с:
"Ти немаш ништо со тие кои верата своја ја распарчија и во секти се поделија, Аллах за нив ќе се погрижи. Тој ќе ги извести за тоа што го правеа."(6:159)

Сум го рекол ова и пак ќе го речам,Исламот е многу јасна и едноставна вера во која е објаснето се до детаљ,и вера на која не и требаат додатни филозофии.
Се што ни треба е во Куранот,дообјаснето преку Мухаммед.
И на секој муслиман за да му биде примен ибадетот(обожување и покорување на Аллах),за да биде од корист и да примен кај Бога,услов е да биде само заради Него(во Негово име) и да биде онака како тоа го правел пратеникот Мухаммед.
Овие два услови се нераскинливи,не може да не се исполни еден од нив.
Кога се во прашање верските обреди.
Она што додадено од други луѓе(а не го правел тоа Мухаммед или некој од неговите асхаби(другари) ќе биде одбиено бидејќи пратеникот Мухаммед рекол:
"Најлоши работи во верата се иновациите(новотариите),секоја новотарија е заблуда,а секоја заблуда води во Огнот."
значи да не ме разбереш погрешно,не се мисли на иновации како технологија,автомобили и слично тука на иновации во извршување на верските обреди.
Суфиите имаат голем проблем со ова,бидејќи длабоко загризле во овие иновации,па во некои џамии или во местата каде што се собираат внесуваат инструменти,се вртат у круг и слично.
вакво нешто
http://www.youtube.com/watch?v=YtFkGciSxdw
ова е ајде да речеме еден помал проблем.

поголем проблем е што кога му спомнав на соул за Ибн Араби,почна да ми паметува нешто,а консензусот на исправната улема е дека тој човек е отпадник од ислам,неверник.
имаат проблем со вахдетул вуџуд(тоа нивно верување дека Бог е сегде ама нигде уствари)
и што ми беше највеќе криво што намерно и брутално изнесува лаги за големи исламски учењаци дека биле на тој став,а сигурно не биле,и чисти се од овие нивни лаги.
Тие форсираат некои свои шејхови(учители) без кои не смеат ни да појдат на голема нужда. ги воздигаат на степен несвојствено за обичен човек кој не е пратеник од Бога.

Но сепак се разликуваат од шиитите,ма да некои суфиско-дервишки покрети во Босна не се далеку од шиите.
шиитите одамна не се муслимани,веќе кажав во друга тема зошто не се.

а суфиите,дервишите се во основа муслимани но имаат сериозен проблем.
па би сакал и да упатам порака до соул,и сите дервиши/суфии во форумов ако ги има и ако ме читаат ДА СЕ ПОВИКААТ НА РАЗУМОТ,ДА СЕ ВРАТАТ НА ИСПРАВНО СЛЕДЕЊЕ НА КУРАН И СУННЕТ,ДА ЗЕМААТ ИСПРАВНИ ПРЕДАНИЈА И ТОЛКУВАЊА ЗА АЈЕТИТЕ(СТИХОВИ ВО КУРАН) И ХАДИСИТЕ ОД ПРАТЕНИКОТ,МУХАММЕД С.А.В.С ИЛИ БИЛО КОЈ ОД НЕГОВИТЕ ДРУГАРИ,ИЛИ БИЛО КОЈ ОД ПРВИТЕ ГЕНЕРАЦИИ НА МУСЛИМАНИ СИГУРНО НЕ ПРАВЕЛЕ КОНЦЕРТИ ВО ЏАМИИТЕ,СИГУРНО НЕ СЕ БОДЕЛЕ СО ИГЛИ ЗА ДА МУ ДОКАЖАТ НА АЛЛАХ КОЛКУ ГО ОБОЖАВААТ,СИГУРНО НЕ ПАЃАЛЕ ВО ТРАНС СО ОНИЕ НИВНИ ИГРИ И ОРА КОИ САМО ОД ГЛЕДАЊЕ МОЖЕ ГЛАВА ДА ТЕ ЗАБОЛИ.
ДА ГИ ОСТАВАТ ТОА ШЕЈХОВИТЕ НИВНИ НЕПОГРЕШИВИ КОИ ОДАМНА ЗАГРИЗЛЕ ВО ДАЛАЛЕТ(ЗАБЛУДА) И КУФР(НЕВЕРСТВО).

Џабе се дареш....
Не се враќам на Коранот....:pos:

Брат, ај сега поозбилно малку....
По мене ти си далеку од тоа да ги разбереш дервишите. Си заглавил во некои догми кои се напишани во Коранот, не си ги разбрал како што треба , си набубал на памет по некоја строфа, и ги напаѓаш дервишите кои ја имаат разберено 100 пати вистината подобро од тебе. Шеитите немаат измислено ништо, само имаат разберено добар дел од вистината, за разлика од муслиманите како тебе кои набубале напамет нешто од Коранот и се далеку од вистината како од тука до месечината....

Edinstveno luge imaat problem so dervisite tokmu zaradi toa sto Dervisite go koristat razumot i ova e FAKT.

Ne bi sakal da otvaram novi i novi prasanja,kade sto ke se vmesa i druga bagra,no ke te potsetam deka na "koncertite" vo dzamija prisustvuval i Resulullah s.a.w.s. so negovata Sopruga (Aisa r.a) i ne go zabranil toa. Normalno,Muhammed s.a.w.s ne igral,ne se vrtel,no i ne go zabranil.
Muhammed a.s mnogu raboti ne napravi od griza za nas. Muhammed a.s ne pisuval ni poezija,no poezijata nikogas ne ja zabranil a dokolku pisuval poezija,taa avtomatski ke bese sunnet i ke trebase da pisuva i onoj koj ne e talentiran.
--- надополнето: 3 февруари 2013 во 15:31 ---
Edinstveno luge imaat problem so dervisite tokmu zaradi toa sto Dervisite go koristat razumot i ova e FAKT.

Ne bi sakal da otvaram novi i novi prasanja,kade sto ke se vmesa i druga bagra,no ke te potsetam deka na "koncertite" vo dzamija prisustvuval i Resulullah s.a.w.s. so negovata Sopruga (Aisa r.a) i ne go zabranil toa. Normalno,Muhammed s.a.w.s ne igral,ne se vrtel,no i ne go zabranil.
Muhammed a.s mnogu raboti ne napravi od griza za nas. Muhammed a.s ne pisuval ni poezija,no poezijata nikogas ne ja zabranil a dokolku pisuval poezija,taa avtomatski ke bese sunnet i ke trebase da pisuva i onoj koj ne e talentiran.

Da ne vi dojde kako opravduvanje. Ne sum jas Sufija,ednostavno,pripadnik sum na Hanefiskiot Mesheb. Samo imam procitano dosta Sufiska literatura i mnogu dlabok vpecatok mi ostavile delata na poznatite Sufiski Sejhovi i mi otvorile eden mnogu ubav pogled kon svetot."Ritualno" nikogas nisto ne sum praktikuval sufisko. Ne mi se dopagaat ni mene urlanja i skokanja,kako sto ne mi se dopagjaat i nekoi denesni "sejhovi" od drugata ulema koi i kako pripadnik na Hanefiskiot Mesheb me pravat otpadnik od vera.

Site nie preteruvame,samo,nauceni sme da im kazuvame na drugite deka preteruvaat a koj nam ke ni kaze deka preteruvame ?
--- надополнето: Jan 10, 2014 3:11 AM ---
овие се постови од муслимански челенови на форумов
се надевам дека ке разбереш, ако не кажи ке ти пастирам и други, дека за ова се има зборувано на повеке теми
--- надополнето: Jan 10, 2014 3:15 AM ---
Шиити (од арапског: ши`а Али - Алијева странка) су други по величини огранак ислама. По историјском пореклу шиити признају Мухамедовог нећака Алију и његове потомке за једине пуноправне наследнике Мухамедове световне и духовне власти (калифи и имами). Шиити верују да је Алија директни наследник и вођа свих муслимана после Мухамедове смрти, за разлику од сунита који верују да је Абу Бекр, први калиф после Мухамеда, легитимно добио вођство над муслиманима. Ова разлика у мишљењу се десила 632. године и тај раскол је оштро поделио ове две муслиманске традиције у многим њиховим веровањима и делањима.
Шиити су данас већина у Ирану и Ираку. Значајних шиитских мањина има и у Пакистану, Индији, Авганистану, Либану, Азербејџану, Јемену, Бахреину и осталим земљама Персијског залива.

Суфизам (арапски تصوف, tasawwuf, персијски عرفان, Ерфан) је мистички аспект ислама, начин живота усмерен према остварењу Божјег јединства и присуства кроз љубав, искуствену спознају,аскетизам и екстатичко јединство са вољеним Творцем. Термин суфи и суфизам (тасавуф) потичу од вунене одеће (суф) коју су носили муслимански аскети.[3] Суфији су често наилазили су на жесток отпор службеног ислама.

Сунити су верници ислама, који представљају већину међу муслиманима. За разлику, од шиита, сунити уз Куран следе и суне, правила ислама утемељена на обичајима посланика Мухамеда.Суна (арап. سنة) значи књига и речи које се односе на пророка Мухамеда. Сунити признају (првог) калифа Абу Бакра као наследника пророка Мухамеда и признају четири верске школе Ханафи, Малики, Шафи и Ханбали.

Шиити верују да је Алија директни наследник и вођа свих муслимана после Мухамедове смрти. Сунити верују да је Абу Бекр, први калиф после Мухамеда легитимно добио вођство над муслиманима. Ова разлика у мишљењу десила се 632. године и тај раскол је оштро поделио ове две муслиманске традиције у многим веровањима и делањима. Тако нпр. шиити, за разлику од сунита, немају строгу забрану ликовног приказивања Божијег посланика Мухамеда.
За разлику од сунита, шиити сматрају Куран за искључиви основ вере. Реч Курана је „вечни израз божанства“, а њена повремена објава везана је за Богом одабране носиоце (имаме). Док је у сунитском исламу основ вере сагласност заједнице с традиционалним узорима, дотле су у ши'и носиоци верског ауторитета имами, у којима се непрестано препорађа светлосно језгро божанске природе. Према ортодоксној шии та се инкарнација (арап: хулул) преноси у породици Мухамедових, односно Алијевих потомака до дванаестог кољена. Сваки је имам духовни вођа свога времена, раван Мухамеду. Ко га не препозна, умире у тами и греху.
Вера у непрекидност божанских инкарнација отвара шира подручја машти и спекулацији него сунитски традиционализам. Зато су у шиитске секте лакше продирали страни културни утицаји, међу којима првенствено индо-ирански мистицизам.[1]

Што е работава со Балканскиве муслимани и шиитите? Од каде толку омраза кон нив и гледање со непријателски очи? На многу босански фејсбук страници имам заприметено коментари "шије су нам непријатеље, треба их убити итн.". Знам дека едните веруваат во некои роднини на Мухамед, а другите не, ама од каде толку омраза заради толку небитна работа?

Углавном тоа болдираното е мој одговор одамна на темава,имаше и други каде пишував за суштинските разлики,долги постови беа.
Разликата е верска и историска,а во денешно време е неподнослива и така. :)

http://www.almanah.co.me/ostale/PDF/casopis/Almanah 48-49.pdf

хатабе чепкајки по нетов најдов една книга на босански
има добри коментари за неа, па еве ти ја во пдф формат, ке можеш да ја спуштиш ако ја немаш

Не е ова книга,тоа списание.
Ништо конкретно кога е исламот во прашање.

ок
слабо разбирам босански ама во коментарите пишуваше за исламот
--- надополнето: 10 јануари 2014 во 04:53 ---
небитно ајде одам на спиење
позз

1
Кога станале муслимани тоа не знам верувај ниту ми е битно.
Но тоа дека насилно е ширен исламот,можеш да го прочиташ само во учебниците до 8мо одд. во приказните за јаничарите и херојствата на разловечко востание.
За 550 години,по 1 секој ден насилно да примал ислам до сега не ќе останел ниеден христијанин на балканот.
А тоа за даноците,тоа е џизија што се плаќа во шеријатска држава,која е бтв. помала од данокот и давачките што ние сега како арач и ги плаќаме на државава.
Мој совет,ако имаш баба или дедо жива/жив да ја/го прашаш за ова.
:)
И,ова е историска тема,веќе расправана на темава и те молам да ја оставиме за некоја историска тема,бидејќи се лупаат глупости без врска,и без никакви докази.
Поздрав.

Во учебниците за 8-мо исато така пишува и дека на Албанците во К. и М. им била одземена земјата! Биле протерани и избркани! А тоа го учат албанци, значи има и многу лаги во тие учебници ,но не и тоа ти што го кажа.
Дали имало данок во крв? Па тоа е данок кој јас нема да го исплатам на оваа држава да живеам 5 животи. Човечкиот живот е бесченет.
Малку касниш со советов, но сум ги прашал. На прабаба ми и биле грабнати 2 тетки, а на другата и била одземена огромна количина на злато!
И последната реченица, ниту една глупост барем јас не лупнав, има нешто што се нарекува материјални остатоци т.е. докази и има уште нешто што се вика пишани историски избвори т.е. докази. И истите не се на твојата страна во моментов. :D
Бидејќи те прашав тема за дискусија, не даде предлог, еве јас се обидувам да наметнам една (пробав и друга но ти ја игнорираше).:)

па и ти со кој памет го прашуваш хатаб вакви прашања, не е будала да ти признае дека дедо му ј сменил верата или присилно или за пари, како што денес некои ја менуваат така и нивните внуци нема да признаваат
од хатаб не очекувај искреност, тој ни е радикален - вахабија и тука е за пропаганда
--- надополнето: 10 јануари 2014 во 16:21 ---
бдв имаше еден соул оф спејс е тој беше искрен член иако на почеток ми изгледаше ко радикален, ама тој сам рече за хатаб дека хатаб е волкот во јагнешка кожа и така испадна, а на почеток мед и млеко му течеа
имаше и еден муки ама го снема или пак отвори нов профил и тој до некаде беше искрен и фер
јбг

па и ти со кој памет го прашуваш хатаб вакви прашања, не е будала да ти признае дека дедо му ј сменил верата или присилно или за пари, како што денес некои ја менуваат така и нивните внуци нема да признаваат
од хатаб не очекувај искреност, тој ни е радикален - вахабија и тука е за пропаганда
--- надополнето: 10 јануари 2014 во 16:21 ---
бдв имаше еден соул оф спејс е тој беше искрен член иако на почеток ми изгледаше ко радикален, ама тој сам рече за хатаб дека хатаб е волкот во јагнешка кожа и така испадна, а на почеток мед и млеко му течеа
имаше и еден муки ама го снема или пак отвори нов профил и тој до некаде беше искрен и фер
јбг

Читав нешто на почетокот на дискусијава и ги приметив тие неколку членови што ги наброја. Нема да ги коментирам нивните ставови и коментари и тоа колку знаеле и биле искрени.
Имам право да поставам секакво прашање и веќе си ги кажав сопствените аргименти во прска со истото и мислам дека доволно цврсто застранав позади мојот став.:)

Читав нешто на почетокот на дискусијава и ги приметив тие неколку членови што ги наброја. Нема да ги коментирам нивните ставови и коментари и тоа колку знаеле и биле искрени.
Имам право да поставам секакво прашање и веќе си ги кажав сопствените аргименти во прска со истото и мислам дека доволно цврсто застранав позади мојот став.:)

јас само ке ти кажам да не си го трожиш времето залудно
какви прашања и да поставиш, одговорите ке бидат филувани, а одговорено ке бидат прашања само кои го вечичат исламот како мирољубив итн, другите прашања за порадикалните ставови како казнувања убивања итн ке ти бидат заобиколени или нема да ти бидат одговорено со изговор: немам време, толку од мене, јас неможам да се расправам итн

kolku sto hristijanite za kilo urda si ja prodale paganskata vera na svoite pradedovci tolku i muslimanite za toa presle u islam, druga stvar kaj ima hritijanska drzava???? Nikade. A i vo siitskiot Iran ima zabuleni zeni posebno avtobus za muzi a posebni za zeni i takvi stvari koi se kaj kaj poislamski ...Hristijanska drzava nema i hristijani nema ima samo po ime sto se narekuvaat, oti ako pod hristijanin podrazbira ova sto e denes, sto e cudno sto se pojavila Church of Satan uste 1966 vo USA, San Francisko, zatoa sto uvidele deka hristijanite se licemeri. Videte na sto se svelo hristijanstvoto na puki formalizam i verbalno izjavuvanje deka veruvaat vo nekoi dogmi iako ako gi potprasas sto mislat pod toa ke ti kazat to est ke ti pokazat deka uopste nisto ne mislat, mislat samo koj kogo da zaebat e toa.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom