Прашања до Атеистите II

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Albert Einstein's religious views have been studied extensively. He said he believed in the "pantheistic" God of Baruch Spinoza.

Ајде веќе не досаѓај со глупости, промисли нешто, па прашај. Два дена само глупости тресеш на темата...
Кога јас цитирав исламски мислител,кооператива ми рече: Исламските цитати не се добродојдени на темава,
после напиша дека било каков цитат од било кого не е добродојден на темава.
за да на крај напише дека од ајнштајн можело да се цитираат мисли.
Затоа јас прашав.
Не дека нешто против ајнштајн зборувам или ги коментирам неговите религиски ставови и размислувања.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ко другоме јаму копа,сам у Њу Орлеанс:P

Што одлучи,дозволени се цитати од неатеисти или не се дозволени?
Ако не се дозволени,тогаш и од ајнштајн треба да не се дозволени,тоа е праведно.
Но ако само исламските не се дозволени,е тогаш тоа е демократија :)
чек чек, ај прво еве вертер ти објасни поконкретно, али не ми е јасно, ти на исто рамниште го ставаш мухамед со ајнштајн? верувам дека ајншајн сега во гроб се превртува и си ја мава главата од ковчегот.
реков дека никакви цитати не се пожелни, иако осеќам потреба да нагласам ВЕРСКИ ЦИТАТИ.
и не кажа, како си помина за нова година? ги истера коледарчињата?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
чек чек, ај прво еве вертер ти објасни поконкретно, али не ми е јасно, ти на исто рамниште го ставаш мухамед со ајнштајн? верувам дека ајншајн сега во гроб се превртува и си ја мава главата од ковчегот.
реков дека никакви цитати не се пожелни, иако осеќам потреба да нагласам ВЕРСКИ ЦИТАТИ.
и не кажа, како си помина за нова година? ги истера коледарчињата?
Аллах да ме чува од твоите зборови,ни на крај памет не ми е да ги ставам на исто рамниште Мухаммед а.с. со ајнштајн.
Ниеден човек кој живеел и кој ќе живее не може да се спореди со Мухаммед а.с.
За тоа не сакам ни да дискутирам а камо ли да се убедувам со тебе овде или било кого друг.

За нова година веќе одговорив на другата тема дека помина исто како и секоја друга ноќ,реков дека дури и бев овде на форум ама пусто беше како Скопје во август :)
а и таму каде што живеам,фала му на Аллах со многу помалку петарди и прослава од минатите години помина,така да бев раат.
Нема коледарчиња кај мене,мислам живеам во мнозинско муслиманско место па немав потреба да некого истерувам.

W

Werther

Гостин
Кога јас цитирав исламски мислител,кооператива ми рече: Исламските цитати не се добродојдени на темава
Не знам зошто така ти рекол, но од тоа што цитираше досега, ништо не докажа, ниту имаше некоја поента, само си напорен.

Пред некој ден ја препрочитав темава, и се чудам. Ниту едно прашање твое на темава не е суштинско, сите се сведуваат на лично ниво.

Еве примери:

Ама вие атеистите славите празници...

Зошто кога бев на автобуска карта да вадам жената имаше верски календар, а земјава е секуларна ?

Вие атеистите сте разочарани од верата па си барате утехи дека Бог не постои...

...

Алал да ти е колку си неук.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Аллах да ме чува од твоите зборови,ни на крај памет не ми е да ги ставам на исто рамниште Мухаммед а.с. со ајнштајн.
Ниеден човек кој живеел и кој ќе живее не може да се спореди со Мухаммед а.с.
За тоа не сакам ни да дискутирам а камо ли да се убедувам со тебе овде или било кого друг.

За нова година веќе одговорив на другата тема дека помина исто како и секоја друга ноќ,реков дека дури и бев овде на форум ама пусто беше како Скопје во август :)
а и таму каде што живеам,фала му на Аллах со многу помалку петарди и прослава од минатите години помина,така да бев раат.
Нема коледарчиња кај мене,мислам живеам во мнозинско муслиманско место па немав потреба да некого истерувам.
болдот: капитулација друже, капитулација ти е со мене ова.од немање аргументи се криеш
црвено: значи кога би дошле би ги истерал? :( ниско хатаб, ниско.
П.С. отворив нова тема, па бујрум таму ;)

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
болдот: капитулација друже, капитулација ти е со мене ова.од немање аргументи се криеш
црвено: значи кога би дошле би ги истерал? :( ниско хатаб, ниско.
П.С. отворив нова тема, па бујрум таму ;)
Не е капитулација туку тоа не е тема за дискутирање за мене, зошто би дискутирал за работи кои за мене се јасни како ден. :)

Кога ќе дојдат ќе ти кажам,до тогаш ти останува сам да си донесуваш заклучоци.
П.С ќе ја разгледам темата подоцна.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
прашав, нели има прашалник за тоа со дечињата?
а за “јасното“, бујрум на посочената тема. па таму ќе се убедуваме и разубедуваме кој, како и зошто е во право

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
прашав, нели има прашалник за тоа со дечињата?
а за “јасното“, бујрум на посочената тема. па таму ќе се убедуваме и разубедуваме кој, како и зошто е во право
а што се прави со тие деца? мислам,се дава нешто.. каков е обичајот.
а за јасното, не ми треба тема, јас за тоа не сакам ни да разговарам покрај јасен исламски став.
за други работи кои ќе бидат за дискусија,ќе дискутираме.

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Untitled-1.jpg

:facepalm: Фејсбук-верници..............<3 Споделете или лајкче, ако сте благодарни...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Атеисти се разочарани христијани, евреи и други, кои читајќи ја Библијата со искрена намера да ја спознајат смислата на својот минлив живот станале атеисти, оти атеизмот стварно не дава решение за онтолошката алиенација, за која Маркс вели дека ќе се укине во крајната фаза на комунизмот, она кога сите ќе бидат браќа и ќе се сакаат и секој ќе работи колку може а ќе зема колку му треба, но не објаснува како?? Онтолошка алиенација е она отуѓување меѓу поединецот (значи секој од нас кој умира-смртен е) и родеот кој е вечен наспороти него бидејќи светот е перцепција на субјектот. Сега гледам има и атеисти кои се во рамките на исламот, но се гледа дека тоа е затоа што и исламот не е идеално спроведен никаде, останува како идеја, исто како што анархизмот/комунизмот е како идеја идеално решение но во пракса го нема никаде баш идеално. Работата е дека ако личната бесмртност не е онтолошка категорија тогаш да се помириш или еве да се послужам со еден стих на еден поет КАКО НА МОЕТО ДОСТОИНСТВО ДА МУ ЈА НАМЕТНАМ СМРТТА-Назим Хикмет турски поет инаку комунист по убедување...е стварно тешка работа. Од една страна да имаш волја да го живееш овој живот кој и не е битен бидејќи стварното јас не си ова сега ти туку секогаш некое друго јас кое се пртовлекува низ вечната опстојба на родот. Неврзувањето и сомилоста се исклучуваат тоа е јасно а Сомилоста е основа на моралот значи што да се прави???Треба инстант решение, да се излезе од таа шема на мислење и некако преку самозаборав истото да се види но без драматизирање иако пак ќе кажам лесно е да се каже. А ако имаш јака верра тоа би било најубаво, но сомнежот секогаш разјадува како да веруваш кога се е така неправедно, непоштено, умираат бебиња, стари злобници живеат долго, се продаваат внатрешни органи. човек на човек му е средство а не цел...Но атеизмот ја дотепува до крај ситуацијата, значи кај не чини ништо уште и нема правда, не да некој е во предност него нема ништо. Затоа мислам Шопенхауер е поголем нихилист од Ниче пошто он Шопенхауер рекол ОВОЈ СВЕТ Е НЕШТО ШТО БИ БИЛО ПОДОБРО ДА ГО НЕМА... затоа што не чини и поминува затоа го рекол, да е вечен и траен да нема зло сигурно не би го рекол тоа. Тој тоа и го потенцира.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Атеисти се разочарани христијани, евреи и други, кои читајќи ја Библијата со искрена намера да ја спознајат смислата на својот минлив живот станале атеисти, оти атеизмот стварно не дава решение за онтолошката алиенација, за која Маркс вели дека ќе се укине во крајната фаза на комунизмот, она кога сите ќе бидат браќа и ќе се сакаат и секој ќе работи колку може а ќе зема колку му треба, но не објаснува како?? Онтолошка алиенација е она отуѓување меѓу поединецот (значи секој од нас кој умира-смртен е) и родеот кој е вечен наспороти него бидејќи светот е перцепција на субјектот. Сега гледам има и атеисти кои се во рамките на исламот, но се гледа дека тоа е затоа што и исламот не е идеално спроведен никаде, останува како идеја, исто како што анархизмот/комунизмот е како идеја идеално решение но во пракса го нема никаде баш идеално. Работата е дека ако личната бесмртност не е онтолошка категорија тогаш да се помириш или еве да се послужам со еден стих на еден поет КАКО НА МОЕТО ДОСТОИНСТВО ДА МУ ЈА НАМЕТНАМ СМРТТА-Назим Хикмет турски поет инаку комунист по убедување...е стварно тешка работа. Од една страна да имаш волја да го живееш овој живот кој и не е битен бидејќи стварното јас не си ова сега ти туку секогаш некое друго јас кое се пртовлекува низ вечната опстојба на родот. Неврзувањето и сомилоста се исклучуваат тоа е јасно а Сомилоста е основа на моралот значи што да се прави???Треба инстант решение, да се излезе од таа шема на мислење и некако преку самозаборав истото да се види но без драматизирање иако пак ќе кажам лесно е да се каже. А ако имаш јака верра тоа би било најубаво, но сомнежот секогаш разјадува како да веруваш кога се е така неправедно, непоштено, умираат бебиња, стари злобници живеат долго, се продаваат внатрешни органи. човек на човек му е средство а не цел...Но атеизмот ја дотепува до крај ситуацијата, значи кај не чини ништо уште и нема правда, не да некој е во предност него нема ништо. Затоа мислам Шопенхауер е поголем нихилист од Ниче пошто он Шопенхауер рекол ОВОЈ СВЕТ Е НЕШТО ШТО БИ БИЛО ПОДОБРО ДА ГО НЕМА... затоа што не чини и поминува затоа го рекол, да е вечен и траен да нема зло сигурно не би го рекол тоа. Тој тоа и го потенцира.
ај со обратен редослед. болдот: човекот го изјавил тоа во сосема друг контекст, нема врска со религијата.
црвен болд: дали да се смеам или плачам. атеизмот бил виновен за старите злобници што живееле долго :pos: и сега по ова треба да бидеш третиран како озбилен соговорник? а друго, со сомнежот, се потврдуваат или негираат дадени изјави/теории/закони........ и тие се криви што денес имаме струја, вакцини, сијалици, коли, ........... па со сомнежот се откриле овие работи.
а на почетокот, не можеш да го сокриеш своето величање на исламот а воедно се декларираш ко неверник. се спомна, али ислам јок:( тешко се избива од глава шеријатот, а? ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom