Соопштение за обложувачите

• Креатор на темата Avenger99
  • Време на започнување
Член од
13 март 2009
Мислења
672
Поени од реакции
284
Најлошото во законов е што се плаќа данок на вкупната исплата а не само на добивката така да сингл ретко кој ќе игра . Ставаш Реал на 1.3 за 100 евра, добиваш 130 евра од кој ти земаат цели 13 евра. Пола пола со државата. Проблеми се јавиле и при одложени утакмици каде треба да се плати данок на цел износ без разлика на одложената утакмица.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Dosea bankive ne se zamaraa od kaj se parite, sto se, sto doagaat na smetka od online betting. Sitnurija. Ama ne znam dali i od sega...
Банките и понатаму нема да се замараат, играчите треба да се замараат... Сепак ова е добивка остварена во странство, не знам и тоа како иде..

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Банките и понатаму нема да се замараат, играчите треба да се замараат... Сепак ова е добивка остварена во странство, не знам и тоа како иде..
ne, mislev ako ti stigaat golemi sumi od stranstvo taka na smetka ke im padnes u oci na toa mislev :d ama dosea nisto vakvo ne cepkale iako gledaat od kaj idat parite.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Најлошото во законов е што се плаќа данок на вкупната исплата а не само на добивката така да сингл ретко кој ќе игра . Ставаш Реал на 1.3 за 100 евра, добиваш 130 евра од кој ти земаат цели 13 евра. Пола пола со државата. Проблеми се јавиле и при одложени утакмици каде треба да се плати данок на цел износ без разлика на одложената утакмица.
Хммм, ако е вака како што кажуваш, тогаш е уште полошо.Ќе треба да направат некако повраток на данок кога ќе поднесуваш даночна пријава, или пак сите ќе си преќутат и ќе си плаќаат како попчиња.

R

Rigel Kent

Гостин
ne, mislev ako ti stigaat golemi sumi od stranstvo taka na smetka ke im padnes u oci na toa mislev :d ama dosea nisto vakvo ne cepkale iako gledaat od kaj idat parite.
Штом влезе ова во закон , секој прилив од добивки од обложување ќе се регистрира дали од дома или странство , за жал.
--- надополнето: 7 јануари 2014 во 23:42 ---
Токму ова е најглупото , наместо да се оданочи разликата на уплатата и добивката , сега ќе се оданочува цела добивка , глупостииии.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
Како мислиш има трикови и начини? Во МКД е забрането онлајн кладење?
Во МКД е забрането онлајн кладење ама нема врска близу со тоа.
Преку близу колку јас што знам неможеш да пристапиш до ниту една страна за кладење ама нема врска тоа со МК, туку поради тоа што во бугарија со закон го забранија тоа и сите провајдери мораа да ги блокираат сите можни ебани страни за кладење/коцкање.

Член од
13 март 2009
Мислења
672
Поени од реакции
284
Штом влезе ова во закон , секој прилив од добивки од обложување ќе се регистрира дали од дома или странство , за жал.
--- надополнето: 7 јануари 2014 во 23:42 ---

Токму ова е најглупото , наместо да се оданочи разликата на уплатата и добивката , сега ќе се оданочува цела добивка , глупостииии.
Можно е и програмите да не им се прилагодени зошто ова стварно нема логика.

Член од
6 април 2009
Мислења
6.147
Поени од реакции
2.988
То е, нема спас од ова. И да се протестира џабе e, единствено да се сложи цела Македонија да не уплаќа ливчиња, па кога ќе почнат да се затвораат кладилниците да видите тогаш како ќе се носи и нов закон +10% добивка на секој тикет, поклон од државата.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Имам за подигање околу 100 000 денари од две кладилници. 60 000 од Копачка и 40 000 од Еврогол. Талоните беа уплатени во саботата и неделата, а се затворија во понеделникот, со Реал Мадрид. Денес бев во Копачка да си ги подигнам парите, (Еврогол не работеше) и не ми ги даваа парите без да платам данок.

Талоните беа уплатени и се затворија пред законот да стапи во сила. Дали некој правно може ова да го протолкува, и како да си ги земам парите без да платам данок?

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
Да ама неможат така да го полнат буџетот ти текнува. Пошто големи добивки обично има од тие што играат со големи пари. Јас со 20 денари за фатам 500 000 гајле ми е ако земат 10% данок.

Ама еве вака

Хипотетичка ситуација бр1. - Играш сингл 50 000 денари, утакмицата ја одложуваат и кладилницата пресметува коефициент 1 при одложени утакмици. Арно ама ливчето тебе ти се води како добитно така да 50 000 х 1 = 50 000 - 10% = 45 000.
Ти ќе бидеш во загуба 5000 затоа што утакмицата се одложила.

Хипотетичка ситуација бр2. - Играш 1.1 коеф со 50 000, фаќаш 55 000 ама ти опнуваат 10% данок и ти добиваш 49 500 ставајќи те во загуба 500 денари.

Фак лоџик.

Во законот нигде нема да стои нешто што ќе го среди ова, ги заболе нив за тоа како кладилниците ќе се справат. Па сеа да видиме како ќе реагираат они. Знаат дека ќе изгубат играчи така да очекувам да реагираат некако.

Јас очекувам да даваат 10% бонус на сите тикети така што данокот би се пребил (уствари ова ќе биде како давање поголеми коефициенти)

Како и да е, уште еден доказ дека буџетот е празен. Уште ако се оствари она дека ќе го тргнат рамниот данок и ќе пресметуваат до 35% персонален данок, дефинитивно се селам од државава.

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.659
Поени од реакции
8.660
Најтрагично е тоа што доколку уплатите сингл утакмица на лифче и ако ја одложат кога ќе ви ја даваат уплатата ќе мора и за нејзе да платите данок, оти и тоа се сметало како добивка... :свиркам:

Член од
13 март 2009
Мислења
672
Поени од реакции
284
Во МКД е забрането онлајн кладење ама нема врска близу со тоа.
Преку близу колку јас што знам неможеш да пристапиш до ниту една страна за кладење ама нема врска тоа со МК, туку поради тоа што во бугарија со закон го забранија тоа и сите провајдери мораа да ги блокираат сите можни ебани страни за кладење/коцкање.
Вчера никако не можев да се регистрирам на мајбет значи тоа е работава. А преку другиве провајдери може?

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
Имам за подигање околу 100 000 денари од две кладилници. 60 000 од Копачка и 40 000 од Еврогол. Талоните беа уплатени во саботата и неделата, а се затворија во понеделникот, со Реал Мадрид. Денес бев вио Копачка да си ги подигнам парите, (Еврогол не работеше) и не ми ги даваа парите без да платам данок.

Талоните беа уплатени и се затворија пред законот да стапи во сила. Дали некој правно може ова да го протолкува, и како да си ги земам парите без да платам данок?

Собранието на РМ на ден 27.12.2013 сепак, без промени, го донесе Законот за изменување и дополнување на Законот за персонален данок на доход,

Ништо не им можеш, законот е донесен 27.12.

Башка те боли цеф тебе, и онака вртиш 4 милиони на месечно ниво, што се 10 000 данок за тебе.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Имам за подигање околу 100 000 денари од две кладилници. 60 000 од Копачка и 40 000 од Еврогол. Талоните беа уплатени во саботата и неделата, а се затворија во понеделникот, со Реал Мадрид. Денес бев вио Копачка да си ги подигнам парите, (Еврогол не работеше) и не ми ги даваа парите без да платам данок.

Исплатата ти е после стапување на данокот на сила, така да мислам дека ќе мора да платиш.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Собранието на РМ на ден 27.12.2013 сепак, без промени, го донесе Законот за изменување и дополнување на Законот за персонален данок на доход,

Ништо не им можеш, законот е донесен 27.12.

Башка те боли цеф тебе, и онака вртиш 4 милиони на месечно ниво, што се 10 000 данок за тебе.

Не е смешно. Не ми се фрлаат 10 000 денари. Законот стапува на сила 8 дена по објаувањето во Службен Весник, а тој беше објавен на 30.12 2013, што значи стапи на сила на 07.01.2014, односно денес.

Kajgana Shop

На врв Bottom