Прашања за Исламот III

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Зебур,Инџил и Теврат,се книгите кои Аллах им ги објавил на Давуд,Иса и Муса,а кои се спомнати во Куранот.
Денешните облици на тие книги не се тие што се спомнати во Куранот,бидејќи не се сочувани во оригиналната форма.
--- надополнето: 5 јануари 2014 во 03:03 ---

За научната страна кога ќе најдам убав текст ќе го копирам да прочиташ,вака можам само ајети да ти цитирам.
Дали си има свој или се истите како и во Библијата? Толку, не реферати туку кратко и јасно.

?

..........

Гостин
Бидејќи напиша: муслиманските држави кршат права верифицирани во обединетите нации.
Од каде сега ексклузивитет на обединетите нации да ги поседуваат најточните дефиниции за човековите права? и за мене тоа не значи дека се точни,и така се вртиме во круг.
.
Ексклизивитет даден од сите држави членки на ООН (мегу кои и муслимански), цел свет... има правила на игра, како и во секоја земја посебно, за да не ти дојдам дома жив да те запалам или ти мене, има правила на игра, постои полиција која ке не притвори, суд кој ке не осуди и ке бидам казнет согласно законите и поредокот на кои потписници се граганите кои ја сочинуваат државата....односно државите кои го сочинуват телото Обединети Нации....
Вие муслиманите немате почит спрема се што не е муслиманско, и не очекувајте останатите да имат почит спрема вас, муслиманските земји ке бидат воена зона уште долго, муслиманите ке останат најнеписмена и најнепосакувана група на испрани мозоци..се додека не се истребат до еден, засега испраните мозоци се користат за политичка игра насекаде низ светот, исламот ке биде забранет со закон, како што е фашизмот од ВСВ наваму само продолжете така.....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Има ли поголема дволичност од тоа да се представуваш како најслободоумниот човек,хуманиста,сите тие заебанции за слободната воља а тоа се како маска на една болна секта.
А од друга страна да се претвораш во берик,кога треба да се искажува својата омраза спрема исламот.
Болеста барај ја кај себе, што е тоа што е болно? Што не се залага за убивање луѓе кои имаат поинаков морал од вашиот? Што тврди дека секој човек има апсолутно право над својот сопствен живот? Што е болното? Ајде кажи го да видиме?
Болна е твојата потсвест, прочитај го постот што е на линкот во мојот потпис и види си самиот! :tapp:

Зошто секогаш кога си притеснет до ѕид, посегнуваш по дисквалификација на соговорникот? Како може еднаш вредностите на обединетите нации да бидат ок - кога се работи за институција која суди воени злосторници а друг пат да не се, затоа што биле во спротивност со муслиманските закони?
Дали си свесен дека адхоминем користи само оној што ја изгубил дискусијата со аргументи?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Болеста барај ја кај себе, што е тоа што е болно? Што не се залага за убивање луѓе кои имаат поинаков морал од вашиот? Што тврди дека секој човек има апсолутно право над својот сопствен живот? Што е болното? Ајде кажи го да видиме?
Болна е твојата потсвест, прочитај го постот што е на линкот во мојот потпис и види си самиот! :tapp:

Зошто секогаш кога си притеснет до ѕид, посегнуваш по дисквалификација на соговорникот? Како може еднаш вредностите на обединетите нации да бидат ок - кога се работи за институција која суди воени злосторници а друг пат да не се, затоа што биле во спротивност со муслиманските закони?
Дали си свесен дека адхоминем користи само оној што ја изгубил дискусијата со аргументи?
Ти и твоите другари 300 страници посегнувате по дисквалификација на соговорникот,ти сега за еден коментар ми држиш предавање,а коментарот е вистина од прв до последен збор, и ти го знаеш тоа заедно со твојот еон.
Тоа што ти стои во потписот се коси со уредувањето на секоја држава во светов,ама ете кога јас ќе напишам нешто одма сум бил екстремист и терорист.
А поголеми екстремисти од тебе и твојата болна секта нема.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
И јас не разбирам многу работи, времето е лек за се. Сеуште чекам одговор, или прашањето е претешко?

Еве го одговорот:

29. И самите себеси не се убивајте! Аллах е навистина Милостив кон вас!
30. Тој што тоа неправично и насилно ќе го стори,Ние во Огнот ќе го фрлиме, бидејќи тоа за Аллах е лесно.(сура Ен-Ниса,29-30).

Самоубиството во исламот е голем грев,дури и поголем од тоа да убиеш некого.
Некои исламски учењаци дури и велат дека таков човек не се закопува на исламски начин.
Има уште многу хадиси кои говорат за грешката која ја прават тие што се самоубиваат.
Поздрав.

Го одговорив на првите страници од оваа тема.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Еве го одговорот:

29. И самите себеси не се убивајте! Аллах е навистина Милостив кон вас!
30. Тој што тоа неправично и насилно ќе го стори,Ние во Огнот ќе го фрлиме, бидејќи тоа за Аллах е лесно.(сура Ен-Ниса,29-30).

Самоубиството во исламот е голем грев,дури и поголем од тоа да убиеш некого.
Некои исламски учењаци дури и велат дека таков човек не се закопува на исламски начин.
Има уште многу хадиси кои говорат за грешката која ја прават тие што се самоубиваат.
Поздрав.

Го одговорив на првите страници од оваа тема.
Значи ќе горат во пеколот, кратко и јасно. Одат контра Куранот.
Кога веќе сме кај паганството, да пагански се галењето оган, бадниковите гранчиња и сл. Но овој одговор можеше да се пронајде и во коранот. Зошто? Затоа што и таму има т.н. пагански работи. Веќе поставив прашање за една исламска паганска работа (или како и да ги викате работите постари од Куранот и само се вметнати во него) таква е таа убиј, тепај неверници, небожници, бовеќебошци и сл. Сите знаеме каква била состојбата во тој сел од светот во тое први 500 години од новата ера.
Во секое стадо има и црни овци- чива е оваа мисла?! А јас имам поидеална, прво преброј ги своите овци, па потоа на комшијата!

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Значи ќе горат во пеколот, кратко и јасно. Одат контра Куранот.
Кога веќе сме кај паганството, да пагански се галењето оган, бадниковите гранчиња и сл. Но овој одговор можеше да се пронајде и во коранот. Зошто? Затоа што и таму има т.н. пагански работи. Веќе поставив прашање за една исламска паганска работа (или како и да ги викате работите постари од Куранот и само се вметнати во него) таква е таа убиј, тепај неверници, небожници, бовеќебошци и сл. Сите знаеме каква била состојбата во тој сел од светот во тое први 500 години од новата ера.
Во секое стадо има и црни овци- чива е оваа мисла?! А јас имам поидеална, прво преброј ги своите овци, па потоа на комшијата!
Измеша доста работи,Аллах го објавил исламот за да го очисти народот од паганство.
Јас се надевав дека барем со тебе нормално ќе разговарам но и од тоа ништо изгледа.
Затоа што
1. јас поставував уредни прашања за христијанството,ти се вмеша без врска.
2. најверојатно си уште еден од тие "такозвани атеисти" ама кога треба да се брани христијанството и напаѓа исламот,стануваш поголем католик од папата.
Поправи ме ако грешам.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Измеша доста работи,Аллах го објавил исламот за да го очисти народот од паганство.
Јас се надевав дека барем со тебе нормално ќе разговарам но и од тоа ништо изгледа.
Затоа што
1. јас поставував уредни прашања за христијанството,ти се вмеша без врска.
2. најверојатно си уште еден од тие "такозвани атеисти" ама кога треба да се брани христијанството и напаѓа исламот,стануваш поголем католик од папата.
Поправи ме ако грешам.
Ако кажам дек тие се пагански не значи дека го бранам Христијанството туку тоа е вистината. Кога тебе те напаѓаат 2-ца, јас се повлекувам, но кога таму одбраната е никаква мора да се вмешам.
Ништо не измешав, можеби погрешно разбра и сеуште може со мене нормално да се разговара и дискутира.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Ако кажам дек тие се пагански не значи дека го бранам Христијанството туку тоа е вистината. Кога тебе те напаѓаат 2-ца, јас се повлекувам, но кога таму одбраната е никаква мора да се вмешам.
Ништо не измешав, можеби погрешно разбра и сеуште може со мене нормално да се разговара и дискутира.
Хехехе
па како се вмешуваш,така што напаѓаш?
Вмешај се за да одговориш а не за да ми докажеш колку си квази-атеист.
И пази го муабетот: Кога тебе те напаѓаат 2-ца се повлекувам
Хахахаха јак си еј,демек 2ца се,ќе ме средат? :D

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Хехехе
па како се вмешуваш,така што напаѓаш?
Вмешај се за да одговориш а не за да ми докажеш колку си квази-атеист.
И пази го муабетот: Кога тебе те напаѓаат 2-ца се повлекувам
Хахахаха јак си еј,демек 2ца се,ќе ме средат? :D
2-ца најчесто те провоцират или грешам?, не сакам да учествувам во такви дискусии, сакам во нормални.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
2-ца најчесто те провоцират или грешам?, не сакам да учествувам во такви дискусии, сакам во нормални.
Па јас во темата за христијанство нити провоцирав,нити напаѓав.. прашав нормални прашања.
Сеуште не ја гледам твојата потреба како атеист да се вмешаш и да браниш една страна, а кога исламот е во прашање,доволно ти е да не напаѓаш кога двајца напаѓаат.
Нели атеист беше,нели треба да бидеш неутрален и објективен,или ништо од тоа. :)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Па јас во темата за христијанство нити провоцирав,нити напаѓав.. прашав нормални прашања.
Сеуште не ја гледам твојата потреба како атеист да се вмешаш и да браниш една страна, а кога исламот е во прашање,доволно ти е да не напаѓаш кога двајца напаѓаат.
Нели атеист беше,нели треба да бидеш неутрален и објективен,или ништо од тоа. :)
Јас незнам што точно бранев, не ми е јасно. Сметаш дека тоа се пагански работи и јас сметам, а тој што го нападнав Омер, ме интересира, да не ти е близнак па него што го браниш?
--- надополнето: 5 јануари 2014 во 22:14 ---
Нормални дискусии само со нормални луѓе.
Дали ова се однесува директно на мене, општо или пак наменето за сосема на некој трет?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Дали ова се однесува директно на мене, општо или пак наменето за сосема на некој трет?
Ако сакаш нормални дискусии, би било добро да ги започнуваш со нормални луѓе. Претпоставувам, така има повеќе шанси да биде тоа што го сакаш, т.е. дискусиите да бидат нормални.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ти и твоите другари 300 страници посегнувате по дисквалификација на соговорникот,ти сега за еден коментар ми држиш предавање,а коментарот е вистина од прв до последен збор, и ти го знаеш тоа заедно со твојот еон.
Тоа што ти стои во потписот се коси со уредувањето на секоја држава во светов,ама ете кога јас ќе напишам нешто одма сум бил екстремист и терорист.
А поголеми екстремисти од тебе и твојата болна секта нема.
Јас само ги потенцирам случаите кога имаш двојни стандарди, ако тоа го сметаш за дисквалификација на твојата личност, тогаш проблемот барај го во причината поради која ги имаш истите, јас не сум ти виновен за тоа.
Што се однесува до мојот потпис, не само што не се коси со уредувањето на секоја држава, туку е дел од речиси сите западни демократии, вклучувајќи ја и оваа држава во која живееш и ти. Дека тоа е така, ти посочив преку 5-те точки во кој суштината на телемата е преточена кога станува збор за сите луѓе - генерално. Но тоа е друга тема, има посебна тема за телемата, повели таму па ќе дискутираме со аргументи дали и што е болно во врска со таа тема.

Kajgana Shop

На врв Bottom