Терористички хорор во Русија, се зголемува бројот на жртвите!

Двајца исламисти ликвидирани во Русија
Двајца припадници на радикалните исламистички групи во областа на северен Кавказ се ликвидирани во четвртокот во операција во Хасавјурт, соопштија безбедносните органи на руската република Дагестан.

Двајцата осомничени биле блокирани во стан во Хасавјурт во кој имало уште жена со дете. Тие не го прифатиле повикот на полицијата да се предадат, а го ослободиле детето, додека жената одбила да излезе до станот.

„Активната фаза од операцијата е завршена, ликвидирани се двајца припадници на криминална група", рекол извор од дагестанските безбедносни сили за РИА Новости, непрецизирајќи што се случило со жената.

Засега нема информации ниту за идентитетот на убиените милитанти. Близу Хасавјурт во округот на Назран во мај 2013 година во жестоки престрелки меѓу специјалните сили и исламистичка група беше елиминиран Џамалејил Муталиев, еден од ткн воени емири на ткн Емиратот Кавказ, десната рака на џихадистичкиот водач Доку Умаров. Во истата операција беше ликвидиран уште еден од повидните челници на милитантите од Кваказот, Алисхан Оздоев.

Размената на оган меѓу безбедносните сили и исламистичките бунтовнички групи е честа појава на контролните пунктови на патиштата во регионот на северен Кавказ.

Исламистите од Кавказ преку нивниот лидер Доку Умаров, кој се прогласи за емир на ткн Емиратот Кавказ во кој влегуваат Дагестан, Чеченија и Ингушетија, најавија во септември 2013 година дека со „максимална сила" ќе се борат за да го оневозможи рускиот претседател Владимир Путин во организација на Олимписките игри во Сочи.

Претходната 2012 година рускиот претседател Владимир Путин потпиша указ со кој се определува опасноста од терористичките закани на зголемени ниво (сино), високо (жолто) и критично (црвено). Зголеменото се прогласува кога се добиваат информации за коишто се потребни потврди з реална моќност од извршување терористички чин, високото при постоење потврда на информациите за подготвуван терористички напад и критичното при локализирање на местото, времето или кога е извршен терористички акт.

Повеќе од 200 припадници на безбедносните сили и 400-ини исламистички бунтовници се убиени во 2012 година на рускиот Кавказ каде, според податоците што во јануари 2013 година ги објавија регионалните власти. За штотуку изминатата година сé уште не се објавени ваквите податоци.

И покрај многуте акции за нивно неутрализирање, регионалните власти нагласуваат дека „бунтовниците и натаму привлекуваат нови членови".

Русија се обидува да ги уништи милитантните групи во северен Кавказ, додека истовремено спроведува програми за заживување на локалната економија. Кремљ ја заврши својата еднодецениска кампања против сепаратистите во Чеченија во 2009 година каде од 1994 година се регистрирани на сите страни вкупно 250 илјади жртви, но сé уште се бори против преостанатите милитантни групи кои не го прифаќаат мирот во Чеченија и околните републики, во прв ред Дагестан и Ингушетија.

Од 2010 година на територијата на Северен Кавказ, забележано е значително зголемување на активностите на милитантите. Руските севернокавкаски републики, а особено Дагестан, Чеченија и Ингушетија, се соочени со драматичен пораст на активностите на милитантите, при што напади на полициските и федералните службеници се пријавуваат речиси секојдневно.

Во 2011 година за разлика од 2009 година стопроцентно беше зголемен бројот на терористички напади. Руските федерални полициски сили одговорија на тоа со елиминација на повеќе од 300 милитанти. Притоа запленети се преку 1.665 огнени оружја, 1.200 килограми експлозив, како и 110 експлозивни направи. Меѓу убиените бунтовници, 16 беа повидни лидери на милитантите, а спречени се 58 терористички дејствија./крај/мф/сн

Извор: http://makfax.com.mk/326303

Започна големата одмазда на големиот цар! СЛАВА РОСИИ!

1527038_10202159558783694_1567296993_n.jpg

Дека на него јаден му фали нафта и гас...оф лелееее. :facepalm: Да веруваш дека ова сам си го направил да си оправда потенцијални напади треба да си луд. Не му требало до сега изговор за ништо, сега ќе му треба. Ај важи. Море нека ги сотре, племето нивно ретардирано.

Тоа се вика државна политика, нема тука многу филозофија. Кавказ ако не си знаела е едно од најзначајните геостратешки позиции на земјата. Кој го контролира тој простор богат со енергенси има огромно влијание врз Европа. Сигурно Путин неможе да се справи со некоја групица камикази во Дагестан-земја колку Македонија. Поголем дел од членовите на форумот гледаат со симпатии кон Русија поради таа славјанска врска и неможат да сфатат дека тоа не е ни малку наивна земја за жалење.

Ех Пуно Пуно, на две столчиња не се седи. Бегај од ова колку сакаш дипломатски, добро знаеш дека кога тогаш со едните ќе си се раскараш. На крај краева прашањето ќе биде-дали ќе ти паѓаат томахавки врз глава или ќе ти влетаат самоубијци со бомби или веројатно ќе те начекаат со сабји. Во секој случај вршиш предавтсво врз една страна, а предавство не се простува.

Баш сакам да видам како ќе се одвива расколов.
Јас не си седам воопшто на столче, лично јас не бирам страна, таков сум, дури и за футбалски напревар навивам за послабиот тим (освен кога реал игра секако), смешно е но и кога би имало пресврт јас менувам страна....

Ако прашањето ти било за албанците општо тогаш можам со сигурност да ти кажам дека повеќето ќе на страната на американците...
НО пак мислам дека ако останеме неутрални немаме да правиме предаство за ниту една страна...

Тек да видиш што мислат французите.
Исламофоби како ти, Beric Dondarrion, има насекаде, ЗА ЖАЛ....
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 19:43 ---
Тоа се вика државна политика, нема тука многу филозофија. Кавказ ако не си знаела е едно од најзначајните геостратешки позиции на земјата. Кој го контролира тој простор богат со енергенси има огромно влијание врз Европа. Сигурно Путин неможе да се справи со некоја групица камикази во Дагестан-земја колку Македонија. Поголем дел од членовите на форумот гледаат со симпатии кон Русија поради таа славјанска врска и неможат да сфатат дека тоа не е ни малку наивна земја за жалење.
И не само поради тоа, туку затоа што Русија се бори против муслиманите и истовремено е противтежа на американците....

Како заклучи ти дека сум исламофоб?
Не гледаш ваљда у стаклена кугла.... Ми се чини дека таков впечаток си добил од моите постови. Сигурен сум дека тоа не било само заради еден пост, туку веројатно имам повеќе такви постови. Пошто само од еден, два поста не се извлекува таков заклучок.

Како и да е, можеме до ујтре да се натегаме јас и ти, дали сум исламофоб или не, но ако ми цитираш некој мој пост кој покажува дека сум исламофоб, тоа би било вистински удар кон моето тврдење дека не сум.

Do It! Инаку секој може да тврди сешто, така и јас можам да тврдам дека си паметен и бистар дечко, али брзо ќе се најдам у небрано, затоа што нема да можам со твој пост тоа да го докажам никако, па ќе остане на рекла казала.

(инаку оваа "понуда", баш вака, веќе ја имам поднесено)

Како заклучи ти дека сум исламофоб?
Не гледаш ваљда у стаклена кугла.... Ми се чини дека таков впечаток си добил од моите постови. Сигурен сум дека тоа не било само заради еден пост, туку веројатно имам повеќе такви постови. Пошто само од еден, два поста не се извлекува таков заклучок.

Многу тежок заклучок беше:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:
Не знам дали да те сфаќам сериозно....

Како и да е, можеме до ујтре да се натегаме јас и ти, дали сум исламофоб или не, но ако ми цитираш некој мој пост кој покажува дека сум исламофоб, тоа би било вистински удар кон моето тврдење дека не сум.
Знам дека ќе губам во натегањево, затоа што ти очекуваш дека јас ќе се предавам затоа што нема да најдам пост каде ќе пишува дека ги мразиш муслиманите, затоа нема смисла твоето барање...
Тоа што секој твој пост потикнува верска и национална омраза ништо не значи според тебе...
Do It! Инаку секој може да тврди сешто, така и јас можам да тврдам дека си паметен и бистар дечко, али брзо ќе се најдам у небрано, затоа што нема да можам со твој пост тоа да го докажам никако, па ќе остане на рекла казала.
Applause.gif

Го направив тоа за да заслужам рај – порака на бомбашот од Волгоград
Павел Печенкин, кој на 29 декември се разнесе на железничката станица во Волгоград и притоа уби 18, а потешко повреди 36 лица, во март им оставил видеопорака на своите родители во која им соопштил дека не можат да го оттргнат од патот по кој тргнал, пишуваат странските медиуми.
go-napraviv-toa-za-da-zasluzham-raj---poraka-na-bombashot-od-volgograd-165687.jpg
„Тешко ми е да ги гледам вашите солзи, но јас го одбрав патот на Алах. Го направив тоа за да заслужам рај и да направам Алах да биде задоволен. Вие не можете да ме тргнете од овој пат", им порачал на своите родители.
Во пораката тој додал дека нема да ги погледне нивните пораки бидејќи не сакал тие да го поколебаат во намерата.
„Не сакам да ги погледнам вашите пораки бидејќи мислам дека ќе влијаат врз мојата одлука", истакнал Печенкин и додал дека нема намера да се врати дома, пренесува „Москов Тајмс".
Мене Алах никој не ми го наметна, рекол Павел во пораката и истакнал дека многу негови браќа ги оставиле своите семејства и „тргнале во искушение на џихадот".
Тој им порачал на своите родители да не им веруваат на она што го зборуваат телевизиите за муслиманите.
„Ние не убиваме деца, но овде можам да видам многу деца кои плачат по своите татковци", рекол Печенкин.
Оваа видеопорака, всушност била одговор на повикот од неговите родители кои го молеле да се врати дома. Неговиот татко Николај во порака го замолил „да го фрли оружјето пред да стане терорист".
„Шетаат ли сите муслимани со оружје? Само вие сте толку тврдоглави. Каква штета ти нанеле тие луѓе?“, стои во пораката што татко му ја испратил до него.
Неговата мајка Фаназија му порачала дека и таа е муслиман и дека и таа верува во Алах, молејќи го да се воздржи од насилство.
„Каков Куран!? Алах никому не кажал дека треба да се убиваат луѓе. Павлик, јас верувам во тебе - врати се, те молам“, му порачала неговата мајка и додала дека откако заминал таа живее во пекол.
„Замисли некој да ги убие твоите родители, како би се чувствувал? Зошто децата ги претвораш во сирачиња", го прашала таа.
Павел Печенкин е роден во Волжск, место кое се наоѓа на источниот европски дел од Русија. Во декември 2011 година преминал во ислам, а потоа се отселил од родителите кои подолго време не знаеле каде се наоѓа.
По преминување во ислам Печенкин го променил своето име во Ансара ал Руси.
~~~~~~~~~~~~~~~~
Кој рај бе пријателе, кој рај кога на душа носиш толку многу животи и засекогаш зацрнети семејства?
Кој Бог тоа ќе ти го опрости бе пријателе?
Бог никогаш нема да прости убиство на невини луѓе. Во ниедна религија. Тоа што ви го перат мозок луѓе кои реално прават пари од тие работи, наместо самите да си ги побарате одговорите и да прочитате нешто и да го најдете доброто во својата религија и да ширите љубов, се занимавате со вакви работи. Страшно.

Дали си нормален човече???
Со цел памет мислиш дека има простор да тврдиш дека всушност христијаните се угнетените во Македонија????:facepalm:

Е не ти си угнетен. Доста бе, прекини со овие твои невини постови. Не глуми лудило, не се прави слепец кога не си. Многу добро знаеш што и како е ситуацијата, знаеш што се случува. Не си интересен веќе со оваа глума, не е ова театар.
--- надополнето: 3 јануари 2014 во 12:33 ---
И Русија еден ден ќе остане без газот....

Веројатно мислеше на гаСот ?

И, што тогаш ?

Што знам, баш ме интересира нивната реакција. Воено се многу, ама многу моќни. Е сега, нема зацртан фронт, нема борбена линија- тоа е мал проблем. Но судејќи според нивните одговори на тероризмот, (барем во блиско минато, московскиот театар и училуштето во беслан) каде што специјалците не оставија жив ниту еден терорист (иако тоа вклучуваше и жртви од нивна страна, и жртви меѓу заложниците) мислам дека жестоко ќе одговорат...

Alpha_group.jpg

Путин и припадници на спецназ (не знам точно која единица-група). Нека се живи и здрави, и нека удрат таму каде што треба.

Да дополнам со последната вест од руското МНР:

МНР на Русија: терористичките напади во Волгоград, Ирак и Сирија имаат исти извршители

МНР на Русија пренесува дека терористичките напади во Волгоград, како и нападите во САД, Сирија, Ирак, Либија, Авганистан, Нигерија имаат заеднички извор. Ова е пренесено на интернет-страницата на Министерството за надворешни работи.
„Ние нема да се повлечеме и ќе ја продолжиме жестоката борба со непријателот кој не познава граници“, се подвлекува во пораката.
Се забележува дека терористичките напади во Волгоград се обид да се предизвика меѓунационална омраза во руското општество.
„Цинично испланираниот удар пред Нова година е само уште еден обид на терористите да отворат внатрешен ’фронт’, да предизвикаат паника и хаос и омраза меѓу националностите во руското општество“, се кажува во соопштението.

http://ruskarec.mk/news/2013/12/30/..._volgograd_irak_i_sirija_imaat_ist_29639.html
[

Ova moze da go napravi samo Izrael i negovite pari i nikoj drug !

Јас не си седам воопшто на столче, лично јас не бирам страна, таков сум, дури и за футбалски напревар навивам за послабиот тим (освен кога реал игра секако), смешно е но и кога би имало пресврт јас менувам страна....

Ако прашањето ти било за албанците општо тогаш можам со сигурност да ти кажам дека повеќето ќе на страната на американците...
НО пак мислам дека ако останеме неутрални немаме да правиме предаство за ниту една страна...

--- надополнето: 2 јануари 2014 во 19:43 ---

И не само поради тоа, туку затоа што Русија се бори против муслиманите и истовремено е противтежа на американците....

За страните ќе ти помогнам. Албанија е НАТО член, сакала-нејќела ќе мора да прави како што алијансата сака и милува. Ако им рече да пратат топовско месо војници во Авганистан, Сомалија или во некоја друга африканска-азиска земја нема да можат да бираат. Е сега сите оние муслимански земји кои им помагаа на твоите собраќа со оружје, доброволци итн нема да бидат среќни со тоа. Посебно не кога нивна земја побратим им врти грб (немој да кажеш како не е така, добро знаеш, посебно кога се гледа дека ЕУ не ја сака Албанија во свое јато поради муслиманите кои ќе се прелеваат од неа, Косово и Македонија кај нив) што значи дека кутрите обесправени шипи, иако црни овци ќе мораат да тртат гз на западот. Е сега, колку тоа ќе ги охрабри да вртат грб и да побараат алијанса макар и прикриена кај другата страна е друга работа.

Колку само се декларираш како атеист а си муслич со тапија. Да беше секуларен и ти ќе трубеше наоколу за агресивната кампања која се води за наметнување ментален склоп од 7 век кој досега требаше да исчезне ама по некое чудо станува главна идеолошка матрица кај некои народи и земји.

Ако исламофобија е страв да си ја видиш земјата затуцана од некои кои си мислат дека е добро да се убиваат неверници, уништува се што не е исламско, тогаш сум. Да си беа луѓето спротивно од тоа, јас не би се грижел. Ама ситуацијата е многу поинаква. Кога некоја религија го води светот во мрачна доба, биди си сигурен дека светот нема да си остане рамнодушен.

.
Овие децава од Смилковско масакрираниве, ти делуваа појаки од муџиве твои со пушки?

Овие децава од Смилковско масакрираниве, ти делуваа појаки од муџиве твои со пушки?

Те предаде тоа што секогаш си се чувал да не пишуваш никогаш нешто што на сунгерот ќе му текне дека ги мразиш муслиманите за да денеска се браниш со тоа, и тоа дека чувствуваш потреба да се браниш уште повеќе го потврдува тоа што го кажав, причината не е важна за овој контекст, или е?

Те предаде тоа што секогаш си се чувал да не пишуваш никогаш нешто што на сунгерот ќе му текне дека ги мразиш муслиманите за да денеска се браниш со тоа, и тоа дека чувствуваш потреба да се браниш уште повеќе го потврдува тоа што го кажав, причината не е важна за овој контекст, или е?

А да ми одговориш на последниот пост?

За страните ќе ти помогнам. Албанија е НАТО член, сакала-нејќела ќе мора да прави како што алијансата сака и милува. Ако им рече да пратат топовско месо војници во Авганистан, Сомалија или во некоја друга африканска-азиска земја нема да можат да бираат. Е сега сите оние муслимански земји кои им помагаа на твоите собраќа со оружје, доброволци итн нема да бидат среќни со тоа. Посебно не кога нивна земја побратим им врти грб (немој да кажеш како не е така, добро знаеш, посебно кога се гледа дека ЕУ не ја сака Албанија во свое јато поради муслиманите кои ќе се прелеваат од неа, Косово и Македонија кај нив) што значи дека кутрите обесправени шипи, иако црни овци ќе мораат да тртат гз на западот. Е сега, колку тоа ќе ги охрабри да вртат грб и да побараат алијанса макар и прикриена кај другата страна е друга работа.

Колку само се декларираш како атеист а си муслич со тапија. Да беше секуларен и ти ќе трубеше наоколу за агресивната кампања која се води за наметнување ментален склоп од 7 век кој досега требаше да исчезне ама по некое чудо станува главна идеолошка матрица кај некои народи и земји.

Ако исламофобија е страв да си ја видиш земјата затуцана од некои кои си мислат дека е добро да се убиваат неверници, уништува се што не е исламско, тогаш сум. Да си беа луѓето спротивно од тоа, јас не би се грижел. Ама ситуацијата е многу поинаква. Кога некоја религија го води светот во мрачна доба, биди си сигурен дека светот нема да си остане рамнодушен.
So neprifaqaweto na hemiskite oruzja pagja vo voda gore pishuvanoto. Takanarecenite muhaxhedini se propast za islamot opshto, no zaprepastuvacki za albancite. Kako mozesh da zamislish deka samite albanci imaat korist od taa sekta?

So neprifaqaweto na hemiskite oruzja pagja vo voda gore pishuvanoto. Takanarecenite muhaxhedini se propast za islamot opshto, no zaprepastuvacki za albancite. Kako mozesh da zamislish deka samite albanci imaat korist od taa sekta?

Ти у Јапан да не живееш?
Албанските национал-шовинисти одат по истиот принцип. Тие најдоа природен сојузник во вехабиите. Имаат заеднички непријател. Што е нејасно тука?
0,,15929169_401,00.jpg

Ти у Јапан да не живееш?
Албанските национал-шовинисти одат по истиот принцип. Тие најдоа природен сојузник во вехабиите. Имаат заеднички непријател. Што е нејасно тука?
0,,15929169_401,00.jpg
Gluposti... Se znae so kogo se sojuznici albancite, ovie vo koi iznaogjash temel za shirewe propaganda se kreirani od neprijatelite na islamot i albancite, sekoj znae koi se tie.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom