K-15 мора да се исплати !

А да и јас имам слушнато 14000 денари плата поминува низ систем потоа ги враќа 7000 денари кај газдата и тоа е реалност.

Мене да ми даде газдава к-15 ке си ги земам парите иако се збори дека ке ги бара да му ги дадам. Едно ке изгуби он, или мене или к-15. Ке му дам да бира.

Мене да ми даде газдава к-15 ке си ги земам парите иако се збори дека ке ги бара да му ги дадам. Едно ке изгуби он, или мене или к-15. Ке му дам да бира.

Дури 0,000000000000001 секунда ќе трае неговиот избор:vozbud::pos2:

Толку беше од К 15. Сепак не бил обврзувачки, демантира министерот за труд или како и да се викаше. Кључ на тема.

Па нели само по приватниве фирми ке дела к-15.Шо бидна работава??

Добро бе ...Д О Б Р О звучеше!! Нешто друго постојано ме збунува...колку народ наивно верува дека пари растат на гранка!!!
Ако откачиме на страна БРЗО богатење на основа на некои матни приватизации и партиски наместени тендери , парите многу тешко се прават.
Тоа што Г А З Д И Т Е покажуваат некое нечовечко, себично лице е на некој начин и разбирливо во услови кога НЕВРАБОТЕНИ ВРИЕ наоколу...и вредноста на трудот е никаква.
За целата состојба многу допринесува и невидено големата државна администрација и тоа превработените јавни претпријатија....но тие како гласачка машина , секоја партија на власт ќе ги чува ко солза на дланка...за да остане на власт, без ич да ја интересира што магарето почнува да папсува....:)

Толку од ова а? А таман се понадавме некоја сумичка, да се плати некоја сметка...јбг, не смеат газди да се чепкаат, треба децата да им скијаат у Италија :(

Ќе има К-15 во државава......Само кога ќе одат инспекторите во контрола, тогаш ќе има за нив.

А да и јас имам слушнато 14000 денари плата поминува низ систем потоа ги враќа 7000 денари кај газдата и тоа е реалност.

На државата не ја интересира колку пари ќе му вратиш на газдата, макар и сите ти ги зел. На државата ја интересира само да ти ги наплати давачките за тие 14.000 што ти поминале на трансакциона како плата. Жално, но вистинито.

A jaс кога сум единствен вработен во мојата фирма и сум си самиот работодавач, основач, директор и што уште не, ќе треба и јас самиот да си давам К-15? :tapp:

Не знам ништо за исплатата на регрес за годишен одмор ама многу смешна ми е дискусијава.

Прво се дава информација за задолжителен К-15 па гледаш луѓе што се бунат зошто се прави тоа и кои се „скриените мотиви„... потоа некој кажува не било задолжително исплаќање регрес за одмор, па ги гледаш истите луѓе плачат како државата само газдите ги штитела... Комедија :)

Мене лично к** ме боли за тоа кој е сега на власт а кој ќе дојде утре... Ама повеќе пари сигурно нема да одбијам. Пари си се пари. И доста со дефетистички ставови за газдите, ако ве злоупотребуваат: пријавете ги. hint: ако не вие некој друг во ваше (анонимно) име...

нешто се слушна по тв дека ке се воведат годинава к- 15? точно или не? знае некој? има нова тема?

:)
нешто се слушна по тв дека ке се воведат годинава к- 15? точно или не? знае некој? има нова тема?

:unsure: Незнам колку ке испадне успешно потпишувањето на спогодбата, Влада -ССМ...
се се плашам да не остане мртво слово на папиру................
Со оваа спогодба ССМ низ аргументиран дијалог со работодавците го обезбеди ова право за сите вработени во приватниот сектор од областа на стопанството, на тој начин што ја утврди висината на регресот во општиот колективен договор, кој согласно Законот за работни односи е обврзувачки за сите работници и работодавци, се вели во соопштението на Сојузот.
Во Општиот колективен договор е предвиден најнискиот износ на регресот во висина од најмалку 40% од основицата, а предвидена е и можноста со колективен договор на дејност односно со колективен договор на ниво на работодавец да се утврди и повисок износ на регресот од овој утврден со општиот колективен договор.
http://www.mkd.mk/makedonija/ekonomija/ssm-se-vrakja-k15-za-rabotnicite

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom