Before Midnight
Со оглед на тоа што за претходната 2013 та имав изгледано само еден филм, во последно време пробувам да го надокнадам тоа што сум го пропуштил и што би можело мене да ме интересира. И ми текна на филмов. Бев маѓепсан од првите два дела, особено од првиот, бев трето одделение кога прв пат го гледав и буквално се заљубив во Џули Делпи.
Дури и си имав фантазии како и јас би запознал, сосем случајно, преубава девојка ко неа, на романтично место ко што е Париз, кога ќе пораснам нормално.
Едноставно беше можеби првиот филм кој што бил наменет за повозрасна публика, а кој поради тоа што ми се допадна премногу го гледав можда над 10 пати на ТВ. Едноставно сите разговори поврзани со уметноста, книгите, сликите, нивните минати врски и искуства беа повеќе од интригирачки за едно љубопитно дете ко што бев јас. Уште повеќе што тие разговори беа водени помеѓу двајца тотални странци, факт на кој што му се восхитував, а од друга страна бев преплашен пошто знаев дека истото и мене ме чека, а бев прилично срамежлив.
Како и да е, дури и денес кога пак го гледам Before Sunrise, едноставно ги осеќам тој флуид и хемија помеѓу двајцата. Страста, која не можејќи да ја артикулираат на поинаков начин (барем до делот кога престанаа да го прават тоа
), ја преточија во зборови. Before Sunset не беше претходниот дел, но беше натпросечно добар. Најважно е тоа што успева да разбуди емоции, сцената со туристичкиот брод е клучната точка, кога и двајцата гласно прифаќаат дека чувства навистина постојат. Тоа е оној момент, што верувам секој од вас го доживеал, кога го добиваш тоа што го сакаш, но сето тоа се случува толку брзо што едноставно си збунет во најмала рака како така лесно си успеал да допреш до она кое што до предмалку си го го ставал на еден вид пиедестал, така да или следи акција или станувате потивки додека некој не реши да превземе нешто.
Песната е прекрасна, гласот на Џули исто, а и крајот ми се допадна поприлично што е доста битен елемент кога се формира оценката за ваков тип на филмови. Најдобриот дел е што и покрај тоа што секој си има свои претпоставки, избегнат е клише моментот, барем за мене лично.
Конечно доаѓаме до последниот дел и до тоа што е главна тема на постов. Без многу мислење, за мене ова е делот кој ме остави генерално без некаков посебен впечаток. Добар почеток, ме изненадија. Селин (Џули) не се променила до толку карактерно, колку што постанала милфица со сериозни облини. За разлика од нејзе Џеси (Итан), постанал господин паметњакович, кој има мислење за се и кој мисли дека заслужува некој сериозно да го слуша, без оглед на тоа што 90% од работите кои што ги кажува се глупости. Типичен средновечен Американец од типот на - I know what's best for my family, ни трага од љубезниот романтичен начитан момак кој го гледавме во претходните делови. И овие два лика ги ставаш во Грчка на одмор. Локацијата можеби не е воопшто лоша, само не морале и Грци да ставаат во филмов. Не дека во постов сакам да ги дискредитирам на национална основа, ама од мој аспект тој дел од филмот изгледаше смешно и ужасно аматерски. Земале еден забраден мрсен грк, кој игра фудбал бос по фармерки и кој после тоа почнува да прави анализа на ликови од книги
и стар писател Грк кој имаше добар англиски, ама поима немаше од глума, едно време мислев робот да не е. Ај грчкиве глумци што беа тапа, ама и репликите им беа тотално без врска. Сцената со ручекот беше полна со муабети исполнети со веќе видени стереотипи поврзани за мажите и жените, како и Грци кои што пробуваат да глумат Енглези, нешто што е неприродно за секој Балканец. Конфликтот кој што се случи меѓу Џеси и Селин околу селидбата во Чикаго и причината за истиот ми се допадна. Не ми се допадна тоа што имаше пак изблици на мудрувања и филозофирања околу улогата на мажите и жените во бракот на сред кавга, тоа некако не можам да го вклопам во моите поимања за веродостојност. Исто и појава на први расправии околу сексот и обврските по дома за прв пат после 9 години брак е во најмала рака смешно. На Џули и е тешко да изглуми изнервирана жена, а искрено и мене ми е тешко да ја замислам.
Она што беше најевтино од се е како успеаа после таква сериозна кавга, после толку тешки зборови, во рок од 15 минути пак да се освојат и заљубат еден во друг. Особено во ситуација кога машката страна е патетична и моли за прошка и внимание, во реалниот живот 99% од случаите си ја добиваат клоцата. Во суштина она што најмногу ми фалеше е токму онаа прикриена желба која постоеше помеѓу двајцата во претходните филмови, што е нормално после толку години поминати заедно, и поради тоа сметам дека третово продолжение беше непотребно. Од мене 6.