Младите сакаат надвор од Македонија

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Дел од бизнисмените предлагаат минималец од 20.000 денари

Стопанската комора на северозападна Македонија предлага зголемување на минималната плата од 8.050 на 20.000 денари. Предлогот го образложуваат со фактот дека едно семејство не може нормално да живее со сегашниот минималец, па дури и доколку двајца родители во едно четиричлено семејство примаат плата. Поради ова бараат нивниот предлог да го разгледаат Министерството за труд и социјална политика и Владата. - Она што ние го бараме е приближување до реалноста, до реалните потреби на граѓаните. Минималната плата е толку ниска што со неа не може да се преживее. Барањето за зголемување на минималната плата на 20.000 денари е доставено до Министерството за труд и социјална политика. Свесни сме дека Министерството ќе ги земе предвид мислењата и на другите комори, како и на кластерите, па ќе биде потребно време за да ја добиеме нивната одлука - вели претседателот на комората Мендерес Кучи за Нова Македонија. Кучи, како што вели, очекува нивниот предлог од Владата да биде примен со доза скептичност, но истакнува дека за да се подигне стандардот и за да се зголеми потрошувачката во државава, треба да се почне со зголемување на платите. - Сметам дека е време нешто да се направи на ова поле, бидејќи оваа минимална плата прави нереална слика за состојбите тука. Може да се намалат непродуктивните трошења и државата да ја одреди границата до каде можат да се спуштаат платите. Доколку сме реални, ќе признаеме дека никој не може да преживее со минималецот што сега е одреден - вели Кучи. Кучи подвлекува дека став го застапуваат сите членови на Комората и сите заедно сметаат дека сумата што ја предлагаат е реална минимална плата и која всушност и самите членки им ја исплаќаат на вработените.

LINK

Е, ова е предлог што никој нема да го одобри, а е максимално потребен.
....лесно им е нив на северозападот на Македонија да закераат и условуваат.., дополнителната дејност им цвета, башка турски и саудиски енергетски додатоци у шише... , но останативе наши по франкфурт ги ловат ко зајаци....што со нив ????;)
..среќна ви Нова 2014 на сите...(y)

F

FARANG

Гостин
Будаливе кои ги нарекуваш свои другари, многу веројатно дека не го читаат форумов и нашиве весници, па не знаат како у туѓина е срање, а тука е срање исто, ама не толку. Не заебавај, а ајкули? А? А корална змија? Знаеш ли колку е отровна? Кажи им одма да се вратат дур не ги каснало динго или кенгур бокс не им удрил. Спаси ги и дај им линк од Кајгана или други наши медиуми, да ја дознаат вистината.

Готово, за казна има сателитската на Сител да им ја инсталирам. Латас се ќе им објасни.

perez9

расипано јајце
Член од
30 декември 2013
Мислења
1.041
Поени од реакции
991
Ќе видиме дали ќе дојдат подобри времиња за нас ако останиме тука....:unsure:

F

FARANG

Гостин
Зборам за австралија,не за канада,е сеа ако не знаеш како даваа куќи,земја и добиток,само за да се населат некои области,ондак ти си тој што нема поима за австралија.
друга ствар,кај виде да речам дека у мк е боље?у мк е боље само дружењето и големото слободно време после работа,у се друго странство е боље,без разлика каде,али не е мед и млеко као што некои од вас презентираат.
сите кажувате примери за странство од луѓе кои заминале таму пред 20-30 години,и сеа нормално се средено,си живееш на раат,дај кажете некој пример за последниве 3-4 години некој да отишол и одма куќа,стан,и 4 коли да имал.
и ја сум надвор од мк веќе 2 години,се заработува,се живее подобро,ама куќа, стан или кола не се купува така лесно како што кажувате.точно е дека со 3-4 плати можеш добра кола да земеш,ама у странство регистрација не е 200евра,пример премиум осигурување на колата годишно е и до 15000фунти(за англија конкретно),а најмалку ке платиш 1000фунти(ако имаш ептен стара кола плус среќа,цената зависи од многу фактори) и то за кола од 1000 кубика,и не паркираш кај ти текне,туку за се плаќаш.
Ова не е вистина. Австралија највеќе што давала е платена карта во еден правец и тоа после втора светска војна бидејќи верувале дека ако не се насели Австралија може азијатите (јапонците) некој ден да ја освојат лесно. Пред тоа колонијалниот фонд на Британија ги плаќал исто трошоците за доселување во АУС на затвореници, војници и емигранти од УК.

http://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Australia

Остај после работа, во МКД секој има слободно време затоа што или не работи или на едно работно место имаат 3ца запослено па го делат обврските. Затоа и платите се смешни.

А кој тоа го има во МКД? Ај еве да ти кажам пошто праша, другар мој од СК дојде во Сиднеј на 1ви Ноември - иселеничка виза, фамилија со 2 деца. Овие 2 месеци децата ги запиша на школо (овде е летен распуст па ќе почнат од февруари), работеше колку да се снајде (чистеше канцеларии и сеуште тоа го прави) ама истовремено аплицираше за работа по струка (нешто ИТ работи, во МКД работеше во ОНЕ). Најде работа и сега од февруари и он почнува да работи по струка. Жена му треба да заврши една год овде за да може да биде учителка ко во МКД. Си зедоа куќа под кирија и се презадоволни до сега. Далеку од куќа и 4 коли ама за година дена кога и жена му ќе почне со работа ќе биде и тоа. @leandra ако не се лажам она си среди уште од МКД да има добра работа во ГЕР по струка. Значи може кога се сака и кога знаеш што правиш.

Регистрација 350 евра во која е платено и осугрување ако не дај боже удрам некој и тој остане инвалид/загине. Осигурување за кола ко што кажа во англија зависи од колку вреди колата, во која наслеба живееш итн итн со тоа што 15 000 фунти/долари е ако имаш ферари. Дај не биди смешен за 15 000 фунти нова кола се купува. Реално од 300 долари до кај 800 долари малку повеќе ако си под 25 год и машко (поголем ризик си).
--- надополнето: 1 јануари 2014 во 18:44 ---
Не знам дали примети ама Фаранг веќе има другари таму со кои учел.некои луѓе го немаат тоа.
За зеленчукот у право е валволин,не знам зашто ви е толку тешко да признаете дека е пластичен.еве сум живеел лондон,сеа сум моментално у италија,на двете места зеленчукот е катастрофа.тука у италија(на југот сум ја) не можеш ни нормална краставица да најдеш у продавница,има од оние ко тиквички што личат,али немаат никаков вкус.у лондон краставиците се да речеме океј,ама пример зелката е катастрофа,тврда е ко камен,ни се вари ни салата се прави.имав роднина(починат е сега) македонец живееше у германија,летно време коа си одеа дома по 3 вреќи пиперки носеа со нив у германија,и тоа пред 15години ,а замисли сеа каков е зеленчукот.
али ова не значи дека не спречува да идеме у странство,или дека е некој толку битен фактор за да идеш у странство.ете не сум јадел пресни краставици 5 месеци,али купувам корнишони у тегла као замена :).зелка тука ми носат од луѓе кои произведуваат дома у двор,по продавници има други сорти кои не се баш убави.у мк зеленчук јадев од мое производство или од роднините од село,значи здрав зеленчук без хемикалии и препарати за побрзо да созрее и поголем да биде.ете и бурек,баник,зелник не сум јадел 2 години,пошо немит,а и нема кој да замеси :D.
и у странство немаш другари(луѓе на кои можеш да се довериш,луѓе кои би ти помогнале за било што,луѓе што би биле тука за тебе у секое време,исто и ти за нив) туку имаш пријатели и познаници(луѓе со кои само идеш у бар и пиеш пиво).и веќе кажаа у некој друг пост,има исклучоци ама се ретки.

Фаранг има живеено 10 години низ азија во Манила, Бангкок, Хонг Конг, Сингапур, Лондон (во овие по минимум 6 месеци каде сум живеел и работел) и на цел куп места што ни на мапа нема да ги најдеш само покусо... Убаво ти кажа Exotic - when in rome do as the romans ако сакаш да се вклопиш треба да се потрудиш да живееш како нив. Ако се гетозираш како шипците во МКД нормално е да не те сакаат и да неможеш така лесно да се снајдеш.

Еве си живеел во Лондон и да зеленчукот во продавничките таму е углавно катастрофа. Само знаеш што, од продавница зеленчук во лондон купуваат тие што не им значи што јадат или тие што не знаат како друго јаче. Ако си се дружел со луге што внимаваат што јадат ќе ти кажале дека има барем 30тина фирми/фарми кој се занимаваат со достава на свеж ОРГАНСКИ (знаеш ваљда колку тоа е строго контролирано и регулирано таму) до дома. Ова е дури и ПОЕВТИНО за едно 20% него да купуваш од продавница. Така и во Лондон и во Сингапур па и во АУС (мада овде нема потреба се си имаме на пазар) се снабдував. Поентата е ако сакаш да живееш убаво треба некогаш да ги прифатиш нивните начини, ова важи и за правење пријатели. Некогаш треба и пари да потрошиш ама ете тоа е она што го зборам, не знаат што сакаат, дали да штедат за назад или да живеат.

Тој што во Гер носи пиперки некој друг ти одговори зошто, ПАРИ се во прашање. 3 вреќи, си го извадил бензинот... Македонче.

Иначе овде имаме и бурек и зелник и боза и слаткарници со МАК слатки :P
--- надополнето: 1 јануари 2014 во 19:03 ---
во германија и уопште на запад има овошје и зеленчук какви не сме виделе ние никоаш. во поголемите маркети има по 3-4 типови на зелка и 10 врсти патлиџан...
ја не знам до кога со муабетите дека сите странци и гастарбајтери се кутри и пластика јадат. тие што влечат 100 кила пиперки - влечат за поефтино...

Трагично е што во МКД е толку лимитиран изборот да мора да импровизираат една цезар салата да ти ја направат во ресторант. Да се немало КОС или Роман марула па ти ја прават со нашава локална, ама ајде... Во МКД сеуште не е толку расипан зеленчукот ама еве почнува последните години и не е баш така се сјајно. На запад бар имаш избор, сакаш евтин пластичен или поскап ама асален. Во МКД за некоја година тешко таков избор, ко и обично она квалитетното ќе иде за извоз. Друга работа, освен зеленчук како е со избор на месо, морска храна, па еве и слатководна риба да речеме... Јест да јадам салата и овошје ама јадам и други работи...

Член од
29 декември 2013
Мислења
23
Поени од реакции
31
работеше колку да се снајде (чистеше канцеларии и сеуште тоа го прави) ама истовремено аплицираше за работа по струка (нешто ИТ работи, во МКД работеше во ОНЕ).
Многу зборови за на крај Фалволин да испадне во право. Нашите чистат клозети.

F

FARANG

Гостин
Многу зборови за на крај Фалволин да испадне во право. Нашите чистат клозети.

А што сакаш да прави? 2 месеца е овде, доага од балканска вукојебина да не сакаш одма директор да го стават?

Незнам што е толку трагично да чистиш канцеларии и со тоа да си ја прехрануваш фамилијата во најскапиот град на светот. Уште некоја недела па после ќе си работи по струка и ќе има дневница (евентуално две) колку месечната му плата во СК

W

Werther

Гостин
А што сакаш да прави? 2 месеца е овде, доага од балканска вукојебина да не сакаш одма директор да го стават?
Игра голема улога тоа од каде доаѓаш ? (гледам посебно го акцентираше, па да прашам...)

F

FARANG

Гостин
Игра голема улога тоа од каде доаѓаш ? (гледам посебно го акцентираше, па да прашам...)

Нормално дека игра. Во Австралија ако немаш завршено на локален универзитет гледаат дали имаш завршено во Британија или евентуално УСА. Како втора опција се универзитетите од ЕУ и Јапонија. Другите не се баш толку прифатени (дури и кога се признаени).

Игра улога и како не гледаат во смисла на продуктивност. Од екс комуњарските држави не сме баш најпродуктивно ама сме каде каде подобри него африканците или јужно америве.

Игра улова во многу ситуации и дали зборуваш со акцент или не.

Се буквално се се гледа и анализира, ама и покрај се тоа ако си упорен сигурно ќе успееш да изградиш добра иднина што во МКД тешко би можело

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Многу е смешно некој да ја споредува Македонија со Западна Европа, Америка и Австралија. Нордијците заедно со Јапанците и Корејците се нешто најпаметно и најсупериорно што некогаш природата создала на овој свет.

Германија е БМВ , а Македонија е Застава. Тоа е разликата.

Ние никогаш нема да бидеме како нив. Луѓето одат и успеваат во тие земји коишто баш германските народи ги создале.

Друго, без разлика кој колку пари зема како плата секогаш ќе сакаат да живеат на друго место. Најтрагично е тоа што 60-70% од Македонците што емигрирале во светот се полни со пари и од тука. Јас знам еден куп такви. Децата на богатите сите живеат во странство и студираат во странство.

Јас сум многу свесен дека Македонија нема да постои за некои 10-15 години пред се затоа што биолошки изумираме и стануваме малцинство, но ме боли кур. Јас не бегам од тука како што и моите не избегале. Ќе останам и скапам тука. Имам огромна желба да си купам некој имот на село, да се преселам таму. Не ми треба перверзен, промискуетен, дебилен, паразитски, мулти културен градски живот на вратовраски и палта и куп дрољи и курветани што се тркалаат по улици дрво пијани на Нова Година.

Јас друго не сфаќам, а тоа е зошто сите вие што сте некаде во светот сеуште се влечете тука по македонски форуми? Еве сте успеале, супер ви е животот, сте избегале од тука, но што кур има да доаѓате тука и да не убедувате во вашиот успех? Зар мене ме боли стапот што вие сте успеале таму? Оставете ме мене и секој тука што сака да остане да живее да скапе во својата мизерија и топ ми е. Вие уживајте во животот наместо нас. Нашите печалбари се топ ебачи таму. Пола Азија носи ванбрачни деца од нив ( ама на форуми) , еден куп деца од Лаос и Тајланд доаѓаат да го бараат Фаранг во Македонија како биолошки татко, а нашите печалбарки се поголеми курви и од Тајланџанки, но барем вторите наплаќаат.

Секое задоволство има и крај. Како и многу империи така и Западна Европа, Америка ќе пропаднат во наредните 100 години. Најпозитивното сценарио за Германија е дека само 20 милиони Германци ќе снема во наредните 100 години поради биолошко изумирање, расно мешање и катастрофален наталитет. Тие дебело ќе ја платат својата цена. Моментално Германија е многу силна, скандинавските земји се многу силни, но на секое задоволство и садомазохизам има крај. Сами ќе се удават во сопствените гомна.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Готово, за казна има сателитската на Сител да им ја инсталирам. Латас се ќе им објасни.
Фала ти друже што ме послуша, спаси си ги другарите! Мракот на незнаењето е најцрн.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Регистрација 350 евра во која е платено и осугрување ако не дај боже удрам некој и тој остане инвалид/загине. Осигурување за кола ко што кажа во англија зависи од колку вреди колата, во која наслеба живееш итн итн со тоа што 15 000 фунти/долари е ако имаш ферари. Дај не биди смешен за 15 000 фунти нова кола се купува. Реално од 300 долари до кај 800 долари малку повеќе ако си под 25 год и машко (поголем ризик си)
Иди на некој сајт провери за некоја кола од 2013 со 3000кубика мотор и види колку пари е премиум осигурување кое опфаќа се, па после кажи ми дали сум смешен и дали за ферари е таа цена.или провери на гугл.али провери со мк или бг возачка дозвола,плус да не си возел у англија па ке видиш колку е.еве види колку сум смешен.цените у англија зависат од многу фактори ,не само од годините.зависи од тоа кај живееш.кај стои преку ден,кај стои преку нок,колку години си,зависи од возачката,дали е англиска,дали е меѓународна,дали е од земјите од еу.зависи колку години возиш,зависи дали си возел у англија претходно некоја друга кола,дали си бил на нечија полиса,дали си направил некој прекршок.коа не знаеш не кажувај колку пари било.ефтино е само ако твоите те стават ко возач на нивната полиса,како што прават тие што се од англија.а ако идеш сам и купиш убава понова кола ондак ќе си платиш дебело осигурување.цените што ти ги збориш се за коли од 1999 година од типот на корса,пунто,итн.еве ти пример за бмв 525 3.0 2011 година,со еу возачка,без прекршоци претходно.
Your Vehicle: Bmw 525 D M Sport 2010-2014 2993cc Five Door Estate Automatic Diesel

http://prntscr.com/2fnwvf
http://prntscr.com/2fnx5i

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Не сте нормални.
Значи покрај све што е срање на запад, дури и колите се поголем луксуз од тука....
:pos:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.501
се за коли од 1999 година од типот на корса,пунто,итн.
Ќе се изненадиш колку вакви коли се возат низ Македонија, значи се меродавни за споредба.
Да не зборам што половните коли на запад се 2-3 пати поефтини од тука.
И новите се поефтини кога ќе земеш во предвид дека кредитите се дупло поефтини од нашиве (кај нас за автомобилски кредити каматите се 8-10%, таму 4-5%).

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
А кој тоа го има во МКД? Ај еве да ти кажам пошто праша, другар мој од СК дојде во Сиднеј на 1ви Ноември - иселеничка виза, фамилија со 2 деца. Овие 2 месеци децата ги запиша на школо (овде е летен распуст па ќе почнат од февруари), работеше колку да се снајде (чистеше канцеларии и сеуште тоа го прави) ама истовремено аплицираше за работа по струка (нешто ИТ работи, во МКД работеше во ОНЕ). Најде работа и сега од февруари и он почнува да работи по струка. Жена му треба да заврши една год овде за да може да биде учителка ко во МКД. Си зедоа куќа под кирија и се презадоволни до сега. Далеку од куќа и 4 коли ама за година дена кога и жена му ќе почне со работа ќе биде и тоа. @leandra ако не се лажам она си среди уште од МКД да има добра работа во ГЕР по струка. Значи може кога се сака и кога знаеш што правиш.
Ова не е кога СЕ САКА, туку е кога СЕ ИМА се се може.коа ја би имал 10000евра за фамилијарни карти до австралија + пари за да се дообразувам таму,па уопште нема ни да ми треба странство.ја заминав со карта од 80евра у лондон и со 300евра у џеб.мене ми изгледа ко примериве за странство се само од луѓе кои имале пари и добра работа и во мк.некој веќе го спомна ова во пост погоре и у право е.

Член од
29 декември 2013
Мислења
23
Поени од реакции
31

Незнам што е толку трагично да чистиш канцеларии и со тоа да си ја прехрануваш фамилијата во најскапиот град на светот. Уште некоја недела па после ќе си работи по струка и ќе има дневница (евентуално две) колку месечната му плата во СК
Друго ми е поентата на муабетот. Дечкото за кој кажуваш е претпоставувам амбициозен и паметен и како таков верувам дека ќе се снајде добро за многу брзо или дека е веќе снајден.
Факт е дека така оди селењето. Прво ќе чистиш клозети неколку месеци, па ќе добијаш работа по струка во чкљ фирма, па за некое време че одиш во друга подобра фирма, па уште еднаш менуваш работа во друга подобра фирма и лека полека се качуваш по скалилата во новата фирма за да стигнеш до место шеф. Во меѓувреме од некое никакво станче (собче е попрецизен израз) се селиш во куќа и тоа е тоа. Се ова си е нормално за западот со таа разлика што староседелците тој процел на наоѓање работа и издигнуваее го почнуваат веќе на 16 години, а ние кога одиме тоа таму го почнуваме најрано на 20 и кусур. Се на се целиот процес додека се среди човек трае едно 10 години и бара многу саати работа и штедење.
Деградирачкото е тоа што ти на пример си се откостил учење учел цел живот и почнуваш од чистење. Јебига таква ни била среќата да се родиме во скапана земја па цел живот над тебе ќе е некој што знае многу помалку односно учел помалку од тебе.
Муабетот ми е што децава овде што читаат имаат некоја друга претстава за тоа како одат работите. Мислат дека за секунда само што ќе стигниш некаде и готово се на тацна ти носат.
И нормално се појавува вечното прашање: Дали вреди сето тоа мачење или е можеби поарно да си влезиш во политика?

Kajgana Shop

На врв Bottom