Најубавата рок песна на сите времиња?

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Тешко, ептен тешко.

Ако тргам од личен избор би ја вметнал од Редиохед, Where I end......но факт од друга страна е дека Echoes е покомплетна песна во секој случај шо значи и ваквата проценка има влијание во назначување на најубава песна (демек пообјеткивно). Анестетајз е исто така страшна песна и комплетна во секој поглед. Но да не ја дрвам....нека тера линков.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
На ФБ пред неколку месеци имав клаено субјективна топ 10 листа Svih vremena. Изгледаше нешто вака:

Stairway to heaven од Led Zeppelin
Fly to the Rainbow од Scorpions
Hurricane од Bob Dylan
Hotel California од The Eagles
A day in the Life од The Beatles
The End od Тhe Doors

Ме мрзи да отворам и да видам кои беа останатите, може сум го сменил мислењето од тогаш навака. Ама секако би ја ставил и Marian од Sisters of Mercy.

И Tri Ratna Havera од Забрањено Пушење, како add од нашава сфера :P

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
На ФБ пред неколку месеци имав клаено субјективна топ 10 листа Svih vremena. Изгледаше нешто вака:

Stairway to heaven од Led Zeppelin
Fly to the Rainbow од Scorpions
Hurricane од Bob Dylan
Hotel California од The Eagles
A day in the Life од The Beatles
The End od Тhe Doors

Ме мрзи да отворам и да видам кои беа останатите, може сум го сменил мислењето од тогаш навака. Ама секако би ја ставил и Marian од Sisters of Mercy.

И Tri Ratna Havera од Забрањено Пушење, како add од нашава сфера :P

За момент ме задума и ми еба мајката. Гледам сликава и си викам шо зборува бре Анчо.
СЕ пулам во листава, и гледам пак сликата, си викам шо се дешава.

И читам на крај името...:tapp: (турвиоре турвиоре)

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Субјективно праeме? Не се најпознатите можни песни али според мене, сеа за сеа, топ три шо ги ценам за вонземјанска уметност. ПОМАДА!

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.899
Поени од реакции
11.232
Овие се едни од најнеблагодарните теми, што подлежат на често менување, додавање и тргање на некои песни од сопствената листа на најдобри, а листата едноставно не може да биде мала (а камоли само една песна).
Сега ќе додадам некои без кои темава би била осиромашена, понатака ќе додадеме други.

P

parvati

Гостин
Ја не би могаја да се одлучу најубави двеста девеесе, а не па едну. Али ке рокну нешто што мислу дека су ми најкурнаски ударни траке у рок
Поштено(поготоо лајф наступи да те одлепиф)
И наравно без њега ништо не ми е како што треа​
И ај нека бидеф три​

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.545
Поени од реакции
5.855
Дојдe и мојот Ди деј.

Флојд - Echoes

Конкретна причина нема, а и неможам да одлучам зошто ја одбрав токму оваа песна. Најверојатно поради структурата, лириките, амбиентот, триповите, компатибилноста.

Сакам прво да почнамсо лириките и нивното значење. Додуша, ова е песна која можеш да ја интерпретираш на било каков свој начин.
Почнува:

1.Overhead the albatross
Hangs motionless upon the air
And deep beneath the rolling waves
In labyrinths of coral caves
An echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine.

Која друга песна ја опишува кондицијата на светот, каде се е стокмено и на место. Ја чувствуваме иднината како бавно се приближува, баш како ехо. Фокус на светот, од највисоките врвови, каде албатросите неподвижно летаат во воздухот, се до најниските длабочини.

2.And no one called us to the land
And no one knows the where's or why's.
Something stirs and something tries
Starts to climb toward the light.

Невнимателни, несвесни, па дури и исплашени сме од опкружокот. Несигурни за она што можеме да го правиме со него, но "нешто" се обидува да истражи, со големи шанси да успее.

3.Strangers passing in the street
By chance two separate glances meet
And I am you and what I see is me.
And do I take you by the hand
And lead you through the land
And help me understand
The best I can.

Тивкиот синтисајзер и точкестите гитарски звуци не носат на сосема друго место. Двајца комплетно загрижени непознаници со својот очајнички поглед заклучуваат дека се заштрачувачки слични. Две човечки суштества, кој на крајот секогаш се исти. Завршната реченица ни ја дава потребата од меѓусебна помош, за вистинскиот живот, неговата виталност и кои сме ние.

4.And no one called us to the land
And no one crosses there alive.
No one speaks and no one tries
No one flies around the sun....

Површински, но конечно истражено, преку околината се докажува дека не сме повикани, непосакувани, мрзеливи, безнадежни и бездушни. Потенцирам: Никој не лета околу сонцето.

Следно, не би рекол дека има пауза, бидејќи ваква маестрална проекција нема одмор. Врисок на жена или природа од гитарските жици кој продолжува во динамичниот цут на синтисајзерот.

5.Almost everyday you fall
Upon my waking eyes,
Inviting and inciting me
To rise.
And through the window in the wall
Come streaming in on sunlight wings
A million bright ambassadors of morning.

"Ти". Се однесува на живот или идеи, а можно и двете. Животот не поздравува секое утро по ширењето на зениците и длабокиот сон. По првиот поглед, добиваш идеи кој што чекаат да бидат "повикани" и "надразнети" со цел да те задоволат, или да "процветаш". Животот те повикува да се кренеш од кревет, носејќи го утрото во твојот дом, при што сончевите крилја поминуваат низ твојот прозор.

6.And no one sings me lullabyes
And no one makes me close my eyes
So I throw the windows wide
And call to you across the sky....

Следниот дел за мене ја покажува перфекцијата на оваа песна. Целиот проблем е што, тоа суштество неможе да заспие, или така одбира, па безумно талка по непознаници низ светот. Во овие букви е тежината на нивниот збор и на светот. Ништо не е фер, ништо не е лесно, го презираш секој иден ден, но и го колнеш денешниот. Ти си безвременски патник, кој се обидува да го најде своето место во светот. Корицата е мека и привлечна, но суштината е горка и мрачна. Повикот низ небесната шир не стигна до посакуваната цел. А и никогаш нема.

Сосема на крај, истоштениот ветар полека ја минува својата патека, собирајќи ја сета тага и очај, сонувајќи за подобар и идеален живот и свест.

Помпеја, 1972. Дефиниција за тишина и мистериозност.

За да уживате во песнава, попуштете тон и бас, изгасете светло, затворете очи и дозволете да влезете во поинаква димензија во следните 23 минути. Како и секоја девојка, нема да ти рашири нозете и да ти ги каже сите тајни со само едно слушање. Мораш да бидеш внимателен, сконцетриран и трпелив. Оваа песна е голема, долга и спора, но ќе заврши додека отвориш очи. Лачи традиционална структура, но во себе крие и длабока логика. Дадете и време и ќе ве претопи во неподвижен емоционален лигуш.

Со среќа.

TheQueen

Поларна мечка од цвет на цвет
Член од
26 ноември 2013
Мислења
584
Поени од реакции
791
Само една?
Не би било фер.;) Има многу песни кои заслужуваат да се најдат овде, а не можам сите да ги набројувам.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Само една?
Не би било фер.;) Има многу песни кои заслужуваат да се најдат овде, а не можам сите да ги набројувам.
Епа неколку тогаш :) На сите нас ни е тоа јасно, но добро би било да постираш неколку, две, три, пет.

Down

Boozer
Член од
4 мај 2012
Мислења
3.859
Поени од реакции
6.649
Каков тинејрџерски наслов на темава....... али ајде ако треба да се бира една, one to rule them all and in the darkness bind them нали тогаш само една ги исполнува сите кретериуми, и на генијалност и на уметност и на музикалност и на heaviness, на мистичност па и на комерцијалност ( нема кој не ја знае песнава али ретко кој ја цени коплетноста и длабочината на песнава)

W

Werther

Гостин
Мојата листа би изгледала вака:

Joy Division - The Eternal
Joy Division - New Dawn Fades
The Doors - The End
The Doors - Ship of Fools
The Doors - Break on Through
Swans - Failure
Swans - Power and Sacrifice
Swans - God Damn the Sun (live version)
Pink Floyd - Is There Anybody Out There
Nirvana - Something on the Way

И веќе ако морам да одберам најдобра, нека биде The Eternal. :)

Mожеби само песна две би променил од оваа листа. Инаку имам уште доста за споменување песни и бендови: The Cure, The National, The Sisters of Mercy, Danzig... И од овие наброените недостасуваат многу култни песни: Atmosphere, Comfortably Numb, Jane Mary, Don't You Love Her Madly... (Cohen, Cash и Dylan се намерно изоставени затоа што сметам дека се од друг жанр...)

:)

TheQueen

Поларна мечка од цвет на цвет
Член од
26 ноември 2013
Мислења
584
Поени од реакции
791
Епа неколку тогаш :) На сите нас ни е тоа јасно, но добро би било да постираш неколку, две, три, пет.
Знам, но секогаш има некоја подобра од онаа која сум ја избрала... Тешко ми одат ваквите одлуки.:(

Kajgana Shop

На врв Bottom