Што НЕ треба да носите со себе кога патувате во земјите од ЕУ или некои други држави

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Ти треба одобрување од нивно МВР за да дојдеш до наша граница. На наша страна, прво треба одобрение за набавка.
Другарче мое донесе воздушна пушка од Бугарија ни документи ни одобрение му барале ни дозвола .

Другарче мое донесе воздушна пушка од Бугарија ни документи ни одобрение му барале ни дозвола .

-пневматско оружје со кинетичка енергија помала од 10,5 Ј или со
брзина на проектил помала од 200 м/с и калибар до 4.5 мм;

Ова само се пријавува при преминување и ти издаваат потврда. Ако е "посилна", ќе ти треба документ.

-пневматско оружје со кинетичка енергија помала од 10,5 Ј или со
брзина на проектил помала од 200 м/с и калибар до 4.5 мм;

Ова само се пријавува при преминување и ти издаваат потврда. Ако е "посилна", ќе ти треба документ.
А за војнички ножеви ,мечови итн такви ствари ? Има некои прописи ?

А за војнички ножеви ,мечови итн такви ствари ? Има некои прописи ?

Зависи. Ако е колекционерско, не е проблем. Ама, ако е најнов модел...мислам дека не смееш ни да го набавиш.

Пошо ја сум фотограф. Има ли забрана колку максимум опрема можам да понесам со себе?
електроника и техника од поголема вредност треба да ја декларираш на царина, на пример имам опрема од 20к евра одам да сликам нешто во Солун, за да ја внесеш опремата и да не ја изнесеш ќе платиш царина, ама ако ја внесеш и изнесеш од таму не плаќаш ништо, само ја декларираш дека си е твоја и дека ја носиш со себе

Со авион многу работи не. Течности, шишенца и туби до 100 (мислам до толку беше) мл, ноже. Пастата за заби и за бричење да е до 75 мл, парфем, спреј не купувајте поголеми од наведената големина.
Ова со пасти спрејови и туби не важи за чекиран багаж туку само за личен кој го носите со себе во авион.
И за во авион чисти чорапи или хулахопки без дупче и не многу широки панталони. На секоја царина мора да се вади каишот а често и чевли се собуваат.
Каква врска имаат хулахопките и широките пантолони? Или тролаш нешто?

Каква врска имаат хулахопките и широките пантолони? Или тролаш нешто?
Каиш сегде кај што сум одел се вади, чевлите зависно од царинарниците, поретко. За дупчето не бев озбилен ама некои носат и скинати или прљави чорапи па за секој случај да си знаат:) За каишот ако ви се широки пантолоните ќе си ги придржувате додека чекате за ред низ портата за метал. Не е страшно ама малце е глупо. Гојзерици не се препорачуваат.
Ете и вода ако носите ваша или водата од 200-250 мл што ви ја даваат во авион, мора да ја фрлите пред да се качите во друг авион ако минувате преку царина. Жедни или не тоа е, мерки од кога им ги срушија Кулите на американците. Значи ова важи за секое качување во авион без разлика дали се врзани летови или ако одите со само еден авион. Уште од Скопје на пример ќе ви побараат да го извадите каишот. На дватројца им побараа и чевлите да ги соблечат можда ги бираат по облик на кондура или по човек.

Еј да бе, каиш у авион никако! Ќе те тераат да го вадиш а мене ми се скина и морав тоа панталоните да ги држам со рака.

Ако патувате со авион, парфемот и приборот за нокти ставете си ги во куферот, а не во рачниот багаж оти многу е веројатно да останете без нив.
ВОда имате во кафиќот кога веќе сте ја поминале контролата, па ќе си купите таму.
Чевлите обавезно се соблекуваат ако титка детекторот за метал. Исто така титка и на шнолите за коса што имаат метални делови.
Колку што знам, претресуваат многу ако сте со кола. Ако сте со автобус или пак со авион, немате гајле. :)

Најбитно е да бидете природни,без страв и без да делувате уплашено, поготово ако првпат патувате.ако ве видат уплашени ке ве претресуваат повеќе.
Туку што е со упаљачите,даваат да внесиш у авион?ја не се сеќавам али мислам ми беше у ранецот ко личен багаж, и помина ранецот на скенер у мк без проблем,али тоа беше пред 2 години.

Најбитно е да бидете природни,без страв и без да делувате уплашено, поготово ако првпат патувате.ако ве видат уплашени ке ве претресуваат повеќе.
Туку што е со упаљачите,даваат да внесиш у авион?ја не се сеќавам али мислам ми беше у ранецот ко личен багаж, и помина ранецот на скенер у мк без проблем,али тоа беше пред 2 години.

Сосем точно е ова, јас Америка имав така незгода, по обичај додека чекам во редица и плус бев се брза да фатам следен лет и мрдав со ногата и раката нестрпливо.
И ме ставија на скенер :) потоа пак ме претесуваше полицаецот околу 10 минути , уште што не ме соблече. Исто еднаш на Бугарска граница, уствари на влез во Македонија од Бугарија ми рекоја да ги соблечам патиките да не кријам нешто :)

Јас катана сакам да носам? Ќе поминам ли? Дали треба некаква дозвола документ од кај мустакон Гоца ? :D
Чика Светле 50 штеки цигари на Словенска граница, па кај си тргнал бе пријателе ? Поарно осиромашен ураним да си носеше, све му зедоа и так печат во пасош 10 годинки само незнам дали е парично казнат.
Исто алкохолни пијалаци со посебна назнака на брендираните јејби, џони, туламоре, емџи, смирноф, финландија пазете пазете, пиротехнички средства без лиценца тешко дека ке поминат до душа понекогаш и не прават проблем но во минимални количини.

Колку алкохол е дозволено? У шишиња изразено. :D
Србија/Косово/Црнагора премините специфично..
Незнам колку литра е дозволено,ама
пријателка до Словенија однесе плус 2литра ракиичка у тетрапак пакување од леден чај

Треба ли да носам гарантен лист или фискална или било каков доказ за сопственост за лично мој таблет во ЕУ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom