Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Миленко Неделковски секогаш дава вести каде САД се мизерија, мислиш тука е добро, и секој момент ќе се распаднат. Децата му живеат во Флорида. На прашање зошто не се враќаат дома ако во САД пука по сите шавови, одговори - па таму си се снајдоа и немаат потреба од враќање.

Просечна годишна бруто плата , по сектори , 2010 година

Македонија - Германија

Рибарство: 3.462 - 20.074
Преработка на дрво: 2.936 - 21.550
Менаџери (без тие што се самовработени во Гер): 12.000 - 97.864
Здравство: 6.000 - 91.299
Рударство-металургија: 6.460 - 84.223

Просечна бруто плата во Германија во 2012та: 3.391 евра месечно (не се вклучени: бонусите , екстра плаќање ...)

Кога се има предвид дека невработеноста е многу ниска во Германија , а исто така невработеноста се компензира ... понатамошна споредба со Македонија е непотребна каде и после сите можни чистења на невработените , не успеавме да паднеме под 25% невработени.

И јас се сложувам дека нема потреба да се оди во Германија ако има поголема вработеност ... но под услов да нема семејства со примања под 500 евра месечно.
Со 10.000 денари можеш само да преживееш.

Точно платите просечно се 7-8 пати повисоки. дедека стандардот е 2-3 пати повисок.Така да врти сучи во Германија си многу повеќе во ќар. но да се надеваме дека и нашата мила мала и напатена Македонија ќе тргне кон подобро. засега останува да се надеваме

@valvoline Ти поставив едно прашање порано, не знам дали не го регистрира, или го игнорира. Ама ме интерсира - ако емиграцијата од матична држава во друга за подобар живот е мерило за тоа каква е состојбата со квалитетот на животниот стандард, сакам да знам зошто немаме масовни иселувања на домашно население од Германија, холандија, Белгија, Франција, Канада, Австралија итн итн во други држави. Ако одиме по твојата логика дека сме на исто ниво со германци, французи, канаѓани и други тогаш зошто само кај нас и во Бугарија, Романија, Полска имаме масовни бранови на бегање во првонаведените држави, а бројката на вратени е катастрофално мала?

Абе уште ли @valvoline ви држе лекции како тоа у МК е поарно за живееење? Нели гледате дека на човекот му е погодено у МК? Возе Ауди 1.9 ТДИ со 300 000 поминати,на кој шо до прва му се разраборува моторот, и кај и да е ќе си купе некоа диплома за да си влезе у администрација и да си ужива до крај на живот.:tapp: И после вакви ќе ми држат лекции кај било поарно за живот...:confused:

I da, pred zavodot se molat za rabota,ne za socijalna pomos.
Се отепаа молење ги гледам секој ден... 2,1% невработеност има овде. Летоска читам во весник пишуваат како се зголемила на 2,3% (но без грижи да бидат луѓето бидејќи секоја година сезонски растела во тој период, за после пак на 2% да падни). Страшно!!! Луѓе питачат по улици, работа се нема, сиромаштија...
Па пријател мој што бараше работа 2 месеци, во меѓувреме подработуваше како растурач на рекламни летоци, оние луѓено што ги гледаме по плоштади што делат... за 8 евра од саат. Многу тешка и мачна работа е тоа. Во нашата мила Македонија кај што рози цветаат, некому 2 дена му требаат за таа сатница да ја сработи.

Абе уште ли @valvoline ви држе лекции како тоа у МК е поарно за живееење? Нели гледате дека на човекот му е погодено у МК? Возе Ауди 1.9 ТДИ со 300 000 поминати,на кој шо до прва му се разраборува моторот, и кај и да е ќе си купе некоа диплома за да си влезе у администрација и да си ужива до крај на живот.:tapp: И после вакви ќе ми држат лекции кај било поарно за живот...:confused:
Ne gi vrti zborovite,sekako deka e podobro ama i tuka ubavo se zivee ako te biva i ako znaes da se snajdes. Odi prasaj nekoj u javna administracija, đandar, u vodovod, elem, vojskata, u telekom itn dali bi se selel na zapad.
--- надополнето: 20 декември 2013 во 18:25 ---
Се отепаа молење ги гледам секој ден... 2,1% невработеност има овде. Летоска читам во весник пишуваат како се зголемила на 2,3% (но без грижи да бидат луѓето бидејќи секоја година сезонски растела во тој период, за после пак на 2% да падни). Страшно!!! Луѓе питачат по улици, работа се нема, сиромаштија...
Па пријател мој што бараше работа 2 месеци, во меѓувреме подработуваше како растурач на рекламни летоци, оние луѓено што ги гледаме по плоштади што делат... за 8 евра од саат. Многу тешка и мачна работа е тоа. Во нашата мила Македонија кај што рози цветаат, некому 2 дена му требаат за таа сатница да ја сработи.
Malo morgen,gi brisat od evidencija ko po tekuci trak,odbies rabota so ne ti e po kef i dobivas noga u dupe i ne se vodis veke kako nevraboten. Nisto novo.
--- надополнето: 20 декември 2013 во 18:28 ---
Kraj kraeva tie so se resile da fakat jabana mnogu mnogu ne filozofiraat, pakiraat kuferite i magla. Izgleda ovde poveketo se od tie filozofite sto samo go opevaat zapadot.
--- надополнето: 20 декември 2013 во 18:31 ---
@valvoline Ти поставив едно прашање порано, не знам дали не го регистрира, или го игнорира. Ама ме интерсира - ако емиграцијата од матична држава во друга за подобар живот е мерило за тоа каква е состојбата со квалитетот на животниот стандард, сакам да знам зошто немаме масовни иселувања на домашно население од Германија, холандија, Белгија, Франција, Канада, Австралија итн итн во други држави. Ако одиме по твојата логика дека сме на исто ниво со германци, французи, канаѓани и други тогаш зошто само кај нас и во Бугарија, Романија, Полска имаме масовни бранови на бегање во првонаведените држави, а бројката на вратени е катастрофално мала?
Pa eve gledas nekolku postovi nazad bas za toa debatiravme deka i Germancite se selat vo Norveska. Oti e vo Germanija mnogu dobro neli.

Ne gi vrti zborovite,sekako deka e podobro ama i tuka ubavo se zivee ako te biva i ako znaes da se snajdes. Odi prasaj nekoj u javna administracija, đandar, u vodovod, elem, vojskata, u telekom itn dali bi se selel na zapad.
--- надополнето: 20 декември 2013 во 18:25 ---

Malo morgen,gi brisat od evidencija ko po tekuci trak,odbies rabota so ne ti e po kef i dobivas noga u dupe i ne se vodis veke kako nevraboten. Nisto novo.
--- надополнето: 20 декември 2013 во 18:28 ---
Kraj kraeva tie so se resile da fakat jabana mnogu mnogu ne filozofiraat, pakiraat kuferite i magla. Izgleda ovde poveketo se od tie filozofite sto samo go opevaat zapadot.
--- надополнето: 20 декември 2013 во 18:31 ---

Pa eve gledas nekolku postovi nazad bas za toa debatiravme deka i Germancite se selat vo Norveska. Oti e vo Germanija mnogu dobro neli.

Германија има 80 милиони жители, можеби повеќе. Сакам да знам колку германци емигрираат во Норвешка годишно?

Jas ne gi znam tocnite podatoci,eden pogore napisa 20.000 jas sum siguren deka brojkata e pogolema. Drugar raboti vo Norveska kako moler vo firmata kaj so raboti povece Germanci ima nego Norvezani.

Аууу да бе да , он е еден од оние од што до вчера возеа југовци , сеа од кога го пуштија увозов почна да увезува коли со пари земени на заем од другари па лека полека сега има 3 коли и ги врти парите цело време(а он вози голф 3 , 4 100%) , среќен е кога ке излезе со другарите читај опинци што до вчера мрсолите незнаеле да си ги избришат и ке отидат у некоја кафана така и ке почнат со муабетите абе брат ја не сум ситна душа бе за 100 евра ке му ја пуштам колата не ми е проблем ( а длабоко си мисли абе кој го ебе 100 пари се ) дома со жена му се караат кој сметки да плати (клошар у кафана троши 100 евра за частење демек еј види кој сум ја бизнис ау ова она а дома струја ке му исклучат зошо не платил ) абе од такви бизнисмени ми се сере ама ајде.
Екранизирано од к15

Aj da gi vidime gurbetciite sto ni prodavaat veter i magla na forumov so po nekoj fakt da se prikazat. Eve leandra neka bide prva.
:tapp::D
Mislam deka ona videoto e vise nego dosta da vi dolovi sto pravat i kolku zarabotuvaat poveketo pecalbari.

Денеска си се изнатрескал за сите пари, од ѕид во ѕид :D
И видео си закачил на Германски машала, што разбра ти од видеото, разбра ли нешто? Еве јас да бидам прва.
Твојот факт: Видеото, 90% Македонци тоа го работеле.
Прво за да работат работа како во видеово, мислиш ли дека им треба познавање на Германски јазик? Погоре спомена 90% вакви работи работеле, 90% Македонци значи го владеат Германскиот јазик или се видовити и знаат да прочитаат од уста како иде процесот на дистрибуција, за кого е пакетот :D Факт маваш невиден. Факт и ипол.

Второ, исто од видеово, сакам да те прашам човеков што е дистрибутер, има некој под него, на некому наредува ли во ДХЛ или е најниско скалило во Дхл? Сигурно не помисли дека јас возам соло камион 3т низ Германија и разнесувам пакети. Не за друго, возачката не ми важи треба секој од Македонија да полага тест и вожња, бидејќи Македонија нема потпишано со Германија за признавање возачки дозволи. Исти се со нас Балканците, најлошо минат Русите. Така да, дека Македонците иделе во Германија и веднаш работат товар/истовар и дистрибуција со возачкиве што им се признати - исто говори за твојот факт од погоре.

Трето исто вака за видеово и онака цело време збориш за необразовани градежници и чистачи на веце, нешто што ти е блиску до твојот степен на развој, исто сакам да те прашам организициона структура дали знаеш еве ДХЛ го земам за пример? За да можам да ти кажам каде работат Македонците со искуство и образование. Ако сакаш можам конкретно за ДХЛ, можам и за другите шпедитерски компании и во Данска и во Шведска, во Норвешка и во Австрија. Чисто да ти разјаснам работи кои апсолутно не ти се познати. Ајде наведи ја организационата структура (ако знаеш што е ова) за конечно да се разјасниме јас и ти и да не замараш низ сите теми со исти глупости.

Трето исто вака за видеово и онака цело време збориш за необразовани градежници и чистачи на веце, нешто што ти е блиску до твојот степен на развој, исто сакам да те прашам организициона структура дали знаеш еве ДХЛ го земам за пример? За да можам да ти кажам каде работат Македонците со искуство и образование. Ако сакаш можам конкретно за ДХЛ, можам и за другите шпедитерски компании и во Данска и во Шведска, во Норвешка и во Австрија. Чисто да ти разјаснам работи кои апсолутно не ти се познати. Ајде наведи ја организационата структура (ако знаеш што е ова) за конечно да се разјасниме јас и ти и да не замараш низ сите теми со исти глупости.
Вака нешто?

Шоља
плочки - огледало - када
прозорчето од вц-то
кваката

Кој знае што ќе напише. Ништо чудно и ништо да не напише :D
Ur missing the point, koga germancite gi peglaat i gazat da rabotat za ovakvi smesni pari so ostana za nasite. Eve sega ako ne se lazam e aktuelen strajk vo Amazon.de plati od 800-1200 evra,poveketo nakaj ovaa dolnata suma a rabotat kako roboti. Kako e DHL organiziran bas me briga, tie causite prema vrvot zemaat po nekoja para a mravkite nadole krpat od danas za sutra.
Ako se zanimavas so spedicija definitivno si trebala da si ostanes vo MK, spediterive vo glavnom se puni ko brod, barem onie sto rabotat odamna i si ja znaat rabotata.
--- надополнето: 20 декември 2013 во 19:57 ---
Kojznae tamu kolku auslenderi rabotat preku bajpas firmi i se plateni 3x pomalku nego prosecen germanec.

Ur missing the point, koga germancite gi peglaat i gazat da rabotat za ovakvi smesni pari so ostana za nasite. Eve sega ako ne se lazam e aktuelen strajk vo Amazon.de plati od 800-1200 evra,poveketo nakaj ovaa dolnata suma a rabotat kako roboti. Kako e DHL organiziran bas me briga, tie causite prema vrvot zemaat po nekoja para a mravkite nadole krpat od danas za sutra.
Ako se zanimavas so spedicija definitivno si trebala da si ostanes vo MK, spediterive vo glavnom se puni ko brod, barem onie sto rabotat odamna i si ja znaat rabotata.
--- надополнето: 20 декември 2013 во 19:57 ---
Kojznae tamu kolku auslenderi rabotat preku bajpas firmi i se plateni 3x pomalku nego prosecen germanec.

Ти мене ќе ми кажуваш за шпедиција во Македонија и Германија, абе ти озбилен си? :D Дај да те земам за тутор да ме обучуваш слободен ли си?
Ако Германецот работи како дистрибутер, онда за Македонецот нема места под него ти разбираш ли со тоа тиквата или не ми ги разбираш прашањата. Ти сфаќаш ли дека за неписмени нема место ни во Германија ни Шведска, ни во Швајцарија, освен во клозет и на нива каде не ти треба јазик? Сфаќаш ли ние 100 страни низ темиве што ти збориме или буљаш само у твоите прости муабети. Неписмен и десет пашапорти да има бугарски нема каде да работи во Германија, зошто имаат работници за тие ниски работни места. Ќе го качат како тебе со бајпас фирми горе ќе му дадат четка во рака на една скала во стан со 5 души и ќе мава цел ден за 5 евра оти за толку и го бива, ќе се врати плаченка и ќе раскажува демагогии. Незнам што не ти е јасно во муабетов кој ти се прави човече. Ние цело време збориме за стручни кадри, ти појма немаш што се стручни кадри па видеа става од ДХЛ. Демек видете ги они како црнчат, а вие па кај сте. Над нив сме ете таму сме. Затоа и одиме, оти сме некаде горе во таа шема, добро платена. Со искуство долги години од висока позиција и образование до највисок степен, кај може да сме, сигурно на плац или на некоја зграда обесени не сме. Сите што моментално заминуваат се кадри кои и требаат на Германија поради разни основи. Секоја работа има простор за искусни кадри. Буквално секоја бранша, некаде повеќе, некаде помалку. А лично јас поради пари не ни заминав и во Македонија правам пари, сигурно за 800 евра нема да му работам на некого ваква нервозна работа, барем толку и во Македонија ги правам. Сега јасно ли ти е како чистам клозети?

Миленко Неделковски секогаш дава вести каде САД се мизерија, мислиш тука е добро, и секој момент ќе се распаднат. Децата му живеат во Флорида. На прашање зошто не се враќаат дома ако во САД пука по сите шавови, одговори - па таму си се снајдоа и немаат потреба од враќање.
Миленко им го опна на многу македонци кои се фатија на мамката дека таа свињетина ќе им направи преку ноќ америчко државјанство и си ужива сега со парите.

Сега кур го боли,што сака ќе збори. :свиркам:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom