I kade pisuva tuka deka treba da se oblekuvame Muhamed? Sakate da se oblekuvate kako se oblecil Muhamed, more znaes pred kolku godini ziveel toj? Imas ideja kolku se smenil svetot za tie godini? Izgleda arapskiot ne se smenil mnogu ako gi gledas samo niv.Јас имам коса
Ќелавата глава е работа на избор,кој како се фризира е негов избор
а брадата и кратките панталони се легитимен исламски пропис.
Муслиманите како свој пример и човек кој треба да се следи го земаат Мухаммед с.а.в.с.
за кого Аллах во куранот рекол:
Вие во Аллаховиот пратеник имате најдобар пример за оној кој се надева на Аллаховата милост и наградата на оној свет и кој често го спомнува Аллах( сура Ел Ахзаб,21 ајет)
Во друг ајет,Аллах обраќајќи му се на Мухаммед вели:
Речи: Ако Аллах го сакате,мене следете ме,така и вас Аллах ќе ве засака и гревовите ќе ви ги прости(сура Али Имран,31 ајет)
Па затоа муслиманите во секоја работа се трудат да го следат пратеникот Мухаммед,заради горенаведените ајети.
А пракса на Мухаммед е брадата,која и самиот тој ја имал и рекол: Пуштајте ги брадите,кратете ги брковите,за да се разликувате од мушриците(многубожците)
Брадата е знак на машкост,знак за распознавање и разликување од останатите.
Кратките пантолони исто така се спомнати во веродостојни хадиси,првенствено заради не е хигиенски да се влечат по земја и да собираат секакви валканици а после со нив да се влегува во џамија,итн итн.
Znaes deka odis protiv humanata logika, sakas da pravis nesto sto lugeto go pravile pred 1400 godini? Pravis regres, ne go upotrebuvas ni 1% od skapoceniot mozok sto ti go dal Gospod, so toa i zloupotrebvas darba.
Mislis deka ako Muhamed ziveel porano ili podocna bi se oblekol taka isto? Jas ti garantiram deka ako bese roden vo 70-ite toj ke bese najgolemiot hipi.