Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Не сум многу запознаен со исламскиот календар освен што од кооператива дознав дека е погрешен и штетен.
Пробав да разберам зошто е штетен ама ете не успевам.
Инаку знам дека е лунарен.
Нешто повеќе најверојатно може да се изгугла.

Дополнение:
Еве убав линк за исламскиот календар
http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=437

пишува ли во куранот за ова нешто или не?

Eve i ovde podobro da go postavam istoto prashanje...
Sufite dali se muslimani spored tebe?

Да,во основа се муслимани.
Иако и кај нив има одредени тарикати(правци) за кои и самите суфии кажале дека се одамна надвор од исламот.
Ма да,во основа се муслимани не навлегувајќи во тие нивни внатрешни поделби.
--- надополнето: 19 декември 2013 во 22:25 ---
пишува ли во куранот за ова нешто или не?

Во линкот е објаснето.
Можеби не виде бидејќи го дополнив коментарот.

Иако и кај нив има одредени тарикати(правци) за кои и самите суфии кажале дека се одамна надвор од исламот.

Dali tie pravilno go tumachat koranot?

--- надополнето: 19 декември 2013 во 22:25 ---

Во линкот е објаснето.
Можеби не виде бидејќи го дополнив коментарот.

не ме разбираш што ме интересира, остај тоа, јас сакам да знам дали вие како муслимани можете да го смените некако календарот или тој е ист 1400 години како куранот и таков ке остане засекогаш? и не смее да се менува нешто да се додава

Dali tie pravilno go tumachat koranot?

Генерално не.
Реков дека навлегле во некои толкувања и филозофирања на кои и најголемите филозофи можат да им позавидат, и што исламот не ги обврзал.
Се базираат највеќе на негување на душата,но тоа многу малку е врз база на Куран и суннет,си измислуваат некои свои толкувања и некои свои шејхови итн итн кои ги одалечуваат од Куранот и суннетот,а се припишуваат на исламот.
--- надополнето: 19 декември 2013 во 22:30 ---
не ме разбираш што ме интересира, остај тоа, јас сакам да знам дали вие како муслимани можете да го смените некако календарот или тој е ист 1400 години како куранот и таков ке остане засекогаш? и не смее да се менува нешто да се додава

Тој е истиот,нема потреба од менување.

Генерално не.
Реков дека навлегле во некои толкувања и филозофирања на кои и најголемите филозофи можат да им позавидат, и што исламот не ги обврзал.
Се базираат највеќе на негување на душата,но тоа многу малку е врз база на Куран и суннет,си измислуваат некои свои толкувања и некои свои шејхови итн итн кои ги одалечуваат од Куранот и суннетот,а се припишуваат на исламот.

Togash shto gi pravi niv muslimani?

Koj razbra razbra ....Nekoj cita odgovori i gi prasuva prasanjata!

Аха,ако добро сфаќам: ти веќе ги читаш одговорите па доаѓаш овде да видиш дали ќе го добиеш истиот одговор?
добар сум? :)
--- надополнето: 19 декември 2013 во 22:43 ---
Togash shto gi pravi niv muslimani?

La ilahe ilAllah,Muhamedun resulAllah.(Сведоштвото дека нема друго божество вредно за обожување освен Аллах и дека Мухаммед е Негов пратеник)
Обавуваат молитва 5 пати дневно,го постат месецот рамазан,обавуваат хаџ.
Се на се,немаат проблем со обавувањето на основните столбови на исламот.
Но понатаму упаѓаат во некои други филозофии и финеси од исламот,го молам Аллах да не упати на Правиот пат.
--- надополнето: 19 декември 2013 во 22:46 ---
Како што објаснив погоре,ќе објаснам и сега грубо и накратко
Куранот е Аллахов говор,кој преку мелекот Џибрил му е објавуван на Мухаммед а.с. цели 23 години колку траела неговата мисија.
Се објавувал во различни периоди,различни места и различни потреби.
Се дели на мекански и медински ајети,односно ајети(стихови) кои му биле објавени на Мухаммед а.с. во Мекка и ајети во Медина.
Пратеникот Мухаммед го диктирал на своите најблиски и најучени асхаби,бидејќи тој не знаел да пишува,тоа е мудроста на Аллах,бидејќи ти и слични на тебе денес не можете да кажете дека Мухаммед го напишал Куранот,кога не знаел да пишува,нели :)
Бил запишуван,учен на памет итн итн.
По неговата смрт,е собран во мусхаф(книга која го содржи Куранот на арапски) за да не се изгуби.
Пренесен е автентично онака како е диктиран,никој не преговорил за тоа 1400 години,до денеска вие на кајгана,пошто сте онака ептен многу начитани,интелектуалци сите до еден. :)
Појасно е сега?

Muslims believe that the Quran was verbally revealed from God to Muhammad through the angel Gabriel (Jibril), gradually over a period of approximately 23 years, beginning on 22 December 609 CE,[8] when Muhammad was 40, and concluding in 632 CE, the year of his death.[1][9][10] Shortly after Muhammad's death, the Quran was collected by his companions using written Quranic materials and everything that had been memorized of the Quran.[11]

Отприлика истото ти го кажав,нели :)

Аха,ако добро сфаќам: ти веќе ги читаш одговорите па доаѓаш овде да видиш дали ќе го добиеш истиот одговор?
добар сум? :)
Ne. Prasanjata sto ti se postaveni (po redosled) se od sajtot na koi veke i gi ima odgovorite.

Nekoj cita odgovori i gi prasuva prasanjata!

Nekoj samo tepa vreme i bilda postovi. Kapish ? Ne si ti !

Ne. Prasanjata sto ti se postaveni (po redosled) se od sajtot na koi veke i gi ima odgovorite.
Nekoj samo tepa vreme i bilda postovi. Kapish ? Ne si ti !

аман бе и за две обични реченици мора двосмислено да пишуваш, углавном страницава је отворив сега кога ти ја копира.
Одговарам на прашањата кои се поставуваат,и верувај немам време да гледам кој од каде ги зема и каде ги има одговорите.

Hattab дали за да станеш муслиман шехадетот треба да се каже пред сведоци или треба само да се осеќа?? и не најдов во Куранот да пишува за начинот на клањање, или има и друга книга, овие цитирани хадиси од Мухаммед каде ги има?? фала

Hattab дали за да станеш муслиман шехадетот треба да се каже пред сведоци или треба само да се осеќа?? и не најдов во Куранот да пишува за начинот на клањање, или има и друга книга, овие цитирани хадиси од Мухаммед каде ги има?? фала

Шехадетот треба да се каже пред сведоци.
Бидејќи потполното верување се чувствување со срце и потврда со зборови за да стане човек муслиман,а откако ќе стане муслиман тоа треба да го спроведува на дело,односно да ги обавува тие обврски како молитвата,постењето итн итн.
Во Куранот е само наредбата за клањање,а во хадисите е објаснета и формата на клањање.
А тие ги има доста,и обемни се.
Ако те интересира стриктно само за клањање,има книги само за тоа.
Една од најдобрите која јас ја имам читано.. е од Сафет Кудузович - Намазот(молитвата) на Пратеникот од абдест до зикр барем кога е балканот во прашање.
Книгата е на босански,ако ја најдам во пдф. формат можам да ти ја пратам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom