Прашања за Исламот III

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
па добро јас вака на интернет ваму таму сватив за начинот. ама тоа не ми бесе јасно зашто го нема тоа во Куранот. дали ако клањам на мој начин ќе згрешам?? и дозволено ли е да се следат и веродостојни ли се тие хадиси??
а одкако ќе станеш муслиман и не ја исполнуваш обврската за намаз??

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
па добро јас вака на интернет ваму таму сватив за начинот. ама тоа не ми бесе јасно зашто го нема тоа во Куранот. дали ако клањам на мој начин ќе згрешам?? и дозволено ли е да се следат и веродостојни ли се тие хадиси??
а одкако ќе станеш муслиман и не ја исполнуваш обврската за намаз??
Па ќе згрешиш бидејќи пратеникот Мухаммед рекол: Клањајте онака како што мене ме видовте да клањам.
И пренесени се веродостојни хадиси за тоа како клањал Мухаммед а.с. и дозволено е да се следат.
Во најверодостојните збирки на хадиси на Бухари и Муслим ги има хадисите за формата на намазот.

За вториот дел:
Тоа е опширно прашање,затоа муслиман се станува со зборови и со убедување,а убедувањето значи дека Мухаммед е пратен со вера која има прописи кои се обврска за секој муслиман да ги почитува.
Исламските учењаци имаат разединети ставови за муслимани кои понекогаш клањаат,понекогаш не..
Има учењаци кои велат дека се муслимани,други велат дека не се.
Но човек кој никогаш ама баш никогаш не стапнал во џамија и не извршувал намаз,нема многу корист од тоа што го изговара шехадетот.
А Аллах најдобро знае.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
и уште нешто, дали мислиш дека Исламот е вера наменета за сите или мозеби христијаните треба да си ја следат својата до границата на исправноста (ако ја има). јас како сватив...........во секој намаз првите два реката се исти а потоа ет техијату и на последниот рекат ет техијату и поздравот. така?? фала што си неуморлив да одговараш на сите прашања. Бог да те награди

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
и уште нешто, дали мислиш дека Исламот е вера наменета за сите или мозеби христијаните треба да си ја следат својата до границата на исправноста (ако ја има). јас како сватив...........во секој намаз првите два реката се исти а потоа ет техијату и на последниот рекат ет техијату и поздравот. така?? фала што си неуморлив да одговараш на сите прашања. Бог да те награди
Да,исламот е вера наменета за сите,бидејќи Аллах во Куранот вели: А тебе Мухаммеде те пративме како милост на световите(ел енбија,107)
За разлика од пратениците пред него,кои биле праќани на одредена група луѓе во одреден временски период,Мухаммед е пратен како последен пратеник и Куранот како последна книга и упатство до Судниот ден.

за рекатите:
сабах( 2 рекати,во кои се учи фатиха и било кое друго поглавје,еттехијату и поздравот)
пладне и икиндија(4 рекати,првите два се учи како за сабах,па потоа еттехијату,после еттехијату наместо поздравот се станува за уште 2 рекати,па после тоа е еттехијату,салавати,дова и поздрав)
за акшам(3 рекати,првите два се како пладне и икиндија,па потоа се станува за уште 1 рекат,па после тоа еттехијату,салавати и дова)
Јација е исто како пладне и икиндија

ако те збунив,постави додатни прашања.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
читав некаде дека некои намази се извршуваат на глас (погласно) а некои потивко. да и јас така знам за рекатите освен за довата. на сабах нема дова?? а морално е на арапски да е намазот?? би го пишувало во Куранот тоа ако е многу битно.............

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Zoshto vahabistite imaat kelavi glavi, dolgi bradi i kratki pantaloni? Koe e znachenjeto na ovie raboti?
Јас имам коса :)
Ќелавата глава е работа на избор,кој како се фризира е негов избор :)
а брадата и кратките панталони се легитимен исламски пропис.
Муслиманите како свој пример и човек кој треба да се следи го земаат Мухаммед с.а.в.с.
за кого Аллах во куранот рекол:
Вие во Аллаховиот пратеник имате најдобар пример за оној кој се надева на Аллаховата милост и наградата на оној свет и кој често го спомнува Аллах( сура Ел Ахзаб,21 ајет)
Во друг ајет,Аллах обраќајќи му се на Мухаммед вели:
Речи: Ако Аллах го сакате,мене следете ме,така и вас Аллах ќе ве засака и гревовите ќе ви ги прости(сура Али Имран,31 ајет)

Па затоа муслиманите во секоја работа се трудат да го следат пратеникот Мухаммед,заради горенаведените ајети.
А пракса на Мухаммед е брадата,која и самиот тој ја имал и рекол: Пуштајте ги брадите,кратете ги брковите,за да се разликувате од мушриците(многубожците)
Брадата е знак на машкост,знак за распознавање и разликување од останатите.

Кратките пантолони исто така се спомнати во веродостојни хадиси,првенствено заради не е хигиенски да се влечат по земја и да собираат секакви валканици а после со нив да се влегува во џамија,итн итн.

M

Muranyi

Гостин
Јас имам коса :)
Ќелавата глава е работа на избор,кој како се фризира е негов избор :)
а брадата и кратките панталони се легитимен исламски пропис.
Аха, те фативме вехабијо една. Конечно исплива вистината на површина.

Опушти се, биди што сакаш, твој проблем.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
читав некаде дека некои намази се извршуваат на глас (погласно) а некои потивко. да и јас така знам за рекатите освен за довата. на сабах нема дова?? а морално е на арапски да е намазот?? би го пишувало во Куранот тоа ако е многу битно.............
Да.
Сабах,акшам и јација кога се клања во џемат(повеќе луѓе) и има оџа кој ја предводи молитвата обврска е да се учи на глас.
додека пладне и икиндија се учат во себе.

А додека,ако клањаш сам,тогаш пладне и икиндија учиш во себе тивко,а сабах,акшам и јација на тебе е да бираш дали ќе учиш на глас или во себе.

Има на сабах дова,секое последно седење во намаз има ет техијату,салавати и дова.
довата најчесто е: Аллахуме инни еузу бике мин азаби џехеннем,ве мин азаби-л-кабр,ве мин фитнетил махја вел мемати,ве мин шери фитнетил месихи-деџал.
И концензусот(иџма) на учењаците е дека намазот мора да биде на арапски,значи намазите кои се фарз(обврска)
а на доброволните намази,довата на сеџде(на тлото на земјата) може и со свои зборови.
Но најдобро е кога се е на јазикот на кој е објавен Куранот.
--- надополнето: 20 декември 2013 во 00:27 ---
Аха, те фативме вехабијо една. Конечно исплива вистината на површина.
Опушти се, биди што сакаш, твој проблем.

:)
Ниеден момент не сум криел за да испливувам на површина,како што рече кооператива: Одамна е познато дека хаттаб е хардкор :D

M

Muranyi

Гостин
:)
Ниеден момент не сум криел за да испливувам на површина,како што рече кооператива: Одамна е познато дека хаттаб е хардкор :D
Навистина немав впечаток дека си вахаби, приметив дека си хаце али до толку.....
Тужно, јаране,тужно.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Навистина немав впечаток дека си вахаби, приметив дека си хаце али до толку.....
Тужно, јаране,тужно.
Ете гледаш колку стереотипно размислуваш.
А тоа им се случувало и на муслимани.
Ќе ти кажам една случка:
Му пуштам на пријател едно предавање,ама навистина јако беше,но беше аудио... и побара од тој предавач уште предавања, и ги слушаше се додека не виде видео,виде дека човекот има брада и вика: Е ништо,и овој вехабија а баш убаво зборуваше :D
А и ти исто така,али шта је ту је. :)

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Да.
Сабах,акшам и јација кога се клања во џемат(повеќе луѓе) и има оџа кој ја предводи молитвата обврска е да се учи на глас.
додека пладне и икиндија се учат во себе.

А додека,ако клањаш сам,тогаш пладне и икиндија учиш во себе тивко,а сабах,акшам и јација на тебе е да бираш дали ќе учиш на глас или во себе.

Има на сабах дова,секое последно седење во намаз има ет техијату,салавати и дова.
довата најчесто е: Аллахуме инни еузу бике мин азаби џехеннем,ве мин азаби-л-кабр,ве мин фитнетил махја вел мемати,ве мин шери фитнетил месихи-деџал.
И концензусот(иџма) на учењаците е дека намазот мора да биде на арапски,значи намазите кои се фарз(обврска)
а на доброволните намази,довата на сеџде(на тлото на земјата) може и со свои зборови.
Но најдобро е кога се е на јазикот на кој е објавен Куранот.
--- надополнето: 20 декември 2013 во 00:38 ---
Hattab фала брату. одам да спијам. тука сме се читаме. Алал да ти е како можеш да се замараш со онакви коментари :)

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Hattab фала брату. одам да спијам. тука сме се читаме. Алал да ти е како можеш да се замараш со онакви коментари :)
Хаха,ајде брату :)
Добра ноќ.
А што да правам,се трудам.
не знае човек кое добро дело може да превагне :)

M

Muranyi

Гостин
Hattab1 vo koja muslimanska "grupacija" spagas ti?
PS:Znaeme deka si vo pravata, imenuvaj ja.
Се надевам дека го добивте одговорот кој го баравте. Иако салафизмот често се поврзува со вахабизмот, сепак не се иста работа.
--- надополнето: 20 декември 2013 во 01:02 ---
Ете гледаш колку стереотипно размислуваш.
А тоа им се случувало и на муслимани.
Ќе ти кажам една случка:
Му пуштам на пријател едно предавање,ама навистина јако беше,но беше аудио... и побара од тој предавач уште предавања, и ги слушаше се додека не виде видео,виде дека човекот има брада и вика: Е ништо,и овој вехабија а баш убаво зборуваше :D
А и ти исто така,али шта је ту је. :)
Сите они убаво зборат, мед и млеко им тече од устата, додека не се свестиш со панцир на себе и кило експлозив. На грешен пат си младичу, се надевам што поскоро ќе го сфатиш тоа, а ме мрзи сега да се објаснувам и препукувам, немам волја.
Се кладам во живот дека корењата ти се од Санџак, така?

Kajgana Shop

На врв Bottom