Windows 7 или Windows 8.1 ?

• Креатор на темата Креатор на темата Ficiani
  • Време на започнување Време на започнување
Па јас планирам во исто време и апгрејд на компјутерот и нов ОЅ. Само не разбирам ова со „метро“ што е, али ќе пребарам. Слушнав дека вадел колку-толку подобри перформанси а и интерфејсот изгледа кул.

8.1 претставува Оперативен Систем ака 2у1. Метрото е направено за тач скринови како лаптопи со тач дисплеј, декстопи и најмногу за таблети. Сметам дека за скоро ќе ги разделат или бар ќе стават опција да избереш кој ќе го користиш. Од друга страна имаш и сега опција да бутираш директно на десктоп.

Метрото ти е еден вид лента со апликации по која можеш да се движиш. Не би го препорачувал за корисници без тач екран.
http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/meet
Тука можеш да го прегледаш видеото за да добиеш генерална идеа. Побрз е од седмицата дефинитивно. Огромна негативност е како што некој рече предходно мораш да се најавуваш преку hotmail или оutlook.
--- надополнето: 10 декември 2013 во 20:40 ---

Ако сакаш да ја користиш продавницата мора да си најавен со мајкрософт акаунт (што е нормално, секаде е така), инаку не мора. Јас не ја користам и имам само локален акаунт.

Да не читам више глупости дека Windowsot сам си инсталирал драјвери добро бе луге тоа го има на сите Windows-и по точно од windows 2000 па нагоре значи додека Windowsot има подршка од мајкрософт и редовни ажурирања нормално дека сам ке ви инсталира драјвери преку Windows update

Да не читам више глупости дека Windowsot сам си инсталирал драјвери добро бе луге тоа го има на сите Windows-и по точно од windows 2000 па нагоре значи додека Windowsot има подршка од мајкрософт и редовни ажурирања нормално дека сам ке ви инсталира драјвери преку Windows update

нема потреба од коментар. И наведениот коментар не ти е точен

Ако сакаш десктоп/лаптоп што се однесува како смартфон, стави 8ца. Бил побрз, полесен жими... Исто е дали е 7ца или 8ца, основата е иста ;) Плус, она метро ѓубре без екран на допир е ѓњаважа. За да добијам нормално Старт мени ми треба софтвер од надворешна фирма??? Ма дај :P Стави една 7ца и една 8ца, па удри Search на нешто...да видиме кое побрзо ќе биде. И што е најважно поточно и поопширно. Ако на 7ца за да направиш нешто ти требаат 2-3 клика, на 8ца сигурно 5! Си пробал на екран да наместиш 1920х1080 резолуција и да видиш како изгледа? У несвест да паднеш...Има уште нешта, ама ме мрзи да пишувам. Кратко...8цата ти е само маркетинг финта на Мајкрософт. Ако сакаш да си врзан само за нив, тогаш терај. Ако не, врати си се на 7ца и свиркај си ;)

Или што би рекол еден, Windows 8 е само corporate spyware...

Што е разликата помеѓу Windows 8.1 Enterprise и Enterprise N? и кој да го ставам?

Што е разликата помеѓу Windows 8.1 Enterprise и Enterprise N? и кој да го ставам?

Со N верзиите не добиваш Windows Media Player и Windows Media Center... Работи кои подоцна можеш да ги симнеш од сајтот на микрософт.. Пошто ми изгледаш на подпросечен симни си Enterprise

Со N верзиите не добиваш Windows Media Player и Windows Media Center... Работи кои подоцна можеш да ги симнеш од сајтот на микрософт.. Пошто ми изгледаш на подпросечен симни си Enterprise

Не знам дали си сериозен али ако е тоа единствената разлика, нема што тука да се објаснува поише, и што ти беше поентава со „подпросечен“ исто така не знам, ама ок.

Не знам дали си сериозен али ако е тоа единствената разлика, нема што тука да се објаснува поише, и што ти беше поентава со „подпросечен“ исто така не знам, ама ок.

Точно е, со N нема WMP и WMC кои и онака не ти требаат.

8мицата е одлична кога ќе ја инсталираш. Ако занемариме тоа што се е покомплицирано, проблемите почнуваат откако ќе инсталирате програми.

Што од некомпатибилни драјвери, постари програми кои нема да работат, програми кои ти бараат нетфрејмворк 2, а ти имаш вграден 4 и многу многу нервози. Неможе да се направи виртуелен рутер со УСБ стик, на почетокон фејзбук видео разговорот не работеше и ред други глупости...

Секој што е понапреден корисник, може со неколку твикови и исклучување на непотребни сервиси да си ја направи седмицата многу блиску до флуидноста на виндоус 8.
Плус ќе заштедите многу време и нерви, бидеќи нема проблеми со компатибилност.

Секој што е понапреден корисник, може со неколку твикови и исклучување на непотребни сервиси да си ја направи седмицата многу блиску до флуидноста на виндоус 8.

Не. Јас сум најверојатно најголемиот твикер на форумов/ако не и во државава, сериозно не си свесен колку сетинзи имам променето, не само сега, на сите OS, BIOS-и, драјвери, фимвери, све ми е тотално кастом.

И не 7-та неможе да се мери со 8-та во респонсивност, пример при отварање на табови, фодлери, генерална егзекуција на команди и влезни/излезни времиња I/O операции. Win 8 - инсталираш Start 8 гасиш метро (live tiles) гасиш UAC + login screen = done.

Да не зборам што веќе неколку игри се докажани дека работат осетно подобро на 8-та, не толку во фремови, колку што во репонсивност (намален инпут лаг) како и флуидност од аспект на латенциите на фремови.

Едноставно Win 8 ако си твикер, е далеку подобар избор. Ако се користи на сток, e pain in THE ASS и Windows 7 тука гази.

Не. Јас сум најверојатно најголемиот твикер на форумов/ако не и во државава, сериозно не си свесен колку сетинзи имам променето, не само сега, на сите OS, BIOS-и, драјвери, фимвери, све ми е тотално кастом.

И не 7-та неможе да се мери со 8-та во респонсивност, пример при отварање на табови, фодлери, генерална егзекуција на команди и влезни/излезни времиња I/O операции. Win 8 - инсталираш Start 8 гасиш метро (live tiles) гасиш UAC + login screen = done.

Да не зборам што веќе неколку игри се докажани дека работат осетно подобро на 8-та, не толку во фремови, колку што во репонсивност (намален инпут лаг) како и флуидност од аспект на латенциите на фремови.

Едноставно Win 8 ако си твикер, е далеку подобар избор. Ако се користи на сток, e pain in THE ASS и Windows 7 тука гази.

Инсталирав 8.1. Сега за сега е океј. само кажи ми што би добил ако изгасам тие метро (live tiles), пошто некад можат да бидат корисни... Не е лош feature воопшто. И да те прашам ако можеш да ми дадеш Start 8 што работи со 8.1 пошто на официјалната страна изгледа се плаќа, а на торент не најдов нова верзија што потврдуваат дека е компатибилна со 8.1.
И што ќе кажеш на овој баг со Скајпот? :) Секад се дешава кога го стартувам :)

original

користам 8.1, и ме нервира шо скајп за декстоп секогаш се закочува, не реагира, па мора преку таск менаџер да го исклучам и да го вклучам на ново, некогаш еднаш, некогаш и 5-6 пати

Јас користам од скоро 8.1 со инсталиран Classic Shell и сум задоволен доста. Лета компјугерот, значително побрз во однос на 7цата во сите аспекти. Стартувањето е многу побрзо, пребарувањето е побрзо... Го препорачувам.

Sent from my GT-I9505

Освен овие што ги наведе..што друго смени?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom